Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

1o

Τέταρτη Εβδομάδα

TΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Ο πλακούντας και το έμβρυο αρχίζουν να διαμορφώνονται
Ενώ μπορεί να έχετε μόλις αρχίσει να αναρωτιέστε αν είστε έγκυος, το μελλοντικό σας παιδί έχει εγκατασταθεί στο σπιτάκι του: Η βλαστοκύστη έχει ολοκληρώσει το ταξίδι της από τη φαλλοπιανή σας σάλπιγγα προς τη μήτρα σας.

Μόλις βρεθεί εκεί, εισέρχεται στο ενδομήτριο και εμφυτεύεται-διαμορφώνοντας τον άρρηκτο δεσμό της μαζί σας που θα διαρκέσει τους επόμενους οκτώ μήνες (και μια ολόκληρη ζωή στη συνέχεια). Μόλις η μικρή αυτή σφαίρα κυττάρων εγκατασταθεί στη μήτρα σας, θα υποστεί το μεγάλο σχίσμα και θα διαιρεθεί σε δύο ομάδες. Το μισό έμβρυό σας θα γίνει ο γιος ή η κόρη σας, ενώ το άλλο μισό θα σχηματίσει τον πλακούντα, τη γραμμή ζωής του μωρού σας-που μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και αποβάλλει τυχόν υπολείμματα μέχρι τον τοκετό.

Διαμόρφωση του εμβρύου και του αμνιακού σάκου
Παρά το τρομερά μικρό του μέγεθος-με μήκος γύρω στο ένα χιλιοστόμετρο και μέγεθος σxεδόν ίσο με έναν παπαρουνόσπορο- το μικρό σας έμβρυο έχει αρχίσει να εγκαθίσταται για τα καλά. Ενώ ο αμνιακός σάκος (γνωστός και ως σάκος νερών) σχηματίζεται γύρω του, το ίδιο κάνει και ο λεκιθικός σάκος, που θα ενσωματώθεί στη συνέχεια στην πεπτική οδό του μωρού σας.

Το έμβρυο έχει τώρα τρεις ξεχωριστές στιβάδες κυττάρων, που θα εξελιχθούν σε ειδικά μέρη του σώματος του μωρού σας.
Η εσωτερική στιβάδα, το λεγόμενο «ενδόδερμα» , θα μετατραπεί στο πεπτικό σύστημα του μωρού σας, το συκώτι και τους πνεύμονες.
Η μεσαία στιβάδα, το μεσόδερμα, σύντομα θα γίνει η καρδιά, τα γεννητικά όργανα, τα οστά, τα νεφρά και οι μυς.
Και η εξωτερική στιβάδα, ή αλλιώς εξώδερμα, θα σχηματίσει με τον καιρό το νευρικό σύστημα, τα μαλλιά, το δέρμα και τα μάτια του μωρού σας.

Το σώμα σας κατά την διάρκεια της τέταρτης εβδομάδας

Οι Εμφυτεύσεις Ωαρίων
Μόλις μια εβδομάδα μετά τη γονιμοποίηση, η διαδικασία διαμόρφωσης του μωρού είναι ακόμα στα σπάργανα. Στις τέσσερις εβδομάδες το σώμα σας προετοιμάζεται πυρετωδώς-ώστε να μετατραπεί από έναν αξιόπιστο φίλο σε ένα τρελό επιστημονικό πείραμα. Το πιο πιθανό είναι να μην αντιληφθείτε καν την όλη φασαρία. Ενώ μερικές γυναίκες αρχίζουν να έχουν τα ενοχλητικά, πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, παρόμοια με αυτά πριν την περίοδο (κυκλοθυμία, πρήξιμο, κράμπες-οι συνήθεις ύποπτοι), άλλες δεν αισθάνονται απολύτως τίποτα. Ό, τι κι αν αισθάνεστε ή δεν αισθάνεστε, είναι μάλλον πολύ νωρίς για να δείτε κάποιο αξιόπιστο αποτέλεσμα στο τεστ εγκυμοσύνης σας.

Όμως στα παρασκήνια συμβαίνει το εξής:
Το γονιμοποιημένο ωάριο και η μήτρα σας έρχονται σε επαφή αυτή την εβδομάδα, καθώς η βλαστοκύστη, που κάποια μέρα θα αποκαλείτε μωρό σας, αρχίζει να προσκολλάται στο ενδομήτριο. Το 30% του χρόνου, θα υπάρχει αιμορραγία εμφύτευσης καθώς το σύμπλεγμα αυτό των κυττάρων θα εισέρχεται στο τείχος της μήτρας.
Η αιμορραγία εμφύτευσης, που είναι συνήθως πολύ αραιή και ή ανοιχτή ροζ, ανοιχτή κόκκινη ή ανοιχτή καφέ, συμβαίνει νωρίτερα από την αναμενόμενη περίοδο. Μη νομίσετε λανθασμένα ότι είναι περίοδος και μην ανησυχήσετε για την αιμορραγία-δεν είναι σημάδι ότι κάτι πάει στραβά. Μπορεί να αισθανθείτε λίγη πίεση στην κοιλιακή χώρα (κανένας λόγος ανησυχίας!) και τα στήθη σας να γίνουν κάπως απαλά και να αυξηθούν σε μέγεθος (θα ακολουθήσει μεγαλύτερη αύξηση!).

Εντός 12 ημερών από τη γονιμοποίηση, το ωάριο αρχίζει να εκλύει την Hcg (ανθρώπινη χοριονική γοναδοτροπίνη), την ορμόνη της εγκυμοσύνης που σύντομα θα χρωματίσει τη γραμμή στο τεστ εγκυμοσύνης σας ροζ ή μπλε και θα αλλάξει τη ζωή σας. Η HCG προειδοποιεί το ωχρό σωμάτιο (το πρώην ωοθυλάκιο, από το οποίο εκλύθηκε το ωάριο) ότι πρέπει να παραμείνει για να παραγάγει προγεστερόνη και οιστρογόνο, που θα τροφοδοτούν την εγκυμοσύνη μέχρι να αναλάβει ο πλακούντας περίπου έξι εβδομάδες αργότερα.

Τι να δοκιμάσετε!! ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΚΕΤΟΥ ΣΑΣ

Νομίζετε ότι χρειάζεστε διδακτορικό στην κβαντική φυσική για να υπολογίσετε την ημέρα του τοκετού;
Τα μαθηματικά είναι πολύ πιο εύκολα απ’όσο νομίζετε (ακόμη και αν κοιμόσασταν την ώρα της άλγεβρας): H ημέρα του τοκετού σας υπολογίζεται στις 40 ημέρες μετά την πρώτη ημέρα της τελευταίας σας περιόδου. Πανεύκολο;

Να όμως και κάτι λίγο πιο περίπλοκο.
Εάν γεννήσετε εκείνη την ημέρα, το μωρό σας θα έχει συμπληρώσει μόνο 38 εβδομάδες εντός της μήτρας, όχι 40. Και αυτό γιατί η η αρίθμηση των μερών μέχρι την εγκυμοσύνη ξεκινά δυο εβδομάδες προτού καν συλληφθεί το μωρό σας (που σας καθιστά περίπου 4 εβδομάδες έγκυο προτού να μπορέσετε να το διαπιστώσετε η ίδια με τεστ εγκυμοσύνης).

Θέλετε να ρυθμίσετε το ρολόι σας σύμφωνα με αυτή την ημερομηνία ή τουλάχιστον να προγραμματίσετε την άδεια εγκυμοσύνης σας γύρω από αυτήν;
Για σταθείτε.
Να θυμάστε ότι η εκτιμώμενη ημέρα του τοκετού σας είναι αυτό ακριβώς-μια απλή εκτίμηση. Τα περισσότερα μωρά γεννιούνται μεταξύ της 38ης και 42ης εβδομάδας (και την πρώτη φορά είναι πιο πιθανό να αργήσουν λίγο). Λίγα κάνουν το ντεμπούτο τους ακριβώς στην ώρα τους.

Περισσότερες Συμβουλές

Μπορεί να μεσολαβήσει μία ή και περισσότερες εβδομάδες μετά από μια χαμένη περίοδο μέχρι να παραγάγετε αρκετές ορμόνες εγκυμοσύνης, ώστε να μπορούν να ανιχνευθούν στο τεστ. Εάν έχετε καθυστέρηση και είναι αρνητικό, προσπαθήστε την επόμενη εβδομάδα.

Μπορεί να μην καπνίζετε, αλλά εάν κάνετε παρέα με καπνιστές, κόψ’τε την. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η παθητική έκθεση σε καπνό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της αποβολής, γέννησης λιποβαρών μωρών, της εκτοπικής εγκυμοσύνης και άλλων επιπλοκών.

Ώρα να κανονίσετε το πρώτο σας ραντεβού με το γιατρό!
Μερικοί γυναικολόγοι σας ζητούν να περιμένετε μέχρι την 6η-7η εβδομάδα εγκυμοσύνης πριν τους επισκεφτείτε, αλλά είναι καλύτερα να το βάλετε στο πρόγραμμα από τη στιγμή που θα έχετε θετικά αποτελέσματα στο τεστ εγκυμοσύνης, καθώς η πρώιμη προγεννητική φροντίδα έχει μεγάλη σημασία. Κάντε έρευνα για κάνετε τη σωστή επιλογή γιατρού ή μαίας.

Συνήθη Συμπτώματα

Αιμορραγία Εμφύτευσης
Αν δείτε κηλίδες αυτή την εβδομάδα (περίπου τις ημέρες της περιόδου ή λίγο πριν), μην ανησυχήσετε.
Είναι συνήθως ένδειξη ότι το έμβρυό σας έχει εμφυτευτεί στο τείχος της μήτρας (αυτό είναι καλό!).

Δεν έχετε καμία κηλίδα;
Πάλι μην ανησυχήσετε-μόνο ένα μικρό ποσοστό γυναικών παρουσιάζουν αιμορραγία εμφύτευσης, οπότε η απουσία αυτού του συμπτώματος δε σημαίνει ότι δεν είστε έγκυος.

Εμμηνοροικά συμπτώματα
Δεν σας έχουν επηρεάσει ποτέ ξανά τόσο πολύ αυτές οι ορμόνες σε αμόκ που διατρέχουν το σώμα σας και προκαλούν πλήθος συμπτωμάτων, από κυκλοθυμία και πρήξιμο μέχρι ήπιες κράμπες. Γνωρίστε καλύτερα και σεβαστείτε τις ορμόνες της εγκυμοσύνης τώρα… θα μάθετε περισσότερα για αυτές τους επόμενους εννέα μήνες.