Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

1o

Ογδοη Εβδομάδα

TΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΤΗΝ ΟΓΔΟΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Το μωρό σας μεγαλώνει με απίστευτους ρυθμούς. 
Τι μέγεθος έχει αυτή την εβδομάδα; Με μήκος κάπου ανάμεσα σε 1.5 ,ε 1.7 εκατοστά, το μωρό σας θυμίζει πλέον περισσότερο σμέουρο παρά μύρτιλλο.

Όμως είναι λίγο δυσκολότερο να υπολογίσετε ακριβώς πόσο μεγάλο έχει γίνει το μωρό. Παρόλο που μεγαλώνει περίπου ένα χιλιοστό την εβδομάδα, η ανάπτυξη αυτή δεν αφορά μόνο το ύψος. Μπορεί να αναπτυχθούν και τα μπράτσα, τα πόδια, η πλάτη και άλλα σημεία του μικροσκοπικού του σώματος, το οποίο σημαίνει ότι θα σημειωθούν παντού μεγάλες αλλαγές τους επόμενους μήνες.

Το μωράκι έχει χείλη, μύτη και βλέφαρα
Τι άλλο αλλάζει την όγδοη εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Η κοντινή παρατήρηση του μικρού σας εμβρύου θα αποκάλυπτε ότι το μωρό σας θυμίζει πλέον πολύ περισσότερο βρέφος και λιγότερο ερπετό: Παρόλο που έχει πόδια και χέρια σαν ιστούς, τα δαχτυλάκια των χεριών και των ποδιών αρχίζουν πλέον να διαφοροποιούνται (συγχαρείτε του!) και η ουρά του είναι πλέον σχεδόν αόρατη. Βλέπετε να σχηματίζεται το πάνω χείλος, η κορυφή της χαριτωμένης του μυτούλας και μικροσκοπικά, πολύ λεπτά βλέφαρα.

Χτύποι της καρδιάς και κινήσεις
Η διαδικασία της ανάπτυξης είναι συναρπαστική και για το μωρό σας. Πώς το ξέρετε;

Η καρδιά του χτυπάει με εκπληκτικούς ρυθμούς, 150 έως 170 φορές το λεπτό-με διπλάσια σχεδόν ταχύητητα από τη δική σας. Και παρόλο που δεν το αισθάνεστε κάνει αυθόρμητες κινήσεις, καθώς συστρέφει το μικροσκοπικό του κορμό και τις καταβολές των άκρων του. Μεγαλώνει και το σπίτι του μωρού σας. Ο όγκος του αμνιακού υγρού αυξάνεται και η μήτρα σας επεκτείνεται, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο ένοικό της.

Το σώμα σας κατά την διάρκεια της όγδοης εβδομάδας

Πρωινή Ναυτία
Μολονότι δε φαίνεστε ακόμη έγκυος, το πιο πιθανό είναι να αισθάνεστε τα ρούχα σας λίγο στενά στο σημείο της κοιλιάς. Αυτό συμβαίνει επειδή η μήτρα σας, που έχει συνήθως το μέγεθος γροθιάς, έχει το μέγεθος μεγάλου γκρέιπφρουτ την όγδοη εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Ομολογουμένως, εξακολουθεί να είναι μικρή σε μέγεθος. Όμως, παρόλο που εξωτερικά μάλλον δε θα φαίνεστε έγκυος, σίγουρα θα αισθάνεστε έγκυος εσωτερικά, αφού τα περιεχόμενα της κοιλιάς σας απειλούν να χυθούν έξω όλη μέρα. Καλά καταλάβατε, πρόκειται για τη διαβόητη δοκιμασία της εγκυμοσύνης: τη λεγόμενη πρωινή ναυτία, αν και όποιος της έδωσε τόσο ανακριβές όνομα μάλλον ήταν άντρας και δεν την πέρασε ποτέ. Εάν ανήκετε στο 75% των γυναικών που υποφέρουν από πρωινή ναυτία, γνωρίζετε καλά ότι μπορεί να ξεκινά το πρωί-αλλά να μη σας εγκαταλείπει πρωί-βράδυ.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι ακριβώς προκαλεί αυτό το αίσθημα αναγούλας (τι σημασία έχει άλλωστε όταν είστε έτοιμη να «βγάλετε» τρίτη φορά σήμερα τα μπισκότα που φάγατε;), παρόλο που αφθονούν οι θεωρίες.

 Ίσως να οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης hCG και του οιστρογόνου που κυκλοφορούν στο σώμα σας ή στη χαλάρωση των μυών της πεπτικής οδού (που καθιστά λιγότερο αποτελεσματική την πέψη) λόγω των αυξημένων επιπέδων προγεστερόνης ή της απότομης διάτασης των μυών της μήτρας. Όποια κι αν είναι η αιτία, αναθαρρήστε-το μωρό σας αισθάνεται μια χαρά, ακόμη κι αν εσείς έχετε αγκαλιά τη λεκάνη.

Προσπαθήστε να τρώτε συχνά αλλά λίγο κάθε φορά, το οποίο θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε άλλο ένα επίμονο βάσανο που σύντομα θα βρείτε μπροστά σας: την καούρα λόγω εγκυμοσύνης. Το πιο πιθανό είναι η ναυτία και οι εμετοί να υποχωρήσουν μεταξύ της 12ης και 14ης εβδομάδας (κάντε υπομονή-απομένουν μόνο τέσσερις με έξι εβδομάδες μέχρι να ανακουφιστείτε!).
Προς το παρόν, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στα θετικά: Η πρωινή ναυτία είναι ένδειξη ότι η εγκυμοσύνη σας είναι φυσιολογική.

Τι να δοκιμάσετε!! ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΤΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Τα φρούτα είναι πάντα φίλοι σας – όμως να θεωρείτε ότι είναι οι καλύτεροί σας φίλοι όσο είστε έγκυος.

Το πιο γλυκό δώρο της φύσης όχι μόνο περιέχει τις απαραίτητες βιταμίνες που θα ωφελήσουν εσάς και το παιδί σας, αλλά η κατανάλωσή τους είναι βασική προυπόθεση για να ενεργείστε τακτικά (τα δαμάσκηνα, παρακαλώ!). Κι άλλα γλυκά νέα: Τα κατάλληλα φρούτα μπορούν να αντικαταστήσουν σχεδόν οποιοδήποτε λαχανικό αποφεύγετε, όταν η απέχθεια λόγω εγκυμοσύνης και η ναυτία σας εμποδίζουν να απολαύσετε τις σαλάτες. ( Για παράδειγμα, επιλέξτε τα αποξηραμένα βερύκοκκα όταν το στομάχι σας δε σηκώνει το μπρόκολο).

 Ένας καλός εμπειρικός διατροφικός κανόνας σε ό,τι αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά: Τα πιο έντονα χρώματα σημαίνουν και καλύτερη διατροφή. Συχνά όμως, μετράει το περιεχόμενο. Ενώ λοιπόν ένα κανταλούπε (είδος πεπονιού) μπορεί εξωτερικά να ωχριά σε σύγκριση με ένα κόκκινο μήλο, το εσωτερικό του λέει μια διαφορετική ιστορία.

Η βαθύχρωμη σάρκα του πεπονιού υπερτερεί σαφώς έναντι του άσπρου μήλου σε ότι αφορά την περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα. Να επιλέγετε τα προϊόντα που καταναλώνετε με βάση το χρώμα του εσωτερικού τους και θα ανακαλύψετε θρεπτικά συστατικά που αξίζουν το βάρος τους σε χρυσάφι

Περισσότερες Συμβουλές

Ο όγκος του αίματός σας θα αυξηθεί κατά κάτι λιγότερο από 50%, το οποίο σε συνδυασμό με τις ορμόνες εγκυμοσύνης μπορεί να σας προκαλέσει πονοκεφάλους. Έχετε ήδη; Ρωτήστε το γιατρό σας αν μπορείτε να αντικαταστήσετε την ασπιρίνη ή την ιβουπροφαίνη με την πιο ασφαλή για τα μωρά ακεταμινοφαίνη.

Ίσως είναι καλή ιδέα να προσθέσετε τα βαθιά καθίσματα στις φτέρνες στις ασκήσεις γυμναστικής σας. Αυτές δυναμώνουν και τονώνουν τους μηρούς. Κατά τη διάρκεια της γέννας, βοηθούν το μωρό να κατέβει. Μείνετε σε αυτή τη θέση για 10-30 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε 5 φορές.

Στην περίπτωση πολλών γυναικών, η αύξηση των ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει το λεγόμενο «χλόασμα», σκούρα σημάδια στο δέρμα και το πρόσωπο. Μπορείτε, όμως, να το αποφύγετε αν φοράτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15, όταν βγαίνετε έξω.

Συνήθη Συμπτώματα

Κόπωση
Τι σας κουράζει τόσο πολύ αυτές τις μέρες;
Βασικά, τα πάντα!

Η εγκυμοσύνη είναι σκληρή δουλειά και πρέπει να ζητάτε βοήθεια από το σύντροφο, την οικογένεια και τους φίλους σας. Το να ζητήσετε από το σύντροφό σας ή κάποιο φίλο να σας δώσει ένα χεράκι σημαίνει ότι θα μπορέσετε να εξοικονομήσετε αρκετή ενέργεια για να πάτε έναν περίπατο (και μετά να πέσετε για ύπνο!).

Αύξηση Κολπικών Εκκρίσεων
Άλλο ένα σωματικό υγρό που σας συστήνεται χάρη στο οιστρογόνο-η λευκόρροια, μια λεπτή, γαλακτερή κολπική έκκριση. (Όταν το οιστρογόνο αυξάνει τη ροή του αίματος στην πυελική χώρα, ενεργοποιεί τις βλενώδεις μεμβράνες του σώματος.)

Η λευκόρροια προφυλάσσει το κανάλι γέννησης από μολύνσεις διατηρώντας μια υγιή βακτηριδιακή ισορροπία, γι’ αυτό μην προσπαθήσετε να την ξεπλύνετε.

Δυσκοιλιότητα
Οι ίνες μπορούν να είναι οι πιστοί σας σύμμαχοι ενάντια στα οκνηρά σας έντερα, προσθέστε τες , λοιπόν, σε κάθε γεύμα. Όμως, κάντε το με το μαλακό αν δεν έχετε συνηθίσει σε γεύματα πλούσια σε ίνες, αλλιώς θα έχετε περισσότερα αέρια από ποτέ.

Για παράδειγμα, αντικαταστήστε το λευκό ρύζι με καφέ και σερβίρετέ το με το ψητό κοτόπουλο και τα λαχανικά σας, αλλά μην παραφορτώσετε τον οργανισμό σας με ένα πιάτο καφέ ρύζι, τόφου και μπρόκολο.

Ναυτία και Εμετοί
Το αίσθημα αναγούλας μπορεί να συνεχίζει να σας ταλαιπωρεί και αυτή την εβδομάδα.

Δοκιμάστε φαγητά με πιπερόριζα (πολλές μελέτες δείχνουν ότι μειώνει το αίσθημα ναυτίας και τους εμετούς)-μπισκότα με πιπερόριζα, αληθινή πιπερόριζα ή καραμέλες πιπερόριζας.

Επίσης δοκιμάστε να πάρετε την προγεννητική σας βιταμίνη κατά τη διάρκεια του δείπνου και όχι με άδειο στομάχι. Μπορεί τα μασώμενα δισκία να μη σας προξενούν τόσο έντονο αίσθημα αναγούλας.

Πρήξιμο και Αέρια
Το πρήξιμο και η δυσκοιλιότητα συνοδεύονται από ακόμη μια μάστιγα της εγκυμοσύνης: τον τυμπανισμό (τα αέρια, δηλαδή). Μια ορμόνη που ονομάζεται (εύστοχα) ρελαξίνη σε συνδυασμό με την προγεστερόνη χαλαρώνει τους μυς του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των μυών της γαστρεντερικής οδού. Αυτό αναγκάζει το φαγητό να προχωρεί πιο αργά, οδηγώντας σε δυσπεψία και φούσκωμα.

Τι μπορείτε να κάνετε γι’αυτό (εκτός απ’ το να ζητήσετε συγγνώμη από τους διπλανούς σας);
Προσπαθήστε να χαλαρώσετε την ώρα του φαγητού-η ένταση μπορεί να σας κάνει να καταπιείτε αέρα μαζί με το φαγητό σας και να σχηματίσει κενά αέρος στο στομάχι σας.

Λιγούρες και Απέχθεια
Λαχταράτε περίεργες ουσίες όπως ο πηλός ή το υγρό άμυλο για πλυντήριο; Τηλεφωνήστε στο γυναικολόγο σας. Αυτές οι επιθυμίες ονομάζονται αλλοτροφαγία και μπορεί να αποτελούν ένδειξη κάποιας διατροφικής έλλειψης, κυρίως έλλειψης σιδήρου.