Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

Τεστ Παπανικολάου

Τεστ Παπ

Ένα επίχρισμα Παπανικολάου επιτρέπει το γιατρό σας να εξετάσεi τα κύτταρα από τον τράχηλο της μήτρας σας (το κατώτερο τμήμα της μήτρας σας) και δείτε εάν υπάρχουν οποιαδήποτε προβλήματα. Ανώμαλο επίχρισμα Παπανικολάου σημαίνει ότι τα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας σας έχουν δείξει κάποιες ελαφρώς ανώμαλες αλλαγές. Αν το τεστ Παπανικολάου σας είναι ανώμαλο, ρωτήστε το γιατρό σας ποια από τις ακόλουθες αλλαγές έχετε.

Πλακώδη κύτταρα αποτελούν την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας σας 

Αν και μερικά από τα κύτταρά σας δεν είναι φυσιολογικά, ο γιατρός σας μπορεί να μην ξέρει γιατί τα κύτταρα άλλαξαν ή τι επιπτώσεις θα έχουν για σας. Αυτές οι αλλαγές δεν είναι συνήθως σοβαρές και ενδέχεται να προκληθούν από μια κολπική λοίμωξη ή λοίμωξη με τον ιό που ονομάζεται HPV (ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων). Ο γιατρός σας μπορεί να θελήσει να κάνει παραπάνω εξετάσεις, όπως η επανάληψη του τεστ Παπανικολάου ή τυποποίηση HPV.

Ορισμένα από τα κύτταρα σας δεν είναι φυσιολογικά και υπάρχει μια μικρή πιθανότητα ότι μπορεί να είναι προκαρκινικά. Ο γιατρός σας θα θελήσει πιθανώς να εκτελέσετε μια κολποσκόπηση, το οποίο θα του επιτρέψει να εξετάσει πιο προσεκτικά τον τράχηλο της μήτρας σας. (Δείτε παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με κολποσκόπηση.

Αδενικά είναι τα κύτταρα που παράγουν βλέννα και βρίσκονται στο εσωτερικό κανάλιτου τραχήλου ή στη μήτρα σας. Τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν ότι κάποια από τα κύτταρα αυτά δεν είναι φυσιολογικά, αλλά ο γιατρός σας δεν ξέρει γιατί. Αυτές οι αλλαγές είναι συνήθως πιο σοβαρές. Οι άνθρωποι που έχουν AGC μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου. Ο γιατρός σας θα θελήσει πιθανώς να εκτελέσει μια κολποσκόπηση να εξετάσει κάθε πιθανή αλλοίωση.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πρώιμες αλλαγές στο μέγεθος και το σχήμα των κυττάρων. LSILs συνδέονται συχνά με την παρουσία του HPV, ο οποίος μπορεί επίσης να προκαλέσει κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Μπορείτε να μολυνθεί από τον ιό HPV, ακόμη και αν εσείς ή ο σύντροφός σας δεν είχατε ποτέ ορατά κονδυλώματα. Ο γιατρός σας θα εκτελέσει πιθανώς κολποσκόπηση, HPV τυποποίηση ή να συστήσει επανάληψη του τεστ Παπανικολάου.

Αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα είναι πολύ διαφορετικά από τα φυσιολογικά κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά είναι συνήθως προκαρκινικά και είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου. Ο γιατρός σας θα εκτελέσει πιθανώς κολποσκόπηση για να καθορίσει τον κίνδυνό σας για καρκίνο.

Εάν τα κύτταρα από το επίχρισμα Παπανικολάου φαίνεται εξαιρετικά ανώμαλα, είναι πιθανό να υπάρχουν καρκινικά κύτταρα στο κόλπο, τράχηλο ή στη μήτρα σας. Ο γιατρός σας θα εκτελέσει πρόσθετες εξετάσεις και τότε θα σας μιλήσει για πιθανές επιλογές θεραπείας.

Εάν υπάρχει φλεγμονή στα κύτταρα του τεστ Παπανικολάου, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετά λευκά αιμοσφαίρια στο τεστ σας. Φλεγμονές του τραχήλου της μήτρας είναι πολύ συχνές και συνήθως δεν σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Εάν το επίχρισμα Παπανικολάου έδειξε ότι η φλεγμονή είναι σοβαρή, ο γιατρός σας μπορεί να θελήσει να βρεθεί η αιτία, κάνοντας μια καλλιέργεια του τραχηλικού υγρού. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει επίσης να επαναληφθεί το τεστ Παπανικολάου για να δείτε εάν η φλεγμονή έχει βελτιωθεί ή να διαλευκανθεί πλήρως.

Υπερκεράτωση είναι η διαπίστωση των ξηρών κυττάρων του δέρματος σε τεστ Παπανικολάου σας. Αυτή η αλλαγή στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας συμβαίνει συχνά από τη χρήση κάποιων αντισυλληπτικών μεθόδων, όπως το διάφραγμα ή από λοίμωξη του τραχήλου της μήτρας. Υπερκεράτωση σπάνια χρειάζεται παραπάνω αξιολόγηση από ένα επίχρισμα Παπανικολάου σε 6 μήνες έως 1 χρόνο. Εάν η υπερκεράτωση εξακολουθεί να υπάρχει στην επανάληψη του τεστ Παπανικολάου, ο γιατρός σας μπορεί να θελήσει να εκτελέσει ένα άλλο επίχρισμα Παπανικολάου ή να εκτελέσει κολποσκόπηση

Η κολποσκόπηση είναι μια διαδικασία που επιτρέπει στον γιατρό σας να εξετάσει προσεκτικά ανώμαλα κύτταρα στο τράχηλο της μήτρας σας. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιες κάποια υγρά, που όταν εκτεθεί ο τράχηλος τα ανώμαλα κύτταρα ξεχωρίζουν από τα φυσιολογικά. Στη συνέχεια, ο γιατρός σας θα εξετάσει αυτές τις περιοχές με τη χρήση κολποσκοπίου, ένα όργανο παρόμοιο με ένα μικροσκόπιο. Ένα μικρό κομμάτι του ιστού μπορεί να αφαιρεθεί σαν βιοψία, για μελέτη σε ένα εργαστήριο.