Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

2o

Εικοστή δεύτερη Εβδομάδα

ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΣΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Το μωρό φτάνει σ’ ένα βάρος ορόσημο
Ξέρετε κάτι; Τώρα που  είστε 22 εβδομάδων έγκυος, το μωρό σας, που έχει μέγεθος μικρής κούκλας περίπου, έχει επιτέλους ξεπεράσει το όριο των 450 γραμμαρίων. Πόσο βαρύ είναι, δηλαδή; Κρατήστε ένα σακούλι μισό κιλό ζάχαρη στα χέρια σας την επόμενη φορά που θα πάτε στο παντοπωλείο (και να είστε σίγουρη ότι θα σας ρωτήσουν γιατί χαμογελάτε πλατιά). Έχει το σακούλι μήκος 28 εκατοστά; Περίπου το ίδιο μήκος έχει και το μωρό σας!

Το κράτημα, η όραση και η ακοή του μωρού ενισχύονται
Αυτή την εβδομάδα, το γλυκούλι σας αρχίζει να αντιλαμβάνεται καλύτερα τον κόσμο, καθώς αναπτύσσει την αίσθηση της αφής. Μάλιστα, το κράτημά του είναι πλέον αρκετά δυνατό, και καθώς δεν έχει να πιαστεί από αλλού στη μήτρα, μπορεί να πιάνεται σφιχτά από τον ομφάλιο λώρο (αλλά μην ανησυχείτε-είναι αρκετά γερός και αντέχει). Η αίσθηση της όρασης βελτιώνεται επίσης. Το έμβρυό σας μπορεί πλέον να αντιληφθεί το φως και το σκοτάδι πολύ καθαρότερα από πριν, ακόμη και μέσα από τα κολλημένα του βλέφαρα. Να θυμάστε, όμως, ότι εκτός και αν φωτίζετε την κοιλιά σας με ένα φακό (το οποίο μπορείτε, παρεμπιπτόντως, να κάνετε), θα είναι σκοτεινά για το μωρό σας στη ζεστή σας μήτρα. Μπορεί, επίσης, να ακούει τη φωνή σας, τους χτύπους της καρδιάς σας, το γουργουρητό σας και το βουητό του αίματος,  καθώς  αυτό ρέει μέσα στο σώμα σας.

Το σώμα σας κατά την διάρκεια της εικοστής δεύτερης εβδομάδας

Ανάπτυξη των Πελμάτων
Την 22η εβδομάδα της εγκυμοσύνης η μήτρα σας βρίσκεται πλέον δυόμισι εκατοστά πάνω από τον αφαλό σας-και μεγαλώνει αλματωδώς. Όμως, δε  μεγαλώνει μόνο η κοιλιά σας αυτές τις μέρες. Έχετε κοιτάξει προς τα κάτω, τα πέλματά σας; Γρήγορα, κοιτάξτε-γιατί ίσως να μην μπορέσετε να τα ξαναδείτε. Εάν είστε σαν τις περισσότερες εγκύους, θα ανακαλύψετε ότι μεγαλώνουν και τα πέλματα. Καλά νέα αν σκοπεύατε να ανανεώσετε ολόκληρη τη συλλογή παπουτσιών σας, άσχημα νέα αν μόλις αγοράσατε ένα ακριβό ζευγάρι Manolo Blahnik.

Μολονότι η ανάπτυξη των πελμάτων μπορεί να αποδοθεί εν μέρει σε πρήξιμο λόγω εγκυμοσύνης (οίδημα), υπάρχει ένας επιπλέον λόγος που τα πέλματα αυξάνονται σε μέγεθος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (και συνήθως δεν επιστρέφουν στο παλιό τους μέγεθος). Θυμάστε τη ρελαξίνη-εκείνη την ορμόνη εγκυμοσύνης που χαλαρώνει τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις γύρω από την πυελική χώρα για να μπορέσει να χωρέσει το μωρό σας( και μπορεί να σας κάνει πολύ άτσαλη καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης); Η ορμόνη αυτή, λοιπόν, δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στους συνδέσμους που θα θέλατε να χαλαρώσουν (τους πυελικούς για παράδειγμα) και εκείνουν που θα προτιμούσατε να αφήσει ήσυχους (όπως αυτούς στα πέλματά σας).
Το αποτέλεσμα; Όταν χαλαρώνουν οι σύνδεσμοι των πελμάτων, τα οστά από κάτω τείνουν να τεντώνονται ελαφρά, με αποτέλεσμα μια  αύξηση κατά μισό ή ένα νούμερο στα υποδήματα  και  πατούσες που ξαφνικά τις στενεύουν πολύ τα παπούτσια. Εάν καταλήξετε να τρέχετε στο εμπορικό κέντρο για ένα καινούργιο ζευγάρι παπούτσια, να αγοράσετε άνετα και  φαρδιά με ένα λογικό, χοντρούτσικο  τακούνι , όχι υψηλότερο από πέντε εκατοστά (αφήστε τα τακούνια στιλέτο-θα σας είναι αρκετά δύσκολο να ισορροπήσετε με την κοιλιά που φουσκώνει μπροστά).

Τι να δοκιμάσετε!! ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΟΣΟΥΣ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΣΑΣ

Τώρα πλέον, θα έχετε συναντήσει αρκετούς , καλοπροαίρετους ανθρώπους που δεν μπορούν να αντισταθούν να τρίψουν την κοιλιά σας (μπορεί να είναι οποιοσδήποτε-φίλος, συνάδελφος, αυτός που σας πουλάει την πρωινή εφημερίδα, ένας άγνωστος  στην ουρά του ντελικατέσεν). Και έχουν άδικο;

Άλλωστε οι κοιλιές των εγκύων-που είναι τόσο στρογγυλές και χαριτωμένες και περιέχουν κάτι ακόμη πιο χαριτωμένο-ικετεύουν σχεδόν να τις ακουμπήσει κανείς.

Μπορεί να μη σας πειράζει να σας αντιμετωπίζουν σαν έκθεμα σε μουσείο για παιδιά (και αν είστε και εσείς εκδηλωτική,  ίσως να σας αρέσει αυτή η δημόσια εκδήλωση τρυφερότητας προς την κοιλίτσα σας). Αλλά εάν σας ενοχλεί, υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις.

Πρώτον, μπορείτε να τους πείτε ευγενικά αλλά αυστηρά πώς αισθάνεστε («Ξέρω πως είναι δελεαστικό, αλλά θα προτιμούσα να μην πιάνετε το στομάχι μου»).

Δεύτερον, μπορείτε να κάνετε πίσω –κυριολεκτικά-και να τους αποφύγετε.

Και τρίτον, μπορείτε να αντιστρέψετε τους όρους τρίβοντας τη δική τους κοιλιά (το οποίο μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε  μεσήλικες άντρες  με κοιλιά). Να θυμάστε ότι μοιράζεστε εσωτερικά το σώμα σας-δε χρειάζεται να το μοιραστείτε και εξωτερικά.

Χρήσιμες Συμβουλές

Η μήτρα σας προετοιμάζεται για τον τοκετό; Εάν νιώθετε άτακτα, ανώδυνα σφιξίματα στην κοιλιά, ναι. Είναι οι συσπάσεις Braxton Hicks και δεν είναι επικίνδυνες.

Κινδυνεύετε με πρόωρη εγκυμοσύνη; Ο γιατρός σας μπορεί να πραγματοποιήσει έναν έλεγχο εμβρυικής φιμπρονεκτίνης. Η εμβρυική φιμπρονεκτίνη είναι η κολλώδης ουσία που παράγει το σώμα σας και κρατάει το μωρό στη μήτρα σας. Εάν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά, δεν κινδυνεύετε, ενώ, αν είναι θετικά, οι πιθανότητες να γεννήσετε πρόωρα είναι πολύ υψηλότερες, οπότε ο γιατρός σας θα προβεί σε κάποιες ενέργειες για να παρατείνει την εγκυμοσύνη σας και να προετοιμάσει τους πνεύμονες του μωρού σας για πρόωρο τοκετό.

Εάν έχετε κράμπες ή νευρικότητα στα πόδια, μπορεί να υποφέρετε από έλλειψη μαγνησίου. Προσθέστε στη διατροφή σας ένα συμπλήρωμα μαγνησίου.

Συνήθη Συμπτώματα

Καούρες ή Δυσπεψία
Είναι απολύτως φυσιολογικό  να αισθανθείτε ότι θέλετε να καταβροχθίσετε τα περιεχόμενα των ντουλαπιών της κουζίνας και του ψυγείου(έχετε να ταίσετε κι ένα μωρό σε ανάπτυξη!). Προσπαθήστε, λοιπόν, να προμηθεύσετε το σπίτι σας με υγιεινά σνακ όπως τα φρούτα, τα κομμένα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα κράκερ ολικής αλέσεως.

Tάση Για Λιποθυμία ή Ζαλάδα
Η ολοένα αυξανόμενη μήτρα σας μπορεί να ασκεί πίεση στα αιμοφόρα αγγεία σας, το οποίο μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στο μυαλό σας και να προκαλέσει ζαλάδα. Βοηθήστε το αίμα σας να συνεχίσει να ρέει μέσω του κυκλοφοριακού σας συστήματος πίνοντας τουλάχιστον οχτώ ποτήρια νερό τη μέρα (περισσότερα αν ζεσταίνεστε ή κάνετε γυμναστική).

Ραγάδες
Παρατηρείτε ραγάδες όχι μόνο στην κοιλιά σας, αλλά και στους γοφούς, τους μηρούς και το στήθος σας; Μη διστάσετε να τρίψετε ενυδατική κρέμα σε όλο σας το σώμα-μπορεί να μην είναι η θεραπεία-θαύμα, αλλά αξίζει τον κόπο να τη δοκιμάσετε και θα ανακουφίσει την ξηρότητα και τη φαγούρα.

Δυσκοιλιότητα
Η αυξανόμενη σε μέγεθος μήτρα σας ασκεί πίεση και στα έντερά σας, δυσχεραίνοντας την απομάκρυνση των αποβλήτων από το σύστημά σας.

Δώστε τους ένα προβάδισμα κάνοντας τακτικά γυμναστική, που διευκολύνει τις κινήσεις των εντέρων.

Κράμπες των Ποδιών
Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι κράμπες των ποδιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλούνται από έλλειψη ασβεστίου ή μαγνησίου στη διατροφή.

Μειώστε τη συχνότητα αυτών των επώδυνων σπασμών λαμβάνοντας καθημερινά την προγεννητική σας βιταμίνη.

Προεξέχων Αφαλός
Δε σας αρέσει ο καινούργιος σας αφαλός που προεξέχει;
Μετά τον τοκετό θα ξαναγίνει εσωτερικός-όμως, να είστε προετοιμασμένη για το γεγονός ότι θα έχετε στο εξής έναν κάπως μεγαλύτερο αφαλό.