Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

3o

Τριακοστή έβδομη Εβδομάδα

ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΑΚΟΣΤΗΣ ΕΒΔΟΜΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Το μωρό κλωτσά και κινείται
Την 37η εβδομάδα εγκυμοσύνης, οι πνεύμονες του μωρού θα είναι μάλλον ώριμοι-αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξή του. Μάλιστα, μέχρι το τέλος της 38ης εβδομάδας τεχνικά  θεωρείται «πρόωρο», και ακόμη παίρνει βάρος περίπου 14 γραμμάρια τη μέρα. Σε αυτή την ηλικία, το μέσο έμβρυο έχει βάρος περίπου τρία κιλά-αν και τα αγόρια τείνουν να έχουν μεγαλύτερο βάρος από τα κορίτσια. Και ορίστε μια μικρή λεπτομέρεια για τα μωρά αγοράκια που στηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό: Οι μαμάδες που περιμένουν αγόρια συνήθως τρώνε περισσότερο από εκείνες που περιμένουν κορίτσια ( ένας προάγγελος των μελλοντικών του επιδρομών στο ψυγείο, όταν θα είναι πια έφηβος!). Αυτό προκαλεί ένα συνωστισμό στη μήτρα σας, οπότε μπορεί να μη δίνει τόσες πολλές κλωτσιές, αν και μάλλον θα τεντώνεται, θα κυλιέται λίγο και θα λικνίζεται (θα αισθάνεστε όλες αυτές τις κινήσεις!).

Προετοιμασία για τη γέννα
Τι κρατά, λοιπόν, το μωρό σας απασχολημένο όσο περιμένει την ημέρα του τοκετού; Η εξάσκηση, η εξάσκηση, η εξάσκηση. Αυτή τη στιγμή, ο μικρός σας αστέρας κάνει πρόβες για το μεγάλο του ντεμπούτο, μιμείται τη διαδικασία της αναπνοής εισπνέοντας και εκπνέοντας αμνιακό υγρό, πιπιλάει τον αντίχειρά του, ανοιγοκλείνει τα μάτια και περιστρέφεται από άκρη σε άκρη (τη μια μέρα αισθάνεστε τον πισινό του στην αριστερή πλευρά, ενώ την επομένη  έχει γυρίσει στην άλλη άκρη).

Το κεφάλι του μωρού Είναι τεράστιο!
Ιδού και μια ενδιαφέρουσα πληροφορία: Το κεφάλι του μωρού σας (το οποίο, παρεμπιπτόντως, αναπτύσσεται ακόμη) θα έχει κατά τον τοκετό την ίδια περίμετρο με το θώρακά του. Και μαντέψτε τι θα σας κάνει εντύπωση  αυτές τις μέρες σχετικά με τους ώμους και τους γοφούς του. Το λίπος-που σχηματίζει μικρά λακάκια στους χαριτωμένους αγκώνες, τα γόνατα και τους ώμους του, μαζί με κάποιες ρυτίδες και πτυχώσεις στο λαιμό και τους καρπούς του.

Το σώμα σας κατά την διάρκεια της τριακοστής έβδομης εβδομάδας

Διαστολή και Εξάλειψη
Δεν μπορεί να πει κανείς με ακρίβεια πότε θα αποφασίσει να εμφανιστεί το μωρό  σας (νωρίτερα, αργότερα για να κάνει πιο αισθητή την παρουσία του, ή ακριβώς στην ώρα του;), όμως αυτό δεν εμποδίζει το γιατρό σας να προσπαθήσει να μαντέψει πότε θα ξεκινήσει ο τοκετός. Τι ψάχνει ο γιατρός σας;

Πρώτον, εξετάζει το βαθμό διαστολής, δηλαδή πόσο έχει ανοίξει ο τράχηλός σας (πρέπει να ανοίξει δέκα εκατοστά ώστε να μπορεί να διέλθει το μωρό από το κανάλι της γέννησης) καθώς και την ωριμότητα του τραχήλου (την υφή του-ενώ αρχικά είναι σκληρός σαν την κορυφή της μύτης σας, μαλακώνει και αποκτά την ίδια υφή με το εσωτερικό των παρειών σας πριν τον τοκετό). Στη συνέχεια, θα εξετάσει το βαθμό εξάλειψης, δηλαδή ποσο έχει λεπτύνει ο τράχηλος (θα έχει εξαλειφθεί εξολοκλήρου πριν σπρώξετε το μωρό από τη μήτρα σας). Η θέση του τραχήλου σας (κινείται από πίσω προς τα εμπρός, καθώς πλησιάζει η ώρα του τοκετού) θα αξιολογηθεί επίσης. Τέλος, ο γιατρός σας θα μετρήσει τη θέση μωρού σας σε σχέση με τη λεκάνη σας (όσο πιο χαμηλά βρίσκεται το μωρό, τόσο πλησιάζει η ώρα του τοκετού).

Αν και ακούγονται όλα πολύ επιστημονικά,  δεν είναι στην πραγματικότητα. Οι διαδικασίες αυτές μπορεί να λάβουν χώρα σταδιακά, εντός εβδομάδων ή σε διάρκεια ενός μήνα στην περίπτωση κάποιων γυναικών-ή και μέσα σε μια νύχτα. Επομένως, αν και αποτελούν ένδειξη ότι πράγματι κάνετε προόδους, δεν υποδεικνύουν με βεβαιότητα την πραγματική έναρξη του τοκετού. Μπορεί να έχετε μεγάλη διαστολή και να κάνει εβδομάδες να έλθει το μωρό σας. Ή μπορεί να είναι ψηλά ο τράχηλος και κλειστός κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης κάποιο πρωινό, και το ίδιο μεσημέρι να ανοίξει και να είναι έτοιμος για δράση-και για τον τοκετό.

Τι να δοκιμάσετε!! ΜΑΣΑΖ ΤΟΥ ΠΕΡΙΝΕΟΥ

Περιμένετε αγωνιωδώς την άφιξη της μεγάλης ημέρας; Μην κάθεστε απλώς-κάνετε μασάζ στο περίνεό σας! Τι πράγμα;

 Έχετε μας εμπιστοσύνη, υπάρχει λόγος γι’ αυτή τη συμβουλή. Το μασάζ του περίνεου μπορεί να βοηθήσει στην απαλή διάταση του περίνεου, δηλαδή του δέρματος ανάμεσα στον κόλπο και το ορθό σας, που με τη σειρά του μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον πόνο που νιώθετε,  όταν το κεφάλι του μωρού αρχίζει να φαίνεται κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφύγετε την περινεοτομή και το σκίσιμο του δέρματος . Να πώς μέσω του μασάζ μπορείτε να έχετε έναν πιο χαλαρό  (και πιο εύκολο, εάν είστε τυχερή) τοκετό: Πρώτα, βεβαιωθείτε ότι τα χέρια σας (ή του συζύγου σας, έαν αναλάβει αυτός το καθήκον) είναι καθαρά και τα νύχια κομμένα. 

Στη συνέχεια, να υγράνετε τους αντίχειρές σας και να τους βάλετε μέσα στον κόλπο. Πιέστε προς τα κάτω στην κατεύθυνση του ορθού και γλιστρήστε τους αντίχειρές σας κατά μήκος της βάσης και των τειχών του περίνεου, σπρώχνοντας απαλά προς τα έξω και προς τα εμπρός στο χαμηλότερο τμήμα του κόλπου με τους αντίχειρες «αγκιστρωμένους» μέσα. Αυτό θα βοηθήσει να τεντωθεί το δέρμα, κατά τον ίδιο τρόπο που θα το τεντώσει το κεφάλι του μωρού σας στη διάρκεια του τοκετού. Μπορείτε να το επαναλαμβάνετε καθημερινά μέχρι την ημέρα του τοκετού, και να εφαρμόσετε αυτή την εξαιρετική μέθοδο-εκτός αν αναλάβει ο γιατρός σας-ακόμη και κατά τη διάρκεια του τοκετού!

Χρήσιμες Συμβουλές

– Λιγότερα από το 5% των μωρών γεννιούνται την προγραμματισμένη ημερομηνία, οπότε μην υποθέσετε ότι έχετε μπροστά σας 3 εβδομάδες για να κάνετε όλα όσα έχετε προγραμματίσει. Αλλά μην τρελαθείτε κιόλας. Το μωρό σας δε θα το πειράξει αν δεν έχουν βαφεί οι τοίχοι του δωματίου του.

– Δεν παίρνετε τα εβδομαδιαία 225  γραμμάρια που περιμένατε κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου; Δεν πειράζει. Πολλές γυναίκες δεν παίρνουν καθόλου βάρος τον τελευταίο μήνα.

– Δεν ξέρετε τι να περιμένετε σε ό,τι αφορά τον ύπνο σας αυτό το διάστημα. Κάντε σωρό τα μαξιλάρια, διώξτε το σύντροφό σας από το κρεβάτι ή κοιμηθείτε σε ανακλινόμενη πολυθρόνα…ό,τι χρειαστεί για να μπορέσετε να κλείσετε μάτι!

– Αισθάνεστε πρησμένη; Μη σταματάτε να πίνετε νερό. Τα συνιστώμενα οχτώ ποτήρια θα μειώσουν την κατακράτηση υγρών.

Συνήθη Συμπτώματα

Αλλαγές στην Εμβρυική Δραστηριότητα
Όταν το κεφάλι του μωρού σας θα βρίσκεται στη λεκάνη, θα έχει πολύ λιγότερο χώρο στη διάθεσή του για να στριφογυρίζει. Το σημαντικό είναι να αισθάνεστε καθημερινά κάποια κίνηση. Να θυμάστε, όμως, ότι το μωρό σας συμπεριφέρεται σαν νεογέννητο τώρα και έχει κάποια ιντερλούδια βαθιού ύπνου, οπότε μετά βίας θα κινείται.

Εμφάνιση Αίματος
Μια ροζ ή καφετιά βλεννώδης έκκριση σημαίνει ότι τα αιμοφόρα αγγεία στον τράχηλο διαρρηγνύονται , καθώς ο τράχηλος διαστέλλεται σε προετοιμασία για τον τοκετό (δε θα αργήσει πολύ τώρα!).

Πυελικό Άλγος
Εάν το κεφάλι του μωρού σας πιέζει τη λεκάνη, τους γοφούς και την ουροδόχο κύστη σας, θα αισθάνεστε ολοένα και μεγαλύτερη την πίεση στη διάρκεια της εβδομάδας. Εάν αισθάνεστε μεγάλη δυσφορία, επενδύστε σε έναν επίδεσμο που θα στηρίξει το βάρος της κοιλιάς σας και θα ελαφρύνει την πίεση από την πλάτη και τη λεκάνη σας.

Ραγάδες
Με τα στήθη και την κοιλιά σας να είναι μεγαλύτερα από ποτέ, ίσως θα έχετε προσέξει αυτά τα κλασικά σημάδια μητρότητας. Μην ανησυχείτε, θα ξεθωριάσουν και θα γίνουν αδιόρατες, ασημί γραμμές που θα τις φέρετε ως παράσημο λίγους μήνες μετά τον τοκετό.

Αφηρημάδα Λόγω Εγκυμοσύνης
Είναι τόσα πράγματα που έχετε στο μυαλό σας τώρα (Είναι φορτισμένη η φωτογραφική στη βαλίτσα; Έχετε πλυμένο και έτοιμο για το νοσοκομείο φορμάκι για το μωρό; Πόσα γεύματα είναι αποθηκευμένα στην κατάψυξη;), που δεν είναι να απορεί κανείς που το μυαλό σας είναι θολό. Να έχετε σημειώματα στο σπίτι και τον υπολογιστή σας, ώστε να μην ξεχάσετε τίποτε σημαντικό.

Καούρες ή Δυσπεψία
Εάν οι καούρες σας επιδεινώνονται, δοκιμάστε μια χούφτα αμύγδαλα. Άλλα γιατροσόφια που μπορεί να ανακουφίσουν τις καούρες είναι μια κουταλιά μέλι σε ζεστό γάλα ή λίγη αποξηραμένη παπάγια.

Κιρσώδεις Φλέβες
Εάν οι φλέβες στα πόδια σας σας ταλαιπωρούν αυτό το διάστημα, δοκιμάστε να κοιμηθείτε στην αριστερή σας πλευρά, που είναι η καλύτερη στάση για τη βέλτιστη λειτουργία του κυκλοφοριακού. Επίσης, δοκιμάστε να ανυψώσετε τα πόδια σας τοποθετώντας ένα μαξιλάρι κάτω από τα πέλματά σας. Και οι δυο αυτές στάσεις θα βοηθήσουν τη ροή του αίματος.

Κράμπες των Ποδιών
Εάν οι κράμπες στα πόδια κάνουν τις νύχτες σας μαρτύριο, δοκιμάστε να πίνετε περισσότερα υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας και βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετό μαγνήσιο και ασβέστιο (αυτά τα αμύγδαλα που μασουλούσατε για τις καούρες θα σας φανούν και πάλι χρήσιμα!). Και οι τρεις αυτές λύσεις μπορεί να βοηθήσουν να απαλλαγείτε από  τις κράμπες.

Αλλαγές στην Όψη του Στήθους
Ο εσωτερικός σας αφαλός μάλλον έχει αρχίσει να προεξέχει εδώ και εβδομάδες, αλλά ίσως παρατηρήσετε ότι πετάγονται τώρα και οι ρώγες σας-τόσο το καλύτερο για το νεογέννητο, που θα πιαστεί από αυτές στο θηλασμό.

Αυπνία
Έχετε ακουστά ότι η αυπνία λόγω εγκυμοσύνης είναι ένας τρόπος που έχει η Μητέρα Φύση για να σας προετοιμάσει για τις άυπνες νύχτες που σας περιμένουν, αλλά προσπαθήστε να στριμώξετε στο πρόγραμμα και λίγες ώρες ύπνου, ώστε να έχετε αρκετή ενέργεια για το διάστημα από τον τοκετό και μετά. Να κοιμάστε λίγο περισσότερο, να παίρνετε κανέναν υπνάκο όταν επιστρέφετε σπίτι μετά τη δουλειά ή τα σαββατοκύριακα και να χαλαρώνετε όταν είναι ώρα για ύπνο.