Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

3o

Σαρακοστή Εβδομάδα

ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Είναι η στιγμή που περιμένατε εσείς και το μωρό σας! Κατά τη 40η εβδομάδα εγκυμοσύνης, βρίσκεστε επισήμως στο τέλος της εγκυμοσύνης. Το μωρό σας μάλλον θα έχει βάρος από 2,7 μέχρι 3 κιλά και μήκος 48 με 56 εκατοστά (αν και πάμπολλα υγιή μωρά γεννιούνται μικρότερα ή μεγαλύτερα). Εσείς (ή μάλλον ο πλακούντας) παρέχετε ακόμη τα αντισώματα που θα χρειαστεί για να αντιμετωπίσει τις μολύνσεις τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του, αλλά εάν σκοπεύετε να θηλάσετε, το σώμα σας θα του δώσει περισσότερα αντισώματα για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του (πρωτίστως  το πύαρ, έναν λεπτόρρευστο, κιτρινωπό προάγγελο του μητρικού γάλακτος,  που είναι εμπλουτισμένο με αντισώματα και θρέφει το μωρό σας τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννα).

Η όραση του μωρού κατά τη γέννηση
Το πρώτο που θα παρατηρήσετε  όταν το μωρό κάνει τη δραματική (και ενδεχομένως στιλάτα αργοπορημένη του) εμφάνιση: μια σαφή απόδειξη ότι είναι αγόρι ή κορίτσι. Εφόσον επιλυθεί μια για πάντα αυτό το βαθύ μυστήριο, θα παρατηρήσετε ότι το μωρό (εκτός του ότι είναι  πολύ γλυκούλι-και δικό σας!) είναι καλυμμένο με κάποια υπολείμματα από το ταξίδι του, αποτελούμενα από αίμα, βέρνικα, λανούγκο και αμνιακό υγρό. Από την δική του οπτική γωνία, θα είστε λίγο θολή-τα μωρά κατά τη διάρκεια της γέννησης μπορούν να εστιάσουν σε απόσταση 6 εκατοστών  μόνο ούτως ή άλλως-αλλά δεν πειράζει. Φροντίστε μόνο να πείτε «γεια» στον νεοαφιχθέντα, καθώς το μωρό σας θα αναγνωρίσει πιθανότατα τη δική σας φωνή και του συντρόφου σας.

Στο νεογέννητό σας αρέσει πολύ  να κουλουριάζεται
Θα παρατηρήσετε ότι το μικρό σας είναι ακόμη «κουλουριασμένο» στην εμβρυική στάση (μολονότι τα χέρια και τα πόδια του μπορεί να σπαρταράνε). Αυτό συμβαίνει επειδή μετά από εννέα μήνες σε τόσο στενό χώρο, θα του πάρει λίγο χρόνο να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να απλωθεί. Και επειδή είναι η μοναδική στάση που γνωρίζει, είναι και καθησυχαστική. Γι’αυτόν το λόγο σε πολλά νεογέννητα αρέσει να κουλουριάζονται-τους θυμίζει τη μήτρα.;o

Το σώμα σας κατά την διάρκεια της σαρακοστής εβδομάδας

Πότε θα καταλάβει το σώμα σας ότι έφτασε η ώρα να  γεννήσετε αυτό το μωρό; Μόνο και μόνο επειδή η ημερομηνία γέννησης είναι σημειωμένη με στιλό στο διάγραμμα του γιατρού σας (και με κόκκινο στιλό στο ημερολόγιό σας) δε σημαίνει ότι και η Μητέρα Φύση έλαβε το μήνυμα.  Περίπου το 30% όλων των κυήσεων έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από 40 εβδομάδες και κανείς δε γνωρίζει πότε μπορεί να λήξει η δική σας (αν και ο γιατρός σας δε θα επιτρέψει να παραταθεί περισσότερο από 42 εβδομάδες, ευτυχώς).

Πότε (και εάν) Θα Σπάσουν Τα Νερά
Ένα συμβάν που δεν είναι σίγουρο πριν την έναρξη του τοκετού είναι το σπάσιμο των νερών (δηλαδή η διάρρηξη του αμνιακού σάκου που περιβάλλει το μωρό σας τους τελευταίους εννέα μήνες).  Ως τώρα, σίγουρα θα έχετε μείνει μια δυο φορές ξάγρυπνη αγωνιώντας για το πότε και πού θα συμβεί-γιατί έχετε ακούσει ή δει στην τηλεόραση ιστορίες τρόμου σχετικά με κάποιο άβολο (ή μάλλον ταπεινωτικό) χρόνο ή μέρος (για παράδειγμα στη μέση ενός πολυσύχναστου πεζοδρομίου την ώρα του μεσημεριανού ή σε ένα γεμάτο εμπορικό κέντρο κάποιο Σάββατο πρωί). Όμως το δικό σας ριάλιτι θα είναι λίγο διαφορετικό, πρώτον επειδή λιγότερες από το 15% τοις εκατό των γυναικών εμφανίζουν διάρρηξη των μεμβρανών πριν την έναρξη του τοκετού, και δεύτερον  επειδή,  αν τα νερά σας σπάσουν πράγματι δημοσίως, είναι λιγότερο πιθανό να έρθει σα χείμαρρος το νερό και πιο πιθανό να έρθει ως αργή διαρροή, να σταλάζει σταγόνα σταγόνα ή ως μικρό ανάβλυσμα. Κάτι για το οποίο μπορείτε να είστε σίγουρη, εάν σπάσουν τα νερά πριν ξεκινήσουν οι συσπάσεις: Ο τοκετός μάλλον  θα ξεκινήσει πράγματι εντός 24 ωρών. Ειδάλλως ο γιατρός σας θα τον ξεκινήσει για λογαριασμό σας εντός 24 ωρών.

Πώς γνωρίζετε αν ο αμνιακός σας σάκος έχει διαρρηχθεί; Το αμνιακό υγρό είναι συνήθως άχρωμο και άοσμο. Εάν παρατηρήσετε υγρό που έχει κιτρινωπή όψη και μυρίζει αμμωνία, μάλλον έχετε διαρροή ούρων.  Μια ακόμη δοκιμή είναι η εξής: Μπορείτε να σταματήσετε τη ροή του υγρού σφίγγοντας τους πυελικούς μυς (άσκηση Κέγκελ). Εάν σταματήσει η ροή, πρόκειται για ούρα. Εάν δε σταματήσει, πρόκειται για αμνιακό υγρό. Εάν σπάσουν τα νερά και το υγρό είναι πράσινο ή καφετί, καλέστε αμέσως το γιατρό σας. Μπορεί να σημαίνει ότι το μωρό σας αφόδευσε (μηκώνιο) μέσα στη μήτρα.

Τι να δοκιμάσετε!! ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΠΥΕΛΟΥ

Πολλές γυναίκες μοιράζονται έναν αβάσιμο φόβο ότι δε θα μπορέσουν να γεννήσουν το μωρό τους. Φαίνεται πράγματι απίστευτο ότι κάτι τόσο μεγάλο (ένα πεπόνι βάρους 2,7-3 κιλών ή και περισσότερο) θα μπορούσε να στριμωχτεί σε τόσο μικρό χώρο, όμως αυτό ακριβώς συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις.

Eίτε είστε μεγαλόσωμη, μικρόσωμη ή κάτι ενδιάμεσο, σημασία έχει το μέγεθος της πυέλου και όχι του σκελετού σας. Η Μητέρα Φύση ξέρει τι κάνει (κατά κύριο λόγο) και η πλειονότητα των νεογέννητων  έχουν παρόμοιο μέγεθος με τη μητέρα τους (εάν έχετε μικρό σκελετό, το πιθανότερο είναι ότι το μωρό σας δε θα είναι παλαιστής του σούμο-εκτός, βέβαια, αν τρώγατε σαν παλαιστής του σούμο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης). 

Και ο κόλπος μας γνωρίζει επίσης τι να κάνει-τεντώνεται αρκετά κατά τη διάρκεια του τοκετού και έπειτα, ως δια μαγείας, συστέλλεται ξανά. (Μπορείτε να υποβοηθήσετε αυτή τη διαδικασία κάνοντας τακτικά τις ασκήσεις Κέγκελ τόσο πριν όσο και μετά τον τοκετό.) Ακόμη και το μωρό σας γνωρίζει τι να κάνει-δίνοντας στο εύκαμπτο ακόμη κρανίο του το κατάλληλο σχήμα, ώστε να περάσει από αυτό το στενό πέρασμα.
Μην ανησυχείτε, λοιπόν!

Χρήσιμες Συμβουλές

– Μιλήστε στον πάροχο υγειονομικής σας περίθαλψης για το πότε, γιατί και πώς θέλει να προκαλέσει τον τοκετό. Εκτός και εάν το μωρό σας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, συνήθως δεν υπάρχουν σκέψεις για κάτι τέτοιο εωσότου περάσουν δυο εβδομάδες από την ημερομηνία του τοκετού.

– Θέλετε να ξεκινήσετε το πάρτι μόνη σας; Τα εξής «μυστικά» μπορεί να προκαλέσουν τον φυσιολογικό τοκετό (συζητήστε το πρώτα με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης!): το περπάτημα, το σεξ, ο βελονισμός και η πιεσοθεραπεία.

– Ο ύπνος ίσως να είναι πιο σπάνιος από ποτέ. Ακόμη και αν απομένουν μόνο μέρες, επενδύστε σε ένα μαξιλάρι σώματος εάν δεν το έχετε ήδη κάνει. Θα φέρει  μεγάλες αλλαγές στον ύπνο σας!

– Η αύξηση βάρους τείνει να επιβραδύνεται κατά τον ένατο μήνα-ως τώρα μπορεί να έχετε χάσει από 900 περίπου  γραμμάρια έως  1 κιλό και κάτι.

Συνήθη Συμπτώματα

Συσπάσεις Μπράξτον Χικς
Αναρωτιέστε εάν αυτές οι συσπάσεις που αισθάνεστε αυτή την εβδομάδα είναι οι δοκιμαστικές συσπάσεις Μπράξτον Χικς ή οι πραγματικές συσπάσεις τοκετού; Εάν δεν αυξηθούν σε συχνότητα ή ένταση ή εάν υποχωρούν όταν περπατάτε ή αλλάζετε θέση, τότε μάλλον είναι απλώς δοκιμαστικές συσπάσεις.

Τραχηλική Διαστολή ή Εξάλειψη
Μολονότι δε θα αισθάνεστε τον τράχηλό σας να ανοίγει ή να λεπταίνει, μάλλον θα συμβεί αυτή την εβδομάδα. Η διαστολή μετράται σε εκατοστά και η εξάλειψη σε ποσοστά. Μετά από μια εσωτερική εξέταση, ο γιατρός σας μάλλον θα σας ανακοινώσει τις μετρήσεις. Ο τράχηλος θα συνεχίσει να διαστέλλεται (και να εξαλείφεται) κατά τη διάρκεια του πρώιμου και ενεργού τοκετού.

Πυελικός Πόνος
Εάν το μωρό σας έχει κατέβει αυτή την εβδομάδα, η αίσθηση δυσφορίας στην πύελο μπορεί να οφείλεται σε ένα μικρό κεφαλάκι  που χτυπά στους γοφούς και την ουροδόχο κύστη σας. Εάν έχετε το χρόνο, προγραμματίστε ένα μασάζ με έναν διαπιστευμένο μασέρ, με ειδίκευση στο προγεννητικό μασάζ. Θα απαλύνει το αίσθημα δυσφορίας.

Αυπνία
Όσο δελεαστικά και αν ακούγονται τα  φυτικά συμπληρώματα ή άλλα μη συνταγογραφούμενα βοηθήματα ύπνου, μην τα δοκιμάσετε. Αντ’αυτού, ζητήστε ένα χαλαρωτικό μασάζ από τον σύντροφό σας.

Επιβράδυνση της Εμβρυικής Δραστηριότητας
Παρόλο που έχουν επιβραδυνθεί οι κινήσεις του μωρού σας, λογικά θα κινείται ακόμη μέσα στη μήτρα. Πόση κινητικότητα θεωρείται φυσιολογική; Θα πρέπει να μετρήσετε  δέκα πεταρίσματα, λικνίσματα ή περιστροφικές κινήσεις σε διάστημα μιας ώρας.

Διάρροια
Τα έντερά σας ταλαιπωρούνται πολύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης-και φαίνεται ότι κινούνται από το ένα άκρο (οκνηρά) στο άλλο (χαλαρά). Αυτήν την εβδομάδα, η χαλαρή κινητικότητα του εντέρου μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι επίκειται ο τοκετός σας.

Κράμπες των Ποδιών
Παρόλο που κανείς δε γνωρίζει πραγματικά τι προκαλεί τους επώδυνους σπασμούς στα πόδια σας, είναι πολύ πιθανό ότι το μεγάλο βάρος λόγω εγκυμοσύνης (ιδίως αυτή την εβδομάδα!) είναι βάσανο για τα πόδια. Όταν εμφανιστεί ο σπασμός, ίσως σας βοηθήσει να τεντώσετε απαλά τον αστράγαλο και τα δάχτυλα των ποδιών  προς την κνήμη.

Το Ένστικτο Δημιουργίας Φωλιάς
Οι αλλαγές στα επίπεδα ενέργειας είναι αρκετά συνήθεις αυτή την εβδομάδα. Ίσως να σας έχει επισκεφτεί το ένστικτο δημιουργίας φωλιάς ή έχετε απλώς μια έντονη επιθυμία να βουλιάξετε μπροστά στην τηλεόραση και να αποβλακωθείτε.

Μην ανησυχείτε-και οι δυο επιθυμίες είναι απολύτως φυσιολογικές, όπως και το να εναλλάσσονται αυτές οι δυο καταστάσεις.