Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

3o

Τριακοστή δεύτερη Εβδομάδα

ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΑΚΟΣΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Πώς πάει το μωρό σας; Αρχίζει να ετοιμάζεται για το μεγάλο της ντεμπούτο, ζυγίζοντας 1,5-1,8 κιλά και αγγίζοντας τα 38 με 43 εκατοστά σε  ύψος. Τις τελευταίες αυτές εβδομάδες επιδόθηκε στη συνεχή εξάσκηση για να τελειοποιήσει τις ικανότητες που χρειάζεται-από την κατάποση και την αναπνοή μέχρι το κλώτσημα και το πιπίλισμα. Σε αναμονή αυτής της μνημειώδους μετάβασης στο τάισμα από το στόμα, το πεπτικό σύστημα του μωρού σας είναι πανέτοιμο. Και παρόλο που σας χωρίζουν ακόμη εβδομάδες από την ημέρα του τοκετού, το μωρό σας μοιάζει ολοένα και περισσότερο με νεογέννητο: Καθώς συσσωρεύεται λίπος κάτω από το δέρμα του, αυτό είναι πλέον αδιαφανές.

Εμβρυική Στάση: Κεφαλική ή Ισχιακή Προβολή;
Τη 32η εβδομάδα εγκυμοσύνης, το πιθανότερο είναι να αισθάνεστε χτυπηματάκια ή στριφογυρίσματα αντί  για τα συνήθη έντονα κουνήματα και κυλίσματα. Αυτό συμβαίνει επειδή, ενώ είναι βολικά, το μωρό σας δεν έχει αρκετό χώρο για να κάνει ασκήσεις αυτό τον καιρό-έχει αποκτήσει πάλι την «κουλουριασμένη» του στάση (ούτε εσείς θα μπορούσατε να σταθείτε όρθια σε εκείνο το στριμωγμένο χώρο!). Μεταξύ της 32ης και 38ης εβδομάδας, το μωρό σας μάλλον θα αποκτήσει και την κλασική, κεφαλική στάση (το κεφάλι κάτω και ο πισινός και τα πόδια πάνω) στη λεκάνη σας, σε προετοιμασία για τη γέννα.  Αυτό συμβαίνει επειδή το κεφάλι του εμβρύου χωράει καλύτερα στο κάτω μέρος της ανεστραμμένης, αχλαδόσχημης μήτρας σας, ενώ είναι και ευκολότερο κατά τη διάρκεια της γέννας να βγει το μωρό σας με το κεφάλι πρώτα. Λιγότερα από το 5% των μωρών προτιμούν την ισχιακή προβολή  μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης, οπότε μην ανησυχήσετε εάν το μικρούλι σας δεν έχει πάρει ακόμη την κεφαλική προβολή. Υπάρχουν ακόμη μεγάλες πιθανότητες να αναποδογυρίσει πριν τη γέννα, ακόμη και στον πολύ περιορισμένο χώρο της μήτρας σας.

Οι κύκλοι ύπνου του μωρού
Όσο για τη μεγάλη μέρα, καλό είναι να αναπαύεστε αρκετά μέχρι τότε, όπως κάνει και το μωρό σας. Σε προετοιμασία για το πρώτο του ραντεβού μαζί σας, το μωρό σας κοιμάται σαν πουλάκι-με τακτικούς κύκλους ύπνου και αφύπνισης (που μπορεί να δικαιολογούν και τη μειωμένη κινητικότητα που αισθάνεστε αυτές τις ημέρες).

Το σώμα σας κατά την διάρκεια της τριακοστής δεύτερης εβδομάδας

Οι Συσπάσεις Μπράξτον Χικς
Αυτή την εβδομάδα, το σώμα σας μπορεί να αρχίζει να προετοιμάζεται για την ημέρα του τοκετού του τεντώνοντας τους μυς του…στην κυριολεξία. Εάν αισθανθείτε τη μήτρα σας να συστέλλεται ή να σκληραίνει κατά περιόδους, πρόκειται για τις συσπάσεις Μπράξτον Χικς-άτακτες δοκιμαστικές συσπάσεις που γίνονται αισθητές πρώτη φορά στα μέσα περίπου της εγκυμοσύνης και αυξάνονται σε συχνότητα και ισχύ καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά.  Αυτές οι προγεννητικές πρόβες είναι μια προθέρμανση για τον τοκετό και παρατηρούνται νωρίτερα και με μεγαλύτερη ένταση σε γυναίκες που έχουν ξανακάνει παιδί (πολλές νέες μελλοντικές μαμάδες δεν τις παρατηρούν τόσο συχνά). Πρόκειται για μια αίσθηση σαν σφίξιμο που ξεκινά στην κορυφή της μήτρας και εξαπλώνεται προς τα κάτω, με διάρκεια 15 με 30 δευτερόλεπτα (αν και μερικές φορές έχουν διάρκεια δυο ή περισσότερα λεπτά). Πώς γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται για πραγματικό τοκετό; Θα σταματήσουν εάν αλλάξετε θέση, οπότε δοκιμάστε να σταθείτε όρθια αν είστε ξαπλωμένη ή να περπατήσετε εάν καθόσασταν πριν. Εάν πρόκειται για πραγματικές συσπάσεις τοκετού, θα γίνουν προοδευτικά πιο δυνατές και πιο τακτικές-επομένως, σε αυτή την περίπτωση, τηλεφωνήστε το γιατρό σας. Εν τω μεταξύ, εάν πρόκειται απλώς για δοκιμαστικές συσπάσεις, δοκιμάστε να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, που θα μειώσει τη δυσφορία σας.

Τι να δοκιμάσετε!! ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΥΠΕΡΗΧΟΥ

Ο υπέρηχος είναι ένα δοκιμασμένο στο χρόνο προγεννητικό εργαλείο (και ένα παράθυρο στο θαυμαστό κόσμο της μήτρας σας)-όμως η διαδικασία αυτή έχει τελέσει ένα τεράστιο άλμα από τα στενά όρια ενός ιδιωτικού ιατρείου στη βιτρίνα ενός εμπορικού κέντρου, με τους υπέρηχους 3D ή 4D. Είναι ασφαλές να ρίξετε μια κλεφτή ματιά στην κοιλίτσα σας στο δρόμο προς το πολυκατάστημα Sears; Ο οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων δεν εγκρίνει τους υπερήχους χωρίς σοβαρό ιατρικό λόγο, καθώς αυτές οι τρισδιάστατες συσκευές απεικόνισης χρησιμοποιούν ρεύμα μεγαλύτερης ισχύος απ’ ότι τα συνήθη μηχανήματα υπερήχων στα ιδιωτικά ιατρεία.

Επιπλέον, πολλοί επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου φοβούνται ότι κάποιες νευρικές μέλλουσες μαμάδες θα φύγουν έχοντας την ψευδή εντύπωση ότι κάτι δεν πάει καλά με τα μωρά τους ή, ακόμα χειρότερα, ότι οι ανεκπαίδευτοι αλλά επιδέξιοι χειριστές θα παραβλέψουν τα αληθινά προβλήματα που θα μπορούσε να εντοπίσει ένας επαγγελματίας. Εάν σας ενδιαφέρει ακόμη ένα προαιρετικό υπερηχογράφημα, φροντίστε να ζητήσετε την έγκριση του γιατρού σας.

Χρήσιμες Συμβουλές

– Κρατήστε ημερολόγιο ονείρων! Τα νυχτερινά σας οράματα είναι πολύ «ταξιδιάρικα» χάρη στις ορμόνες εγκυμοσύνης.

– Προσπαθήστε να μην γίνετε εμμονική με τις ραγάδες. Μέχρι και 90% των γυναικών τις εμφανίζουν, σύφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, επομένως έχετε καλή παρέα! Επιπλέον, είναι σημάδι ότι το μωρό σας μεγαλώνει υπέροχα.

Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια της πρόωρης εγκυμοσύνης, για παν ενδεχόμενο: σπασιμο νερών, κράμπες σαν της περιόδου, διάρροια και μια αίσθηση σφιξίματος στη μήτρα σας.

– Με τη μεγάλη σας μήτρα να δημιουργεί μια αίσθηση σφιξίματος στην κοιλιά σας, μπορεί να δείτε την όρεξή σας να μειώνεται τώρα (σοκαριστικό!). Προσπαθήστε να τρώτε τακτικά, μικρά σνακ-μετρά και μια μπουκιά μπανάνα-αντί για μεγάλα γεύματα.

Συνήθη Συμπτώματα

Δυσκοιλιότητα
Η αυξανόμενη σε μέγεθος μήτρα σας στριμώχνει τα  έντερά σας, καθιστώντας τα οκνηρά και απρόβλεπτα. Να ασκείστε τακτικά (οτιδήποτε θα σας βοηθήσει, από τους γρήγορους περιπάτους μέχρι την προγεννητική γιόγκα) και να πίνετε υγρά!

 Αιμορροίδες
Οι αιμορροίδες, που στην πραγματικότητα είναι απλώς κιρσοί στο ορθό, μπορεί να προκαλούν πόνο στον πρωκτό, ιδίως αν περνάτε πολύ χρόνο καθιστή.  Οι παγοκύστες ή και η αμαμελίδα μπορούν να σας ανακουφίσουν, όπως και τα ζεστά μπάνια.

Φαγούρα στην Κοιλιά και το Δέρμα
Η πρησμένη σας κοιλιά έχει ολοένα μεγαλύτερη φαγούρα, καθώς το δέρμα τεντώνεται και ξεραίνεται. Εάν το να απλώνετε κρέμες και ενυδατικά καλλυντικά δε βοηθά, δοκιμάστε την καλαμίνη ή κάποια άλλη αντικνησμώδη λοσιόν που να ανακουφίζει πιο επίμονους ερεθισμούς.

Ειδάλλως, προσθέστε βρώμη στη μπανιέρα σας και μουλιάστε σε ζεστό (όχι καυτό) νερό.

Τάση για Λιποθυμία ή Ζαλάδα
Το αίσθημα λιποθυμίας ή ζαλάδας μπορεί να είναι αποτέλεσμα διάφορων προβλημάτων, όπως το χαμηλό σάκχαρο αίματος. Να μην ξεχνάτε να έχετε  ένα σνακ πλούσιο σε πρωτείνες και υδατάνθρακες στην τσάντα σας για να τσιμπάτε όταν αισθάνεστε ζαλάδα. Οι μπάρες δημητριακών, οι υγιεινές ποικιλίες και τα πατατάκια σόγιας είναι εξαιρετική επιλογή και μπορεί να αποτρέψει τη ζαλάδα.

Κράμπες των Ποδιών
Ακριβώς τη στιγμή που ετοιμάζεστε να παραδοθείτε στη χώρα των ονείρων, ίσως αισθανθείτε ένα βίαιο σπασμό στις κνήμες-αν και κανείς δεν είναι απολύτως σίγουρος τι προκαλεί τον πόνο (ή γιατί αυτός χειροτερεύει τη νύχτα). Μια θεωρία είναι ότι οφείλεται στην έλλειψη ασβεστίου και μαγνησίου από τη διατροφή σας. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν είναι καλή ιδέα να πάρετε ένα έξτρα συμπλήρωμα ασβεστίου και να σιγουρευτείτε ότι καταβροχθίζετε καθημερινά την ενδεδειγμένη δόση γαλακτοκομικών προιόντων (φέρτε το τυρί και το γιαούρτι!).

Πύαρ (Διαρροή από το Στήθος)
Καθώς τα στήθη σας αυξάνονται σε μέγεθος κατά το τρίτο τρίμηνο, μπορεί να αρχίσουν να αποβάλουν ένα κιτρινωπό υγρό που ονομάζεται πύαρ και είναι πρόδρομος του μητρικού γάλακτος. Αυτό το υγρό, πλούσιo σε πρωτείνη και αντισώματα, είναι το πρώτο γάλα που θα φάει το μωρό σας. Εάν η διαρροή σας προκαλεί δυσφορία, δοκιμάστε να φορέσετε πανάκια θηλασμού.