Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

1o

Πέμπτη Εβδομάδα

TΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Πώς μοιάζει λοιπόν τώρα το μικρό σας έμβρυο, που έχει ήδη το μέγεθος πορτοκαλόσπορου;
Μοιάζει αρκετά με γυρίνο με υποτυπώδες κρανίο και ουρά. Μην ανησυχείτε-δεν υπάρχει χώρος για βάτραχο στο μέλλον σας. Μάλιστα, σας χωρίζουν λιγότεροι από οχτώ μήνες από τη στιγμή που θα κρατήσετε έναν αληθινό πρίγκηπα ή μια πριγκίπισσα στην αγκαλιά σας. Στο μεταξύ τα επίπεδα της ορμόνης Hcg στο σώμα σας είναι αρκετά υψηλά, ώστε να μπορούν να επιβεβαιώσουν την εγκυμοσύνη σε ένα τεστ στο σπίτι. Πηγαίνετε στο γιατρό να σας το επιβεβαιώσει και υπολογίστε την ημέρα του τοκετού.

Οι χτύποι της καρδιάς ίσως να είναι αισθητοί
Είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι να διαμορφωθεί το μωρό-όλα τα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα συστήματα του οργανισμού (πεπτικό, κυκλοφοριακό, νευρικό κτλ) και τα όργανα (καρδιά, πνεύμονες, στομάχι) πρέπει να αναπτυχθούν από το μηδέν.

Πρώτο αποκτά λειτουργικότητα το κυκλοφοριακό σύστημα με το απαραίτητο όργανό του, την καρδιά, την οποία ίσως μπορέσετε να δείτε να χτυπά σε έναν πρώιμο υπέρηχο (μολονότι γίνεται πιο εύκολα ορατή την έκτη ή έβδομη εβδομάδα).

Όταν είστε πέντε μηνών έγκυος, η καρδιά του μωρού σας αποτελείται από δυο πολύ μικρές διόδους που ονομάζονται αρτηρίες και ήδη εργάζονται σκληρά. Όταν συνενώνονται οι δυο αυτές αρτηρίες, το μωρό σας αποκτά μια απολύτως λειτουργική καρδιά, αν και είναι σίγουρο ότι θα έχει κλέψει και τη δική σας!

Επίσης, κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας προχωρά ο σχηματισμός πολλών άλλων οργάνων, όπως του νευρικού σωλήνα-του προπομπού του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης του μωρού σας-που δεν έχει ακόμη σφραγιστεί. Όμως μέχρι την επόμενη εβδομάδα, η τακτική της ελεύθερης εισόδου θα έχει λήξει.

Το σώμα σας κατά την διάρκεια της πέμπτης εβδομάδας

Η HGC και τα Τεστ Εγκυμοσύνης
Τώρα πλεόν δε θα έχετε σίγουρα περίοδο-μια από τις πιο σαφείς ενδείξεις ότι είστε έγκυος. Είναι ώρα να ουρήσετε στο στικάκι (καλά νέα αφού μάλλον θα νιώθετε πιο συχνά την ανάγκη να ουρήσετε) : Την πέμπτη εβδομάδα εγκυμοσύνης τα επίπεδα της Hcg (της ορμόνης που προαναγγέλλει την εγκυμοσύνη σας) στα ούρα είναι αρκετά υψηλά , ώστε να μπορούν να ανιχνευθούν από ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορείτε να επιβεβαιώσετε αυτό που ήδη υποψιάζεστε:
Περιμένετε παιδί!


Τα νέα αυτά θα προκαλέσουν μια γκάμα συναισθημάτων από την ειλικρινή χαρά μέχρι τον απόλυτο τρόμο, καθώς θα συνειδητοποιείτε ότι πρόκειται να γίνετε μητέρα. Η κυκλοθυμία είναι απολύτως φυσιολογική (περίπου όπως στο πολύ έντονο προεμμηνοροιακό) και καλύτερα να τη συνηθίσετε, γιατί για τους επόμενους εννέα μήνες θα σας ταλαιπωρεί συνέχεια.

Πρώιμα Σημάδια Εγκυμοσύνης
Θα υπάρξουν και άλλα πρώιμα σημάδια εγκυμοσύνης. Όπως η αίσθηση κούρασης που θα σας έχει καταλάβει (ή μάλλον κατακλύσει). Και εκείνα τα απαλά στήθη. Η μια αμυδρή αίσθηση ναυτίας όταν βλέπετε τα αυγά ομελέτα του συντρόφου σας. Το να μεγαλώνεις ένα παιδί-ακόμη και όταν δεν ξεπερνά σε μέγεθος έναν πορτοκαλόσπορο- είναι σκληρή δουλειά και το σώμα σας αντιδρά αναλόγως.

Εμφάνιση των Ορμονών της Εγκυμοσύνης
Μεγάλες ποσότητες ορμονών-χημικά μηνύματα που κυκλοφορούν στο σώμα σας και συνεργάζονται για να επιφέρουν σωματικές αλλαγές- παράγονται μαζικά αυτή την εβδομάδα.

Μεταξύ αυτών: οιστρογόνο που κρατά την προγεστερόνη και την hGC στα υψηλά επίπεδα που απαιτούνται’ προγεστερόνη που ελέγχει τη λειτουργία του πλακούντα, εμποδίζει τους μαλακούς μυς της μήτρας να συσταλούν και ενεργοποιεί την ανάπτυξη του ιστού του στήθους’ και η hGC που υποστηρίζει το ωχρό σωμάτιο, που τρέφει το μωρό ώσπου να αναλάβει ο πλακούντας στις 10 εβδομάδες και να ρυθμίσει την ποσότητα της απαραίτητης προγεστερόνης.

Προσοχή!
Αυτές οι ορμόνες θα καταλάβουν την καθημερινότητά σας!

Τι να δοκιμάσετε!! ΠΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΕΓΚΥΟΣ

Δε βλέπατε την ώρα μαζί με το σύντροφό σας να διαδώσετε τα καλά νέα για τη μελλοντική σας κατάσταση από τη στιγμή που το σπιτικό τεστ εγκυμοσύνης βγήκε θετικό; Δεν είστε σίγουρες πότε είναι η καλύτερη στιγμή να βρείτε ένα μεγάφωνο (ή τηλέφωνο ή πληκτρολόγιο) για να μοιραστείτε τα νέα σας;

Μόνο οι δυο σας μπορείτε να το αποφασίσετε αυτό.
Μερικά ζευγάρια δεν βλέπουν την ώρα να πουν στους φίλους τους ότι θα γίνουν γονείς (αν μπορούσαν, θα το φώναζαν από την υψηλότερη κορυφή-ή θα το ανακοίνωναν ευρέως στο διαδίκτυο), ενώ άλλοι προτιμούν να ανακοινώσουν τα ευχάριστα μετά τον τρίτο μήνα, οπότε θα έχει μειωθεί αισθητά ο κίνδυνος αποβολής.

 Άλλοι πάλι θα ήθελαν να το κρατήσουν κρυφό, αλλά δεν μπορούν να συγκρατηθούν και μιλούν γι’αυτό με την πρώτη ευκαιρία. Συζητήστε το μαζί και να θυμάστε ότι μπορεί να είναι το μικρό σας μυστικό για όσο καιρό επιλέξετε.

Περισσότερες Συμβουλές

Ήρθε η ώρα να αφαιρέσετε κάποια φαγητά από το μενού, όπως τις μη παστεριωμένες τροφές, το άψητο κρέας και τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα υδράργυρου. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες, που θα βλάψουν το μωρό.

– Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μέλλουσες μαμάδες δεν πρέπει να καθαρίζουν την άμμο της γάτας. Μπορεί να προκαλέσει μια ασθένεια που ονομάζεται τοξοπλάσμωση και μπορεί να βλάψει το αγέννητο μωρό.

Οι καθαρισμοί των δοντιών είναι επιτρεπτοί για τις εγκύους-και απαραίτητοι καθώς το 40% των μελλουσών μαμάδων έχουν περιοδοντίτιδα, που αυξάνει τις πιθανότητες της προεκλαμψίας. Οι οδοντικές ακτίνογραφίες θα πρέπει να αποφευχθούν μέχρι τον ερχομό του παιδιού, εκτός και αν ο κίνδυνος που ελλοχεύει, αν δε γίνουν, υπερβαίνει τον σχετικά μικρό κίνδυνο από την έκθεση του εμβρύου σε ακτινοβολία.

Συνήθη Συμπτώματα

Λιγούρες και Απέχθεια
Σας έχει καταλάβει μια ακατανίκητη επιθυμία να φάτε ένα σάντουιτς με ψητό τυρί;
Σας πιάνει φρίκη στη θέα της σαλάτας και οποιουδήποτε λαχανικού;
Καλώς ήρθατε στον παλαβό κόσμο της λιγούρας και της απέχθειας.

Οι ορμόνες παίζουν ένα ρόλο σε αυτήν την περίπτωση (όπως και στα περισσότερα συμπτώματα της εγκυμοσύνης)-ιδίως τις πρώτες εβδομάδες που το σώμα σας προσπαθεί να προσαρμοστεί στο ορμονικό αμόκ.
Αν δεν μπορείτε να τις νικήσετε, πηγαίντε με τα νερά τους-μέσα σε λογικά όρια. Ικανοποιήστε την επιθυμία σας για σοκολάτα με μια μικρή μπάρα αντί για μια τεράστια και βρείτε υγιεινά υποκατάστατα για τα φαγητά που δεν αντέχετε (π.χ. πιείτε ένα χυμό φρούτων ή λαχανικών αντί να φάτε σαλάτα).

Ναυτία
Αυτό το αίσθημα αναγούλας στο στομάχι σας, που ενίοτε οδηγεί σε εμετούς μπορεί να σας επισκεφτεί οποιαδήποτε πρωινή ή νυχτερινή ώρα, ιδίως κατά το πρώτο τρίμηνο χάρη σε έναν άγνωστο συνδυασμό ορμονών, αυξημένου άγχους και άλλων αλλαγών στο σώμα (όπως η οξυμένη αίσθηση της όσφρησης).

Για να ελέγξετε τη ναυτία, μην παραλείπετε γεύματα ακόμη και αν η ιδέα του φαγητού σας φέρνει αναγούλα. Αντιθέτως φάτε λίγο, περιοριστείτε σε φαγητά που σας αρέσουν και προσπαθήστε να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή.

Κόπωση
Η εγκυμοσύνη είναι σκληρή δουλειά, και αυτό μπορεί να να σας κάνει να μειώσετε τις ταχύτητες στην καθημερινή σας δραστηριότητα.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, μια τεράστια ποσότητα ενέργειας διοχετεύεται στη δημιουργία ενός συστήματος υποστήριξης του μωρού σας (του πλακούντα δηλαδή), που μπορεί να σας προκαλέσει μια μικρή κούραση ή και να σας εξουθενώσει.
 
Υπεύθυνες είναι και οι ορμονικές ή συναισθηματικές αλλαγές που συμβαίνουν.
Τα καλά νέα: Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, το σώμα σας θα έχει τελέσει τον άθλο της κατασκευής του πλακούντα, οπότε μπορεί να αισθανθείτε ότι ανανεώθηκε η ενέργειά σας. Στο μεταξύ, να αφουγκράζεστε το σώμα σας που σας λέει ότι έχει εξαντληθεί. Να ξεκουράζεστε πολύ και να διατρέφεστε σωστά (και συχνά!).

Υπερβολική Σιελόρροια
Έχετε τρομοκρατηθεί βλέποντας το στόμα σας να βγάζει συνεχώς σάλια για κανέναν απολύτως λόγο; Εάν ναι, ίσως να σας βρήκε το διπλό κακό της εγκυμοσύνης: αναγούλες και υπερβολική σιελόρροια (και ναι, μπορείτε να κατηγορήσετε τις ενοχλητικές ορμόνες της εγκυμοσύνης και γι’ αυτά τα συμπτώματα!).

Πώς να αντιμετωπίσετε τη σιελόρροια;
Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη θα βοηθήσουν το στόμα σας να μείνει πιο στεγνό.