Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

3o

Τριακοστή πέμπτη Εβδομάδα

ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΑΚΟΣΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Αύξηση εμβρυικού βάρους
Το μωρό σας έχει ύψος περίπου 46 εκατοστά αυτή την εβδομάδα. Όμως, με βάρος περίπου 2,4 κιλά εξακολουθεί να παρουσιάζει και μια σταθερή αύξηση βάρους: Θα έχει περαιτέρω αύξηση από 450 γραμμάρια μέχρι μερικά ακόμη κιλά, ενώ θα συσσωρεύσει και μεγάλες ποσότητες βρεφικού λίπους μέχρι την ημέρα του τοκετού. Το οποίο σημαίνει ότι τα άλλοτε κοκαλιάρικα μπράτσα και πόδια του μωρού σας είναι πλέον αρκετά στρουμπουλά…ακατανίκητα απαλά και κατάλληλα για ζούληγμα.

Το κρανίο του μωρού παραμένει μαλακό
Κάτι ακόμη που αναπτύσσεται με ασύλληπτους ρυθμούς αυτόν τον καιρό: η δύναμη του εγκεφάλου του μωρού σας. Ευτυχώς, το τμήμα που περιβάλλει αυτόν τον εκπληκτικό εγκέφαλο-το κρανίο- παραμένει μαλακό. Και για καλό λόγο: Ένα μαλακό κρανίο θα επιτρέψει στο μωρό σας να διέλθει πιο εύκολα από το κανάλι της γέννησης.

Το σώμα σας κατά την διάρκεια της τριακοστής πέμπτης εβδομάδας

Γνωρίζατε ότι η απόσταση σε εκατοστά από την κορυφή του ηβικού σας οστού μέχρι την κορυφή της μήτρας είναι σχεδόν ίση με τον αριθμό των εβδομάδων εγκυμοσύνης; Επομένως, το πιθανότερο είναι ότι κατά την 35η εβδομάδα  εγκυμοσύνης, ο γιατρός σας θα μετρά 35 εκατοστά με τη μεζούρα. Είναι και ένας εύκολος τρόπος για να θυμάστε σε ποιο σημείο βρίσκεστε (λες και θα το ξεχνούσατε).

Συχνή Ούρηση και Ακράτεια
Κάτι άλλο που θα σας θυμίζει σε πόσο προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης βρίσκεστε: η συχνή ούρηση. Ναι είναι το deja vu που σας επιστρέφει στο πρώτο τρίμηνο, μόνο που αυτή τη φορά αντί για τις ορμόνες εγκυμοσύνης ευθύνεται το κεφαλάκι του μωρού σας. Τώρα που το μωρό σας έχει την κεφαλική προβολή και προετοιμάζεται για τον τοκετό, το κεφάλι του πιέζει αισθητά την ουροδόχο κύστη σας. Το αποτέλεσμα; Η συνεχής ανάγκη να ουρήσετε. Και σαν να μην έφτανε αυτό, μπορεί  να μην κρατιέστε (πρέπει να πάω τώρα!) ή να αδυνατείτε να ελέγξετε την ουροδόχο κύστη σας όταν βήχετε, φταρνίζεστε, ακόμη και όταν γελάτε (αν και δεν ακούσατε τίποτε το αστείο). Ό,τι και να κάνετε, μην μειώσετε την κατανάλωση υγρών . Αντιθέτως, να αδειάζετε την ουροδόχο κύστη σας όσο περισσότερο μπορείτε γέρνοντας προς τα εμπρός (εάν είναι εφικτό με τη μεγάλη σας κοιλιά-προσέξτε μην πέσετε), να κάνετε τις ασκήσεις Κέγκελ (που θα ενισχύσουν τους πυελικούς μυς και θα αποτρέψουν ή θα θεραπεύσουν τις περισσότερες περιπτώσεις ακράτειας λόγω εγκυμοσύνης) και να φοράτε ένα σερβιετάκι εάν σας είναι απαραίτητο.

Τι να δοκιμάσετε!! ΒΡΕΙΤΕ ΜΙΑ ΒΟΗΘΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Τι είναι η βοηθός εγκυμοσύνης;
Η βοηθός εγκυμοσύνης μπορεί να τελεί διπλά καθήκοντα όταν τη χρειάζεστε περισσότερο.

Πρώτον, η βοηθός γέννας είναι μια συνοδός που είναι ειδικευμένη στην παροχή υποτήριξης-και που θα σας δώσει να κρατάτε το χέρι της-κατά τη διάρκεια του τοκετού. Η άλλη είναι μια βοηθός μετά τον τον τοκετό.

Η βοηθός γέννας γνωρίζει τα πάντα για τις τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης πριν τον τοκετό καθώς και τις καταλληλότερες στάσεις για την ανακούφιση του πόνου. Κάποιες γυναίκες μάλιστα διαπιστώνουν ότι χρειάζονται λιγότερα ή και κανένα παυσίπονο, όταν είναι παρούσα η βοηθός (μολονότι μια καλή βοηθός γέννας  διερευνά μαζί σας όλες τις εναλλακτικές για την ανακούφιση του πόνου, ώστε να σας βοηθήσει να επιλέξετε την κατάλληλη). 

Όμως, ο σημαντικότερος ρόλος της μπορεί να είναι η συναισθηματική ανακούφιση που σας παρέχει σε μια πιθανώς τρομακτική περίοδο και που μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που σας συνέστησε  ο γιατρός-ή η μαία. Για να βρείτε μια βοηθό, συμβουλευτείτε την Υπηρεσία Καταλόγου Φυσικών Πόρων, ρωτήστε σε κάποιο γραφείο ή ζητήστε από άλλες μαμάδες να σας συστήσουν κάποια.

Χρήσιμες Συμβουλές

Έχετε κουραστεί να αισθάνεστε κουρασμένη; Να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι κάθε μέρα που το μωρό παραμένει στη μήτρα θα κάνει ευκολότερη τη ζωή του εκτός αυτής: Τα τελειόμηνα μωρά τρώνε και κοιμούνται καλύτερα.

– Να σιγουρευτείτε ότι γνωρίζετε τα πάντα για όλες τις εναλλακτικές ανακούφισης των οδύνων του τοκετού, συμπεριλαμβανομένης  της τοπικής και γενικής αναισθησίας και των τεχνικών αναπνοής. Μπορεί να αλλάξετε γνώμη καθώς πλησιάζει η ώρα.

– Οι ορμόνες εγκυμοσύνης κάνουν τις βλεννώδεις μεμβράνες να πρήζονται, δημιουργώντας σας αίσθημα δυσφορίας. Αγοράστε ένα κουτί με αυτές τις (ιδιοφυείς!) ρινικές ταινίες που θα αποφράξουν τα ρουθούνια σας.

Συνήθη Συμπτώματα

Περιστασιακοί Πονοκέφαλοι
Εάν αισθάνεστε ένα σφυροκόπημα στο κεφάλι , μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους, όπως το ότι ζεσταίνεστε υπερβολικά ή είστε κλεισμένη  σε ένα αποπνικτικό δωμάτιο. Κάνετε ένα διάλειμμα και βγείτε να πάρετε λίγο αέρα ή ανοίξτε το παράθυρο. Και ρωτήστε το γιατρό σας ποιό παυσίπονο είναι ασφαλές (με μέτρο) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι περισσότεροι γιατροί θα εγκρίνουν την ακεταμινοφαίνη, αρκεί να μην το παρακάνετε.

Αιμορροίδες
Οι κιρσώδεις φλέβες μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε-και αυτές στο ορθό σας ονομάζονται αιμορροίδες. Για να τις ανακουφίσετε, σκουπιστείτε με χαρτί υγείας και ζεστό νερό. Εάν είναι πολύ σκληρό το χαρτί, χρησιμοποιήστε καλύτερα μαντιλάκια.

Εξανθήματα
Εάν εμφανιστεί ξαφνικά ένα κνησμώδες εξάνθημα σαν εξόγκωμα στο στομάχι σας, μπορεί να πάσχετε από τις κνησμώδεις, κνιδωτικές βλατίδες και πλάκες τις κύησης. Πρόκειται για καλοήθη εξανθήματα που δεν εγκυμονούν κινδύνους ούτε για το μωρό σας ούτε για εσάς, αλλά είναι ενοχλητικά. Για να απαλύνετε τη φαγούρα, δοκιμάστε ζελ από Αλόη Βέρα μετά από ένα ντους ή ένα μπάνιο.

Αφηρημάδα Λόγω Εγκυμοσύνης
Μάλλον θα γίνεστε όλο και πιο αφηρημένη όσο μετράτε αντίστροφα τις εβδομάδες. Ο όγκος των εγκεφαλικών κυττάρων σας συρρικνώνεται όντως και τα διαστήματα αυπνίας δε βοηθούν. Να περιμένετε ότι η ομίχλη θα απομακρυνθεί λίγους μήνες αφού γεννηθεί το μωρό σας.

Κιρσώδεις Φλέβες
Έχουν αρχίσει να πονούν ή να σας προκαλούν φαγούρα οι φλέβες στα πόδια; Αν και τα αντιθρομβωτικά καλσόν δε θα ταιριάζουν με το λουκ της σέξι μαμάς που επιθυμείτε, μπορούν να δώσουν μια πρόσθετη ώθηση προς τα πάνω στις φλέβες σας ως αντίβαρο στην ώθηση προς τα κάτω που τους δίνει η κοιλιά σας.

Αιμορραγούντα Ούλα
Τα ούλα σας μπορεί να αιμορραγούν ακόμη ή να είναι ευαίσθητα. Για να ενισχύσετε τα ούλα, να λαμβάνετε μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C. Να πίνετε ένα επιπλέον ποτήρι πορτοκαλάδας, να περιχύνετε με μούρα τη βρώμη σας ή τα δημητριακά σας και να τρώτε σαλάτα με ντομάτες.

Αυξανόμενη  Ατσαλοσύνη
Η εξισορρόπηση του σώματός σας είναι δυσκολότερη αυτή την εβδομάδα, καθώς προχωράτε αργά προς τη γραμμή τερματισμού (μένουν λίγες ακόμη εβδομάδες!). Συνεχίστε να κινείστε εκ του ασφαλούς-εάν χρειαστεί να φτάσετε κάτι σε ένα ψηλό ράφι, ζητήστε το από το σύντροφό σας αντί να σκαρφαλώσετε σε μια καρέκλα για να το φτάσετε.

Συσπάσεις Μπράξτον Χικς
Μπορεί να αισθανθείτε κάποιες συσπάσεις, καθώς το σώμα σας προετοιμάζεται για τις συσπάσεις τοκετού . Δεν τις έχετε αισθανθεί ακόμη;

Οι πρωτάρες μητέρες μπορεί να μην παρατηρήσουν τη διάταση των μυών της μήτρας τους (μια αίσθηση σφιξίματος στην κοιλιακή χώρα).