Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

1o

Τρίτη Εβδομάδα

TΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Σύλληψη και Γονιμοποίηση
Αυτή την εβδομάδα είχατε ωορρηξία και έφτασε επιτέλους η στιγμή που περιμένατε: Καταφέρατε να συλλάβετε!

Με άλλα λόγια το μελλοντικό σας έμβρυο ξεκίνησε την αξιοθαύμαστη μεταμόρφωσή του από ένα μοναχικό κύτταρο σε ένα ζωηρό αγοράκι ή κοριτσάκι. Μόλις το νικηφόρο σπέρμα διαπεράσει την εξωτερική στιβάδα του ωαρίου, το μονοκύτταρο γονιμοποιημένο ωάριο-ο λεγόμενος ζυγώτης-αμέσως σχηματίζει ένα φράγμα για να εμποδίσει την είσοδο του υπόλοιπου σπέρματος.

Όμως ο ζυγώτης σας δε μένει μόνος για πολύ: Εντός ολίγων ωρών, διαιρείται σε δυο κύτταρα, έπειτα σε τέσσερα και ούτω καθεξής, ώσπου η αυξανόμενη συστάδα φτάνει τον αριθμό των 100 περίπου κυττάρων μόλις μερικές ημέρες μετά την κρίσιμη πρώτη συνάντηση μεταξύ του σπέρματος και του ωαρίου. Κάποια εξ’ αυτών θα σχηματίσουν το έμβρυο, κάποια άλλα τον πλακούντα, προς το παρόν, όμως, είναι ακόμη μια μικροσκοπική σφαίρα κυττάρων με μέγεθος ίσο με το ένα πέμπτο τους μεγέθους της τελείας αυτής της πρότασης.

Εμφύτευση
Φαίνεται μικροσκοπική; Κι όμως, μην υποτιμάτε τις δυνατότητές της. Καθώς διαιρείται, η βλαστοκύστη , όπως λέγεται πλέον, (μην ανησυχείετε, σύντομα θα της βρείτε ένα πιο ωραίο όνομα) μετακινείται αυτή την εβδομάδα από τη φαλλοπιανή σάλπιγγά σας προς τη μήτρα σας-ένα ταξίδι που διαρκεί περίπου έξι ημέρες. Και θα σας μαρτυρήσουμε κάτι: Μόλις φτάσει κατά την τέταρτη εβδομάδα, θα εμφυτευτεί στο τείχος της μήτρας και θα αναπτύσσεται τους επόμενους εννέα μήνες. Το μωρό σας ετοιμάζεται, έτοιμο να ξεκινήσει το απίστευτο ταξίδι που θα τελειώσει στην αγκαλιά σας.

Αγόρι ή Κορίτσι;
Το μικρό, μοναχικό σας κύτταρο θα μεταμορφωθεί ως εκ θαύματος σε αγοράκι ή κοριτσάκι; Παρόλο που θα περάσουν μήνες προτού να βεβαιωθείτε (εάν το θελήσετε πριν το τοκετό), ο αξιοθαύμαστος αυτός καθορισμός έχει ήδη λάβει χώρα, είτε το πιστεύετε είτε όχι.

Έτοιμη για ένα σύντομο μάθημα βιολογίας;
Το γονιμοποιημένο ωάριο περιέχει 46 χρωμοσώματα-23 από εσάς, 23 από τον μπαμπά του. Η μητέρα (εσείς δηλαδή!) πάντα παρέχει ένα χρωμόσωμα Χ, όμως ο πατέρας παρέχει είτε ένα Χ είτε ένα Υ. Εάν το σπέρμα που γονιμοποιεί το ωάριό σας φέρει ένα χρωμόσωμα Χ, ο ζυγώτης ΧΧ θα είναι κορίτσι. Εάν το σπέρμα φέρει ένα Y, ο ζυγώτης ΧΥ θα είναι αγόρι.

Το σώμα σας κατά την διάρκεια της τρίτης εβδομάδας

Το ωχρό σωμάτιο και οι ορμόνες εγκυμοσύνης
Προς το παρόν, θα έχετε την εντύπωση ότι τίποτε δε συμβαίνει εξωτερικά-μόνο, όμως, για λίγες ακόμη εβδομάδες. Εάν υπολογίσατε σωστά και κάνατε σεξ κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, το ωάριό σας έχει γονιμοποιηθεί από ένα τυχερό σπέρμα και το σώμα σας ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τη βλαστοκύστη (που σύντομα θα πάρει τη μορφή του μωρού σας!) που κατευθύνεται στη μήτρα, το σπίτι της για τους επόμενους εννέα μήνες.

Τι συμβαίνει, όμως, στο εσωτερικό αυτή την εβδομάδα;
Αμέσως μόλις απελευθερωθεί το ωάριο, το ωοθυλάκιο απ’ όπου προήλθε αποκτά έναν νέο ένοικο, το «ωχρό σωμάτιο», ένα κιτρινωπό σώμα κυττάρων που καταλαμβάνει το χώρο που ελευθερώθηκε. Το ωχρό σωμάτιο αρχίζει να παράγει προγεστερόνη και λίγο οιστρογόνο, αρκετή ποσότητα και των δυο ορμονών εγκυμοσύνης, που θα θρέψουν και θα υποστηρίξουν το μωρό που θα έρθει ,ώσπου να αναλάβει ο πλακούντας περίπου δέκα εβδομάδες μετά.

Εν τω μεταξύ, περίπου μια εβδομάδα μετά τη γονιμοποίηση, η βλαστοκύστη (ή αλλιώς το μελλοντικό έμβρυο) αυτο-εμφυτεύεται στο ενδομήτριο και ο πλακούντας αρχίζει να παίρνει μορφή. Σε διάστημα 6-12 ημερών αφού κουρνιάσει μέσα στη μήτρα (την τέταρτη περίπου εβδομάδα της εγκυμοσύνης), τα κύτταρα του νεοαναπτυσσόμενου πλακούντα αρχίζουν να φτιάχνουν ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (Hcg). H HCG εκτινάσσεται κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και πέφτει στο δεύτερο τρίμηνο, δίνει εντολή στις ωοθήκες σας να σταματήσουν την παραγωγή ωαρίων και προκαλεί την παραγωγή περισσότερης προγεστερόνης και οιστρογόνου-που εμποδίζουν το ενδομήτριο να αποβληθεί και υποστηρίζουν την ανάπτυξη του πλακούντα.

Όπως θα διαπιστώσετε αργότερα, όλες αυτές οι ορμόνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και προκαλούν πλήθος αλλαγών στο σώμα, καθώς και συμπτώματα όπως η πρωινή αναγούλα. Ίχνη της hCG μπορούν να ανιχνευθούν στα ούρα και το αίμα, -το οποίο εξηγεί γιατί τα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι σας ζητούν να ουρήσετε μέσα σε ένα στικ και γιατί ο γυναικολόγος σας σας κάνει εξέταση αίματος στο πρώτο σας ραντεβού-αλλά το πιθανότερο είναι ότι δε θα έχετε θετικό αποτέλεσμα στο τεστ εγκυμοσύνης για μια-δυο εβδομάδες ακόμη.

Τι να δοκιμάσετε!! Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΟΣΦΡΗΣΗΣ

Σας φαίνονται οι οσμές πιο έντονες από κάθε άλλη φορά; 
Ίσως είναι σημάδι ότι είστε έγκυος!

Μια οξυμένη αίσθηση όσφρησης αποτελεί φανερή παρενέργεια της εγκυμοσύνης που προκαλείται από την ορμόνη του οιστρογόνου, η οποία εντείνει κάθε μυρωδιά (τις καλές, τις κακές και τις άσχημες) που πλανάται στον αέρα .

Είτε πρόκειται για το φαγητό που μαγειρεύουν στο διπλανό σας εστιατόριο, τα σκουπίδια στο δρόμο ή την κολόνια του άντρα σας, μπορεί μπορεί με την υπερευαίσθητη όσφρησή σας να τις πιάνετε.

Το μειονέκτημα της νεοαποκτηθείσας σας υπερδύναμης; 
Μπορεί να επιδεινώσει την πρωινή σας ναυτία.

Εφόσον συμβεί αυτό, μείνετε όσο μακριά μπορείτε από την κουζίνα και τα εστιατόρια της γειτονιάς σας, γίνετε φίλοι με τον φούρνο μικροκυμάτων ( που δε δημιουργεί τόσο έντονες οσμές) και ανοίξτε τα παράθυρα.

Δοκιμάστε επίσης να πλένετε τα ρούχα σας πιο συχνά και να χρησιμοποιείτε άοσμα μη αρωματικά καλλυντικά.
Μην ντρέπεστε να ζητήσετε από τους φίλους σας να κάνουν ντους μετά τη γυμναστική, να μη βάζουν πολύ άρωμα ή να πλύνουν τα δόντια τους μετά από μια μακαρονάδα με σκόρδο ή ένα μπέργκερ με κρεμμύδι. 

Περισσότερες Συμβουλές

Το έμβρυο αναπτύσσεται!
Καταναλώνετε καθημερινά 3 μερίδες πρωτείνης για να αναπτυχθεί ο νέος ιστός του μελλοντικού σας παιδιού. Μια μερίδα κρέατος όπως το άπετσο κοτόπουλο ή το άπαχο μοσχάρι για παράδειγμα, πρέπει να ζυγίζει 114 γραμμάρια-ίση με μια τράπουλα.

Προσθέστε μερικά μούρα στα δημητριακά σας. Ο συνδυασμός σιδήρου και βιταμίνης C ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου-ένα θρεπτικό συστατικό που θα χρειαστείτε για να υποστηρίξετε την αύξηση του όγκου του αίματός σας.

Εάν δεν καταναλώνετε αρκετό κάλσιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μωρό σας θα το αφαιρέσει από τα κόκαλά σας!
Καταναλώνετε καθημερινά 4 μερίδες (1200 χιλιόγραμμα) από τροφές πλούσιες σε κάλσιο, όπως το ελληνικό ή το παγωμένο γιαούρτι, ο ενισχυμένος σε κάλσιο χυμός, τα δημητριακά ή το παστεριωμένο τυρί.

Συνήθη Συμπτώματα

Πίεση στην κάτω κοιλιακή χώρα
Μην ανησυχείτε!
 
Ένα αίσθημα πίεσης στην κοιλιά σας οι ακόμη και κράμπες που δε συνοδεύονται από αιμορραγία είναι πολύ συνήθεις, ιδίως στις πρώτες εγκυμοσύνες, και συνήθως αποτελούν σημάδι ότι όλα πάνε καλά, όχι ότι κάτι πάει στραβά. Αυτό που αισθάνεστε μπορεί προκαλείται από την εμφύτευση του εμβρύου, από αυξημένη ροή αίματος, την πάχυνση της διαγράμμισης της μήτρας ή ακόμη και την ανάπτυξη της μήτρας σας ( ή μπορεί οι πόνοι να προκαλούνται από αέρια). Ρωτήστε το γιατρό σας στην επόμενη επίσκεψή σας εάν ανησυχείτε, αλλά ίσως απλώς να σημαίνει ότι είστε πολύ ευαίσθητη στις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας.

Μεταλλική Γεύση
Εάν αισθάνεστε σαν να βάλατε μερικά νομίσματα στο στόμα σας, δεν αποτελείτε εξαίρεση.
Αυτή η γεύση μετάλλου αποτελεί συχνή παρενέργεια της εγκυμοσύνης, την οποία μπορείτε να αποδώσετε στις ορμόνες που αναστατώνουν τον οργανισμό σας και μπορούν να τρελάνουν τους γευστικούς σας κάλυκες. Μέχρι να ηρεμήσουν το δεύτερο τρίμηνο, καταπολεμήστε τη μεταλλική γεύση με το οξύ πίνοντας λεμονάδα και άλλους χυμούς από εσπεριδοειδή, γλείφοντας πικρές καραμέλες και, αν το αντέχει το στομάχι σας, τρώγοντας φαγητά βουτηγμένα ή μαριναρισμένα σε ξίδι.
Τι άλλο μπορείτε να δοκιμάσετε;
Βουρτσίστε τη γλώσσα σας κάθε φορά που πλένετε τα δόντια σας ή κάντε γαργάρα με λίγο αλάτι.