Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

3o

Τριακοστή πρώτη Εβδομάδα

ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΑΚΟΣΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Με βάρος μεγαλύτερο του ενός κιλού και μήκος περίπου 41 εκατοστά, το μωρό σας πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς το μήκος που θα έχει κατά τη γέννησή του-παρόλο που  θα πρέπει να βάλει ακόμη ένα-δυο κιλά μέχρι τη μέρα του τοκετού. Επιπλέον, κοιμάται μεγαλύτερα διαστήματα, και ίσως γι’ αυτό να παρατηρείτε πιο διακριτά μοτίβα αγρυπνίας (και κινητικότητας) και ξεκούρασης (όταν είναι σχετικά ακούνητο).

Το μωρό αναπτύσσει τις πέντε αισθήσεις του
Ο εγκέφαλος  του μωρού σας κάνει υπερωρίες αυτόν τον καιρό και αναπτύσσεται γρηγορότερα από ποτέ. Οι σύνδεσμοι ανάμεσα στα ξεχωριστά νευρικά κύτταρα (πρέπει να κατασκευάσει τρισεκατομμύρια!) διαμορφώνονται με εκπληκτικούς ρυθμούς. Τώρα επεξεργάζεται πληροφορίες, ακολουθεί το φως και αντιλαμβάνεται σήματα και με τις πέντε αισθήσεις του. Βέβαια, το μωρό σας δεν έχει ακόμη την αίσθηση της οσμής, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο και μόνο επειδή είναι βυθισμένο σε αμνιακό υγρό και πρέπει να αναπνέει αέρα για να οσμιστεί οτιδήποτε. Ευτυχώς για εσάς  και το μωρό σας, η δική σας θα είναι μια από τις πρώτες μυρωδιές που θα εισπνεύσει, και που σύντομα θα γίνει η αγαπημένη του.

Κάνει πετάλι με τα πόδια και πιπιλάει τον αντίχειρά του
Τι κάνει, λοιπόν, όλη μέρα το περιστεράκι σας ενώ εσείς του ετοιμάζετε τη φωλιά του; Κάνει γκριμάτσες, έχει λόξυγγα, καταπίνει, αναπνέει, κάνει πετάλι με τα μικρά χέρια και πόδια του κατά μήκος του τείχους της μήτρας και πιπιλάει ακόμη τον αντίχειρά του. Μάλιστα, κάποια μωρά πιπιλάνε τον αντίχειρά τους τόσο επίμονα όταν είναι στη μήτρα, που γεννιούνται με κάλλο στον αντίχειρα .π

Το σώμα σας κατά την διάρκεια της τριακοστής πρώτης εβδομάδας

Αισθάνεστε ότι το στομάχι σας έχει ανέβει στο θώρακα και οι πνεύμονες σας…είναι σαν να μην υπάρχουν; Προχωρώντας στην 31η εβδομάδα εγκυμοσύνης, αισθάνεστε πλέον τη μήτρα σας 10 εκατοστά πάνω από τον αφαλό σας. Αυτό σημαίνει ότι η μήτρα σας σπρώχνει σε άλλο σημείο όλα τα εσωτερικά όργανα που βρίσκονταν εκεί,  στριμώχνοντας τους πνεύμονές σας και καθιστώντας πιο δύσκολη την πλήρη τους έκπτυξη.  Το αποτέλεσμα: Το σώμα σας έχει έλλειψη αέρα, η οποία θα συνεχιστεί ώσπου να κατέβει το μωρό προς το τέλος της εγκυμοσύνης για να προετοιμαστεί για τη γέννα. Αν και αυτό το λαχάνιασμα μπορεί να σας προκαλεί μεγάλη δυσφορία, το μωρό σας είναι τρισευτυχισμένο γιατί παίρνει το οξυγόνο του από τον πλακούντα.

Το αίσθημα της δύσπνοιας μπορεί να βελτιωθεί προς το τέλος της εγκυμοσύνης, όταν το μωρό σας κατέβει στην πυελική χώρα για να προετοιμαστεί για τον τοκετό. Μέχρι τότε, φροντίστε να στέκεστε όσο το δυνατόν πιο ευθυτενής (δεδομένου και του βάρους που μεταφέρετε) και να κοιμάστε στηριγμένη στα πλευρά σας ώστε οι πνεύμονές σας να έχουν περισσότερο χώρο…για να αναπνέουν.

Τι να δοκιμάσετε!! ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΑ ΕΝΑ ΜΩΡΟ ΣΤΟ ΣΕΞ

Το σεξ και ο οργασμός μπορούν να έχουν μια ενδιαφέρουσα επίπτωση στα μωρά μέσα στη μήτρα, όπως θα έχετε προσέξει. Μερικά είναι πολύ ήσυχα αφού οι  γονείς τους κάνουν σεξ (ίσως να νανουρίζονται από τις ρυθμικές κινήσεις) ενώ άλλα γίνονται και τα ίδια πιο παιχνιδιάρικα (πού είναι το πάρτυ;). Και οι δυο αντιδράσεις είναι απολύτως φυσιολογικές και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ένδειξη ότι το μωρό σας έχει επίγνωση του τι συμβαίνει…απλώς διασκεδάζει και αυτό στην πορεία.

Συνεχίστε, λοιπόν, να απολαμβάνετε τη σεξουαλική σας ζωή-και τους οργασμούς σας-όσο θέλετε και για όσο ακόμη μπορείτε (το οποίο, με την έγκριση του γιατρού σας και μερικές επιδέξιες κινήσεις μπορεί να σημαίνει και μέχρι την ημέρα του τοκετού).

Σύντομα, το να πέσετε μαζί στο κρεβάτι με ένα μωρό στο σπίτι δε θα είναι τόσο εύκολο ούτε τόσο βολικό.

Χρήσιμες Συμβουλές

Σκέφτεστε να αγοράσετε ένα σετ για την κούνια; Ξεχάστε τα προφυλακτικά μαξιλαράκια: Όσο χαριτωμένα και αν φαίνονται,  αυξάνουν τις πιθανότητες για το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Το ίδιο ισχύει για τα μαξιλάρια, τα λούτρινα και τις κουβέρτες.

Είναι έτοιμη η τσάντα του νοσοκομείου; Εάν όχι, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να την ετοιμάσετε, για παν ενδεχόμενο.

Μπορεί να μην είναι απλώς το βάρος λόγω εγκυμοσύνης. Εάν παρατηρήσετε ξαφνικό πρήξιμο στο πρόσωπο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μαζί με αλλαγές στην όραση και κάποιους πονοκεφάλους το πρήξιμο μπορεί να είναι σημάδι προεκλαμψίας.

Συνήθη Συμπτώματα

Πιο Συχνή Ούρηση
Η μήτρα σας ασκεί μεγαλύτερη πίεση στην ουροδόχο κύστη κατά το τρίτο τρίμηνο, αφήνοντάς της λιγότερο χώρο για την αποθήκευση των ούρων. Μειώστε τις επισκέψεις στο μπάνιο μέσω της διπλής ούρησης: Ουρήστε, και όταν τελειώσετε, ουρήστε ξανά. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι αδειάσατε εντελώς την ουροδόχο κύστη.

Πόνοι στην Πλάτη
Η αυξανόμενη σε μέγεθος κοιλιά σας μπορεί να επιβαρύνει την πλάτη σας καθώς θα κυρτώσει για να προσαρμοστεί στο βάρος. Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, τώρα είναι η ώρα να ενσωματώσετε ασκήσεις προγεννητικής γιόγκα στο πρόγραμμα γυμναστικής σας-οι διατάσεις θα ξεκουράσουν την πλάτη σας (και το μυαλό σας!).

Αφηρημάδα Λόγω Εγκυμοσύνης
Καλώς ήρθατε στο μυαλό της μελλοντικής μαμάς-η αφηρημάδα είναι μια κατάσταση που είναι αποτέλεσμα της συρρίκνωσης του όγκου των εγκεφαλικών κυττάρων κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου (μην ανησυχείτε-τα εγκεφαλικά σας κύτταρα επιστρέφουν στο φυσιολογικό λίγους μήνες μετά τον τοκετό). Μην αγχώνεστε για τη θολή σας μνήμη, καθώς το στρες απλώς θα την επιδεινώσει. Να σημειώνετε οτιδήποτε σημαντικό ή να το πληκτρολογείτε στο smartphone και να μεταθέτετε τις ευθύνες σε άλλους ει δυνατόν.

Περιστασιακοί Πονοκέφαλοι
Εάν η ένταση σας κάνει το κεφάλι κουδούνι, προσπαθήστε να περάσετε μερικά λεπτά σε ένα σκοτεινό, ήσυχο δωμάτιο. Εάν είστε στη δουλειά, κλείστε τα μάτια και σηκώστε τα πόδια σας για 15 λεπτά.Είναι επίσης ασφαλές , σε γενικές γραμμές, να λαμβάνετε περιστασιακά ακεταμινοφαίνη, όταν τίποτε άλλο δε φαίνεται να ανακουφίζει τον πόνο.

Ατσαλοσύνη
Η μετατοπιζόμενη στάση του σώματός σας, η αυξανόμενη περιφέρειά σας και η έλλειψη συγκέντρωσης μπορεί να σας κάνει πιο ανατσούμπαλη αυτή την περίοδο.

Να πάτε με το μαλακό όταν μπαίνετα στο ντους ή την μπανιέρα και να τυλίξετε όλα τα χαλάκια στα οποία θα μπορούσατε να σκοντάψετε.

Προβλήματα Ύπνου
Αυτό είναι ένα ακόμη συνηθισμένο βάσανο του τρίτου τριμήνου, που προκαλείται από ένα συνδυασμό άλλων καταστάσεων, όπως οι κράμπες στα πόδια, οι καούρες, η συχνή ούρηση και το παλιό, καλό άγχος ( ενώ βάζουν ένα χεράκι και οι ορμόνες εγκυμοσύνης).

Εάν η ένταση σας κάνει να στριφογυρίζετε όλη νύχτα, συζητήστε το με τους φίλους ή το σύντροφό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.