Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

3o

Τριακοστή ένατη Εβδομάδα

ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΑΚΟΣΤΗΣ ΕΝΑΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Το μωρό είναι τελειόμηνο
Συγχαρητήρια! Την 39η εβδομάδα εγκυμοσύνης, το μωρό σας θεωρείται επισήμως τελειόμηνο. Το μωρό σας ζυγίζει τώρα περίπου 3 κιλά και έχει μήκος 48 με 53 εκατοστά. Αυτές οι μετρήσεις δε θα μεταβληθούν σημαντικά από εδώ και στο εξής, όμως το μυαλό του εξακολουθεί να αναπτύσσεται με εκπληκτικούς ρυθμούς (οι οποίοι θα συνεχιστούν τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής του)-με αλλαγές που θα μπορείτε να διαπιστώσετε από πρώτο  χέρι, καθώς θα αναβαθμίζει τις ικανότητές του σχεδόν καθημερινά.

Είναι νωρίς για δάκρυα
Έχετε ακούσει ότι τα μωρά κλαίνε πολύ; Σίγουρα υπάρχει μια δόση αλήθειας σε αυτή τη φήμη-όπως θα διαπιστώσετε σύντομα (συνήθως στο μέσον της νύχτας). Όμως ενδέχεται να μη γνωρίζετε ότι τα μικροσκοπικά μωρά δεν χύνουν μικροσκοπικά  δάκρυα όταν κλαίνε, γιατί οι δακρυικοί σωλήνες τους δεν έχουν ανοίξει ακόμη. Αν και από τις πρώτες του μέρες θα παρηγορείτε το μωράκι σας, μόλις μετά τον πρώτο μήνα θα αρχίσετε να σκουπίζετε δάκρυα από τα παχουλά του μάγουλα.

Το δέρμα του μωρού είναι λευκό
Το δέρμα του μωρού σας έχει αλλάξει επιτέλους χρώμα από ροζ σε λευκό, ανεξάρτητα από το πόσο σκουρόχρωμο θα είναι τελικά το δέρμα του ( η χρώση του δέρματος θα λάβει χώρα λίγο μετά τη γέννα). Αυτό συμβαίνει επειδή μια πιο παχιά στρώση λίπους έχει αποθηκευτεί πάνω από τα αιμοφόρα αγγεία κάνοντας τα μαγουλάκια του ολοστρόγγυλα, ιδανικά για τσίμπημα και φιλιά

Το σώμα σας κατά την διάρκεια της τριακοστής ένατης εβδομάδας

Το τέλος (και μια ολοκαίνουργια αρχή!)  είναι εν όψει την 39η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Αυτές οι τελευταίες ημέρες-ή τελευταίες εβδομάδες, εάν έχει καθυστέρηση το μωρό σας-μπορεί να περάσουν γρήγορα ή να τραβήξουν σε μάκρος (Πότε θα γεννήσω επιτέλους;). Το πιθανότερο είναι ότι θα αισθάνεστε πλέον ολοένα μεγαλύτερη δυσφορία, καθώς θα πρέπει να σέρνετε την ολοένα βαρύτερη μήτρα σας με το περιεχόμενό της-επιπλέον, η λεκάνη σας σας πονά ολοένα και περισσότερο καθώς το μωρό πιέζει. Οι συσπάσεις Μπράξτον Χικς είναι πιθανό να αυξάνονται σε ισχύ και συχνότητα-και αυτό είναι καλό, γιατί σημαίνει ότι το σώμα σας ετοιμάζεται για το μεγάλο γεγονός.

Σημάδια Τοκετού
Γνωρίζοντας ότι μπορεί να ξεκινήσει ο τοκετός οποιαδήποτε ημέρα, θα πρέπει να έχετε το νου σας για να αναγνωρίσετε τα σημάδια τοκετού. Αυτά περιλαμβάνουν τη διάρρηξη των μεμβρανών (σπάσιμο νερών)  που περιέχουν το αμνιακό σας υγρό, τη διάρροια ή τη ναυτία (πολλές γυναίκες έχουν τέτοια προβλήματα πέψης ακριβώς πριν την έναρξη του τοκετού), εκρήξεις ενέργειας (το ένστικτο δημιουργίας φωλιάς), την απώλεια του βλεννώδους πώματος (πρόκειται για ένα «φελλό» από βλέννα που σφραγίζει το άνοιγμα της μήτρας), και την εμφάνιση αίματος (τα τριχοειδή αγγεία σας διαρρηγνύονται από τη διαστολή και την εξάλειψη του τραχήλου, κάνοντας κάθε έκκριση να φαίνεται ροζ ή κοκκινωπή). Εάν δείτε αίμα, η εγκυμοσύνη μαλλον θα απέχει μια-δυο μέρες-όμως, μη ρυθμίσετε τα ρολόγια σας,  γιατί δεν πρόκειται για ακριβές χρονοδιάγραμμα (πάντως,  φροντίστε να έχετε έτοιμη τη βαλίτσα σας).

Τι να δοκιμάσετε!! ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ

Πολλά νοσοκομεία και μαιευτικά κέντρα είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένα στην επιθυμία της μέλλουσας μαμάς να είναι ξύπνια, να αισθάνεται βολικά και να περιτριγυρίζεται από δικούς της ανθρώπους κατά τη διάρκεια του τοκετού  και μετά -ακόμα και αν ο τοκετός γίνει μετά από  καισαρική.

Στις μέρες μας, τα περισσότερα κέντρα θα προσπαθήσουν να ικανοποιήσουν τα αιτήματά σας σε μη επείγουσες περιπτώσεις, επομένως ζητήστε ό,τι θέλετε. (Λυπούμαστε, αλλά η πίτσα μάλλον απαγορεύεται.) Ιδού κάποιες απαιτήσεις που μπορεί να έχετε: η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί καθρέφτης ή να χαμηλωθεί η οθόνη για να δείτε το μωρό να ξεπροβάλλει,  μουσική κατά τη διάρκεια της γέννας, το  να έχετε ελεύθερα τα χέρια σας για να αγγίξετε το μωρό αμέσως μετά τη γέννα, το να κόψει ο σύντροφός σας τον ομφάλιο λώρο και το  να θηλάσετε στο δωμάτιο ανάρρωσης. 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το να είστε απαιτητική θα έχει αντίκρισμα. Μια όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη γέννα με καισαρική μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες επιλόχειου κατάθλιψης και θα σας επιτρέψει να δεθείτε πιο γρήγορα με το μωρό σας.

Χρήσιμες Συμβουλές

– Έχετε αέρια; Γνωρίζουμε πως έχετε (είναι σύνηθες σύμπτωμα στην εγκυμοσύνη)-το αυτοκίνητό σας όμως έχει τα δικά του καύσιμα; Να βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμο το μέσο μεταφοράς σας για τη διαδρομή προς το νοσοκομείο ή το μαιευτικό κέντρο.

-΄Ηρεμα, μαμά! Το σώμα σας κάνει υπερωρίες για να υποστηρίξει τον ολοκληρωμένο άνθρωπο που έχετε στην κοιλιά σας. Να παίρνετε κανέναν υπνάκο όποτε μπορείτε και να επιτρέπετε στους άλλους να σας βοηθούν.

– Αισθάνεστε πόνους που, ξεκινώντας από τον κόλπο , διατρέχουν τα πόδια σας; Μην ανησυχείτε, πρόκειται απλώς για το βουβωνικό άλγος που προκαλείται, καθώς το μωρό πιέζει τα πυελικά νεύρα. Υπέροχα!

Συνήθη Συμπτώματα

Συσπάσεις Μπράξτον Χικς
Εάν έχετε αυτές τις δοκιμαστικές συσπάσεις, ίσως έχουν αρχίσει να δυναμώνουν τώρα. Όμως εάν δεν είχατε καμία εώς τώρα, μην ανησυχείτε. Οι συσπάσεις Μπράξτον Χικς είναι πιο συχνές στη δεύτερη εγκυμοσύνη (και τις επόμενες).

Καούρες ή Δυσπεψία
Οι καούρες μπορεί να σας ταλαιπωρούν ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση. Μην ανησυχείτε, πλησιάζει η ανακούφιση κατά τον τοκετό. Προς το παρόν, να πίνετε υγρά πριν ή  μετά τα γεύματα και όχι κατά τη διάρκειά τους.

Βλεννώδες Πώμα
Αυτή την εβδομάδα το βλεννώδες πώμα σας μπορεί να πέσει (μέσα στην τουαλέτα) –και ας μην το προσέξατε.

Η απώλειά του δε σημαίνει απαραίτητα ότι η εγκυμοσύνη σας απέχει λίγες ώρες, αλλά σημαίνει ότι πλησιάζει.

Διάρροια
Καθώς το μωρό σας ετοιμάζεται για την εγκυμοσύνη, οι μυς μπορεί να χαλαρώσουν στο ορθό σας, οδηγώντας σε χαλαρότητα στην κινητικότητα του εντέρου.

Πυελικός Πόνος
Το κεφάλι του μωρού σας ασκεί πίεση στην πύελό σας, προκαλώντας σας δυσφορία.

Άλλα συμπτώματα δυσφορίας μπορεί να περιλαμβάνουν τις κράμπες σαν της περιόδου και τη δυσπεψία, που μπορεί να είναι και πρώιμα σημάδια τοκετού.

Επιβράδυνση της Εμβρυικής Δραστηριότητας
Καθώς στενεύει ο χώρος του μωρού, μπορεί να παρατηρήσετε μια επιβράδυνση της εμβρυικής δραστηριότητας. Ο συντονισμός του μωρού σας έχει βελτιωθεί και είναι λιγότερο πιθανό να σας δίνει ακούσια χτυπήματα (ακόμη και αν  υπήρχε χώρος).

Εμφάνιση Αίματος
Οι εκκρίσεις από τον κόλπο σας μπορεί να έχουν κάποιες στάλες αίματος (ροζ ή καφετιές) καθώς τα αιμοφόρα αγγεία στον τράχηλο διαρρηγνύονται. Μην ανησυχείτε-είναι ένδειξη ότι ο τράχηλός σας διαστέλλεται ή ανοίγει, και αυτό είναι καλό.

Σπάσιμο Νερών
Άλλη μια ένδειξη ότι πλησιάζει ο τοκετός-ο αμνιακός σάκος σπάει και αναβλύζει υγρό. Αλλά μην ανησυχείτε ότι θα προκαλέσετε καμιά πλημμύρα, καθώς θα περιμένετε στην ουρά του παντοπωλείου. Ό,τι κι αν έχετε δει στις ταινίες, οι περισσότερες γυναίκες είναι ήδη σε τοκετό (και στο νοσοκομείο) μόλις σπάσουν τα νερά. Εάν τα δικά σας σπάσουν πριν την ώρα τους, καλέστε το γιατρό σας.

Αιμορροίδες
Εάν έχετε διάρροια, οι αιμορροίδες σας μπορεί να είναι λιγότερο επώδυνες τώρα, καθώς δεν αγωνίζεστε να κινήσετε τα έντερά σας όπως όταν είχατε δυσκοιλιότητα. Απλώς να έχετε υπόψη σας ότι η ώθηση κατά τη διάρκεια του τοκετού μπορεί να επιδεινώσει τις αιμορροίδες, γι’αυτό προμηθευτείτε όλες τις ανακουφιστικές σας  λοσιόν.

Πόνοι Της Πλάτης
Οι πόνοι στην πλάτη σας ίσως να έχουν οξυνθεί τώρα που μετράτε αντίστροφα τις τελευταίες εβδομάδες. Μπορείτε να ανακουφίσετε την πλάτη σας μπαίνοντας στο ντους και αφήνοντας το ζεστό νερό να ξεχυθεί ρυθμικά πάνω από τα ευαίσθητα σημεία.