Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

Ενδομήτρια Σπερματέγχυση (IUI)

Η σπερματέγχυση μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας σε ένα ζευγάρι που θέλει να τεκνοποιήσει.

Βασικές προυποθέσεις για να γίνει μια σπερματέγχυση είναι:

  • Η διαβατότητα των σαλπίγγων.
  • Η καταλληλότητα της ηλικίας της γυναίκας (σε μερικές περιπτώσεις η ηλικία δεν επιτρέπει περιθώρια για να γίνει σπερματέγχυση, παρά να παει κατ’ευθείαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση).
  • Το σπέρμα του άνδρα να είναι κατάλληλο και ικανό να γονιμοποιήσει (αρκετός αριθμός, καλή ποιότητα και κινητικότητα σπερματοζωαρίων).

  • Η μέθοδος είναι απλούστερη και οικονομικότερη από την εξωσωματική γονιμοποίηση, ενώ τα ποσοστά επιτυχίας αυξάνονται σημαντικά μετά από κάποιες επανειλημμένες προσπάθειες που θα καθορίσει ο ιατρός.

    Η ωοθυλακική ανάπτυξη καθώς και ο προσδιορισμός της ωορρηξίας της γυναίκας θα παρακολουθείται υπερηχογραφικά. Mε τα υπερηχογραφήματα που θα κάνει η γυναίκα ο ιατρός θα μπορεί να είναι σε θέση να δεί πότε είναι η ημέρα της ωορρηξίας της.

    Η μέθοδος είναι απλούστερη και οικονομικότερη από την εξωσωματική γονιμοποίηση, ενώ τα ποσοστά επιτυχίας αυξάνονται σημαντικά μετά από κάποιες επανειλημμένες προσπάθειες που θα καθορίσει ο ιατρός. Η ωοθυλακική ανάπτυξη καθώς και ο προσδιορισμός της ωορρηξίας της γυναίκας θα παρακολουθείται υπερηχογραφικά. Mε τα υπερηχογραφήματα που θα κάνει η γυναίκα ο ιατρός θα μπορεί να είναι σε θέση να δεί πότε είναι η ημέρα της ωορρηξίας της.

    Συνήθως χορηγείται στη γυναίκα μία ένεση (HCG) η οποία θα βοηθήσει τον γιατρό να προκαλέσει και να προγραμματίσει την ακριβή μέρα και ώρα που θα γίνει η σπερματέγχυση (συνήθως περίπου 34-38 ώρες μετά). Ο βιολόγος στο εργαστήριο θα επεξεργαστεί το σπέρμα του συζύγου με φυγοκέντρηση και θα κρατήσει τα σπερματοζωάρια με την καλύτερη κινητικότητα.

    Στη συνέχεια ο γιατρός θα τοποθετήσει το σπέρμα στη μήτρα της γυναίκας με κατάλληλο καθετήρα. Η διαδικασία της σπερματέγχυσης διαρκεί λίγα λεπτά και δεν προκαλεί καθόλου πόνο στην γυναίκα. Από εκεί και πέρα το ζευγάρι θα περιμένει 14 ημέρες μέχρι να δει αν η προσπάθεια αυτή επέφερε εγκυμοσύνη.

    Κάποιες φορές είναι δυνατό να χορηγηθούν στην γυναίκα από την αρχή του κύκλου της ορμόνες – γοναδοτροπίνες, ώστε ο οργανισμός της να παράγει παραπάνω από ένα ωάρια.

    Έτσι θα αυξηθούν οι πιθανότητες για τεκνοποίηση, αφού θα έχουμε παραπάνω από ένα ωάριο για γονιμοποίηση.