Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

2o

Εικοστή πέμπτη Εβδομάδα

ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΣΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Οι Πνεύμονες του μωρού ετοιμάζονται για τη λειτουργία της αναπνοής
Το μωρό σας αναπτύσσεται αλματωδώς, έχει φτάσει τα 33 εκατοστά σε μήκος και έχει ξεπεράσει τα 680 γραμμάρια σε βάρος-ψηλότερο από δυο κουτιά χυμού τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο και με βάρος όσο τέσσερα από αυτά. Τι άλλο συμβαίνει αυτή την εβδομάδα; Το δέρμα του μωρού σας γίνεται πιο ροζ-όχι επειδή έχει παραζεσταθεί (μάλιστα, το αμνιακό ύγρό διατηρείται πάντα σε μια ιδανική  θερμοκρασία, ώστε το μωρό σας να αισθάνεται άνετα), αλλά επειδή κάποια μικρά αιμοφόρα αγγεία, που ονομάζονται τριχοειδή, σχηματίζονται κάτω από το δέρμα και γεμίζουν αίμα. Αργότερα αυτή την εβδομάδα, θα αναπτυχθούν αιμοφόρα αγγεία και στους πνεύμονες του μωρού σας, φέρνοντάς τους ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη ωριμότητα-και ένα βήμα πιο κοντά στην πρώτη του ανάσα. ‘Ομως, την 25η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, οι πνεύμονες αυτοί είναι ακόμη υπό κατασκευή. Μολονότι έχουν αρχίσει ήδη να παραγάγουν την τασιενεργό ουσία, μια ουσία που θα τους βοηθήσει να διογκωθούν από το οξυγόνο μετά τη γέννηση του μωρού, οι πνεύμονες δεν είναι επαρκώς διαμορφωμένοι ώστε να στείλουν αρκετό οξυγόνο στο κυκλοφορικό σύστημα και να αποβάλουν διοξείδιο του άνθρακα όταν εκπνέει.

Ανοίγουν τα ρουθούνια του μωρού
Οι πνεύμονες δεν είναι το μοναδικό σύστημα που προετοιμάζεται για την εισπνοή αέρα. Τα ρουθούνια του μωρού σας  που μέχρι τώρα ήταν βουλωμένα, αρχίζουν να ανοίγουν αυτή την εβδομάδα. Αυτό επιτρέπει στο μικρό σας να αρχίσει να εξασκείται στην αναπνοή. (Βέβαια, καθώς δεν υπάρχει αέρας εκεί μέσα, το μωρό σας στην πραγματικότητα αναπνέει μόνο αμνιακό υγρό, αλλά σημασία έχει η εξάσκηση, σωστά;)

Το σώμα σας κατά την διάρκεια της εικοστής πέμπτης εβδομάδας

Κατά τη διάρκεια της 25ης εβδομάδας εγκυμοσύνης, η ολοένα αναπτυσσόμενη μήτρα σας έχει φτάσει το μέγεθος μιας μπάλας ποδοσφαίρου. Όμως, ενώ εσείς θα απολαμβάνετε τη θέα της μεγάλης σας κοιλίτσας στο μπροστινό μέρος (και θα έχετε αρχίσει να γνωρίζετε το μικρό σας ποδοσφαιριστή με όλες αυτές τις αναγνωριστικές κλωτσιές του), το πιθανότερο είναι να μην απολαμβάνετε αυτό που συμβαίνει στον πισινό σας.

Αιμορροίδες
Περισσότερες από τις μισές εγκύους έχουν πρησμένες  φλέβες με φαγούρα στην περιοχή του ορθού, καθώς η μεγαλύτερη σε μέγεθος μήτρα σας πιέζει προς τα κάτω, καθώς και λόγω της αυξημένης ροής αίματος στην περιοχή. Και παρόλο που δεν εγκυμονούν κινδύνους για το σώμα σας, οι αιμορροίδες-μια μορφή κιρσωδών φλεβών-μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνες ή και να προκαλέσουν αιμορραγία του ορθού. Η δυσπεψία μπορεί να επιδεινώσει αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα, άρα το καλύτερο που έχετε να κάνετε γι ατην πρόληψή του είναι να αυξήσετε τη λήψη υγρών και ινών και να καταναλώνετε πολλές τροφές πλούσιες σε ίνες (φρούτα, λαχανικά και προιόντα ολικής αλέσεως). Οι ασκήσεις πυελικού εδάφους  (Kegels) και το να μην πιέζεστε όταν ενεργείτε μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν. Στο μεταξύ, δοκιμάστε μαξιλαράκια εμποτισμένα με αμαμελίδα ή παγοκύστες για να ανακουφίσετε τον πισινό σας-και να θυμάστε ότι το πιθανότερο είναι να υποχωρήσουν μετά τον τοκετό (ξέρουμε ότι έχετε βαρεθεί να το ακούτε!).

Τι να δοκιμάσετε!! ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Θέλετε να είναι το μωρό σας ασφαλές στην κοιλιά σας μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου; Να καθαρίζετε το στόμα σας με οδοντικό νήμα. Παραδόξως, οι έρευνες συνδέουν την καλή υγεία των δοντιών με μακρύτερης διαρκείας εγκυμοσύνες. Τρελό δεν ακούγεται;

Όμως, κάτι τόσο απλό όσο το βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα και ο καθαρισμός με νήμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ουλίτιδας-μιας κοινής πάθησης κατά την οποία τα ούλα ερεθίζονται , κοκκινίζουν και ενίοτε αρχίζουν να αιμορραγούν. Εάν παραμεληθεί, η ουλίτιδα (γι’ αυτό  συστήνουμε και συχνό έλεγχο των δοντιών) μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα-μια πιο σοβαρή μόλυνση-η οποία έχει συνδεθεί με τον πρόωρο τοκετό ή και αυξημένο κίνδυνο για προεκλαμψία.

Να προσέχετε τα δόντια σας και εκείνο το παλιό «παραμύθι της Χαλιμάς»-που λέει ότι σε κάθε εγκυμοσύνη η γυναίκα χάνει ένα δόντι-μπορεί επιτέλους να διαψευστεί.

Χρήσιμες Συμβουλές

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι μέλλουσες μαμάδες που καταπιέζουν τα θετικά τους συναισθήματα («Δε μου αξίζει η ευτυχία») κινδυνεύουν από επιλόχειο κατάθλιψη. Σας ακούγεται οικείο; Ζητήστε αμέσως βοήθεια.

– Η μήτρα σας έχει το μέγεθος μπάλας ποδοσφαίρου και κάνει το δέρμα σας να τεντώνεται. Όλη αυτή η προσαρμοστική διαδικασία μπορεί να σας φέρνει φαγούρα στην κοιλιά. Απλώστε ενυδατική κρέμα ή λοσιόν καλαμίνας, αν χρειαστεί.

– Παίζετε εδώ και αρκετό καιρό το παιχνίδι «Ονόμασε το μωρό». Τώρα αναρωτηθείτε πριν αποφασίσετε: Πώς θα  διαβάζονται τα αρχικά του; Θα μπορούσε το όνομα να εμπνεύσει χλευαστικά στιχάκια; Ποιά είναι τα πιθανά παρατσούκλια;

Συνήθη Συμπτώματα

Καούρες ή Δυσπεψία
Αισθάνεστε ότι τα στομαχικά οξέα καίνε τον οισοφάγο σας και βάζουν φωτιά στο στήθος σας; Να έχετε πάντα πρόχειρες αντιόξινες ταμπλέτες για να καταπραύνετε τις καούρες μόλις εμφανιστούν.

Μυρμήγκιασμα στα Χέρια (Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα)
Ο αυξημένος όγκος αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο,  που θα ασκεί πίεση στα νεύρα των καρπών  οδηγώντας στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Ρωτήστε το γιατρό σας για τα βραχιολάκια καρπού ή σκεφτείτε το ενδεχόμενο του βελονισμού για την ανακούφιση του πόνου και του μυρμηγκιάσματος.

Σύνδρομο Νευρικότητας στα Πόδια
Σαν να μην σας έφτανε η έγνοια των χεριών σας, μπορεί να αισθανθείτε μυρμήγκιασμα και στα πόδια συνοδευόμενο από μια έντονη ανάγκη να τα κινήσετε.

Ζητήστε από το γιατρό σας να σας κάνει εξέταση για αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου, καθώς κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι συνδέεται με αυτό το σύνδρομο. Να σημειώνετε σε ημερολόγιο και τα φαγητά που καταναλώνετε-κάποιες γυναίκες θεωρούν ότι η ευαισθησία σε ορισμένα φαγητά επιδεινώνει τα συμπτώματα.

Ροχαλητό
Το ροχαλητό είναι ένα κοινό σύμπτωμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς η αυξημένη ροή αίματος προς τις βλεννώδεις μεμβράνες της μύτης μπορεί να προκαλέσει συμφόρηση. Όμως, εάν διαπιστώσετε ότι το ροχαλητό σας εμποδίζει τον ύπνο σας, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι πάσχετε από άπνοια του ύπνου (που μπορεί να σας στερήσει το οξυγόνο)-ρωτήστε, λοιπόν, το γιατρό σας σχετικά με αυτό.

Δυσλειτουργία της Ηβικής Σύμφυσης
Εάν αισθάνεστε πόνο στην πυελική χώρα, μπορεί να πάσχετε από  τη Δυσλειτουργία της Ηβικής Σύμφυσης, που προκαλείται από χαλαρωμένους και τεντωμένους συνδέμους που κρατούν ευθυγραμμισμένες τις πυελικές σας αρθρώσεις (την ηβική σύμφυση). Να συνεχίζετε τις ασκήσεις Kegel  και τις πυελικές κλίσεις, που στη συνέχεια θα ενδυναμώσουν τους μυς σε αυτή την περιοχή και,  αν ο πόνος είναι ισχυρός, να  συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με την παραπομπή σε φυσικοθεραπευτή.

Γρήγορη Ανάπτυξη των Μαλλιών
Επειδή η συνήθης καθημερινή απώλεια μαλλιών καταστέλλεται από τις ορμόνες εγκυμοσύνης, μπορεί να αισθάνεστε τα μαλλιά σας πιο πυκνά και λαμπερά από ποτέ. Απολαύστε το προς το παρόν-μετά τον τοκετό θα χάσετε όλα τα μαλλιά που δεν έπεσαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.