Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

Πολυκυστικές Ωοθήκες

Γυναικολογικές Παθήσεις

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών ( PCOS), είναι μια ορμονική διαταραχή, συχνή μεταξύ των γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία. Οι γυναίκες με PCOS μπορεί να έχουν σπάνιες περιόδους, ή αυξημένα επίπεδα ανδρικών ορμονών (ανδρογόνων).

Οι ωοθήκες αναπτύσσουν αμέτρητες μικρές κυστούλες, συνήθως στην περιφέρεια της ωοθήκης, μεγέθους 4῏8 χιλιοστών σε διάμετρο τα οποία δεν μπορούν εύκολα να απελευθερώσουν το ωάριό τους.

Η ακριβής αιτία των πολυκυστικών ωοθηκών είναι άγνωστη. Η πρώιμη διάγνωση και θεραπεία μαζί με την ελάττωση του βάρους μπορύν να μειώσουν τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές, όπως η εμφάνιση του Διαβήτη τύπου 2 και καρδιολογικών προβλημάτων.

Τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν από την εμφάνιση της πρώτης έμμηνης ρύσης κατά την εφηβεία. Κάποιες φορές αργότερα, για παράδειγμα σαν αποτέλεσμα της αύξησης του σωματικού βάρους.

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.
Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται όταν δυο από αυτές τις προυποθέσεις συμβαίνουν:

Ασταθείς περίοδοι. Σπάνιοι, ασταθείς, παρατεταμένοι κύκλοι, είναι το κοινό γνώρισμα του PCOS. Π.χ. θα μπορούσατε να έχετε περίοδο κάθε 35 ημέρες έως και κάθε έξι μήνες, με ενοχλητικά αυξημένη ροή αίματος.

Αυξημένα ανδρογόνα. Αυξημένα επίπεδα των ανδρικών ορμονών έχουν σαν αποτέλεσμααύξηση της τριχοφυίας στο πρόσωπο και το σώμα, ακμή και αλωπεκία ανδρικού τύπου.

Πολυκυστικές ωοθήκες. Οι ωοθήκες σας μπορεί να είναι αυξημένες σε μέγεθος, και να περιστοιχίζονται από κυστίδια γύρω από τα θυλάκια με τα ωάρια. Σαν αποτέλεσμα οι γλυκόζη στο αίμα ωορρηξίες.

Τα συμπτώματα του PCOS είναι συνήθως πιο σοβαρά αν είστε υπέρβαρη ή παχύσαρκη.

Αν ανησυχείτε για την περιοδικότητα και την συχνότητα των περιόδων σας, αν έχετε πρόβλημα υπογονιμότητας ή έχετε προβλήματα αυξημένων ανδρογόνων , όπως τριχοφυίας, ακμής ήανδρικού τύπου αλωπεκίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ HOPE FOR LIFE, ή καλέστε μες στο 2106829557.

Υπερβολική έκκριση ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που επιτρέπει στα κύτταρα να χρησιμοποιήσουν την γλυκόζη, το πρωταρχικό ενεργειακό στοιχείο. Αν τα κύτταρά σας αναπτύξουν ανοχή στην ινσουλίνη, η γλυκόζη στο αίμα θα αυξηθεί και θα οδηγήσει στο να παραχθεί περισσότερη ινσουλίνη. Η αυξημένη ποσότητα ινσουλίνης θα αυξήσει την παραγωγή των ανδρογόνων, που θα οδηγήσουν σε δυσκολία στην ωορρηξία.

Ήπια φλεγμονή. Η έρευνα έχει δείξει ότι σε γυναίκες με PCOS συνυπάρχει ήπια φλεγμονή που διεγείρει τις πολυκυστικές ωοθήκες να παράγουν ανδρογόνα που μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβες της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.

Κληρονομικότητα. Η έρευνα έχει δείξει ότι υπάρχουν γονίδια που ίσως συνδέονται με PCOS.

Επιπλοκές του PCOS θα μπορούσαν να είναι:

– Υπογονιμότητα
– Διαβήτης κύησης ή υπέρταση κύησης
– Αποβολές ή πρόωρος τοκετός
– Λιπώδης διήθηση του ήπατος
– Μεταβολικό σύνδρομο (περιλαμβάνει υπέρταση και αύξηση της γλυκόζης, της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων.
– Τύπου 2 διαβήτης
– Υπνική άπνοια
– Κατάθλιψη, ανησυχία ή διατροφικές διαταραχές

Η θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών εστιάζεται στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Ίσως χρειαστεί να χάσετε βάρος. Τρώγοντας υγιεινά και κάνοντας άφθονη άσκηση, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Με φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ρυθμιστεί η έμμηνος ρύση σας και να μειωθεί η ανώμαλη τριχοφυΐα και ακμή. Εάν έχετε διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καταστάσεις αυτές χρειάζονται επίσης αντίστοιχη θεραπεία. Αν προσπαθείτενα αποκτήσετε μωρό, υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε έγκυος.