Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

2o

Εικοστή όγδοη Εβδομάδα

ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΣΤΗΣ ΟΓΔΟΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Το μωρό σας παίρνει κατάλληλη θέση για τη γέννα, με το κεφάλι να κοιτά προς τα κάτω (κοντά στην πλησιέστερη έξοδο από το σώμα σας!). Το μελλοντικό σας δημιούργημα ζυγίζει τώρα περίπου ένα κιλό και έχει μήκος σχεδόν 38 εκατοστά από το κεφάλι ως τα δάχτυλα των ποδιών. Αυτές τις ημέρες ανοιγοκλείνει συνέχεια τα μάτια (έξω, στον πραγματικό κόσμο θα είναι απαραίτητο ώστε να κρατά τα ξένα σώματα μακριά από τα μάτια του). Η ικανότητα  αυτή αποτελεί μέρος ενός ήδη εντυπωσιακού ρεπερτορίου που προετοιμάζει το μωρό σας, όπως ο βήχας, το πιο έντονο πιπίλισμα, ο λόξυγγας και, το σημαντικότερο ίσως, η καλύτερη αναπνοή.

Το μωρό ίσως να ονειρεύεται
Ονειρεύεστε το μωρό σας την 28η εβδομάδα της εγκυμοσύνης; Ίσως και το μωρό σας να ονειρεύεται εσάς. Η δραστηριότητα εγκεφαλικών κυμάτων που μετράται σε ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο δείχνει ότι έχει διαφορετικούς κύκλους ύπνου, συμπεριλαμβανόμενου του σταδίου του ύπνου –το στάδιο κατά το οποίο ονειρεύεται.

Το σώμα σας κατά την διάρκεια της εικοστής όγδοης εβδομάδας

Ισχιαλγία (Πόνος στο Πόδι και Μούδιασμα)
Πλησιάζει η ώρα- την 28η εβδομάδα εγκυμοσύνης έχετε διανύσει τα δύο τρίτα της διαδρομής πριν τη γραμμή του τερματισμού, καθώς μπαίνετε στο τρίτο τρίμηνο. Και τι διαφορά που έχει ένα τρίμηνο!

Το πιθανότερο είναι ότι θα έχετε αποχαιρετήσει τις ημέρες κατά τις οποίες θα χαρακτηρίζατε «άνετη» την εγκυμοσύνη σας (εάν το κάνατε ποτέ). Τώρα οι κλωτσιές του μωρού σας (ή και η απουσία τους) σας κρατά ξύπνια το βράδι ή σας προκαλεί ανησυχία κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα πέλματά σας είναι πρησμένα, ξαναρχίσατε να κουράζεστε και ο πόνος στην πλάτη δε λέει να το βάλει κάτω. Και παρόλο που δεν έχει αρχίσει να κλαίει ακόμη, μπορεί το μωρό σας να σας δίνει στα νεύρα-στην κυριολεξία. Καθώς παίρνει την κατάλληλη θέση για τον τοκετό, το κεφάλι του και η αναπτυσσόμενη μήτρα σας μπορεί να ακουμπούν στο ισχιακό νεύρο στο κάτω μέρος της σπονδυλικής σας στήλης. Εφόσον συμβεί αυτό, μπορεί να αισθανθείτε έναν οξύ, διαπεραστικό πόνο, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα, που ξεκινά από τα οπίσθια και  εξαπλώνεται στο πίσω μέρος των ποδιών-γνωστό και ως ισχιαλγία. Ο πόνος της ισχιαλγίας μπορεί να είναι αρκετά έντονος μερικές φορές, και παρόλο ίσως να περάσει αν το μωρό σας αλλάξει θέση, ενδέχεται να επιμείνει μέχρι τον τοκετό.

Μια θερμαντική κομπρέσα, ένα ζεστό μπάνιο, οι διατάσεις ή απλώς η ξεκούραση που θα επιβάλλετε στον εαυτό σας μπορούν να βοηθήσουν με την αίσθηση δυσφορίας. Το ίδιο και κάποιες συμπληρωματικές, εναλλακτικές θεραπείες.

Τι να δοκιμάσετε!! ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΚΕΤΟΥ

Λοιπόν, αγαπητοί μαθητές: Η ημερομηνία τοκετού απέχει ακόμη μήνες, αλλά το σχολείο (ή τουλάχιστον ένα σεμινάριο τοκετού) είναι σε λειτουργία-οπότε αρχίστε να κρατάτε σημειώσεις. Θα «αποφοιτήσετε» έχοντας όλες τις ικανότητες και τη γνώση που χρειάζεστε τόσο εσείς όσο και ο εκπαιδευτή σας για να περάσετε τη διαδικασία του τοκετού με άριστα.

Μπορείτε να επιλέξετε κάποιο μάθημα στο νοσοκομείο ή με έναν εκπαιδευτή, αλλά να εγγραφείτε νωρίς, ώστε να τελειώσετε πολλές εβδομάδες πριν την εβδομάδα τοκετού. Ρωτήστε εάν το μάθημα περιλαμβάνει μαθήματα περιποίησης του βρέφους, μαθήματα καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης και θηλασμού (θα έπρεπε).


 Έχετε ιδιαίτερες ανάγκες; Υπάρχουν μαθήματα για γυναίκες που γίνονται μητέρες δεύτερη φορά και χρειάζεται να ξαναθυμηθούν την τεχνική τους, για μαμάδες που θέλουν να δοκιμάσουν το φυσιολογικό τοκετό μετά την καισαρική και για γονείς που περιμένουν πολλά μωρά. Υπάρχουν και εντατικά μαθήματα που διδάσκονται σε διάρκεια ενός σαββατοκύριακου σε θέρετρα, και μπορούν να αποτελέσουν και ένα είδος απόδρασης για το ζευγάρι. Όποιο μάθημα και αν επιλέξετε, να βεβαιωθείτε ότι ο εκπαιδευτής σας να  έχει σχετική  πιστοποίηση και κατάρτιση. Και υπάρχει και μπόνους: Η ασφαλιστική σας εταιρία μπορεί να καλύψει τα έξοδα, οπότε φροντίστε να υποβάλετε το λογαριασμό.

Χρήσιμες Συμβουλές

Περιμένετε αγόρι; Ίσως είναι η ώρα να συζητήσετε με το σύντροφό σας το ενδεχόμενο της περιτομής, εάν δεν το έχετε ήδη συζητήσει. Ζητήστε και τη γνώμη του παιδιάτρου σας!

Γνωρίζετε το Ρέζους σας;  Εάν όχι, είναι σημαντικό να το ανακαλύψετε. Εάν έχετε ρέζους αρνητικό, και το μωρό σας έχει ρέζους θετικό, θα χρειαστείτε μια ένεση ανοσοσφαιρίνης Rh, γνωστή ως RhoGAM, αυτή την εβδομάδα που θα εμποδίσει την ανάπτυξη αντισωμάτων.

Τα στήθη σας έχουν διαφορετική αίσθηση; Οι απαλοί όγκοι είναι συνηθισμένοι κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, αλλά δεν πρέπει να τους αγνοεί κανείς. Ζητήστε από  τον πάροχο υγειονομικής σας περίθαλψης να σας καλύψει μια εξέταση στήθους στο επόμενο σας τσεκ-απ.

Το μωρό σας απορροφά την πλειονότητα των αποθεμάτων σιδήρου του κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, επομένως να τρέφεστε με φαγητά πλούσια σε σίδηρο όπως το κοτόπουλο, τα φασόλια, το σπανάκι, το τόφου, το μοσχάρι και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Συνήθη Συμπτώματα

Πρήξιμο και Αέρια
Η αυξανόμενη μήτρα σας μπορεί να ασκεί μεγαλύτερη πίεση στο ορθό σας, κάνοντάς σας να χάνετε ένα μέρος του ελέχγου των μυών του πρωκτού.

Εάν συνυπολογίσετε και το οκνηρό σας πεπτικό σύστημα (χάρη στις ορμόνες εγκυμοσύνης που χαλαρώνουν τους εντερικούς μυς)  μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε πολλά αέρια. Προσπαθήστε να τρώτε έξι γεύματα τη μέρα (αντί για τρία μεγάλα γεύματα) για να μην επιβαρύνετε το πεπτικό σας σύστημα.

Βουλωμένη Μύτη
Υψηλά επίπεδα οιστρογόνου και προγεστερόνης αυξάνουν  τη ροή του αίματος στις βλεννώδεις μεμβράνες στη μύτη σας, προκαλώντας πρήξιμο.

Εάν η βουλωμένη σας μύτη δυσχεραίνει την αναπνοή σας το βράδι-ή σας προκαλεί ροχαλητό-δοκιμάστε μια ρινική ταινία την ώρα του ύπνου που θα ανοίξει τα ρουθούνια σας.

Αιμορραγούντα Ούλα
Φλεγμονώδη και ερεθισμένα ούλα είναι αρκετά συνήθη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς οι υπερενεργητικές ορμόνες μπορεί να κάνουν τα ούλα να πρηστούν και κάνουν το στόμα σας πιο ευάλωτο στα βακτήρια και την πλάκα.

Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, να θυμάστε να βουρτσίζετε και τη γλώσσα σας για να μειώσετε την ποσότητα των βακτηρίων στο στόμα σας.

Τάση Για Λιποθυμία ή Ζαλάδα
Εάν νομίζατε ότι είχατε αφήσει πίσω τις ημέρες της ζαλάδας μετά το πρώτο σας τρίμηνο, ξανασκεφτείτε το. Στην περίπτωση κάποιων γυναικών, αυτή η κοιλίτσα που προεξέχει ασκεί πίεση στα αιμοφόρα αγγεία, το οποίο διακόπτει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και προκαλεί ζαλάδα. Να διατηρείτε τη ροή του αίματος και τη διοχέτευσή του στον εγκέφαλό σας πίνοντας καθημερινά πολύ νερό.

Δυσλειτουργία Ηβικής Σύμφυσης
Αυτό το παράξενο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης εμφανίζεται όταν η ορμόνη ρελαξίνη χαλαρώνει και τεντώνει υπερβολικά τους συνδέσμους στην πυελική σας άρθρωση προκαλώντας την αποσταθεροποίηση του πυελικού συνδέσμου. Εάν αυτό σας προκαλεί πόνο, ρωτήστε το γιατρό σας μήπως πρέπει να φορέσετε μια ζώνη πυελικής υποστήριξης (διαθέσιμη στο διαδίκτυο), που σταθεροποιεί τους συνδέσμους και κρατά στη θέση της την πυελική άρθρωση.

Η Μάσκα της Εγκυμοσύνης (Χλόασμα)
Οι ορμόνες εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν υπερμελάγχρωση του δέρματος-ιδίως αν είχατε ούτως ή άλλως σκουρόχρωμη επιδερμίδα. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πιο έντονες φακίδες ή ελιές, μια σκουρόχρωμη γραμμή που κατηφορίζει προς το κέντρο της κοιλιάς σας (linea negra) ή κάποιες καφετιές, μπλε ή γκριζωπές περιοχές στο δέρμα του προσώπου, που ονομάζονται «χλόασμα». Μην ανησυχείτε-οι περισσότεροι αποχρωματισμοί υποχωρούν λίγους μήνες μετά τον τοκετό. Απλώς να κάθεστε στη σκιά, γιατί το φως του ήλιου μπορεί να επιδεινώσει την υπερμελάγχρωση.