Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

3o

Τριακοστή τέταρτη Εβδομάδα

ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΑΚΟΣΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Την εβδομάδα αυτή το μωρό σας έχει φτάσει τα 2.4 κιλά και μπορεί να έχει μήκος μέχρι 46 εκατοστά. Χρειάζεστε και μια οπτική απεικόνιση; Κρατήστε ένα σακί με αλεύρι βάρους 2,2 κιλών στα χέρια σας και φανταστείτε ότι είναι το μελλοντικό σας μωρό (αν το πάρετε αγκαλιά θα σας κοιτάζουν περίεργα στο σούπερ μάρκετ). Στη συνέχεια τοποθετήστε τρία τέτοια σακούλια το ένα πάνω στο άλλο (και ετοιμαστείτε και για άλλα περίεργα βλέμματα , ίσως από τους ίδιους υπαλλήλους που σας είδαν να χαμογελάτε πλατιά και να κρατάτε αυτό το σακουλάκι πριν μερικές εβδομάδες). Τέτοιο μήκος έχει το μωρό σας κατά την 34η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Διαφοροποίηση του φύλλου
Εάν το ζυμαράκι σας είναι αγόρι, θα χαρείτε να μάθετε ότι αυτή την εβδομάδα οι όρχεις του κατηφορίζουν από την κοιλιά στο όσχεο. Μερικά αγόρια-το 3 με 4%-γεννιούνται με κρυψορχία,  όμως συνήθως κατεβαίνουν κάποια στιγμή πριν τα πρώτα τους γενέθλια.

Μικροσκοπικά νύχια των χεριών και των ποδιών
Άλλη μια εξέλιξη είναι ότι τα μικροσκοπικά του νύχια μάλλον θα έχουν πλέον φτάσει τις άκρες των δαχτύλων-και ετοιμάζονται για το πρώτο μανικιούρ μετά τη γέννα.

 

Το σώμα σας κατά την διάρκεια της τριακοστής τέταρτης εβδομάδας

Δε σας γελάνε τα μάτια σας: Η μήτρα σας εξακολουθεί να αναπτύσσεται (και νομίζατε ότι δεν υπήρχε άλλος χώρος!),και, κατά την 34η εβδομάδα εγκυμοσύνης, βρίσκεται σχεδόν 13 ολόκληρα εκατοστά πάνω από τον αφαλό σας.

Θολή Όραση
Μια στιγμή, όμως …έχετε παραισθήσεις; Μάλλον δεν είστε τόσο καλά όσο συνήθως. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μάτια σας είναι ένα ακόμη μέρος του σώματός σας που μπορεί να πέσει θύμα αυτών των ενοχλητικών ορμονών εγκυμοσύνης-είναι οι ίδιες που ταλαιπωρούν το πεπτικό σας σύστημα και  τους συνδέσμους σας. Όχι μόνο είναι κάπως θολή η όρασή σας αυτές τις μέρες, αλλά μια μείωση στην παραγωγή δακρύων μπορεί να κάνει τα μάτια σας ξηρά και ερεθισμένα , ιδίως αν φοράτε φακούς.

Επιπλέον, μια αύξηση του υγρού πίσω από τους φακούς των ματιών σας μπορεί να αλλάξει προσωρινά το σχήμα τους, αυξάνοντας τη μυωπία ή υπερμετρωπία ορισμένων γυναικών (μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα γυαλιά είναι πιο άνετα από τους φακούς επαφής). Ευτυχώς, όλες αυτές οι αλλαγές είναι προσωρινές. Η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει όταν τα μάτια σας ξαναγίνουν φυσιολογικά μετά τον τοκετό (οπότε δεν είναι αναγκαίο να αλλάξετε ακόμη τη συνταγή σας). Αλλά να έχετε υπόψη σας ότι κάποια πιο σημαντικά προβλήματα όρασης μπορεί να αποτελούν ένδειξη προεκλαμψίας, επομένως φροντίστε να αναφέρετε οποιαδήποτε αλλαγή στην όραση στο γιατρό σας.

Τι να δοκιμάσετε!! ΚΑΤΑΓΡΑΨΤΕ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ

Έχετε τόσες ελπίδες και όνειρα για το μωρό σας και καθεμία αξίζει να τη θυμάστε και να τη μοιράζεστε. Να τις καταγράψετε πριν τις ξεχάσετε γράφοντας ένα γράμμα-ή μια σειρά γραμμάτων-στο μωρό σας. Αισθάνεστε παράξενα που γράφετε στον ένοικο της κοιλιάς σας που δεν τον έχετε γνωρίσει ποτέ; Δε χρειάζεται-μιλήστε με την καρδιά σας. Ξεκινήστε βλέποντας το μωρό με το μυαλό σας και σημειώνοντας αυτό που βλέπετε. (Πανέμορφο; Φυσικά! Ευφυέστατο; Αναμφίβολα!).

Να μιλήσετε για το τι σημαίνει για εσάς αυτή η εγκυμοσύνη και πώς αλλάζει το σώμα και τον κόσμο σας. Ξαναμετρήστε τα φαγητά που λαχταρούσατε ( τυρί, ζελέ σταφυλιού, και σάντουιτς με πίκλες) και σε τι μπελάδες μπήκατε για να ικανοποιήσετε αυτούς τους πόθους (όπως το ότι οδηγήσατε 10 χιλιόμετρα μέχρι το αγαπημένο σας ντελικατέσεν για να τους ικανοποιήσετε). Περιγράψτε πώς καταλήξατε στο όνομα του μωρού ή τα χρώματα για το δωμάτιό του. 

Μοιραστείτε τις αντιδράσεις σας όταν ανακαλύψατε ότι ήσασταν έγκυος, αισθανθήκατε εκείνες τις πρώτες κλωτσιές και ανακαλύψατε το φύλο του μωρού σας (εάν το ανακαλύψατε).

Φανταστείτε πώς θα είναι το κοινό σας μέλλον-σας φαντάζεστε να σπρώχνετε μια κούνια στο πάρκο, να κλωτσάτε μια μπάλα στο μπροστινό γκαζόν, να ψήνετε μάφιν στην κουζίνα;-και πώς μπορεί να είναι το μέλλον του μωρού σας (Αστέρας του Κινηματογράφου; Επιστήμονας; Πρωθυπουργός; Να στοχεύετε ψηλά!). Ανοίξτε την καρδιά σας, αφήστε τα περιεχόμενα να ξεχυθούν στο χαρτί και σφραγίστε το με ένα φιλί. Το γράμμα σας προς το μωρό σας σίγουρα θα είναι ένα από τα πιο πολύτιμα υπάρχοντά σας-και τελικά και του μωρού σας.

Χρήσιμες Συμβουλές

– Αγοράσατε το κάθισμα μωρού για το αυτοκίνητο, αλλά το έχετε εγκαταστήσει; Το 85% με 95% των γονέων δεν το κάνουν σωστά. Ζητήστε να το ελέγξει ένας επαγγελματίας μηχανικός.

Να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τα πάντα για τις δυνατότητες ανακούφισης των οδυνών του τοκετού, συμπεριλαμβανομένης της τοπικής και γενικής αναισθησίας και των τεχνικών αναπνοής. Μπορεί να αλλάξετε γνώμη καθώς πλησιάζει η ώρα.

Μπορεί να αισθανθείτε τα μάτια σας πιο ξηρά και ευαίσθητα απ’ ότι συνήθως, επομένως να έχετε μαζί σας τα γυαλιά ηλίου και τις σταγόνες για τα μάτια σας. Τα μάτια σας θα πλημμυρίσουν με δάκρυα χαράς σύντομα.

Αισθάνεσθε μελαγχολική; Το 10 με 15% των εγκύων υποφέρουν από κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Κάποια αντικαταθλιπτικά είναι ασφαλή κατά την εγκυμοσύνη.

Συνήθη Συμπτώματα

Πρήξιμο και Αέρια
Καθώς προχωρά το τρίτο τρίμηνο, μπορεί να έχετε περισσότερα αέρια. Το άγχος απλώς επιδεινώνει την κατάσταση-συνήθως καταπίνετε περισσότερο αέρα όταν έχετε στρες-επομένως δοκιμάστε να απαλύνετε την ένταση ως εξής: Να αναπνέετε βαθιά από τη μύτη και από το στόμα για ένα δυο λεπτά κάθε ημέρα.

Αυξημένες Κολπικές Εκκρίσεις
Καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη σας, μπορεί να παρατηρήσετε μια αύξηση των κολπικών εκκρίσεων. Το σύμπτωμα οφείλεται στις ορμόνες εγκυμοσύνης (κυρίως το οιστρογόνο), που αυξάνουν τη ροή του αίματος προς την πυελική χώρα και ερεθίζουν τις βλεννώδεις μεμβράνες. Το να φοράτε εσώρουχα με βαμβακερά σερβιετάκια «που αναπνέουν» θα σας κρατήσει πιο στεγνή και θα περιορίσει την κακοσμία.

Πόνοι στην Πλάτη
Το μετατοπιζόμενο κέντρο βάρος σας από την πλάτη στην κοιλιά ασκεί μεγαλύτερη πίεση και προκαλεί πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης σας. Υπάρχουν πολλές λύσεις για την ανακούφιση της πλάτης, οπότε σίγουρα θα βρεθεί κάποια που θα έχει αποτέλεσμα. Κάτι που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι να κάνετε ένα διάλειμμα και να τεντωθείτε, να σταθείτε απλώς όρθια ή να περπατήσετε. Το να μένετε καθισμένη πολλή ώρα μπορεί να προκαλέσει ακόμη πιο έντονο πόνο στην πλάτη σας.

Ραγάδες
Εάν έχετε ανοιχτόχρωμα μαλλιά και γενετική προδιάθεση για ραγάδες, είναι πιθανότερο να εμφανίσετε ραγάδες από κάποιον με σκούρα μαλλιά ή δέρμα. Αλλά ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος ή των μαλλιών σας, προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε αυτά τα κλασικά σημάδια της μητρότητας φροντίζοντας να είναι αργή και σταθερή η αύξηση βάρους σας.

Μαλλιά που Αναπτύσσονται Γρήγορα
Το γνωρίζατε ότι τα μαλλιά σας θα μεγάλωναν γρηγορότερα και θα ήταν πιο λαμπερά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά μάλλον αγνοούσατε ότι θα αναπτύσσονταν σε περιοχές όπου δεν το περιμένατε-όπως τα μάγουλα, το σαγόνι και η πλάτη σας. Η αποτρίχωση με κερί είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όμως επειδή το δέρμα σας είναι υπερευαίσθητο αυτή την περίοδο ζητήστε μια φόρμουλα για ευαίσθητα δέρματα.

Αυπνία
Ακόμη και αν δεν ανησυχείτε για τον επικείμενο  τοκετό σας, τότε οι κράμπες στα πόδια και οι επισκέψεις στο μπάνιο αποκλείουν κάθε πιθανότητα να κλείσετε μάτι. Δοκιμάστε να νανουρίσετε τον εαυτό σας με ένα ζεστό μπάνιο και μια κούπα ζεστό γάλα, και διαβάστε ένα βιβλίο ή ακούστε μουσική αντί να δείτε τηλεόραση ή να σερφάρετε στο ίντερνετ (οι δραστηριότητες αυτές μπορεί να σας κρατήσουν ξύπνια).

Δυσκοιλιότητα
Θέλετε να επιταχύνετε τη λειτουργία των αργοκίνητων εντέρων σας; Προσθέστε στη διατροφή σας μερικά αποξηραμένα φρούτα, φρέσκα φρούτα, λαχανικά και προιόντα ολικής αλέσεως.

Κάτι που καλό θα  ήταν να αποφύγετε είναι τα καθαρτικά (ακόμη και φυτικά). Ενημερώστε το γιατρό σας πριν πάρετε κάποιο φάρμακο για τη δυσκοιλιότητα.

Αιμορροίδες
Ο μόνιμος συνοδός της δυσκοιλιότητας; Οι αιμορροίδες. Μπορούν να ελαχιστοποιηθούν αν κάνετε ασκήσεις Κέγκελ, που μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία στην περιοχή.

Κράμπες στα Πόδια
Οι κράμπες στα πόδια είναι πολύ συνήθεις αυτήν περίπου την περίοδο, όταν οι τρεις βασικοί υπαίτιοι-το βάρος λόγω εγκυμοσύνης, το πρήξιμο και η κόπωση-βρίσκονται στο ζενίθ.

Εάν αισθανθείτε ένα σπασμό, δοκιμάστε να σταθείτε σε μια κρύα επιφάνεια, το οποίο μπορεί να διακόψει το σπασμό.

Οίδημα (Πρήξιμο των Πελμάτων και των Αστραγάλων)
Καθώς μεγαλώνετε σε όγκο και οι ιστοί του σώματος συγκεντρώνουν και κατακρατούν υγρά, μπορεί να πρηστούν οι αστράγαλοι, τα πέλματα και τα δάχτυλά σας.

Οι βολικές παντόφλες στο τέλος μιας εργάσιμης μέρας θα ανακουφίσουν τα πρησμένα δαχτυλάκια σας.

Λαχάνιασμα
Καθώς θα μεγαλώνει η κοιλιά σας, οι πνεύμονές σας δεν θα μπορούν να εκπτυχθούν απόλυτα, οπότε ίσως αισθάνεστε λαχανιασμένη, ακόμη και μετά από μια επίσκεψη στο μπάνιο.

Το να κοιμάστε στηριγμένη στην αριστερή σας πλευρά μπορεί να σας βοηθήσει το βράδυ.

Διαρροή Πρωτογάλακτος
Καθώς πλησιάζει η ημέρα του τοκετού και τελειώνει το τρίτο τρίμηνο, μπορει να ρέει πρωτόγαλα από τα στήθη σας-ένα κιτρινωπό υγρό σαν γάλα που θα αποτελέσει το πρώτο ποτό που θα δοκιμάσει το μωρό σας.

Δε θα τρέξουν περισσότερες από λίγες σταγόνες, αλλά εάν αισθανθείτε άβολα, δοκιμάστε τα πανάκια θηλασμού.