Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

2o

Εικοστή έβδομη Εβδομάδα

ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΣΤΗΣ ΕΒΔΟΜΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου, το μωρό σας θα έχει μήκος 37 εκατοστά. Το βάρος του έχει και αυτό ανοδικές τάσεις, φτάνοντας πλέον τα 900 περίπου γραμμάρια (το διπλάσιο απ’ότι ήταν πριν τέσσερις εβδομάδες). Στα περισσότερα μωρά σε αυτή την ηλικία, συμπεριλαμβανομένου και του δικού σας, αρέσει ακόμη να κουρνιάζουν σε μια ελαφρώς «κουλουριασμένη» στάση μέσα στη μήτρα (εξ ου και ο όρος «εμβρυική στάση»).

Το μωρό αναγνωρίζει τις φωνές σας

Σημαντικά νέα: Το μωρό σας πλέον μπορεί να αναγνωρίζει τόσο τη δική σας φωνή όσο και του συντρόφου σας. Η ανάπτυξη του ακουστικού συστήματος (ακοή) προχωρά, καθώς το δίκτυο των νεύρων προς τα ώτα ωριμάζει-παρόλο που οι ήχοι που ακούει είναι «πνιχτοί» λόγω του κρεμώδους στρώματος του βέρνικος που τα σκεπάζει. Αυτή, λοιπόν, ίσως να είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσετε να διαβάζετε ή και να τραγουδάτε στο μωρό σας (ή μάλλον στην κοιλίτσα σας)-και μια καλή ευκαιρία να αρχίσετε να απομνημονεύετε εκείνα  τα παιδικά τραγουδάκια και νανουρίσματα που θα πρέπει να αρχίσετε να επαναλαμβάνετε ξανά και ξανά πολύ σύντομα. Και με την ευκαιρία, να ακόμη ένας τρόπος να περάσετε καλά με την οικογένειά σας την 27η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Εάν ο σύντροφός σας ακουμπήσει το αυτί του στο στομάχι σας, ίσως μπορέσει να ακούσει τους χτύπους της καρδιάς του μωρού.

Το μωρό σας αποκτά γεύση …και λόξυγγα
Οι γευστικοί κάλυκες είναι και αυτοί πολύ ανεπτυγμένοι τώρα (και έχουν γευτεί περισσότερα από όσα θα γευτούν εκτός μήτρας). Χρειάζεστε ένα τεστ γεύσης; Εάν φάτε πικάντικα φαγητά, το μωρό σας θα μπορεί να γευτεί τη διαφορά στο αμνιακό υγρό (αλλά να έχετε υπόψη ότι θα τρώτε σε διαφορετικές ώρες, καθώς θα του έρχεται η όρεξη δυο ώρες μετά από εσάς). Μερικά μωρά μπορεί να αντιδράσει σε αυτό το πικάντικο ερέθισμα με λόξυγγα. Και παρόλο που ο λόξυγγας (που εσείς θα τον αισθάνεστε ως στομαχικό σπασμό) μπορεί να φανεί ότι τον ενοχλεί, στην πραγματικότητα δεν τον αγχώνει καθόλου. Είναι μια ακόμη αίσθηση, στην οποία πρέπει να συνηθίσει το μωρό.α

Το σώμα σας κατά την διάρκεια της εικοστής έβδομης εβδομάδας

Πρήξιμο και Οίδημα
Πριν δυο εβδομάδες, η κοιλιά σας ήταν σαν μπάλα ποδοσφαίρου-και μέχρι την 27η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, η μήτρα σας θα έχει πρηστεί φτάνοντας σε  μέγεθος μια μπάλα του μπάσκετ. Δυστυχώς, δεν είναι το μοναδικό σημείο του σώματός σας που πρήζεται. Ξεκινώντας περίπου σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης, σχεδόν τρεις στις τέσσερις έγκυες αρχίζουν να αισθάνονται ένα ήπιο πρήξιμο των άκρων-κυρίως στα πόδια, τους αστραγάλους και τα χέρια. Το λεγόμενο οίδημα εμφανίζεται όταν υγρά συσσωρεύονται τους ιστούς του σώματος χάρη στην αυξημένη ροή αίματος και την πίεση που ασκεί η μήτρα στην κοίλη φλέβα (τη μεγάλη φλέβα στη δεξιά πλευρά του σώματος που επιστρέφει το αίμα από τα κάτω άκρα στην καρδιά).

Παρόλο που μπορεί να δυσκολεύεστε να φορέσετε τα παπούτσια σας ή να βάζετε και να βγάζετε τα δαχτυλίδια σας, να θυμάστε ότι το πρήξιμο είναι απολύτως φυσιολογικό και προσωρινό. Αλλά εάν σας φαίνεται υπερβολικό, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς μπορεί να είναι σημάδι προεκλαμψίας (αν και στην περίπτωση αυτή συνοδεύεται και από πλήθος άλλων συμπτωμάτων, όπως η αυξημένη πίεση του αίματος και η αυξημένη πρωτείνη στα ούρα. Εάν δεν παρουσιάζετε αυτά τα συμπτώματα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας). Για να ανακουφιστείτε από το πρήξιμο, να αποφεύγετε να κάθεστε ή να μένετε όρθια πολλή ώρα, να δοκιμάσετε κάποια άσκηση που ενδείκνυται σε περίοδο εγκυμοσύνης, όπως το περπάτημα ή το κολύμπι (εάν το επιτρέψει ο γιατρός σας) και να κάθεστε ή να κοιμάστε με τα πόδια σας υπερυψωμένα (αν το αξίζει κάποιος, είστε εσείς). Επίσης, μην παραλείπετε να πίνετε αρκετά υγρά καθημερινά. Ο περιορισμός της λήψης υγρών δε θα μειώσει το πρήξιμο, αλλά το να παραμένετε ενυδατωμένη μπορεί να το μειώσει. Και προσπαθήστε να δείτε τη θετική πλευρά: το οίδημα είναι μια παροδική κατάσταση. Θα ξεπρηστείτε τελείως μετά τη γέννα.

Τι να δοκιμάσετε!! Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΣΑΣ ΑΦΑΛΟΣ

Ο πρώην εσωτερικός σας αφαλός προεξέχει τώρα; Πετάγεται  μέσα από τα ρούχα σας, σαν χρονόμετρο όταν έχει παραψηθεί η γαλόπουλα; Μην ανησυχείτε: δεν είναι κάτι το αξιοπερίεργο ένας αφαλός που προεξέχει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης-σχεδόν κάθε αφαλός το παθαίνει κάποια στιγμή. Όπως και να χει μπορεί να σας απασχολήσουν δυο ερωτήματα, καθώς θα κοιτάτε την κοιλίτσα σας που προεξέχει:

Πρώτον-τι μπορείτε να κάνετε τώρα που ο αφαλός σας έχει αυτονομηθεί τόσο αισθητά;
Και δεύτερον-θα ξαναγίνει ο αφαλός σας χαριτωμένος σαν κουμπάκι;
Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα: Δεν υπάρχει κάτι που να μπορείτε να κάνετε (αν και είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να καθαρίσετε όλο το χνούδι). Και τι θα συμβεί μετά τη γέννα; Ο αφαλός σας θα στραφεί προς τα μέσα αφού γεννήσετε-αν και μπορεί να γίνει πιο φαρδύς και χαλαρός από πριν, οπότε τώρα να καμαρώνετε για τον μεταμορφωμένο σας αφαλό.

Χρήσιμες Συμβουλές

– Ξέρετε ότι είναι σοφή κίνηση να εγγραφείτε σε ένα μάθημα γέννας. (Το γνωρίζετε, σωστά;) Αλλά είναι εξίσου φρόνιμο να παρακολουθήσετε ένα μάθημα καρδιοπνευμονικής ανάνηψης καθώς και ένα μάθημα φροντίδας του βρέφους.

– Γνωρίζετε ότι η πλειονότητα των νοσοκομείων δε θα σας επιτρέψει να φύγετε με το νεογέννητο χωρίς κάθισμα αυτοκινήτου για μωρά; Πριν το αγοράσετε, να κάνετε μια έρευνα στο Google για πρόσφατες αποσύρσεις.

– Γνωρίζουμε ότι έχετε αέρια. Είναι φυσιολογικό! Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ίσως θα πρέπει να αντικαταστήσετε τροφές που προκαλούν αέρια όπως το μπρόκολο και τα σπαράγγια με τροφές όπως το σπανάκι και τα καρότα.

Συνήθη Συμπτώματα

Τάση Για Λιποθυμία ή Ζαλάδα
Είναι σύνηθες σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, αλλά να το αναφέρετε στο γιατρό σας (ιδίως αν λιποθυμήσετε όντως). Μπορείτε να σταματήσετε τη ζαλάδα αν ξαπλώσετε και υψώσετε τα πόδια, αμέσως μόλις αισθανθείτε ελαφρύ το κεφάλι.

Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών (RLS)
Κάποιες γυναίκες που περιμένουν παιδί ίσως να αισθάνονται ότι τα πόδια τους έχουν αυτονομηθεί, μουδιάζουν και είναι ανήσυχα-ιδίως όταν πέφτουν το βράδυ για ύπνο. Μιλήστε στο γιατρό σας σχετικά με το θέμα αυτό (στην περίπτωση ορισμένων γυναικών, το σύνδρομο συνδέεται με έλλειψη σιδήρου, αναιμία ή ευαισθησία σε ορισμένες τροφές) και δοκιμάστε τη γιόγκα ή άλλες τεχνικές χαλάρωσης που μπορεί να σας βοηθήσουν.

Βουλωμένη Μύτη
Σαν να μην έφταναν η πρησμένη σας κοιλιά, τα πόδια και τα δάχτυλά σας, μπορεί τώρα να έχετε να αντιμετωπίσετε τις πρησμένες ρινικές οδούς σας, που σας δημιουργούν την αίσθηση ότι έχετε βουλωμένη μύτη. Θα ανακουφιστείτε όταν γεννήσετε, όμως μέχρι τότε τα σπρέι αλατούχου διαλύματος και οι ρινικές ταινίες μπορεί να καθαρίσουν τη βουλωμένη σας μύτη. ( Τα αντιισταμινικά και τα ρινικά σπρέι απαγορεύονται συνήθως, αλλά ζητήστε από το γιατρό σας να σας προτείνει κάτι άλλο).

Αιμορραγούντα Ούλα
Χάρη στις ορμόνες εγκυμοσύνης, τα ούλα σας ίσως να είναι πρησμένα, ερεθισμένα ή να αιμορραγούν. Αν και είναι σύνηθες σύμπτωμα τα ούλα που αιμορραγούν (και μάλλον θα σταματήσει η αιμορραγία μετά τον τοκετό), να φροντίζετε πολύ τα δόντια και τα ούλα σας αυτή την περίοδο. Να βουρτσίζεστε και να τα καθαρίζετε με νήμα δυο φορές τη μέρα.

Φαγούρα στην Κοιλιά
Η τεντωμένη σας κοιλιά μπορεί να κάνει το δέρμα σας ξηρό και με φαγούρα. Να απλώνετε τακτικά ενυδατική κρέμα. Κάτι άλλο που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι να μουλιάσετε σε μια μπανιέρα με ζεστό νερό και βρώμη, κάτι το οποίο θα απαλύνει το αίσθημα φαγούρας.


Πόνος των Στρογγυλών Συνδέσμων

Μπορείτε να κατηγορήσετε πάλι την αυξανόμενη σε μέγεθος κοιλιάς σας για αυτούς τους πόνους ανάπτυξης περίπου στο ύψος της μέσης. Τι είναι το καλύτερο που έχετε να κάνετε; Γνωρίζετε τον κανόνα: Σταθείτε για λίγο όρθια.