Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

3o

Τριακοστή τρίτη Εβδομάδα

ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΑΚΟΣΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Αυτή την εβδομάδα το μωρό σας θα έχει μήκος που θα κυμαίνεται ανάμεσα στα 40 με 43 εκατοστά και μπορεί να μεγαλώσει δυόμισι ολόκληρα εκατοστά αυτή την εβδομάδα-ιδίως αν ήταν κοντούλι μέχρι τώρα. Έχει βάρος μεγαλύτερο των δύο κιλών και εξακολουθεί να παίρνει βάρος (περίπου 200 γραμμάρια την εβδομάδα-η αύξηση βάρους μπορεί να κυμανθεί  από το 1/3 μέχρι και το 50% του συνολικού βάρους πριν το μεγάλο ντεμπούτο του). Με τόσο μεγάλο μωρό μέσα στη μήτρα σας, τα επίπεδα αμνιακού υγρού  θα έχουν φτάσει στο τέρμα  κατά την 33η εβδομάδα και πιθανότατα η παρουσία του μωρού θα υπερισχύει πλέον του αμνιακού υγρού. Είναι και αυτός ένας λόγος που θα αισθάνεστε πολύ έντονα  κάποιες από τις σκουντιές και τις κλωτσιές του αυτές τις μέρες.

To μωρό διακρίνει τη μέρα από τη νύχτα
Εάν η μήτρα σας είχε μάτια, να τι θα βλέπατε: το έμβρυο συμπεριφέρεται όλο και περισσότερο σαν μωρό, με τα μάτια του να κλείνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου και να ανοίγουν όσο είναι ξύπνιο. Και επειδή τα τείχη της μήτρας λεπταίνουν ολοένα και περισσότερο, περισσότερο φως διαπερνά τη μήτρα, βοηθώντας το μωρό σας να διακρίνει τη μέρα από τη νύχτα (μακάρι μόνο να θυμάται το μωρό τη διαφορά και εκτός μήτρας!).

Αναπτύσσεται το εμβρυικό ανοσοποιητικό σύστημα
Καλά νέα! Το μωρό σας έχει κατακτήσει πλέον ένα σημαντικό ορόσημο: Έχει το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα. Αντισώματα μεταφέρονται από εσάς στο μωρό σας, καθώς συνεχίζει να αναπτύσσει το εμβρυικό ανοσοποιητικό του σύστημα, που θα του φανεί χρήσιμο όταν είναι εκτός μήτρας και πρέπει να αντικρούσει κάθε είδους μικρόβιο.

Το σώμα σας κατά την διάρκεια της τριακοστής τρίτης εβδομάδας

Με τις ορμονικές αλλαγές, τα τρεξίματα στο μπάνιο τα μεσάνυχτα, τις κράμπες των ποδιών, τις καούρες και την κοιλίτσα σας με μέγεθος μπάλας του μπάσκετ, δεν είναι απορίας άξιον που ο ύπνος έχει γίνει κάτι το φευγαλέο. Η αυπνία κατά το τρίτο τρίμηνο πλήττει τρεις στις τέσσερις εγκύους (που μπορεί επιπλέον να αντιμετωπίζουν προβλήματα άγχους σχετικά με την επερχόμενη γέννα και ένα μυαλό που παραμένει σε εγρήγορση όλο το βράδυ σχετικά με όλα όσα πρέπει να γίνουν πριν τον τοκετό).

Κατά την 33η εβδομάδα εγκυμοσύνης, το σώμα σας χρειάζεται ξεκούραση, να θυμάστε λοιπόν ότι δε θα σας βοηθήσει ούτε το να ανησυχείτε, ούτε το να κοιτάζετε το ρολόι και να βλέπετε τα λεπτά να περνούν. Αντ’ αυτού προσπαθήστε να νιώσετε βολικά-πριν τον ύπνο και όταν πέσετε στο κρεβάτι.

Δοκιμάστε ένα ζεστό μπάνιο και ίσως μια ζεστή κούπα γάλα πριν πέσετε για ύπνο, αποφεύγετε την άσκηση, το φαγητό ή το ποτό λίγο πριν τον ύπνο και ζητήστε ένα μασάζ από το σύντροφό σας (σας αξίζει!). Εάν εξακολουθεί ο ύπνος να σας προσπερνά, διαβάστε ένα βιβλίο ή ακούστε χαλαρωτική μουσική ώσπου να σας πιάσει υπνηλία. Και δείτε και τη θετική πλευρά: Η αυπνία λόγω εγκυμοσύνης είναι πολύ καλή εξάσκηση για τις άυπνες νύχτες που θα ακολουθήσουν!

Τι να δοκιμάσετε!! ΩΜΕΓΑ-3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ(DHA)

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα βρέφη των οποίων οι μαμάδες καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που συναντώνται κυρίως σε ιχθυέλαια, διατηρούν προβάδισμα σε ότι αφορά την πρώιμη ανάπτυξή τους. Εάν, δηλαδή, τρώτε τον άγριο σολομό σας, θα πάει το παιδάκι σας στο Χάρβαρντ; Μπορεί, μπορεί και όχι. Όμως το DHA έχει τεράστια σημασία για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της όρασης-και σχεδόν όλη η πρόσληψη του DHA λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου. Το DHA μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποτροπή του πρόωρου τοκετού και να προφυλάξει τη γυναίκα από την επιλόχειο κατάθλιψη.

Όμως, δεν έχετε ακούσει ότι η κατανάλωση ψαριού είναι επικίνδυνη για τις εγκύους;
Μάλιστα, ο οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων συνιστά να τρώτε 225-340 γραμμάρια (δυο μέτρια γεύματα) την εβδομάδα με καλομαγειρεμένα ψάρια και οστρακοειδή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, όπως οι γαρίδες, η τιλάπια, το λυθρίνι, ο σολομός (ο άγριος είναι προτιμότερος, ο βιολογικός ο επόμενος καλύτερος), ο μαύρος μπακαλιάρος της Αλάσκας και το γατόψαρο. 

Να αποφεύγετε τον ξιφία, τον καρχαρία και τον φρέσκο τόνο, που είναι πιθανότερο να περιέχουν τοξίνες. Απεχθάνεστε το ψάρι; Άλλες πηγές DHA περιλαμβάνουν συμπληρώματα προερχόμενα από φύκια (ρωτήστε σε καταστήματα με υγιεινές τροφές και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας) και  αυγά με DHA, που διατίθενται στα περισσότερα σουπερμάρκετ.

Χρήσιμες Συμβουλές

– Δοκιμάστε να είστε από πάνω! Εάν σας έχουν επιτρέψει το σεξ και έχετε διάθεση (και αυτό είναι σημαντικό «αν»), μπείτε από πάνω, ώστε να ελέγχετε το ρυθμό και την πίεση.

– Ανήκετε το 77% των γυναικών που δοκιμάζουν το θηλασμό μετά τη γέννα; Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να παρακολουθήσετε ένα μάθημα θηλασμού ή ένα βίντεο με οδηγίες.

– Εάν δεν το γνωρίζετε ήδη, ενημερωθείτε σχετικά με την πολιτική του νοσοκομείου σας σχετικά με τη συνδιαμονή με το νεογέννητο όλο το εικοσιτετράωρο (rooming-in). Οι έρευνες δείχνουν πως είναι ό,τι  καλύτερο για το μωρό, εσάς την ίδια και το δεσμό που θα αναπτυχθεί ανάμεσά σας

Συνήθη Συμπτώματα

Έντονη Εμβρυική Κίνηση
Μπορείτε να ελέγχετε τις εμβρυικές κινήσεις δυο φορές την ημέρα-πρωί και βράδυ. Κοιτάξτε την ώρα στο ρολόι και αρχίστε να μετράτε κάθε λίκνισμα, κύλισμα, κάθε κλωτσιά και κάθε πετάρισμα μέχρι να φτάσετε τα δέκα. Εάν μέχρι το πέρας της ώρας δεν έχετε αισθανθεί τουλάχιστον τόσες κινήσεις, φάτε ένα σνακ ή πιείτε λίγο χυμό, ξαπλώστε και αρχίστε ξανά το μέτρημα. (Το μωρό σας μππρεί να χρειαζόταν και αυτό μια ένεση ενέργειας!)

Πόνος των Στρογγυλών Συνδέσμων
Εάν η κοιλιά σας πονάει όταν αλλάζετε θέση ή σηκώνεστε ξαφνικά, μπορεί να πάσχετε από τον πόνο των στρογγυλών συνδέσμων. Αν είναι περιστασιακός και δεν σηκώνετε πυρετό ;h δεν  συνοδεύεται από ρίγος ή αιμορραγία, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το να σηκωθείτε όρθια και να προσπαθήσετε να βολευτείτε θα σας βοηθήσει.

Λαχάνιασμα
Η αυξανόμενη σε μέγεθος κοιλιά σας τα κάνει όλα πέρα-δεν αποτελούν εξαίρεση οι πνεύμονές σας, που δεν μπορούν να εκπτυχθούν κανονικά. Είναι πιο άβολο για  εσάς απ’ότι για το μωρό σας, που λαμβάνει από τον πλακούντα το οξυγόνο που χρειάζεται. Τι μπορεί να βοηθήσει; Να στέκεστε όσο πιο ευθυτενής μπορείτε, ώστε οι πνεύμονές σας να έχουν λίγο περισσότερο χώρο.

Αφηρημάδα Λόγω Εγκυμοσύνης
Αυτή η «θολούρα» μπορεί να οφείλεται στο φύλο του μωρού σας. Παράξενο κι όμως αληθινό: Οι έγκυοι που περιμένουν κορίτσι τείνουν να είναι πιο επιλήσμονες από τις μέλλουσες μαμάδες που εγκυμονούν αγόρια.

Κιρσώδεις Φλέβες
Είναι σίγουρα άσχημες (και ενίοτε επώδυνες), όμως αν ανησυχείτε ότι οι κιρσοί μπορεί να είναι και επιβλαβείς, ησυχάστε. Τα καλά νέα; Εάν δεν τους είχατε πριν μείνετε έγκυος, θα εξαφανιστούν αμέσως μετά τη γέννα.

Αλλαγές στα Νύχια
Οι ορμόνες εγκυμοσύνης μπορεί να κάνουν τα νύχια να αναπτύσσονται ταχύτερα, αλλά μπορεί και να τα κάνουν πιο εύθραυστα.

Εάν τα νύχια σας είναι εύθραυστα, δοκιμάστε να προσθέστε στη διατροφή σας μεγάλες ποσότητες βιοτίνης (προμηθευτείτε μπανάνες, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και προιόντα ολικής αλέσεως) και δοκιμάστε κάψουλες ζελατίνης, που είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ατσαλοσύνη
Μια μεγαλύτερη κοιλιά σηματοδοτεί μια μετατόπιση του κέντρου βάρους και μπορεί να συνεπάγεται ατσαλοσύνη. Τι να κάνετε γι’αυτό; Μειώστε τους ρυθμούς και χαλαρώστε-η βιασύνη θα σας κάνει πιο άτσαλες.

Συσπάσεις Μπράξτον Χικς
Αυτές οι δοκιμαστικές συσπάσεις γίνονται αισθητές πιο συχνά από μαμάδες που έχουν περάσει ήδη μια εγκυμοσύνη. Πώς ξέρετε ότι δεν αποτελούν τις συσπάσεις τοκετού;

Ακόμα και όταν είναι πολύ έντονες, η αλλαγή θέσης (εάν π.χ. ξαπλώσετε ενώ ήσασταν καθιστή ή εάν αρχίσετε να περπατάτε ενώ πριν ήσασταν ξαπλωμένη) τις περισσότερες φορές θα τις κάνει να εξαφανιστούν.