Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

3o

Τριακοστή Εβδομάδα

ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΑΚΟΣΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Το αυξανόμενο μέγεθος της κοιλιάς σας είναι σαφής ένδειξη ότι το μωρό σας μεγαλώνει καθημερινά-τώρα ζυγίζει περίπου 1.3 κιλά. Στη διάρκεια των υπόλοιπων εφτά εβδομάδων το βάρος του θα αυξάνεται κατά 200 γραμμάρια την εβδομάδα.

Ο εγκέφαλος του μωρού αρχίζει να αυξάνεται σε μέγεθος
Τι άλλο μεγαλώνει με γοργούς ρυθμούς αυτές τις μέρες; Ο εγκέφαλος του μωρού. Μέχρι τώρα, η επιφάνειά του ήταν λεία-τώρα, όμως, το κεφάλι του εμβρύου σας αποκτά εκείνες τις χαρακτηριστικές αυλακιές και εσοχές. Ο λόγος για αυτήν τη διαφορά: Αυτές οι ρυτίδες δικαιολογούνται από την αυξανόμενη ποσότητα εγκεφαλικού ιστού-μια απαραίτητη αλλαγή-καθώς το μωρό σας προετοιμάζεται για τη ζωή εκτός μήτρας.

Το λανούγκο εξαφανίζεται
Τώρα που ο εγκέφαλος του μωρού και τα νέα κύτταρα λίπους ρυθμίζουν τη θερμοκρασία σώματός του, το λανούγκο-αυτό το απαλό χνούδι που καλύπτει το σωματάκι του-αρχίζει να εξαφανίζεται (δε χρειάζεται πλέον αυτό το μαλλιαρό τρίχωμα). Μπορεί, όμως, να παρατηρήσετε μερικές τούφες στην πλάτη και τους ώμους του νεογέννητου μωρού σας όταν γεννηθεί.

Ο μυελός των οστών παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια
Άλλη μία μεγάλη αλλαγή κατά την 30η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης: Ο μυελός των οστών του μωρού σας έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων (προηγουμένως, οι ομάδες ιστών και στη συνέχεια η σπλήνα ήταν υπεύθυνες για την παραγωγή αιμοσφαιρίων). Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για το μωρό σας, γιατί σημαίνει ότι θα μπορέσει να αναπυχθεί μόνο του μόλις γεννηθεί.

Το σώμα σας κατά την διάρκεια της τριακοστής εβδομάδας

Είστε έγκυος τριάντα εμβομάδων-απομένουν μόνο δέκα! Πολλά από τα πρώιμα συμπτώματα που νομίζατε ότι είχατε αφήσει πίσω σας επιστρέφουν για να σας στοιχειώσουν, όπως η συνεχής ανάγκη να ουρείτε (γιατί το κεφάλι του μωρού σας πιέζει τώρα την κύστη σας), τα ευαίσθητα στήθη (που προετοιμάζονται για την παραγωγή γάλακτος), η κόπωση και οι καούρες λόγω εγκυμοσύνης.

Καούρες
Τις μέρες αυτές μπορεί να αισθάνεστε σαν να έχετε ένα φλογοβόλο στο στήθος σας. Η δυσπεψία είναι ένα από τα πιο συνήθη και ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Για τον εξής λόγο: Οι ίδιες ορμόνες εγκυμοσύνης που χαλαρώνουν τους πυελικούς μυς του σώματός σας, ώστε να αποκτήσετε το μωρό σας, χαλαρώνουν το μυικό δαχτυλίδι που χωρίζει τον οισοφάγο από το στομάχι. Το αποτέλεσμα: Η τροφή και οι πεπτικοί χυμοί μπορεί να κατευθυνθούν προς τα πάνω από την κοιλιά στο στήθος και το λαιμό σας-εκεί οφείλεται και η κόλαση που ζείτε. Η επεκτεινόμενη μήτρα σας, που ασκεί πίεση στο στομάχι σας, απλώς ενισχύει τη φωτιά.

Πώς γράφεται, λοιπόν, η λέξη «ανακούφιση»; Μεταξύ άλλων, να αποφεύγετε φαγητά που μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψία-όπως τα πικάντικα, λιπαρά ή τηγανητά φαγητά και η σοκολάτα-να τρώτε μικρότερα γεύματα και να μην είστε ξαπλωμένη όταν τρώτε ή αμέσως μετά το φαγητό. Και φυσικά, να έχετε μαζί σας αντόξινα Tums ή Rolaids (που θα σας κάνουν μια υγιή ένεση ασβεστίου) σε βολική απόσταση. Ευτυχώς, όταν γεννηθεί το μωρό σας, οι καούρες θα αποτελεσουν παρελθόν-τουλάχιστον μέχρι να προσπαθήσετε να καταβροχθίσετε το δείπνο σας κατά τη διάρκεια ενός κολικού μαραθωνίου.

Τι να δοκιμάσετε!! ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΜΦΑΛΟΠΛΑΚΟΥΝΤΙΑΚΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ

Πλησιάζει η μεγάλη ημέρα, επομένως να μια σημαντική ερώτηση: Τι είναι το ομφαλοπλακουντιακό αίμα και σκέφτεστε να το αποθηκεύσετε σε τράπεζα ή να δωρίσετε το αίμα του μωρού σας;

Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα είναι αυτό που απομένει στον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα μετά τη γέννα. Περιέχει βλαστοκύτταρα που μπορού να να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση ασθενειών του αίματος και διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.  Πολλά υποσχόμενες έρευνες είναι σε εξέλιξη, ώστε να διαπιστωθεί αν αυτά τα βλαστοκύτταρα μπορούν να χρησιμεύσουν και στην αντιμετώπιση άλλων καταστάσεων, αν και η σχετική επιστήμη μόλις τώρα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται. 

Μια ασφαλής και ανώδυνη διαδικασία για τη συλλογή αίματος πραγματοποιείται αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού (διαρκεί περίπου πέντε λεπτά). Μπορείτε να κάνετε μια δωρεά σε έναν δημόσιο οργανισμό δωρεάν, ώστε να χρησιμοποιηθούν τα κύτταρα από ανθρώπους που τα χρειάζονται, ή να προβείτε σε μια ιδιωτική αποθήκευση με την εφάπαξ καταβολή ενός υψηλού ποσού και την ετήσια πληρωμή του κόστους αποθήκευσης, ώστε να είναι διαθέσιμα μόνο στην οικογένειά σας. Εάν χρησιμοποιήσετε όντως την τράπεζα ομφαλοπλακουντιακού αίματος , πρέπει να το ανακοινώσετε από τώρα στο γιατρό σας, για να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία.

Χρήσιμες Συμβουλές

-Σας κόπηκε η αναπνοή; Το αναπτυσσόμενο μωρό σας πιέζει το διάφραγμά σας. Δοκιμάστε να κοιμηθείτε σε ημικαθιστή θέση, με μαξιλάρια να στηρίζουν την πλάτη σας.

– Κρύψτε τα τακούνια! Η αίσθηση ότι μετατοπίζεται το κέντρο βάρους σας και οι χαλαρωμένες σας αρθρώσεις σας κάνουν πιο άτσαλη απ’ότι συνήθως. Εμποδίστε τις πτώσεις φορώντας φλατ παπούτσια και να προσέχετε όταν περπατάτε.

– Η κοιλιά σας μάλλον θα έχει φαγούρα, καθώς το δέρμα τεντώνεται. Το ξύσιμο μπορεί να την επιδεινώσει! Ζητήστε από το σύντροφό σας να κάνει μασάζ με ενυδατική κρέμα στην κοιλιά σας πριν πέσετε στο κρεβάτι.

– Μιλήστε στον πάροχο υγειονομικής σας περίθαλψης σχετικά τις περινεοτομές, χειρουργικές τομές που μεγαλώνουν το κολπικό άνοιγμα. Τι θέλετε να ακούσετε: «Προχωρώ σε περινεοτομή μόνο εφόσον είναι απολύτως απαραίτητο.» 

Συνήθη Συμπτώματα

Αυξανόμενη  Εμβρυική Κινητικότητα
Θα αισθάνεστε πλέον το μωρό σας να κινείται καθημερινά-πότε μια γροθιά ή μια κλωτσιά (ο τοσοδούλης μποξέρ σας δυναμώνει!), και άλλοτε ένα στριφογύρισμα ή μια διάταση. Να είστε προετοιμασμένη για πιο έντονη δραστηριότητα μετά από σνακ ή γεύμα αφού έχετε ξαπλώσει (δυστυχώς).

Δυσκοιλιότητα
Ακόμη και αν καταφέρατε να «δαμάσετε» τη δυσκοιλιοτητα σε προηγούμενο στάδιο της εγκυμοσύνης σας, ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσετε μια επιστροφή σε πιο οκνηρά έντερα (χάρη στην ολοένα αυξανόμενη μήτρα σας, που τους ασκεί πίεση). Να θυμάστε ότι τα υγρά και οι ίνες είναι φίλοι σας όπως και τα προβιοτικά, που μπορείτε να τα βρείτε στο γιαούρτι.

Πρησμένα Πέλματα και Αστράγαλοι
Περίπου το  75% των εγκύων υποφέρουν από πρήξιμο στους αστραγάλους και τα πέλματα. Εκτός του να φοράτε άνετα παπούτσια, μπορείτε να ανακουφίσετε τις πρησμένες σας πατούσες κάνοντας διαλείμματα και σηκώνοντας τα πόδια σας. (Σας αξίζει!).

Πρήξιμο και Αέρια
Καθώς η μήτρα σας εκτείνεται, ασκεί πίεση στο ορθό σας, το οποίο μπορεί να εμποδίσει τον έλεγχο των μυών και να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη παραγωγή αερίων. Να πίνετε πολύ νερό για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα, που επιδεινώνει την κατάσταση.

Ραγάδες
Καθώς το δέρμα σας τεντώνεται για να συμβαδίσει με την αύξηση του μεγέθους της κοιλιάς και του σώματός σας, εσείς (όπως και το 90% των εγκύων) μάλλον αρχίζετε να βλέπετε τις ροζ ή κόκκινες ρίγες που είναι γνωστές ως ραγάδες. Δεν υπάρχει φάρμακο για τις ραγάδες, επομένως μην «τα σκάσετε» για ακριβές κρέμες που υπόσχονται να τις εξαφανίσουν. (Οι κρέμες, όμως, θα ανακουφίσουν τη φαγούρα στην κοιλιά σας.)

Κόπωση
Η ενέργεια που είχατε κατά το δεύτερο τρίμηνο μπορεί να σας έχει εγκαταλείψει τώρα. Το αυξανόμενο σε μέγεθος μωρό σας αυξάνει τις απαιτήσεις του σώματός σας, και λόγω αυπνίας μπορεί να είστε κατάκοπη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ζητήσετε βοήθεια (μια ικανότητα που θα σας χρησιμεύσει μετά τη γέννα), ιδίως όταν κάνετε κάτι κοπιαστικό.