Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

3o

Τριακοστή έκτη Εβδομάδα

ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΑΚΟΣΤΗΣ ΕΚΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ξεχάστε την πλάτη σας που πονά (και οτιδήποτε άλλο!) και προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στο μωρό σας, το οποίο  ζυγίζει τώρα σχεδόν τρία κιλά και έχει μήκος  46-48 εκατοστά. Η ανάπτυξή του θα παρουσιάσει επιβράδυνση τις ερχόμενες εβδομάδες, τόσο για να μπορέσει το μωρό σας να χωρέσει στο στενό πέρασμα προς τον έξω κόσμο, όσο και για να αποθηκεύσει την ενέργεια που χρειάζεται για τον τοκετό.

Εμβρυικό κρανίο και οστά
Όταν είστε έγκυος 36 εβδομάδων, τα οστά του κρανίου του μωρού σας δεν είναι ακόμη συγκολλημένα, ώστε να μπορέσει εύκολα το κεφάλι (σχετικά εύκολα, τουλάχιστον) να ελιχθεί μέσα στο κανάλι της γέννησης. Και το κρανίο του μωρού σας δεν είναι η μοναδική μαλακή κατασκευή μέσα στο μικρό του σώμα. Τα περισσότερα από τα οστά και οι χόνδροι του είναι εξίσου μαλακοί (θα σκληρύνουν στα πρώτα χρόνια της ζωής του)-διευκολύνοντας τη μετάβασή του στον έξω κόσμο κατά τον τοκετό.

Το πεπτικό σύστημα του μωρού δε συμβαδίζει ακόμη
Τώρα πλέον πολλά από τα συστήματα του μωρού σας είναι αρκετά ώριμα, τουλάχιστον για τις ανάγκες ενός μωρού-και έτοιμα σχεδόν για τη ζωή στον έξω κόσμο. Το κυκλοφοριακό, λόγου χάρη, έχει τελειοποιηθεί και το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας έχει αναπτυχθεί αρκετά για να το προστατέψει από μολύνσεις εκτός μήτρας. Ωστόσο, κάποια άλλα χρειάζονται μερικές  τελευταίες πινελιές. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι το πεπτικό σύστημα, το οποίο δε θα ωριμάσει απόλυτα παρά μόνο λίγο μετά τον τοκετό. Για ποιο λόγο; Μέσα στο κουκούλι όπου κυοφορείται, το μωρό σας μέχρι στιγμής ήταν εξαρτημένο από τον ομφάλιο λώρο για τη θρέψη του, που σημαίνει ότι το πεπτικό του σύστημα ήταν πλήρως ανεπτυγμένο αλλά όχι λειτουργικό. Θα χρειαστεί ένα- δυο χρόνια για να συμβαδίσει με τα υπόλοιπα.

Το σώμα σας κατά την διάρκεια της τριακοστής έκτης εβδομάδας

ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ Η’ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ
Καλώς ήρθατε στον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης! Ευτυχώς το μωρό σας είναι σχεδόν «έτοιμο» γιατί  αισθάνεστε και εσείς εξουθενωμένη. Πρώτον, την 36η εβδομάδα εγκυμοσύνης, θα έχετε υιοθετήσει το βηματισμό πινγκουίνου που πολλές μέλλουσες μαμάδες υιοθετούν το τρίτο τρίμηνο. Το νέο αυτό περπάτημα δεν είναι αποκύημα της φαντασίας σας. Οφείλεται στο συνδετικό ιστό σας, τον οποίο  χαλαρώνουν και καθιστούν πιο μαλακό οι ορμόνες εγκυμοσύνης. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία τώρα που πλησιάζει η ημέρα του τοκετού. Το μωρό σας-που είναι αρκετά μεγάλο σε αυτή τη φάση-πρέπει να μπορεί να περάσει από τα πυελικά σας οστά, οπότε είναι καλό να είναι πιο ευέλικτα σε αυτό το στάδιο. Είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας ετοιμάζεται, ώστε να  περάσει ένα μεγάλο μωρό μέσα από ένα στενό χώρο.

Πυελικό Άλγος
Το μειονέκτημα αυτής της ελαστικότητας των αρθρώσεων (εκτός της ομοιότητας που έχετε με τους φτερωτούς φίλους σας) είναι ο πόνος στην περιοχή της πυέλου. Εάν συνυπολογίσετε την πίεση από το κεφάλι του μωρού σας που χώνεται ολοένα πιο βαθιά στην πύελο και τη βαρύτερη μήτρα που σας τραβάει προς τα κάτω, είναι φυσικό να υποφέρετε όταν περπατάτε αυτή την περίοδο. Για να απαλύνετε το αίσθημα δυσφορίας, χαλαρώστε με τους γοφούς υπερυψωμένους, κάνετε πυελικές ασκήσεις, ζεστά μπάνια, τοποθετήστε ζεστές κομπρέσες, κάνετε μασάζ ή δοκιμάστε κάποιες συμπληρωματικές, εναλλακτικές θεραπείες. Ένας κοιλιακός επίδεσμος μπορεί να βοηθήσει.

Το Μωρό Κατεβαίνει (Ελάφρυνση)
Υπάρχει και μια  ευτυχής έκβαση, είτε το πιστεύετε είτε όχι. Καθώς το μωρό σας κατεβαίνει στην πυελική κοιλότητα (και να έχετε υπόψη σας ότι δεν κατεβαίνουν όλα τα μωρά πριν ξεκινήσει ο τοκετός), η πίεση προς τα πάνω που ασκεί η μήτρα στο διάφραγμά σας απαλύνεται. Όταν λάβει χώρα η λεγόμενη «ελάφρυνση»  , θα μπορείτε να πάρετε μεγαλύτερες και βαθύτερες αναπνοές. Επίσης, δε θα αισθάνεστε τόσο πιεσμένο το στομάχι σας και θα μπορείτε να απολαύσετε  πιο άνετα ένα πλήρες γεύμα.

Τι να δοκιμάσετε!! ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΒΡΕΦΙΚΗΣ Η’ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΝΗΨΗΣ

Το πιθανότερο είναι να μη σας φανεί χρήσιμη αυτή η ικανότητα, αλλά είναι σοφή κίνηση να μάθετε πώς να παρέχετε  τις πρώτες βοήθειες σε ένα μωρό ή ένα παιδάκι.

Υπάρχουν πολλές επιλογές σεμιναρίων, που συμπεριλαμβάνουν χαμηλού κόστους ή και δωρεάν μαθήματα. Ίσως τα μαθήματα γέννας να περιλαμβάνουν στο πρόγραμμα και την καρδιοαναπνευστική ανάνηψη βρέφους. Μια ακόμη επιλογή-που μπορεί να είναι και διασκεδαστική: Διοργανώστε ένα θεματικό πάρτι στο σπίτι σας, που θα σας επιτρέψει να ανταλλάξετε συμβουλές φροντίδας (και καναπεδάκια) με άλλους νέους γονείς. Όποιο χώρο και αν επιλέξετε, να εξασφαλίσετε οπωσδήποτε έναν πιστοποιημένο εκπαιδευτή (ζητήστε από το γιατρό σας να σας συστήσει κάποιον) που θα είναι εφοδιασμένος με ψεύτικα μωρά για να κάνετε εξάσκηση. (Καλή σας τύχη όταν θα προσπαθείτε να κάνετε τεχνητές αναπνοές στα τέσσερα με την κοιλιά να σας εμποδίζει !).

Χρήσιμες Συμβουλές

– Είναι πιθανό να επισκέπτεστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης κάθε μια-δυο εβδομάδες τώρα. Να εκμετάλλευτείτε τον χρόνο αναμονής διαβάζοντας ένα πολύ καλό βιβλίο.

Μη θορυβηθείτε εάν το μωρό σας κινείται λιγότερο. Το γλυκούλι σας έχει πια λιγότερο χώρο στη διάθεσή του για καλλισθενική γυμναστική! Εάν ανησυχείτε, πιείτε λίγες γουλιές από κάποιο αναψυκτικό με ζάχαρη και δείτε αν θα ζωηρέψει το μωρό σας.

– Να είστε έτοιμη για την απώλεια του βλεννώδους πώματός σας, που θα μοιάζει με παχύ, κίτρινο έκκριμα με κάποιες στάλες αίματος. Το βλεννώδες πώμα είναι ένα είδος «φράγματος» που σφραγίζει τον τράχηλο και, από κοινού με τον αμνιακό σάκο, προστατεύει το μωρό σας μέχρι την ώρα του τοκετού. Η αποβολή του μπορεί να συμβεί εβδομάδες, ημέρες ή ώρες πριν τον τοκετό.

– Εάν σχεδιάζετε να στείλετε ανακοινώσεις για τη γέννηση, είναι καλή ιδέα να ετοιμάσετε τους φακέλους από τώρα. Θα έχετε κάτι λιγότερο να κάνετε μόλις φτάσει το μωρό σας!

Συνήθη Συμπτώματα

Αλλαγές στην Εμβρυική Κίνηση
Καθώς ο χώρος του μωρού σας στενεύει  και έχει πλέον λιγότερο χώρο για ελιγμούς, να γνωρίζετε ότι θα αλλάξουν και οι κινήσεις του. Θα το αισθάνεστε ακόμη να κινείται, αλλά θα μειωθούν οι σκουντιές και οι κλωτσιές και θα αυξηθούν τα στριφογυρίσματα.

Πρήξιμο και Αέρια
Σαν να μην έφταναν οι καούρες, το πιθανότερο είναι ότι θα έχετε αέρια και θα ρεύεστε σαν πλακατζής έφηβος. Και αυτό θα περάσει.

Στο μεταξύ, να προτιμάτε τα μικρότερα γεύματα (που θα βοηθήσουν με τις καούρες) και προσπαθήστε να μη βιάζεστε όταν τρώτε (γιατί καταπίνετε περισσότερο αέρα).

Πιο Συχνή Ούρηση
Το μωρό σας  μπορεί να έχει κατέβει στην πύελο τώρα και να στριμώχνει την ουροδόχο κύστη. Οπότε μην απορείτε που επισκέπτεστε την τουαλέτα όσο και τους δυο πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Όμως μην μειώσετε την κατανάλωση υγρών-το σώμα σας χρειάζεται υγρά για να παραμείνει ενυδατωμένο περισσότερο από ποτέ.

Φαγούρα στην Κοιλιά
Η κοιλιά σας μπορεί να έχει τεντωθεί τόσο ώστε να κοντεύει να σπάσει (τουλάχιστον έτσι αισθάνεστε). Οι κρέμες που περιέχουν βούτυρο κακάο ή βιταμίνη Ε μπορούν να ανακουφίσουν τη φαγούρα στην κοιλιά και να φέρουν ανακούφιση. (Ακόμη προτιμότερο είναι να βάλετε τον σύντροφό σας να σας κάνει εντριβή στην κοιλιά  συσφίγγοντας και τους δεσμούς του με το μωρό εκεί κάτω!).

Αυπνία
Ο ύπνος μπορεί να γίνεται ολοένα πιο δύσκολος, καθώς θα στριφογυρίζετε αναζητώντας την τέλεια στάση. Σιγουρευτείτε ότι δεν είναι αποπνικτικά στο δωμάτιό σας (σίγουρα θα ζεσταίνεστε πολύ καθώς θα προχωρά η νύχτα) ανοίγοντας ένα παράθυρο ή χαμηλώνοντας το θερμοστάτη.

 

Καούρες ή Δυσπεψία
Καθώς το στομάχι σας ωθείται προς τα πάνω και συμπιέζεται από τη μήτρα, μπορεί να έχετε λιγότερη όρεξη την ώρα του φαγητού. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό νέο. Τα μικρότερα γεύματα είναι καλύτερα για το πεπτικό σας σύστημα και μπορούν να ελέγξουν όντως τις καούρες.

Δυσκοιλιότητα
Εάν επιδεινώνεται, ο υπαίτιος είναι  και πάλι η κοιλιά σας (βολικός αποδιοπομπαίος τράγος!). Τα ίδια μίνι γεύματα που θα απαλύνουν τις καούρες και το φούσκωμα είναι καλός τρόπος για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας-και για τον ίδιο λόγο: Δεν επιβαρύνουν τόσο το πεπτικό σας σύστημα.

Κολπικές Εκκρίσεις  με Αίμα
Οι εκκρίσεις του κόλπου μπορεί να αυξάνονται και να γίνονται πιο παχιές. Μην αναστατωθείτε εάν διαπιστώσετε ότι η βλέννα είναι ροζ, κοκκινωπή ή καφετιά μετά το σεξ ή μια εξέταση του κόλπου. Αυτό σημαίνει απλώς ότι ο τράχηλος, που είναι ευαίσθητος τώρα και μπορεί να αρχίζει να διαστέλλεται, έχει τραυματιστεί.

Οίδημα (Πρήξιμο των Πελμάτων και Αστραγάλων)
Το οίδημα (πρήξιμο λόγω εγκυμοσύνης) μπορεί να γίνεται πιο αισθητό τώρα καθώς το σώμα κατακρατά περισσότερα υγρά. Επομένως, δε θα είναι μόνο οι αστράγαλοι και τα πέλματά σας πρησμένα, αλλά και το πρόσωπο και τα χέρια και τα δάχτυλά σας. Να εξακολουθείτε να καταναλώνετε νερό και άλλα υγρά. Όλα αυτά τα υγρά θα βοηθήσουν το σύστημά σας να απαλλαγεί από το πλεόνασμα νατρίου και άλλα απόβλητα, το οποίο   θα ελαχιστοποιήσει το πρήξιμο.

Το Ένστικτο Δημιουργίας Φωλιάς
Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε κουρασμένη όταν φτάσετε στην 36η εβδομάδα. Αλλά μπορεί και να δεχτείτε μια ένεση πρόσθετης ενέργειας, που προέρχεται από το «ένστικτο δημιουργίας φωλιάς», μια ανάγκη να οργανωθείτε και να τα έχετε όλα έτοιμα για το μωρό. Εάν αισθάνεστε υπερδραστήρια, κάνετε κάποια διαλείμματα για να ξεκουραστείτε και να φάτε.