Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

2o

Εικοστή έκτη Εβδομάδα

ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΣΤΗΣ ΕΚΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Πώς πάει το μωρό σας;
Πλέον ζυγίζει 900 ολόκληρα γραμμάρια και έχει μήκος μεγαλύτερο από 35 εκατοστά. Σύντομα, θα αισθάνεται στριμωγμένο στη μήτρα σας, αλλά μην ανησυχείτε. Υπάρχει ακόμη άπλετος χώρος για να αναπτυχθεί. Απλώς σημαίνει ότι ο μικροσκοπικός σας χορευτής θα έχει λιγότερο χώρο για να κάνει τούμπες, ρόδες και άλλα ακροβατικά κόλπα.

Ανοίγουν τα μάτια του μωρού
Δείτε ποιός κοιτάει! Είναι το μωρό σας! Τα μάτια του-που παρέμεναν κλειστά τους τελευταίους μήνες (ώστε ο αμφιβληστροειδής χιτώνας, το μέρος του ματιού που επιτρέπει στις εικόνες να φανούν καθαρά, να μπορεί να αναπτυχθεί)-αρχίζουν να ανοίγουν κατά την 26η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι το μωρό σας μπορεί να δει τι συμβαίνει τώρα, παρόλο που η θέα από τη μήτρα σας δεν είναι τόσο μαγευτική. Αλλά δοκιμάστε το εξής παιχνίδι: Φωτίστε με ένα φακό το στομάχι σας. Το φιστικάκι σας μπορεί να κλωτσήσει σε απάντηση (σαν να λέει «Πάρ’τε το φως από τα μάτια μου!»). Αυτή την περίοδο, η ίριδα, το χρωματιστό μέρος του ματιού, δεν έχει πολλή χρωστική ουσία (αυτή θα γεμίσει το μάτι τους επόμενους μήνες), οπότε είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μαντέψετε το χρώμα των ματιών του μικρού σας. Και ακόμη και το χρώμα ματιών με το οποίο γεννιέται το μωρό σας μπορεί να μην είναι η μόνιμή του απόχρωση. Ίσως να μην σιγουρευτείτε μέχρι το πρώτο του έτος, ενώ οι πιο δραματικές αλλαγές λαμβάνουν χώρα ανάμεσα στον έκτο και ένατο μήνα.

Έναρξη της δραστηριότητας των εγκεφαλικών κυμάτων
Προσέξτε και κάτι άλλο που λαμβάνει χώρα αυτήν την εβδομάδα: Η δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων του μωρού σας «ανεβάζει ταχύτητες» σε αυτό το στάδιο της εμβρυικής ανάπτυξης, που σημαίνει ότι το μικρό σας όχι μόνο μπορεί να ακούει ήχους αλλά είναι σε θέση και να αντιδρά σε αυτούς. Όχι με λόγια βέβαια, αλλά με μια αύξηση των σφυγμών ή της κινητικότητάς του.

Το σώμα σας κατά την διάρκεια της εικοστής έκτης εβδομάδας

Προεξέχων αφαλός
Κατά την 26η εβδομάδα εγκυμοσύνης, έχετε καλύψει τα δυο τρίτα της διαδρομής της εγκυομοσύνης σας και η μήτρα σας είναι περίπου έξι εκατοστά πάνω από τον αφαλό σας. Και μιλώντας για τον αφαλό σας, έχετε προσέξει ότι έχει αυτονομηθεί-και έχει κάνει πολύ αισθητή την παρουσία του; Ίσως αυτός ο νέος, προεξέχων αφαλός να μην είναι η τελευταία λέξη της μόδας (ιδίως όταν έχετε τρυπήσει τον αφαλό σας ή όταν ο άλλοτε εσωτερικός αφαλός σας τώρα προεξέχει μέσα από τα στενά σας ρούχα) αλλά πάει γάντι με την εγκυμοσύνη. Η εξήγηση είναι απλή.

Ξεκινώντας στα μέσα προς το τέλος του δεύτερου τριμήνου σας, η αυξανόμενη σε μέγεθος μήτρα σας πρήζεται αρκετά με αποτέλεσμα να σπρώχνει προς τα εμπρός την κοιλιά σας , κάνοντας τον αφαλό σας να πετάγεται όπως το χρονόμετρο όταν έχει παραψηθεί η γαλοπούλα (αν και εσείς έχετε καιρό μπροστά σας μέχρι να «ετοιμαστεί» το μωρό). Ο αφαλός σας λογικά θα επανέλθει στην κανονική του θέση λίγους μήνες μετά τον τοκετό –αν και μπορεί να έχει εκείνη την «τσιτωμένη», ταλαιπωρημένη όψη. Μέχρι τότε, δείτε τη θετική πλευρά: Σας δίνεται η ευκαιρία να απαλλαγείτε από το χνούδι που έχει συσσωρευτεί εκεί από τα παιδικά σας χρόνια.

Αυπνία
Εάν ένας καλός, αδιάκοπος ύπνος αποτελεί πλέον κάτι το άπιαστο, καλώς ήρθατε στον άυπνο κόσμο της εγκυμοσύνης. Με τις καούρες και τις κράμπες, τις επισκέψεις στο μπάνιο και αυτή τη μεγάλη μπάλα του μπάσκετ (με τον προεξέχοντα αφαλό!) κάτω από τη νυχτικιά σας, δεν είναι να απορεί κανείς που το σώμα σας δυσκολεύεται να ηρεμήσει και να αφεθεί στον ύπνο. Αλλά υπάρχει πλήθος τακτικών που μπορούν να σας κρατήσουν στο κρεβάτι (κοιμισμένη!) αντί να πηγαινοέρχεστε, όπως η πρωινή γυμναστική, μια καθημερινή δόση καθαρού αέρα και η μείωση της κατανάλωσης υγρών πριν πέσετε για ύπνο.

Τι να δοκιμάσετε!! ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΣΤΗ ΜΗΤΡΑ

Αισθάνεστε σαν να κουβαλάτε τον Καράτε Κιντ με τόσες κλωτσιές; Στην πραγματικότητα, το μωρό σας εξασκεί διαφόρων ειδών κινήσεις που θα τις χρησιμοποιήσει στη ζωή του εκτός μήτρας-όπως να κάνει πετάλι πάνω στην κοιλιά σας, μια τεχνική που θα το προετοιμάσει για το περπάτημα.

Καθώς γίνεται πιο περίπλοκο το νευρικό σύστημα του μωρού σας, οι εμβρυικές κινήσεις θα γίνουν πολύ πιο συντονισμένες. Καθώς θα μεγαλώνει και θα δυναμώνει, αυτές οι κινήσεις θα γίνουν πολύ πιο ισχυρές…και ενίοτε πιο επώδυνες για εσάς.

Εάν το μωρό σας σας καταφέρει δυνατό χτύπημα, η μικρή του γροθιά μπορεί να πονέσει-πολύ. Ένα άλλο κόλπο που μπορεί να δοκιμάσει είναι να τεντώσει το πόδι του τόσο πολύ, ώστε αυτό να σφηνωθεί ανάμεσα στα πλευρά σας. Την επόμενη φορά που θα δεχτείτε επίθεση, δοκιμάστε να αλλάξετε θέση ή να κάνετε και εσείς μερικά τεντώματα. Μπορείτε επίσης να σπρώξετε το μωρό σας προς τα πίσω με το χέρι σας απαλά αν σας χτυπήσει πολύ δυνατά. Ίσως μπορέσετε να στείλετε τον σκληροτράχηλο πυγμάχο σας στην άκρη του ρινγκ!

Χρήσιμες Συμβουλές

– Οι ετοιμασίες για το δωμάτιο του μωρού είναι συναρπαστικές, αλλά να θυμάστε: προηγείται η ασφάλεια. Αποφύγετε να αγοράσετε κούνια που γλιστρά στο πλάι, καθώς είναι επικίνδυνες για το μωρό σας.

Μια υγιής, μέλλουσα μαμά λογικά θα έχει μέχρι στιγμής πάρει εφτά με δέκα κιλά. Εάν είστε εκτός αυτού του μέσου όρου, συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με την αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

– Δεν έχετε φτιάξει λίστα με τα απαραίτητα; Τι περιμένετε; Συμβουλευτείτε έμπειρες μαμάδες πριν προσθέσετε αντικείμενα αψήφιστα. Μπορούν να σας κατευθύνουν ώστε να μην επιλέξετε πράγματα μη αναγκαία.

Συνήθη Συμπτώματα

Πρήξιμο και Αέρια
Η αναπτυσσόμενη μήτρα σας εξακολουθεί να ασκεί ολοένα μεγαλύτερη πίεση στο στομάχι και τα έντερά σας με αποτέλεσμα το πρήξιμο που ίσως θα νιώθετε. Ελαχιστοποιήστε το πρόβλημα τρώγοντας πολλά μικρά γεύματα καθημερινά αντί για τρία μεγάλα, για να μην παραφορτώνετε το πεπτικό σας σύστημα.

Αφηρημάδα Λόγω Εγκυμοσύνης
Η αφηρημάδα λόγω εγκυμοσύνης σας έκανε να ξεχάσετε σημαντικές συναντήσεις ή πληροφορίες;

Παρόλο που αυτή η αποδυνάμωση της μνήμης σας είναι προσωρινή και εντελώς φυσιολογική, δοκιμάστε να σημειώνετε σημαντικά πράγματα σε ένα σημειωματάριο ή στο smartphone σας για να είστε οργανωμένη κατά το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης σας.

Πόνος των Στρογγυλών Συνδέσμων
Εάν οι πόνοι λόγω ανάπτυξης , που προκαλούνται από την επεκτεινόμενη μήτρα σας (ο επιστημονικός όρος είναι «πόνος των στρογγυλών συνδέσμων» ) σας ταλαιπωρούν πολύ τελευταία, σηκωθείτε όρθια όταν μπορείτε και βολευτείτε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Επιπλέον, φροντίστε να αλλάζετε θέση σιγά σιγά, ώστε να μην επιδεινώνεται ο πόνος.

Ημικρανίες
Μερικές γυναίκες που έχουν ιστορικό ημικρανιών ταλαιπωρούνται περισσότερο όταν είναι έγκυοι (κάποιες τυχερούλες έχουν λιγότερες), οπότε μην εκπλαγείτε εάν οι δικές σας εντείνονται αυτή την περίοδο. Καθώς τα δυνατά φάρμακα κατά της ημικρανίας μάλλον θα απαγορεύονται αυτή την περίοδο, σκεφτείτε να δοκιμάσετε τις ολιστικές θεραπείες, όπως ο βελονισμός, η βιολογική επανατροφοδότηση, το μασάζ, ο διαλογισμός και η γιόγκα (οι τεχνικές αυτές μπορούν επίσης να μειώσουν το στρες, που πυροδοτεί τις ημικρανίες).

Ατσαλοσύνη
Οι χαλαρωμένες σας αρθρώσεις, το μετατοπισμένο κέντρο βάρους σας και το πρόσθετο βάρος είναι λίγοι από τους παράγοντες που θα σας κάνουν να γλιστράτε, να σκοντάφτετε και να πέφτετε περισσότερο από το συνηθισμένο. Η ατσαλοσύνη είναι προσωρινή, αλλά προς το παρόν, να είστε πιο προσεκτική στην μπανιέρα, το ντους και άλλες ολισθηρές επιφάνειες.

Θολή Όραση
Εάν έχετε ερεθισμό στα μάτια, αυτό μάλλον θα συμβαίνει επειδή οι ορμόνες εγκυμοσύνης μειώνουν την παραγωγή δακρύων, που οδηγεί στην ξηρότητα των οφθαλμών. Χρησιμοποιήστε σταγόνες για τα μάτια για να μειώσετε την ενόχληση και μην παραλείψετε να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε σοβαρά προβλήματα όρασης, καθώς μπορεί αυτό να είναι ένδειξη προεκλαμψίας.