Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

Δυσπαρεύνεια

Επώδυνη σεξουαλική επαφή για γυναίκες

Τι είναι δυσπαρεύνεια;

Δυσπαρεύνεια είναι η επώδυνη σεξουαλική επαφή για τις γυναίκες. Ο πόνος μπορεί να είναι στην περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων ή βαθιά στο εσωτερικό της πυέλου. Ο πόνος περιγράφεται συχνά ως αιχμηρό άλγος, καύσο ή παρόμοιο με κράμπες εμμηνόρροιας.

Μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας αν έχετε αυτό το πρόβλημα, διότι υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για πολλές από τις αιτίες.

Ποιες είναι μερικές από τις αιτίες της δυσπαρεύνειας;

Οποιοδήποτε τμήμα των γεννητικών οργάνων μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Ορισμένες καταστάσεις επηρεάζουν το δέρμα γύρω από τον κόλπο. Ο πόνος από αυτές τις συνθήκες είναι αισθητός συνήθως όταν ένα ταμπόν ή πέος εισάγεται στον κόλπο, αλλά ο πόνος μπορεί επίσης να εμφανιστεί ακόμα και όταν η ασθενής κάθεται ή φορά παντελόνι.

Φλεγμονή ή λοίμωξη μπορεί να είναι η αιτία (όπως μια μόλυνση μυκήτων, ουρολοίμωξη ή φλεγμονή του κόλπου). Τραυματισμός στον κόλπο και τη γύρω περιοχή μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο. Εάν ένα κολπικό διάφραγμα ή του ενδομητρικό σπιράλ (που είναι τύποι αντισύλληψης) δεν ταιριάζουν σωστά, η σεξουαλική επαφή μπορεί επίσης να είναι επώδυνη.

Κολεοσπασμός

Κολεόσπασμος είναι ο σπασμός των μυών γύρω από τον κόλπο. Σε μερικές γυναίκες, ο πόνος του σπασμού είναι τόσο σοβαρός ώστε η διείσδυση του πέους είναι αδύνατη. Κολπική ξηρότητα μπορεί επίσης να προκαλέσει οδυνηρή σεξουαλική επαφή. Αυτή η ξηρότητα μπορεί να προκληθεί από την εμμηνόπαυση και τις αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων, ή από την έλλειψη της ερωτικής προετοιμασίας πριν από τη συνουσία.

Πόνος κατά τη συνουσία μπορεί να γίνει αισθητός σαν να προέρχεται από βαθιά στην πύελο. Η μήτρα μπορεί να προκαλεί πόνο εάν υπάρχουν ινομυώματα, αν έχει οπίσθια κλίση ή εάν είναι χαλαρή και πέφτει στον κόλπο. Ορισμένες καταστάσεις ή λοιμώξεις των ωοθηκών μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο, ιδιαίτερα σε ορισμένες σεξουαλικές θέσεις.

Προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να δημιουργήσουν ουλώδη ιστό, που μπορεί να προκαλέσει πόνο. Επειδή η κύστη και το έντερο είναι κοντά στον κόλπο, που μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο κατά τη διάρκεια της συνουσίας.

Ενδομητρίωση και φλεγμονώδης νόσος της πυέλου μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο.

Γνωρίζουμε ότι το μυαλό και το σώμα δουλεύουν από κοινού. Αυτό συμβαίνει και με τα σεξουαλικά προβλήματα. Συχνά το πρόβλημα που προκάλεσε τον πρώτο πόνο μπορεί να εκλείψει, αλλά η ασθενής έχει μάθει να περιμένει τον πόνο.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα, διότι μπορεί να υπάρχει τάση κατά τη διάρκεια της επαφής από τον φόβο ότι ο πόνος θα επαναληφθεί.

Η αρνητική στάση για τη συνουσία, η παραπληροφόρηση σχετικά με τη σεξουαλική επαφή και η παραπληροφόρηση σχετικά με τις λειτουργίες του σώματος της γυναίκας, συνδέονται συχνά με ορισμένα είδη πόνου. Αλλά είναι σημαντικό να συζητηθούν τα συναισθήματα και οι δυσκολίες με το σύντροφό σας και το γιατρό σας.

Πώς μπορεί ο γιατρός μου πει τι προκαλεί τον πόνο μου;

Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να περιγράψετε τη φύση του πόνου σας, που βρίσκεται και πότε άρχισε. Μπορεί επίσης να σας ζητήσει να περιγράψετε τι έχετε δοκιμάσει στο παρελθόν.
Είναι επώδυνη κάθε φορά που προσπαθείτε να έλθετε σε επαφή;
Υπάρχουν και άλλα προβλήματα που συνδέονται με τη συνουσία;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που ο γιατρός σας θα πρέπει να συζητήσει μαζί σας. Ο γιατρός σας θα χρειαστεί να εξετάσει την περιοχή των γεννητικών οργάνων σας.

Ποια είναι η εξέταση που θα περίμενα;

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα βαμβακοφόρο στυλεό στην περιοχή για να δει αν η περιοχή γύρω από τον κόλπο είναι επώδυνη. Μια απαλή εξέταση του κόλπου και του τραχήλου γίνεται με ένα διαστολέα, παρόμοιο με τον τρόπο που παίρνει ένα επίχρισμα Παπανικολάου.

Για μερικές γυναίκες, αυτό το μέρος της εξέτασης μπορεί να είναι οδυνηρό. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μικρότερο μητροσκόπιο να μειώσει την ταλαιπωρία. Ή, ο γιατρός σας μπορεί να καθυστερήσει την εξέταση έως ότου ο πόνος έχει μειωθεί.

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας αν η εξέταση γίνεται πολύ επώδυνη. Συζητήστε με το γιατρό σας κατά τη διάρκεια της εξέτασης.  Πολλές γυναίκες βρίσκουν χρήσιμο να χρησιμοποιήσουν έναν καθρέφτη κατά τη διάρκεια της εξέτασης για να δείτε την εμφάνιση των γεννητικών σας δομών.

Κατά το τελευταίο μέρος των εξετάσεων, ο γιατρός σας θα αισθανθεί τη μήτρα και τις ωοθήκες σας με το ένα χέρι στην κοιλιά και ένα δάχτυλο στο κόλπο σας. Αυτό είναι παρόμοιο με εξετάσεις που εκτελούνται κατά τη διάρκεια μιας γυναικολογικής εξέτασης.

Θα χρειαστώ κάποιο ειδικό τεστ;

Εάν τα συμπτώματα και οι εξετάσεις σας υποδείξουν μια λοίμωξη, είναι αναγκαίες οι εξετάσεις που θα ελέγξουν για μύκητες ή βακτήρια. Αν δεν υπάρχει μόλυνση, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει κάποιες άλλες εξετάσεις, όπως εξετάσεις ούρων.

Σε κάθε περίπτωση η συνεργασία με το γυναικολόγο σας θα διαλευκάνει διαγνωστικά το πρόβλημα και θα οδηγηθεί στη λύση του.