Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

2o

Εικοστή τρίτη Εβδομάδα

ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΣΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Με μήκος περίπου 28 εκατοστά και βάρος λίγο μεγαλύτερο από μισό κιλό, αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί την έναρξη σημαντικής αύξησης βάρους του μωρού σας. Το μωρό σας μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα διπλασιάσει το βάρος του ( και μάλλον το ίδιο και εσείς). Το δέρμα του είναι λίγο χαλαρό καθώς αναπτύσσεται πολύ γρηγορότερα από το λίπος-αλλά σύντομα θα αρχίσει να   «σουλουπώνεται» ,  καθώς τα αποθέματα λίπους θα αρχίσουν να γεμίζουν τα κενά. Ώσπου να γεννηθεί το μωρό σας, θα είναι στρουμπουλό και «γεμάτο», από τα παχουλά του μάγουλα μέχρι τα παχουλά του δάχτυλα. Και παρόλο που την 23η εβδομάδα εγκυμοσύνης τα όργανα και τα οστά του μωρού σας είναι ορατά μέσα από το δέρμα (που έχει κόκκινη απόχρωση λόγω των αναπτυσσόμενων φλεβών και των αρτηριών από κάτω), το δέρμα του θα γίνει λιγότερο διάφανο όταν κατακαθίσουν τα αποθέματα λίπους.

Μπορείτε να ακούσετε την καρδιά του μωρού με το στηθοσκόπιο
Ίσως να έχετε ακούσει τους χτύπους της καρδιάς του αναπτυσσόμενου μωρού σας με το Ντόπλερ αρκετές φορές ήδη (αν και δεν κουράζεστε να το ακούτε), όμως τώρα πλέον θα τους ακούτε και με απλό στηθοσκόπιο. Τι καρδιοκατακτητής!

Το σώμα σας κατά την διάρκεια της εικοστής τρίτης εβδομάδας

Ναι, το μωρό που περιμένετε κουρνιάζει στην κοιλιά σας-όμως, θα έχετε πλέον προσέξει ότι η εγκυμοσύνη σας επηρεάζει από την κορφή ως τα νύχια ( και παντού αλλού). Την 23η εβδομάδα εγκυμοσύνης, το μυαλό σας είναι  λίγο θολό  (υπό την επήρεια της προγεστερόνης) και τα δάχτυλά σας ( τα πέλματά σας, τουλάχιστον)  αναπτύσσονται. Οι παλάμες των χεριών και οι πατούσες σας μπορεί να είναι κόκκινες και μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς σε εξάψεις και να εμφανίζετε θηλώματα του δέρματος. Οι ραγάδες σας «ανθίζουν» σε ζωηρές ροζ και μωβ αποχρώσεις σε όλη σχεδόν την επιφάνεια του δέρματος και…μια στιγμή!

Τι είναι αυτή η ζωηρή, σκουρόχρωμη γραμμή που διατρέχει το κέντρο της κοιλιάς σας;

Αποχρωματισμός του Δέρματος
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ονομάζεται «μέλαινα γραμμή»-ή αλλιώς linea negra. Ένα σύνηθες έμβλημα της εγκυμοσύνης που είναι πιο αισθητό σε γυναίκες με πιο σκούρο δέρμα, η linea negra, που εκτείνεται ανάμεσα στον αφαλό και την ηβική περιοχή, προκαλείται από τις ίδιες ορμόνες εγκυμοσύνης που ευθύνονται για όλους τους αποχρωματισμούς του δέρματος που ίσως βλέπετε, όπως η σκουρότερη απόχρωση της άλω και ο βαθύτερος τόνος των φακίδων στα χέρια και τα πόδια σας.

Κάποιες γυναίκες (και πάλι, εκείνες με πιο σκούρο δέρμα συνήθως) παρατηρούν και αποχρωματισμό του προσώπου, ιδίως στην περιοχή γύρω από τη μύτη, το μέτωπο, τα μάγουλα και τα μάτια.  Ονομάζεται η μάσκα της εγκυμοσύνης (ή αλλιώς χλόασμα), γιατί εμφανίζεται ως σχηματισμός με μορφή μάσκας στο πρόσωπο. Μην ανησυχείτε, δε θα κάνετε το μασκαρά για πολύ ακόμα. Όλες αυτές οι αλλαγές στο δέρμα θα ξεθωριάσουν σε λίγους μήνες μετά τον τοκετό. Στο μεταξύ, πιάστε το κονσίλερ (όχι όμως τις ξανθιστικές κρέμες, που δε θα έχουν αποτέλεσμα).

Τι να δοκιμάσετε!! ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΝΕΤΕ

Το μωράκι που σας φέρνει τόση ευτυχία σας κάνει και τα νεύρα πράσα; Πάρτε βαθιές, βαθιές αναπνοές!

Είναι η κατάλληλη στιγμή να υιοθετήσετε κάποιες τεχνικές χαλάρωσης-όχι μόνο επειδή μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίστε τις έγνοιες της εγκυμοσύνης (και σύντομα τις συσπάσεις του τοκετού), αλλά επειδή θα σας χρησιμεύσουν στη σταδιοδρομία σας ως νέα μαμά (όταν το μωρό σας έχει ξεκινήσει μαραθώνιο κλάματος, ο σύζυγός σας δουλεύει μέχρι αργά, κάψατε την τελευταία καθαρή κατσαρόλα και η μητέρα σας είναι στο τηλέφωνο…πάλι).

Η γιόγκα είναι θαυμάσιο χαλαρωτικό, εάν έχετε χρόνο να κάνετε ένα μάθημα.

 Να όμως και μια τεχνική διαλογισμού για εγκύους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχεδόν οπουδήποτε και οποτεδήποτε για να ανακουφιστείτε ψυχικά:

  1. Καθίστε με τα μάτια κλειστά και φανταστείτε μια πανέμορφη, γαλήνια σκηνή (ένα ηλιοβασίλεμα πάνω από την αγαπημένη σας παραλία, κύματα που γλείφουν απαλά την ακτή ή ένα γαλήνιο ορεινό τοπίο μαζί με ένα κελαρυστό ρυάκι, για παράδειγμα).
  2. Ξεκινώντας από τα δάχτυλα και προχωρώντας προς το πρόσωπο, επικεντρωθείτε στη χαλάρωση κάθε μυός. Πάρτε αργή, βαθιά αναπνοή μόνο μέσα από τη μύτη, και επαναλάβετε μια απλή λεξούλα (για παράδειγμα «ναι» ή «ένα») σε κάθε εκπνοή.

Τα δέκα με είκοσι λεπτά θα φέρουν αποτελέσματα, αλλά και ένα δυο λεπτά είναι καλύτερα από τίποτα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Δυστυχώς, ο ύπνος σας δε γίνεται ευκολότερος. Η αυπνία λόγω εγκυμοσύνης επηρεάζει περισσότερες από το 75% των εγκύων. Δοκιμάστε να βάλετε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια και να ξεκουραστείτε με τα πόδια λυγισμένα.

Αν και έχετε πολλές εβδομάδες μέχρι να γνωρίσετε το μωρό σας, είναι καιρός να αρχίσετε να σκέφτεστε την άδεια εγκυμοσύνης. Συνεννοηθείτε με το τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού και τον προιστάμενό σας.

Μην ξεχνάτε την άδεια του συντρόφου σας. Να ζητήσετε από το σύντροφό σας να ρωτήσει τι θα του προσφέρει ο εργοδότης του. Το χρόνο που θα περάσει με το μωρό συνήθως δε θα πληρώνεται, αλλά  σε αρκετές πολιτείες προσπαθούν να το αλλάξουν αυτό.

Να έχετε πάντα στο πλευρό σας ένα μπουκάλι νερό. Η ενυδάτωση βοηθά να διατηρείτε τον πρόσθετο όγκο αίματος, ανανεώνει το αμνιακό υγρό και ενισχύει την παραγωγή γάλακτος.

Συνήθη Συμπτώματα

Εμβρυική Δραστηριότητα
Ίσως να έχετε συνηθίσει να αισθάνεστε τις κινήσεις του μωρού σας στη μήτρα. Να απολαμβάνετε αυτές τις αδύναμες κλωτσιές πριν γίνουν πιο ισχυρές, έντονες και ενίοτε επώδυνες (όταν το μωρό σας θα σας κλωτσά στα πλευρά, την κοιλιά ή τον τράχηλο τόσο δυνατά που θα πονάτε!).

Πρήξιμο
Εάν δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από την ενοχλητική αίσθηση ότι παραφάγατε, αισθάνεστε τα αποτελέσματα της προγεστερόνης. Η ορμόνη αυτή κάνει τη γαστρεντερική οδό να χαλαρώνει και επιβραδύνει την πέψη, ώστε τα θρεπτικά συστατικά να έχουν περισσότερο χρόνο για να μπουν στη ροή του αίματος και να φτάσουν στο μωρό σας. Να πίνετε περισσότερο νερό για να κινητοποιήσετε το σύστημα.

Αιμορραγούντα Ούλα
Μειώστε τον ερεθισμό των ούλων (που πρήζονται περισσότερο από το συνηθισμένο αυτές τις μέρες λόγω των ορμονών) αποφεύγοντας τα γλυκά που μασώνται, βουρτσίζοντας τα δόντια σας, καθαρίζοντάς τα τακτικά με νήμα και πηγαίνοντας στον οδοντίατρο τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Γενναία Όρεξη
Είναι απολύτως φυσιολογικό να θέλετε να καταβροχθίσετε τα περιεχόμενα των ντουλαπιών της κουζίνας σας και του ψυγείου (έχετε να ταίσετε ένα μωρό στην ανάπτυξη!). Οπότε προσπαθήστε να προμηθεύσετε το σπίτι σας με υγιεινά σνακ όπως φρούτα, κομμένα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και κράκερ ολικής αλέσεως.

Ροχαλητό
Αυτό το αρκετά σύνηθες (και ενοχλητικό) σύμπτωμα εγκυμοσύνης μπορεί να ενοχλεί το δικό σας ύπνο και του συντρόφου σας. Εν μέρει λόγω της ρινικής συμφόρησης  που προκαλείται από το πρόσθετο βάρος και τις πρόσθετες βλεννώδεις μεμβράνες στη μύτη, το ροχαλητό μπορεί να βελτιωθεί αν φοράτε ρινικές ταινίες στον ύπνο και ανάβετε έναν υγραντήρα θερμού αέρα στο υπνοδωμάτιό σας.

Μούδιασμα των Χεριών
Το πρήξιμο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να ασκήσει πίεση στα νεύρα των καρπών και να προκαλέσει τον πόνο και το μούδιασμα που συνδέονται με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνος. Εάν δουλεύετε σε υπολογιστή, να κάνετε συχνά διαλείμματα για να τεντώνετε τα χέρια σας και να σιγουρευτείτε ότι οι καρποί σας είναι ίσιοι και ότι οι ώμοι δεν είναι πιο ψηλά από τα χέρια σας όταν κάθεστε στο γραφείο σας.