Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

1o

Εκτη Εβδομάδα

TΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΤΗΝ ΕΚΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Το κεφάλι του μωρού σας αποκτά σχήμα
Μπορεί να αντιμετωπίζετε έντονα συμπτώματα εγκυμοσύνης (καημενούλα!), αλλά υπάρχουν και καλά νέα. Οι πτυχώσεις του ιστού στο πιο εμφανές πάνω εξόγκωμα –το κεφάλι, δηλαδή- μετατρέπονται σιγά σιγά στο σαγόνι, τις παρειές και το πηγούνι του μωρού σας, που σύντομα θα είναι ένα αξιαγάπητο μουτράκι.

Και αυτές οι μικρές πτυχώσεις στα πλάγια του κεφαλιού είναι τα γλυκά λακάκια που πάντα ελπίζατε ότι θα κληρονομήσει το μωρό σας από τη μεριά της μητέρας σας; Όχι, είναι οι μελλοντικοί ακουστικοί πόροι. Μικρές κουκίδες πάνω στο πρόσωπο θα σχηματίσουν τα μάτια και τη μυτούλα του σε μερικές εβδομάδες.

Επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας διαμορφώνονται τα νεφρά, το συκώτι και οι πνεύμονές του καθώς και η καρδούλα του που τώρα χτυπά 110 φορές το λεπτό (κάθε μέρα όλο και πιο γρήγορα).

Η μέτρηση του εμβρύου
Κατά την ανάπτυξη του εμβρύου, οι ιατροί μετρούν μικρά μωρά σαν το δικό σας από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι την περιοχή των γλουτών.
Κι αυτό γιατί καθώς αναπτύσσεται το μωρό σας, τα πόδια του θα είναι λυγισμένα, καθιστώντας δύσκολη την ακριβή μέτρηση ολόκληρου του μήκους του σώματός του. Όταν είστε έξι μηνών έγκυος, το μήκος από το κεφάλι ως τους γλουτούς κυμαίνεται μεταξύ μισού εκατοστού και 0,6 εκατοστών. Το μέγεθος της κεφαλής ενός καρφιού ή ενός σπόρου αρακά!

Το σώμα σας κατά την διάρκεια της έκτης εβδομάδας

Συχνή Ούρηση
Το σώμα σας ίσως να μην έχει αλλάξει ακόμη εξωτερικά, αλλά θα θυμάστε ότι είστε 6 εβδομάδες έγκυος κάθε φορά που θα ανακατεύεστε ή θα αισθάνεστε πρησμένη ή θα είστε έτοιμη να ορμήσετε στο έκτο γκρέιπφρουτ της ημέρας (περίεργο, γιατί ποτέ δεν είχατε λαχτάρα για γκρέιπφρουτ).
Άλλη μια ένδειξη;
Περνάτε περισσότερο χρόνο μέσα στο μπάνιο παρά έξω από αυτό.
Η συχνή ούρηση είναι ένα σύμπτωμα που δεν απολαμβάνει καμιά γυναίκα (ιδίως όταν διακόπτει τον ύπνο που τόσο χρειάζεστε τώρα) αλλά είναι ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, ιδίως στις αρχές.

Γιατί; Καταρχήν, η ορμόνη εγκυμοσύνης Hgc προκαλεί αύξηση της ροής του αίματος στην πυελική χώρα-το οποίο αυξάνει τη σεξουαλική ευχαρίστηση, αλλά δεν είναι ό,τι καλύτερο όταν συμβαίνει την ώρα που παρακολουθείτε μια ταινία στο σινεμά.

Επιπλέον, τα νεφρά σας αποκτούν μεγαλύτερη ικανότητα να αποβάλλουν υπολείμματα από το σώμα σας. Συνυπολογίστε το γεγονός ότι η αυξανόμενη σε μέγεθος μήτρα σας αρχίζει να πιέζει την ουροδόχο κύστη σας αφήνοντας λιγότερο αποθηκευτικό χώρο για τα ούρα, και καταλαβαίνετε ότι έχετε να αντιμετωπίσετε έναν κατακλυσμό ούρων. Ευτυχώς, η πίεση αυτή συνήθως υποχωρεί μόλις ανέβει η μήτρα στην κοιλιακή κοιλότητα το δεύτερο τρίμηνο.

Ένα γρήγορο τρικ: Να γέρνετε εμπρός όταν ουρείτε, για να διασφαλίσετε ότι η ουροδόχος κύστη σας αδειάζει τελείως κάθε φορά. Στη συνέχεια, όταν πιστεύετε ότι έχετε τελειώσει, ουρήστε ξανά. Έτσι θα χρειαστεί να επισκεφτείτε λιγότερες φορές την τουαλέτα. Μην μπείτε, όμως, σε πειρασμό να ελαττώσετε την κατανάλωση υγρών-το σώμα σας χρειάζεται μια σταθερή ποσότητα υγρών.

Καούρα και Δυσπεψία
Ιδού τα μάλλον δυσάρεστα νέα: οι πιθανότητες να περάσετε τους επόμενους εννέα μήνες χωρίς καούρες είναι σχεδόν μηδενικές. Αυτό συμβαίνει επειδή ο μυς στην κορυφή του στομαχιού, που συνήθως εμποδίζει τα πεπτικά υγρά να γυρίσουν πίσω, χαλαρώνει.
Να όμως και τα καλά νέα: Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τα συμπτώματα εάν δεν τρώτε βιαστικά και αποφεύγετε τα ρούχα που πιέζουν το στομάχι σας.

Τι να δοκιμάσετε!! ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Μπορεί, βέβαια, να μάθατε τα ευχάριστα χάρη σε τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι-όμως δε βλάπτει να σας το επιβεβαιώσει ο γιατρός, που είναι κι ένας από τους λόγους που ανυπομονείτε τρομερά για την πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο.

Να ξέρετε ότι ο πρώτος αυτός προγεννητικός έλεγχος θα είναι συναρπαστικός… και χρονοβόρος.

Θα κάνετε όλες τις εξετάσεις που συμπεριλαμβάνουν πυελική εξέταση, τεστ Pap (εκτός αν κάνατε πρόσφατα) και κάποιες αρχικές εξετάσεις αίματος για να εξακριβωθεί η ομάδα αίματός σας, ο παράγοντας ρέζους, το αν πάσχετε από έλλειψη σιδήρου και αν το μωρό σας κινδυνεύει από οποιεσδήποτε χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Επιπλέον, θα υποβληθείτε σε εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, για ανοσία στη γερμανική ιλαρά (ερυθρά) και γενετικά νοσήματα που εξαρτώνται από την εθνικότητα.

Επιπλέον, θα πρέπει να ουρήσετε σε ένα κυπελάκι για να ελεγχθούν τα επίπεδα γλυκόζης, πρωτείνης, λευκών και ερυθρών αιμοσφαιρίων και βακτηριδίων στα ούρα σας.

Και κάτι ακόμη: Να είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε πολλές ερωτήσεις (το ιστορικό υγείας μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο), και το κυριότερο, να υποβάλλετε και εσείς τα δικά σας ερωτήματα (πάρτε μια λίστα μαζί σας για να μην τα ξεχάσετε).

Αναρωτιέστε αν πρέπει να αποχωριστείτε τον αγαπημένο σας mocha καπουτσίνο με τον πολύ αφρό;
Γιατί το στήθος σας άρχισε ξαφνικά να μοιάζει με οδικό χάρτη;
Εάν το πέος του συντρόφου σας θα τραυματίσει το μάτι του μωρού όταν κάνετε έρωτα;

Μην κάθεστε άπραγη-κάντε ερωτήσεις!
Να θυμάστε ότι τώρα καμία ερώτηση δε θεωρείται ανόητη. Και με την ευκαιρία, ρωτήστε το γιατρό σας εάν πρέπει να υποβληθείτε σε μη παρεμβατικές προγεννητικές εξετάσεις-έναν έλεγχο για τη διαπίστωση χρωμοσωμικών ανωμαλιών, που συνιστάται σε μερικές μητέρες που διατρέχουν κίνδυνο και γίνεται ήδη από την ένατη εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Περισσότερες Συμβουλές

Αποφεύγετε να τρώτε καρχαρία, ξιφία και σκουμπρί, αλλά να μην αποφεύγετε εντελώς τα ωφέλιμα για εσάς θαλασσινά. Μπορείτε να τρώτε 340 γραμμάρια καλομαγειρεμένα οστρακοειδή, ελαφρύ τόνο κονσέρβας, σολομό (ελεύθερης αλιείας κατά προτίμηση) ή μπακαλιάρο κάθε εβδομάδα.

 – Έχετε ρίζες ή άσπρα μαλλιά;
Εάν θέλετε, βάψ’τε τα, όμως προτιμήστε τις ανταύγειες αντί για ενιαία βαφή, ειδικά τους πρώτους τρεις μήνες. Ενώ το δέρμα απορροφά πολύ μικρή ποσότητα των χημικών, η βαφή για ανταύγειες δεν αγγίζει καθόλου το κρανίο, επομένως είναι προτιμότερη, ιδίως το πρώτο τρίμηνο.

Εάν πονάτε όταν ουρείτε ή δεν έχετε ούρα αν και προσπαθείτε, μπορεί να πάσχετε από μόλυνση της ουροδόχου κύστης. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να το διαπιστώσετε. Εάν υπάρχει όντως μόλυνση, ζητήστε ένα αντιβιοτικό ασφαλές για το μωρό σας. 
Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μετά την έκτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης. 

Συνήθη Συμπτώματα

Απαλότητα του Στήθους και Αλλαγές
Όχι, δεν είναι στη φαντασία σας-τα στήθη σας μεγαλώνουν και οι ρώγες σας προεξέχουν περισσότερο από το συνηθισμένο. Μπορεί να είναι και αυτές απαλές (επομένως, πείτε στο σύντροφό σας πώς να σας αγγίζει και τι να αποφεύγει).

Γιατί αυτή η αλλαγή στην εμφάνιση και το μέγεθος;
Το σώμα σας ετοιμάζεται για το θηλασμό και η πιο σκούρα άλως (το δέρμα γύρω από τις ρώγες) μετατρέπει τα στήθη σας σε στόχο για το νεογέννητό σας, διευκολύνοντάς το να πιαστεί.

Ναυτία και Εμετοί
Είτε έχετε μια απλή αίσθηση αναγούλας είτε βγάζετε το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό σας (ή και τα τρία μαζί), δείτε τη θετική πλευρά (δύσκολο, ομολογουμένως, όταν αντικρίζετε μια λεκάνη!).

Η πρωινή ανακατωσούρα είναι ένα από τα πιο συνήθη σημάδια μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης, ιδίως από την έκτη εβδομάδα και μετά.

Καταπολεμήστε τη ναυτία τρώγοντας μικρά σνακ που συνδυάζουν τις πρωτεϊνες με ποικιλία υδατανθράκων-τυρί και πολύσπορα κράκερ, γιαούρτι και μούσλι, οτιδήποτε αντέχει το στομάχι σας.

Κόπωση
Η ανάπτυξη αυτού του μωρού (και της υποστήριξης που χρειάζεται το αναπτυσσόμενο έμβρυο) είναι σκληρή δουλειά, άρα δεν είναι να απορεί κανείς που αισθάνεστε εξουθενωμένες.

Αφουγκραστείτε το σώμα σας-εάν εκλιπαρεί για ένα διάλειμμα, τότε κάντε διάλειμμα!

Αλλά προσθέστε και λίγη γυμναστική στο πρόγραμμά σας: Περπατήστε ή κάντε μάθημα γιόγκα-οι ενδορφίνες που θα αποβάλλετε θα βελτιώσουν τη διάθεσή σας και θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα.
Απλώς μην το παρακάνετε!

Πρήξιμο και Αέρια
Ρίξτε το φταίξιμο στην προγεστερόνη που διατρέχει το σώμα σας, καθώς διαβάζετε αυτό-η θαυμάσια αυτή ορμόνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση μιας υγιούς εγκυμοσύνης αλλά ευθύνεται και για την πρησμένη εμφάνιση της μέλλουσας μαμάς.

Να τρώτε πολλές ίνες και να πίνετε πολύ νερό, για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα που επιδεινώνει το πρήξιμο.