Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

3o

Εικοστή ένατη Εβδομάδα

ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΣΤΗΣ ΕΝΑΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Κατά την 29η εβδομάδα εγκυμοσύνης το μωρό σας ζυγίζει 1100-1300 γραμμάρια και έχει μήκος 39-40.7 εκατοστά. Παρόλο που πλησιάζει πολύ το μήκος που θα έχει κατά τον τοκετό , πρέπι να «γεμίσει» ακόμη.  Μάλιστα, κατά τις επόμενες 11 εβδομάδες, θα έχει διπλασιαστεί-ή και τριπλασιαστεί-το βάρος του. Καθώς αποθηκεύεται περισσότερο λίπος κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, το ζαρωμένο του δέρμα γίνεται πιο λείο. Το λευκό λίπος, όπως αποκαλείται, είναι διαφορετικό από το καφετί  λίπος που συσσωρεύεται στο αναπτυσσόμενο έμβρυό σας. Το καφετί λίπος είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, ενώ το λευκό λίπος (το ίδιο που έχεις και εσύ, μαμά) λειτουργεί ως πηγή ενέργειας.

Μετρώντας τις κλωτσιές του μωρού
Καθώς ο χώρος του μωρού σας στενεύει, θα αισθάνεστε χτυπήματα και σκουντιές  από αγκώνες και γόνατα κυρίως. Και θα είναι πιο δυνατές (και λιγότερο άτακτες) από πριν γιατί το μωρό σας είναι πιο δυνατό και ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό σε κάθε είδος ερεθίσματος-κίνηση, ήχους, φως και το γλυκό που φάγατε μισή ώρα πριν. Αυτό σημαίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσετε να μετράτε τις κλωτσιές δυο φορές τη μέρα για να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας τα πάει μια χαρά (άλλωστε, είναι μια καλή ευκαιρία για ξεκούραση).

Το σώμα σας κατά την διάρκεια της εικοστής ένατης εβδομάδας

Μέχρι την 29η εβδομάδα εγκυμοσύνης, η κοιλιά σας ίσως να είναι τόσο μεγάλη που να μην βλέπετε τα πόδια σας πια όταν στέκεστε. Και αυτό θα είναι καλό αν  ανήκετε στο 40% περίπου των μελλοντικών  μαμάδων που εμφανίζουν κιρσώδεις φλέβες. Αυτά τα διογκωμένα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να αναπτυχθούν ή να επιδεινωθούν όσο περιμένετε παιδί, παρόλο που σπανίως αποτελούν λόγο ανησυχίας (απλώς ίσως να αποτελέσουν λόγο για να αποφύγετε τις φούστες για μερικούς μήνες). Εμφανίζονται επειδή ο όγκος του αίματος αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η αυξανόμενη μήτρα σας ασκεί πίεση στις πυελικές φλέβες και οι ορμόνες  κάνουν τις φλέβες να χαλαρώνουν.  Οι κιρσώδεις φλέβες μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους και στο ορθό (όπως οι αιμορροίδες) ή ακόμη και το αιδοίο , αλλά μην τις συγχέετε με τις κοκκινομαβιές αραχνοειδείς φλέβες, που μοιάζουν –σωστά το μαντέψατε-με αράχνες.

Κάποιες έγκυες βρίσκουν επώδυνες τις κιρσώδεις φλέβες, ενώ άλλες δεν αισθάνονται καμία ενόχληση. Όπως και οι ραγάδες, περνούν από γενιά σε γενιά. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να εμποδίσετε το σχηματισμό τους ή να τις μειώσετε είναι να κρατάτε σε λειτουργία το κυκλοφοριακό σας αποφεύγοντας να στέκεστε ή να κάθεστε για πολλή ώρα (προσπαθήστε να βάλετε και τη γυμναστική στο καθημερινό σας πρόγραμμα). Ένα καλσόν φλεβίτιδας μπορεί να σας βοηθήσει. Τις περισσότερες φορές, υποχωρούν μερικούς μήνες μετά τον τοκετό.

Τι να δοκιμάσετε!! ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

Μετρήσατε τις κλωτσιές του μωρού σας σήμερα;
Μόλις περάσετε την 28η εβδομάδα, πρέπει να τις παρακολουθείτε κάθε μέρα.

Για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι είναι εντάξει εκεί μέσα, αποκτήστε τη συνήθεια να μετράτε τις κλωτσιές του δυο φορές την ημέρα, μια φορά το πρωί και μια φορά το βράδυ. Καλύτερα να το κάνετε ξαπλωμένη (καθώς τα μωρά ζωηρεύουν όταν η μαμά αναπαύεται-ένα μοτίβο που συνεχίζεται και μετά τη γέννησή τους), ή καθισμένη με την πλάτη αν δεν αισθάνεστε βολικά. Να μετράτε οποιαδήποτε κίνηση, ακόμη και ένα απλό κύλισμα, μέχρι να φτάσετε τις δέκα. 

Εάν δεν έχετε φτάσει τις δέκα σε διάστημα μιας ώρας, μπορεί το μικρό σας διαβολάκι να κάνει ένα διάλειμμα τώρα, οπότε φάτε ένα ελαφρύ σνακ και ξαναπροσπαθήστε-αυτή η τονωτική ένεση του σακχάρου του αίματος μάλλον θα δώσει νέα ώθηση στο μωρό σας. Να θυμάστε ότι λιγότερες από δέκα κινήσεις σε διάστημα δυο ωρών σημαίνουν ότι πρέπει να τηλεφωνήσετε το γιατρό σας. Το πιθανότερο είναι να πηγαίνουν όλα καλά, αλλά «φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά».

Χρήσιμες Συμβουλές

– Εφοδιαστείτε τώρα με επιθέματα στήθους! Από το στήθος σας μπορεί να τρέχει πύαρ-το θρεπτικό πρωτόγαλα που θα αποτελέσει την πρώτη τροφή του μωρού σας εάν θηλάσετε-πριν καταφτάσει το μωρό σας.

– Σας κρατά άυπνη η νευρικότητα στα πόδια σας; Κανείς δε γνωρίζει πού οφείλεται, αλλά είναι σύνηθες σύμπτωμα κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Να φροντίσετε να περιλαμβάνετε αρκετό σίδηρο στη διατροφή σας και να κινείστε αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

– Δυστυχώς , είστε πιο επιρρεπής σε ουρολοιμώξεις αυτό το τρίμηνο-γιούπι, άλλο ένα απολαυστικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης-επομένως συμβουλευτείτε αμέσως τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψής εάν αισθάνεστε ένα κάψιμο όταν ουρείτε.

Συνήθη Συμπτώματα

Δυσκοιλιότητα
Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης χαλαρώνουν τους μυς σας (συμπεριλαμβανομένων των εντερικών μυών), το οποίο μπορεί να προκαλέσει συμφόρηση στο σύστημα. Ένας τρόπος για να ξαναβρείτε τη φόρμα σας είναι να τρώτε γιαούρτι που περιέχει το προβιοτικό acidophilus (να προτιμάτε μάρκες που περιέχουν «ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες») καθώς αυτά τα ωφέλιμα βακτήρια διευκολύνουν την πέψη και δίνουν ώθηση στο σύστημα.

Αιμορροίδες
Εάν οι φλέβες στο ορθό σας έχουν αρχίσει να πρήζονται και να πετάγονται προς τα έξω (λόγω της αυξημένης πίεσης και ροής του αίματος στην πυελική χώρα), μειώστε το αίσθημα δυσφορίας και την ενόχληση χρησιμοποιώντας απαλά μαντιλάκια ή ζεστό νερό σε μαλακό χαρτί υγείας μετά τις κινήσεις του εντέρου και , φυσικά, να καταναλώνετε πολλά υγρά για να μην είναι σκληρά τα κόπρανα.

Νύχια Που Αναπτύσσονται Γοργά
Παρόλο που τα νύχια σας μπορεί να αναπτύσσονται γρηγορότερα από ποτέ, οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορεί να τα κάνουν ξηρά και εύθραυστα. Να τα κόβετε τακτικά.

Ημικρανίες
Όταν σας «επισκεφτεί» ένας τρομερός πονοκέφαλος όπως η ημικρανία, ανακουφίστε τον πόνο ξαπλώνοντας σε ένα ήσυχο, σκοτεινό δωμάτιο με μια κρύα κομπρέσα στο λαιμό ή το μέτωπό σας. Είναι επίσης ασφαλές να παίρνετε ακεταμινοφαίνη (Tylenol) περιστασιακά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν τίποτε άλλο δε σταματήσει τον πόνο.

Αφηρημάδα Λόγω Εγκυμοσύνης
Δεν είναι να απορεί κανείς που αισθάνεστε θολό το μυαλό σας αυτές τις μέρες-οι ορμόνες κάνουν άνω κάτω τη μνήμη σας, και ο όγκος των εγκεφαλικών σας κυττάρων μειώνεται κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.

Προσπαθήστε να μην πάρετε κατάκαρδα αυτό το προσωρινό σύμπτωμα-η ανησυχία θα θολώσει ακόμη περισσότερο το μυαλό σας.

Καούρες ή Δυσπεψία
Εάν οι καούρες σας κρατούν ξύπνια τη νύχτα, αποφεύγετε να τρώτε πολύ και να καταπίνετε όταν πλησιάζει η ώρα του ύπνου. Και μείνετε μακριά από τον καφέ ή τη σοκολάτα το βραδάκι, γιατί αυτά τα τονωτικά σας εμποδίζουν να αποκοιμηθείτε.