Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

1o

Εβδομη Εβδομάδα

TΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Το μωρό σας έχει μήκος περίπου 0,6 εκατοστά τώρα-σχεδόν ίσο σε μέγεθος με ένα μύρτιλο. Σας ακούγεται πολύ μικρό; Σκεφτείτε το εξής για να δείτε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις. Το μωρό σας είναι τώρα 10.000 φορές μεγαλύτερο απ’ ότι ήταν ένα μήνα πριν, κατά τη σύλληψή του. Τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης η ανάπτυξη αυτή εντοπίζεται κυρίως στο κεφάλι (για να αποθηκεύει και την τόση ευφυία!) καθώς παράγονται 100 νέα εγκεφαλικά κύτταρα το λεπτό. Αυτό θα πει εκκολαπτόμενη μεγαλοφυία!

Τα μπράτσα και τα πόδια του μωρού αρχίζουν να αναπτύσσονται
Μια και μιλάμε για ανάπτυξη, το μωρό σας κάνει σημαντικά βήματα αυτή την εβδομάδα. Οι καταβολές των χεριών και των ποδιών αρχίζουν να ξεπροβάλλουν και να επιμηκύνονται (και να δυναμώνουν) και διαιρούνται σε τμήματα των χεριών, των μπράτσων και των ώμων και σε τμήματα των ποδιών, των γονάτων και των πελμάτων (αν και οι καταβολές των άκρων θυμίζουν περισσότερο κουπιά παρά χέρια και πέλματα σε αυτό το πρώιμο στάδιο).

Το μωράκι έχει νεφρά
Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας διαμορφώνονται και το στόμα και η γλώσσα του μωρού σας. Τα νεφρά είναι και αυτά πλέον στη θέση τους και ετοιμάζονται για το σημαντικό τους έργο της διαχείρισης υπολειμμάτων. Σύντομα, το μωρό σας θα αρχίσει να παραγάγει ούρα. Ευτυχώς, για εσάς δε χρειάζονται πάνες (προς το παρόν).

Το σώμα σας κατά την διάρκεια της έβδομης εβδομάδας

Ακόμη και αν δεν έχετε ανακοινώσει σε κανέναν ότι είστε έγκυος, το μωρό σας σας το ανακοινώνει ξεκάθαρα. Όχι με τόσα πολλά λόγια, αλλά με πολλά συμπτώματα. Όπως η ενοχλητική ναυτία εγκυμοσύνης που σας ακολουθεί παντού μέρα νύχτα ή το υπερβολικό σάλιο που συγκεντρώνεται στο στόμα σας (μου τρέχουν τα σάλια;). Κι έπειτα είναι και η άλλη πρώιμη ένδειξη εγκυμοσύνης που δεν μπορεί να παραβλέψετε (ιδίως όταν αγωνίζεστε να κουμπώσετε την μπλούζα σας): οι αλλαγές στο στήθος σας (δικά μου είναι αυτά;).

Τα Πρησμένα σας Στήθη
Μολονότι το μωρό σας έχει μέγεθος όσο ένα μύρτιλο, τα στήθη σας μοιάζουν περισσότερο με πεπόνια. Τα στήθη μερικών γυναικών μεγαλώνουν ένα ολόκληρο νούμερο την έβδομη εβδομάδα εγκυμοσύνης-το οποίο ίσως να ήταν ευχάριστο αν δεν ήταν τόσο εκνευριστικά απαλά, δεν είχαν φαγούρα και δεν πονούσαν. Ο υπαίτιος;

Εκείνες οι άτακτες αλλά τόσο απαραίτητες ορμόνες εγκυμοσύνης, το οιστρογόνο και η προγεστερόνη. Λίπος συσσωρεύεται επίσης στα στήθη σας και η ροή του αίματος στην περιοχή αυξάνεται. Οι ρώγες μπορεί να προεξέχουν λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο –και παρόλο που προκαλούν κάποιον να τις αγγίξει (περισσότερο από ποτέ ίσως) είναι τόσο απαλές και ευαίσθητες που θα προτιμούσατε να μην το κάνει. Η άλως (η σκούρα περιοχή γύρω από τη ρώγα) έχει ήδη γίνει πιο σκούρα και πιο μεγάλη –και θα συνεχίσει να αυξάνεται και να σκουραίνει τους ερχόμενους μήνες. Θα υπάρχει και μια λιγότερο καλαίσθητη αλλαγή, θα προσέξετε κάποια σημάδια στην άλω. Αυτά τα εξογκώματα, τα λεγόμενα φυμάτια του Μοντγκόμερι, είναι ιδρωτοποιοί αδένες που προκαλούν εφύγρανση της άλω. Και αν αναρωτιέστε γιατί συμβαίνουν όλες αυτές οι αλλαγές, ιδού η απάντηση: Είναι απαραίτητες για το σημαντικό έργο του θηλασμού του νεογέννητου σε 33 εβδομάδες!

Τι να δοκιμάσετε!! ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΧΘΕΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ

Εάν ένα μόνο βλέμμα στο στήθος κοτόπουλο σας κάνει να θέλετε να το βάλετε στα πόδια αυτές τις μέρες (ή η μυρωδιά του ελβετικού τυριού κάνει την πεπτική σας οδό να σφαδάζει από αγωνία), δεν είστε η μόνη.
Η απέχθεια για κάποια φαγητά κατά την εγκυμοσύνη δεν είναι μόνο πολύ συνηθισμένη, αλλά και ακατανόητη, όταν το κάποτε αγαπημένο σας φαγητό σας αφήνει αδιάφορη-και σας προκαλεί εμετό. 

Η καλύτερη συμβουλή:
 Ικανοποιήστε με κάθε τρόπο τα καινούργια σας γούστα. Παραμείνετε άνοστες και βαρετές (όχι εσείς, το φαγητό σας), βρείτε υποκατάστατα για φαγητά που απεχθάνεστε (δοκιμάστε κινόα ως πηγή πρωτείνης εάν δεν αντέχετε στη θέα-και τη μυρωδιά- του κρέατος) και να είστε ευτυχής όταν η απέχθειά σας στρέφεται σε φαγητά που θα πρέπει ούτως ή άλλως να αποφεύγετε.

Και κάτι ακόμη: Να είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε πολλές ερωτήσεις (το ιστορικό υγείας μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο), και το κυριότερο, να υποβάλλετε και εσείς τα δικά σας ερωτήματα (πάρτε μια λίστα μαζί σας για να μην τα ξεχάσετε).

Αναρωτιέστε αν πρέπει να αποχωριστείτε τον αγαπημένο σας mocha καπουτσίνο με τον πολύ αφρό;
Γιατί το στήθος σας άρχισε ξαφνικά να μοιάζει με οδικό χάρτη;
Εάν το πέος του συντρόφου σας θα τραυματίσει το μάτι του μωρού όταν κάνετε έρωτα;

Μην κάθεστε άπραγη-κάντε ερωτήσεις!
Να θυμάστε ότι τώρα καμία ερώτηση δε θεωρείται ανόητη. Και με την ευκαιρία, ρωτήστε το γιατρό σας εάν πρέπει να υποβληθείτε σε μη παρεμβατικές προγεννητικές εξετάσεις-έναν έλεγχο για τη διαπίστωση χρωμοσωμικών ανωμαλιών, που συνιστάται σε μερικές μητέρες που διατρέχουν κίνδυνο και γίνεται ήδη από την ένατη εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Περισσότερες Συμβουλές

– Δε μοιάζετε έγκυος ακόμη αλλά ίσως έχετε πάρει μερικά κιλά. Δεν πειράζει!
Μάλιστα, οι γυναίκες με υγιή δείκτη μάζας σώματος είναι πιθανό να πάρουν 11-16 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

– Οι κράμπες είναι φυσιολογικές κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, όμως αν εκδηλωθούν πόνοι στους ώμους ή το λαιμό ή συνοδεύονται από συσπάσεις, ζαλάδα ή εκκρίσεις, καλέστε το γιατρό.

– Η πρώτη σας προγεννητική επίσκεψη απέχει ελάχιστα! Ετοιμάστε τις απορίες σας και φτιάξτε μια λίστα από σημαντικές ημερομηνίες (την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου) και πληροφορίες για το ιστορικό υγείας σας.

Συνήθη Συμπτώματα

Συχνή ούρηση
Με τη ναυτία και τη συνεχή επιθυμία να ουρήσετε, περνάτε πολύ χρόνο στο μπάνιο αυτές τις μέρες. Η ορμόνη εγκυμοσύνης hCG αυξάνει τη ροή του αίματος στην πυελική σας χώρα (καλά νέα αν έχετε διάθεση για σεξ) και αυτό με τη σειρά του επηρεάζει την ούρηση. Σε γενικές γραμμές, μην ελαττώσετε την πρόσληψη υγρών, αν και θα ήταν καλή ιδέα να μειώσετε τον καφέ, που είναι διουρητικό. Το σώμα (και το μωρό σας!) χρειάζεται σταθερή ποσότητα υγρών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Απαλότητα του Στήθους και Αλλαγές
Τα στήθη σας εμφανίζουν μπλε φλέβες που τα κάνουν να μοιάζουν με οδικό χάρτη;
Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι φλέβες λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο ως οδοί: Μεταφέρουν τα θρεπτικά συστατικά και τα υγρά από εσάς στο μωρό σας, αφότου αυτό γεννηθεί.

Για να ελαχιστοποιήσετε τη χαλάρωση και τις ραγάδες στο μέλλον, επενδύστε από τώρα σε έναν καλό στηθόδεσμο (ίσως σε έναν για εγκύους που θα παρέχει μεγαλύτερη υποστήριξη).

Λιγούρες και Απέχθεια
Έχετε βαρεθεί να τρώτε κάθε βράδυ τα ίδια, γιατί ελάχιστα φαγητά αρέσουν πια στον απαιτητικό σας ουρανίσκο;

Μην ανησυχείτε-δεν στερείτε από το μωρό σας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τρώγοντας το ίδιο υγιεινό φαγητό ξανά και ξανά. Αν οι λιγούρες κοντεύουν να σας τρελάνουν, ικανοποιήστε τες αραιά και που-μετά κάνετε σωστή διατροφή την υπόλοιπη ημέρα.

Κόπωση
Ασφαλώς είστε κουρασμένη-ακόμη τελείτε τον άθλο της κατασκευής του πλακούντα (το σύστημα ζωτικής υποστήριξης του μωρού σας) και επιπλέον προσπαθείτε να συνηθίσετε σε ένα πλήθος αντικρουόμενων συναισθημάτων.

Ένας τρόπος για να καταπολεμήσετε την κόπωση είναι να τρώτε μικρότερα γεύματα πιο συχνά. (Θα σας βοηθήσει και στην ανακατωσούρα).

Το να τρώτε έξι μίνι γεύματα θα ισορροπήσει το ζάχαρο του αίματος και αυτό θα αυξήσει τα επίπεδα ενέργειά σας. Φροντίστε μόνο τα μίνι γεύματα να είναι υγιεινά!

Υπερβολική Σιελόρροια
Σαν να μην έφτανε η ανακατωσούρα, έχετε να παλέψετε και με τα σάλια που μαζεύονται στο στόμα σας.

Λογικά, θα έχετε απαλλαγεί από αυτά μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου (απομένουν μόνο έξι εβδομάδες!), όμως μέχρι τότε να μασάτε συχνά τσίχλες χωρίς ζάχαρη.

Καούρα και Δυσπεψία
Εάν αισθάνεστε να σας καίει κάτι από τα βάθη του στομαχιού μέχρι το στόμα σας μετά το φαγητό, τότε υποφέρετε από δυσπεψία και καούρα λόγω εγκυμοσύνης. Να αποφεύγετε οτιδήποτε προκαλεί καούρα (πικάντικα ή λιπαρά φαγητά, καφεινούχα ποτά ή οτιδήποτε άλλο την προκαλεί) και να πίνετε είτε πριν είτε μετά το φαγητό.
Τα πολλά υγρά σε συνδυασμό με πολύ φαγητό θα προκαλέσουν γαστρική διαστολή και θα επιδεινώσουν το αίσθημα καούρας.