Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

1o

Πρώτη & Δεύτερη Εβδομάδα

TΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Προετοιμασία για την ωορρηξία
Όχι, δεν υπάρχει ούτε μωρό ούτε έμβρυο εν όψει (τουλάχιστον όχι ακόμη) – μόνο ένα νευρικό ωάριο και το ανυπόμονο σπέρμα, αμφότερα στις αφετηρίες τους. Όμως κατά την πρώτη και δεύτερη εβδομάδα της κύησης – την εβδομάδα της τελευταίας εμμήνου ρύσης και την αμέσως επόμενη-το σώμα σας καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να υποδεχτεί το γεγονός που προετοιμάζει το έδαφος για τον ερχομό του μωρού: το μεγάλο Ω, την ωορρηξία δηλαδή. Αυτήν ακριβώς την περίοδο, η μήτρα σας έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για την άφιξη ενός γονιμοποιημένου ωαρίου, μολονότι δε θα γνωρίζετε με βεβαιότητα εάν το ωάριο αυτό έχει ταιριάξει με το σπέρμα.

Υπολογισμός της Ημέρας του Τοκετού
Πώς είναι δυνατόν να μιλάτε για την πρώτη εβδομάδα κύησης εάν δεν είστε καν έγκυος;
Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον ιατρό που σας παρακολουθεί να προσδιορίσει με ακρίβεια τη στιγμή κατά την οποία ξεκινά η εγκυμοσύνη (δηλαδή τη στιγμή που το σπέρμα συναντά το ωάριο). Ενώ δεν χωρούν αμφιβολίες για την έναρξη της περιόδου, η ακριβής ημέρα της ωορρηξίας μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Επιπλέον, το σπέρμα από το σύντροφό σας μπορεί να κυκλοφορεί στο σώμα σας αρκετές μέρες πριν το ωάριο βγει για να το καλωσορίσει. Ομοίως, το ωάριό σας μπορεί να χρειαστεί να περιμένει έως και 24 ώρες μέχρι να κάνουν την εμφάνισή τους τα αργοπορημένα σπέρματα.

Επομένως, προκειμένου να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για όλες τις εγκυμοσύνες, οι περισσότεροι ιατροί θεωρούν την πρώτη μέρα της τελευταίας εμμήνου ρύσης ως την αφετηρία της διαρκείας 40 εβδομάδων εγκυμοσύνης σας.
Έχετε ακόμη απορίες;
Δείτε το ως προβάδισμα-μετράτε περίπου δυο εβδομάδες κύησης προτού καν συλλάβετε!

Το σώμα σας τις 2 πρώτες εβδομάδες

Η τελευταία έμμηνος ρύση σας
Μόλις έχει ξεκινήσει η τελευταία σας περίοδος: Το ενδομήτριο αποβάλλεται, παίρνοντας μαζί του το μη γονιμοποιημένο ωάριο του περασμένου μήνα. Αλλά δεν είναι το μόνο που συμβαίνει. Ένας νέος κύκλος ξεκινά, που αποτελεί την αφετηρία της εγκυμοσύνης σας.
Ο έμμηνος κύκλος ενορχηστρώνεται από μια συμφωνία ορμονών που εργάζονται σε αρμονία μεταξύ τους. Η πρώτη που δραστηριοποιείται είναι η FSH (ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη), η οποία -σωστά μαντέψατε- διεγείρει τα ωοθυλάκια για να ωριμάσουν, κάποια γρηγορότερα από άλλα. Κάθε ωοθυλάκιο περιέχει ένα ωάριο και, κάθε μήνα, μόνο ένα ωοθυλάκιο γίνεται το κυρίαρχο και προορίζεται για ωορρηξία. Καθώς τα ωοθυλάκια ωριμάζουν, παράγουν άλλη μια ορμόνη: το οιστρογόνο, που τελεί δυο λειτουργίες.

Πρώτον, προτρέπει το ενδομήτριο να αρχίσει να αυξάνεται ξανά σε πάχος. Δεύτερον, μόλις επιτυγχάνεται ένα αρκετά υψηλό επίπεδο οιστρογόνου, θα προκαλέσει την παραγωγή μιας άλλης ορμόνης, της LH (ορμόνη έκλυσης της ωχρινοτρόπου ορμόνης). Η έκλυση της ορμόνης LH κάνει το ωάριο από το πιο ώριμο ωοθυλάκιο να διαπεράσει το τείχος των ωοθηκών, (μια διαδικασία που είναι πιο γνωστή ως ωορρηξία και συμβαίνει κατά μέσο όρο περίπου 24 με 36 ώρες μετά την έκλυση της ορμόνης LH) για να συναντήσει το τυχερό εκείνο σπέρμα που θα μετατρέψει το ανυπόμονο ωάριο σε ένα μελλοντικό μωρό και θα σας αποζημιώσει για την προσπάθεια που κατέβαλε το σώμα σας. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η αντίστροφη μέτρηση για την μέρα του τοκετού ξεκινά τώρα, κατά την περίοδο πριν τη γονιμοποίηση-παρόλο που το ωάριό σας και το δικό του σπέρμα δεν έχουν βρεθεί καν στο ίδιο δωμάτιο (ή στην ίδια μήτρα!). Και αν δε μείνετε έγκυος αυτή τη φορά, μην αγχώνεστε: Η πιθανότητα να μείνει έγκυος μια γυναίκα σε κάθε κύκλο κυμαίνεται γύρω στο 25%.

Στο μεταξύ, ενώ η μήτρα σας προετοιμάζεται για τον νέο ένοικο, να είστε καλή σπιτονοικοκυρά. Να θεωρήσετε τις δυο αυτές εβδομάδες αναμονής ως μια τελευταία περιήγηση, πριν δώσετε τα κλειδιά στο μωρό. Μπορεί να μην είστε έγκυος ακόμη με την αυστηρή έννοια του όρου, αλλά δεν είναι νωρίς για να αρχίσετε να συμπεριφέρεστε σαν να περιμένετε παιδί. Εάν λοιπόν δεν έχετε αρχίσει να παίρνετε την προγεννητική σας βιταμίνη, ξεκινήστε τώρα. Είναι επίσης η κατάλληλη στιγμή για να κόψετε το αλκοόλ και το κάπνισμα και να ξεκινήσετε μια υγιεινή, προγεννητική διατροφή και ένα πρόγραμμα ασκήσεων

Η χρονολόγηση μέσω υπέρηχου μπορεί να είναι πιο ακριβής, μόνο όταν πραγματοποιείται σε πρώιμο στάδιο της εγκυμοσύνης και χρησιμοποιείται για την επιβεβαίωση ή την τροποποίηση της ημερομηνίας τοκετού, που είχε γίνει με βάση την τελευταία περίοδο.

Σχεδόν στο 11% των μονήρων κυήσεων ο τοκετός είναι πρόωρος, ενώ το 10% όλων των τοκετών είναι καθυστερημένοι. Αυτό σημαίνει ότι το 80% των νεογέννητων είναι τελειόμηνα, μολονότι μόνο το 3-5% των τοκετών λαμβάνουν χώρα κατά την εκτιμώμενη ημερομηνία. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι περιπτώσεις όπου ξεκινά αυθόρμητα ο τοκετός έχει μειωθεί, και το ποσοστό των προκλήσεων τοκετού (ιατρογενής τοκετός) έχει αυξηθεί σε ποσοστό 22% στο σύνολο των κυήσεων.

Τι να δοκιμάσετε!! ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΤΕ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Προσπαθείτε να μείνετε έγκυος;

Σβήστε την ηλεκτρική κουβέρτα και ζεστάνετε ο ένας τον άλλο με τον παλιό, καλό τρόπο. Οι έρευνες δείχνουν ότι η παρατεταμένη έκθεση σε υπερβολική ζέστη-όπως αυτή που παράγουν οι ηλεκτρικές κουβέρτες, οι θερμαντικές κομπρέσες και τα λάπτοπ-μπορεί να επιδράσει αρνητικά τους κυκλοθυμικούς όρχεις επιβραδύνοντας την παραγωγή σπέρματος (και χρειάζεστε μπόλικο σπέρμα τώρα!). Επιπλέον, οι αγκαλίτσες που θα κάνετε για να ζεσταθείτε θα παράγουν τη ζέστη που απαιτείται, ώστε να συλλάβετε.

Περισσότεροι τρόποι για να αυξήσετε τις πιθανότητες για τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου: Η αποχή από το στοματικό σεξ (λυπάμαι!) πριν την κυρίως πράξη, γιατί το σάλιο μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη δραστηριότητα και κινητικότητα του σπέρματος…και εσείς θέλετε σπέρματα που ζουν και βασιλεύουν. Το ίδιο ισχύει και για τα περισσότερα λιπαντικά.

Περισσότερες Συμβουλές

Προετοιμάστε το σώμα σας για τον ερχομό του μωρού λαμβάνοντας 400 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέως. Είναι απαραίτητο, ώστε το όχι ακόμη συλληφθέν μωρό να έχει υγιή εγκέφαλο και σπονδυλική στήλη.

Είτε λαμβάνετε συνταγογραφούμενα, μη συνταγογραφούμενα ή φυτικά φάρμακα, συμβουλευτείτε ευθύς αμέσως το γιατρό σας για το ποια είναι ακίνδυνα και ποια θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία του μελλοντικού σας παιδιού.

– Δεν είναι ποτέ νωρίς (ή αργά) για να εγκαταλείψετε το κάπνισμα. Μειώνει σημαντικά τη γονιμότητά σας και μπορεί να βλάψει το αγέννητο μωρό σας. Μιλήστε με το γιατρό σας για την ασφαλή αποχή από το κάπνισμα.

Έχετε προγραμματίσει μια συνάντηση με το γιατρό σας πριν τη σύλληψη; Όχι; Τι περιμένετε; Θα μάθετε πολλά σχετικά με τους γενετικούς, περιβαλλοντικούς κινδύνους και τις καθημερινές σας συνήθειες που μπορεί να θέσουν τη γονιμότητα και το μωρό σας σε κίνδυνο.

Ίσως είναι καλή ιδέα να δώσετε ένα τέλος στη σχέση σας με τον καφέΓνωρίζουμε ότι η υπερβολική ποσότητα καφείνης  

(μεγαλύτερη από δυο φλιτζάνια ελαφριού καφέ) μπορεί να εμποδίσει τη γονιμότητα μερικών γυναικών. Μειώστε τον σταδιακά για να αποφύγετε τους πονοκεφάλους.

– ΓιόγκαΔιαλογισμός Διάβασμα ;
Ό,τι χρειαστεί για να χαλαρώσετε, να το κάνετε. Οι γυναίκες που το σάλιο τους εμφάνιζε τα υψηλοτερα επίπεδα α-αμυλάσης, ενός ενζύμου που σχετίζεται με το στρες, είχαν μικρότερη πιθανότητα να μείνουν έγκυες από εκείνες με τα χαμηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

– Περισσότερες από μια στις τρεις γυναίκες πιστεύουν ότι συγκεκριμένες σεξουαλικές στάσεις και η ανύψωση της λεκάνης μετά τη συνουσία αυξάνει τις πιθανότητες να συλλάβουν. Δεν ισχύει, οπότε απλώς απολαύστε το!

– Παρακολουθήστε την ωορρηξία: Στην περίοδο μέγιστης γονιμότητας (11-21 ημέρες από την πρώτη ημέρα της τελευταίας σας περιόδου) η τραχηλική βλέννα αυξάνεται και γίνεται πιο λεπτή, γλοιώδης και γλιστερή.

Αντενδείξεις φυσιολογικού τοκετού

Η Θερμοκρασία σας Πέφτει και Μετά Εκτινάσσεται
Η βασική θερμοκρασία σώματος (BBT) πέφτει στο χαμηλότερο σημείο κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας και αυξάνεται σχεδόν μισό βαθμό αμέσως μετά. Αγοράστε, λοπόν, ένα ειδικό θερμόμετρο και παρακολουθήστε την! Με το πέρασμα λίγων μηνών, θα είστε σε θέση να εντοπίσετε ένα μοτίβο, ώστε να προβλέπετε σωστότερα πότε συμβαίνει η μαγική αυτή στιγμή κατά τη διάρκεια του μήνα (και πότε να πέσετε στο κρεβάτι!).

Αυξημένη Τραχηλική Βλέννα
Εάν παρακολουθούσατε την παραγωγή βλέννας κατά τους μήνες που προσπαθούσατε να συλλάβετε, θα γνωρίζετε ότι αλλάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα. Τώρα είναι μάλλον παχιά, κολλώδης και κρεμώδης, αλλά όσο πλησιάζει η σύλληψη, ο όγκος της θα αυξηθεί και θα φαίνεται πιο θολή.

Μάθετε περισσότερα για το σώμα και το μωρό σας, κατά την διάρκεια της κύησης στο: