Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

Εξωσωματική Γονιμοποίηση (In Vitro Fersilisation – IVF)

Αποτελεί την καλύτερη θεραπευτική λύση σε αρκετές περιπτώσεις στειρότητας.

Είναι η εξωσωματική η κατάλληλη μέθοδος για να λύσω το πρόβλημά μου;

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την εξωσωματική γονιμοποίηση ως την καλύτερη θεραπευτική επιλογή σας εάν:

  • Σας έχει διαγνωστεί ανεξήγητη στειρότητα
  • Οι σάλπιγγές σας δεν είναι διαβατές
  • Έχετε ήδη στο παρελθόν χρησιμοποιήσει άλλες τεχνικές, όπως η χρήση φαρμάκων γονιμότητας ή ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) χωρίς αποτέλεσμα.
  • Υπάρχει σε μικρό βαθμό ανδρική υπογονιμότητα – τα πιο σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζονται με ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπερματοζωαρίου (ICSI).
  • Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές (πρωτόκολλα όπως συχνά ακούμε), ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης.

    ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

    Πριν ξεκινήσουμε έναν κύκλο θεραπείας στο κέντρο μας, θα προσπαθήσουμε να συλλέξουμε όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούμε, ώστε να επιλέξουμε τον απολύτως καλύτερο τρόπο για να προγραμματίσουμε την θεραπεία.

    Από την πλευρά της γυναίκας ορμονολογικός έλεγχος στις αρχικές ημέρες του κύκλου, ένας υπέρηχος για να δούμε τον σχηματισμό του ενδομητρίου, καθώς και την μορφή και το μέγεθος των ωοθηκών, τον αποκλεισμό παθολογιών, αλλά και την εκτίμηση του αποθέματος των ωοθηκών. Όλα αυτά θα μπορούσαν να καλυφθούν σε μια επίσκεψη.

    Επιπρόσθετα η εξέταση της σαλπιγγογραφίας, μιας εξέτασης που μας δίνει πληροφορίες για την διαβατότητα των σαλπίγγων, εφόσον αποφασιστεί ότι είναι απαραίτητη, θα πρέπει να προγραμματιστεί σε αυτόν τον κύκλο, πριν την πιθανή ημέρα ωορρηξίας.

    Από την πλευρά του άντρα, ένα σπερμοδιάγραμμα είναι το πρώτο που θα θέλαμε, ώστε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα να προβούμε σε περαιτέρω έλεγχο προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας κατά την προσπάθειά μας.

    Για τις γυναίκες

    Μια τυπική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

    Ως πρώτο βήμα μπορεί να σας δοθεί ένα φάρμακο για την καταστολή του φυσικού σας κύκλου. Η θεραπεία χορηγείται είτε ως μια καθημερινή ένεση (την οποία κάνετε μόνη σας). Καταστέλλοντας τον κύκλο μειώνουμε την πιθανότητα αύξησης της ορμόνης που προκαλεί την ωορρηξία, έτσι ώστε να μην γίνει ρήξη των θυλακίων πριν εμείς προβούμε σε ωοληψία.

    Μετά από την τεχνητή καταστολή του κύκλου σας δίνεται μια ορμόνη γονιμότητας που ονομάζεται FSH (ή θυλακιοτρόπος ορμόνη). Αυτή συνήθως λαμβάνεται με μία καθημερινή ένεση για περίπου 9 έως 12 ημέρες.

    Αυτή η ορμόνη θα αυξήσει τον αριθμό των ωαρίων που παράγετε – πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να γονιμοποιηθούν περισσότερα ωάρια. Έχοντας στη διάθεσή της η κλινική περισσότερα γονιμοποιημένα ωάρια, προς χρήση για τη θεραπεία σας, αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης στην περίπτωσή σας.

    Καθ ‘όλη τη φαρμακευτική αγωγή, ο γιατρός σας θα παρακολουθεί την πρόοδο σας. Αυτό γίνεται με κολπικό υπερηχογράφημα και, ενδεχομένως, με κάποιες εξετάσεις αίματος. 34-38 ώρες πριν από την συλλογή των ωαρίων σας κάνετε μία ένεση ορμόνης η οποία θα τα βοηθήσει να ωριμάσουν.

    Τα ωάρια συνήθως συλλέγονται μέσω υπερηχογραφικής καθοδήγησης κάτω από ελαφρά μέθη. Αναρροφούμε το υγρό των θυλακίων με την καθοδήγηση κολπικού υπερήχου. Το υγρό αυτό ελέγχεται την ίδια στιγμή για την παρουσία ωαρίων. Κράμπες και μια μικρή ποσότητα κολπικής αιμόρροιας μπορεί να εμφανιστεί μετά από τη διαδικασία.

    Τα ωάριά σας αναμειγνύονται με το σπέρμα του συντρόφου σας ή το σπέρμα του δότη και καλλιεργούνται στο εργαστήριο για 16-20 ώρες.
    Στη συνέχεια, ελέγχονται για να διαπιστωθεί αν τυχόν έχουν γονιμοποιηθεί.
    Αυτά που έχουν γονιμοποιηθεί (τώρα ονομάζονται έμβρυα) καλλιεργούνται στο εργαστήριο σε ειδικό καλλιεργητικό υλικό, όπου αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται για άλλη μία – δύο μέρες πριν ελεγχθούν εκ νέου. Τα καλύτερα έμβρυα από αυτά επιλέγονται για μεταφορά στη μήτρα.
    Μετά την ωοληψία, σας δίνεται φαρμακευτική αγωγή για να βοηθήσουμε την προετοιμασία του ενδομητρίου (του εσωτερικού χιτώνα της μήτρας), για την εμβρυομεταφορά. Συνήθως είναι κολπικά υπόθετα, ένεση ή τζελ.

    Για τις γυναίκες ηλικίας κάτω των 40, ένα, δύο ή τρία έμβρυα μπορούν να μεταφερθούν. Εάν είστε 40 ή άνω, μπορούν να χρησιμοποιηθούν το πολύ τέσσερα.
    Ο αριθμός των εμβρύων είναι περιορισμένος λόγω των κινδύνων που συνεπάγονται οι πολύδυμες κυήσεις. Τα υπόλοιπα έμβρυα μπορούν να καταψυχθούν για μελλοντικές προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, εάν κριθούν κατάλληλα.

    Πολλές φορές θα συμβουλέψουμε τα ζευγάρια μας να μεταφέρουμε βλαστοκύστη, όπου τα γονιμοποιημένα ωάρια ωριμάζουν για πέντε έως έξι ημέρες πριν τα μεταφέρουμε στη μήτρα. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε τα πιο ανθεκτικά έμβρυα για εμβρυομεταφορά στην περίπτωση που έχουμε παραπάνω από 3 ή 4 έμβρυα την 3η ημέρα.

    Για τους άντρες

    Μια τυπική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

    Όταν τα ωάρια συλλέγονται από τη σύντροφό σας θα σας ζητηθεί να προσκομίσετε ένα φρέσκο δείγμα σπέρματος. Το σπέρμα αποθηκεύεται για μικρό χρονικό διάστημα προτού επεξεργαστεί στο εργαστήριο (καθαρίζεται και φυγοκεντρείται). Με αυτόν τον τρόπο επιλέγονται τα πιο υγιή και τα πιο δραστήρια σπερματοζωάρια. Εάν χρησιμοποιήσετε σπέρμα δότη, τότε αυτό αποψύχεται και προετοιμάζεται με τον ίδιο τρόπο.