Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

Σχετικά με την Υπογονιμότητα

Περίπου 15% των ζευγαριών στην αναπαραγωγική ηλικία θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα υπογονιμότητας. Τα αίτια αφορούν παράγοντες σε σχέση με την γυναίκα, τον άνδρα ή και τους δυο.

Γενικά υπογονιμότητα ορίζεται η αδυναμία επίτευξης κύησης μετά από 12 μήνες προσπάθειας. Παρ᾽όλα αυτά οι γυναίκες μετά τα 35 καλό θα ήταν να ζητήσουν βοήθεια μετά από 6 μήνες σεξουαλικών επαφών, λόγω του ότι αυτών των γυναικών η γονιμότητα μειώνεται σταθερά μετά την ηλικία αυτή.

Για τις γυναίκες

Τι προκαλεί υπογονιμότητα;

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΩΟΡΡΗΞΙΑΣ:
Συχνές αιτίες αυτής της κατηγορίας είναι:

– Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
– Ωοθηκική ανεπάρκεια
– Κατανάλωση Αλκοόλ, ναρκωτικών, Κάπνισμα
– Απότομη απώλεια ή αύξηση του σωματικού βάρους

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΑΛΠΙΓΓΩΝ:
Οι σάλπιγγες μπορεί να είναι φραγμένες ή κατεστραμμένες από διάφορα αίτια::

– πυελική φλεγμονή
– σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες
– ενδομητρίωση
– ιστορικό χειρουργείων στην κοιλία

ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ

Η ενδομητρίωση συμβαίνει όταν ανευρίσκονται συγκεντρώσεις κυττάρων ενδομητρίου σε σημεία του σώματος έξω από την ενδομητρική κοιλότητα. Εντοπίζεται κυρίως στην κοιλιά και στην πύελο. Αυτά τα κύτταρα επηρεάζονται από τις ορμονικές αλλαγές του κύκλου και αιμορραγούν κατά την διάρκεια της περιόδου. Αυτό το αίμα δημιουργεί ουλώδη ιστό και συμφύσεις προκαλώντας πόνο στην περίοδο και την σεξουαλική επαφή. Επίσης η ενδομητρίωση ενοχοποείται για βιοχημική επιβάρυνση της ποιότητας των ωαρίων, ενώ η ανάγκη διενέργειας χειρουργικών επεμβάσεων με σκοπό την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την αφαίρεση κύστεων ενδομητρίωσης από τις ωοθήκες συνεισφέρει περαιτέρω στην επιδείνωση της γονιμότητας της γυναίκας.

Αφορά περίπου το 5-10% των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας και το ένα τρίτο των γυναικών με υπογονιμότητα.

ΗΛΙΚΙΑ

Είναι ίσως η συχνότερη αιτία υπογονιμότητας στη σημερινή εποχή στις χώρες του δυτικού πολιτισμού.

Όσο αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας τόσο μειώνεται ο αριθμός των ωαρίων στις ωοθήκες και ταυτόχρονα επιδεινώνεται η ποιότητα των εναπομένοντων ωαρίων. Αυτό οδηγεί σε δυσκολία σύλληψης και αύξηση τηςς πιθανότητας αποβολής λόγω χρωμοσωμικών ανωμαλιών.

ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Είναι διάγνωση εξ αποκλεισμού όταν δεν ανευρίσκεται κάποιο αίτιο για την υπογονιμότητα. Αφορά περίπου το 25% των ζευγαριών που ζητούν βοήθεια.

Θα μπορoύσαν να προστεθούν περαιτέρω εξετάσεις πριν ξεκινήσει η θεραπεία για να αυξηθούν οι πιθανότητες κύησης.

Για τους άντρες

Τι προκαλεί υπογονιμότητα;

Είναι αρκευτά χρόνια που γνωρίζουμε ότι στο πρόβλημα της υπογονιμότητας ο ανδρικός παράγοντας συμμετέχει περίπου κατα 40-50%.

Τα ζευγάρια πρέπει να καταλάβουν ότι το πρόβλήμάτους έχει λύση και δεν θα πρέπει να αναλώνονται σε κατηγορίες του ενός προς τον άλλο ή στη δημιουργία τύψεων.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΤΟΥ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ

Υπάρχουν πολλά αίτια που επηρεάζουν τον αριθμό, την κινητικότητα, το σχήμα ή την ικανότητα γονιμοποίησης του σπέρματος όπως η κιρσοκήλη (πρόβλημα των φλεβών των όρχεων), φλεγμονή, αντισωμάτων που επιτίθενται στο σπέρμα (αντισπερματικά αντισώματα), κρυψορχία, ορμονική διαταραχή, χρωμοσωμικές ανωμαλίες και η χρήση φαρμάκων, αναβολικών. .

Αίτια σε σχέση με τον τρόπο ζωής όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες, και η παχυσαρκία είναι αρκετά συχνά και υποτιμημένα.

Επίσης έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες, θέρμανση και ακτινοβολία επίσης επιδεινώνουν την παραγωγή και την λειτουργικότητα του σπέρματος.

Σε πολλές περιπτώσεις ανδρικής υπογονιμότητας η χρήση της μικρογονιμοποίησης ωαρίων, όπως και η χειρουργική ανεύρεση σπέρματος μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Η χρήση σπέρματος δότη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που δεν θα βρεθεί καθόλου σπέρμα.

ΦΡΑΓΜΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΧΙ

Αυτό θα μπορούσε να προκύψει από ουλοποίηση της περιοχής μετά από λοίμωξη, χειρουργική επέμβαση, τραυματισμό ή σε καταστάσεις όπως η κυστική ίνωση.

Συνεργαζόμαστε με επιδέξιους ουρολόγους όταν χρειάζεται να βρούμε σπέρμα χειρουργικά (TESA), ώστε να το χρησιμοποιήσουμε σε κύκλο εξωσωματικής ή να το κρυοσυντηρήσουμε για μελλοντική χρήση.

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΥΣΗ

Αυτό συμβαίνει όταν σπέρμα κατά την εκσπερμάτυση πηγαίνει προς τα πίσω, προς την ουροδόχο κύστη.

Ενοχοποιούνται νευρολογικές διαταραχές και ο διαβήτης.