Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

2o

Εικοστή πρώτη Εβδομάδα

ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΣΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Το Μωρό Κινείται και Κοιμάται
Τι μέγεθος έχει το  μωρό σας; Εκτεινόμενο πλέον από την κεφαλή ως τις φτέρνες του, έχει μήκος 26.5 εκατοστά και βάρος 325-340 γραμμάρια, το μέγεθος σχεδόν ενός μεγάλου καρότου. Το αναπτυσσόμενο μωρό σας έχει ακόμη πολύ ελεύθερο χώρο στη διάθεσή του μέσα στη μήτρα σας-αλλά όπως καθένας που ζει σε ένα χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύντομα θα αρχίσει να αισθάνεται στριμωγμένο. Μέχρι να αρχίσουν, όμως, να το πιέζουν τα τείχη της μήτρας, υπάρχει πολύς χώρος για στριφογυρίσματα και ενίοτε για άλματα (αυτό αισθανθήκατε, λοιπόν, χτες!). Με τέτοιο ξέφρενο χορό της κοιλιάς, είναι δύσκολο να πιστέψετε ότι το μωρό σας κλείνει μάτι. Όμως, είτε το πιστεύετε είτε όχι, το μωρό σας κοιμάται όσο ένα νεογέννητο. (Μακάρι να μπορούσατε να κοιμηθείτε λίγο και η ίδια!)

Αναπτύσσονται οι Γευστικοί Κάλυκες του Μωρού
Μιλώντας για καρότα, εάν τρώτε ένα κάθε εβδομάδα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το γευτεί και το μωρό σας. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν είστε έγκυος 21 εβδομάδων, το μωρό σας καταπίνει λίγο αμνιακό υγρό κάθε μέρα-όχι μόνο για λόγους θρέψης και ενυδάτωσης, αλλά και για να εξασκηθεί στην πόση και την πέψη, ικανότητες που θα του χρειαστούν όταν βρεθεί στην αγκαλιά σας. Και να έχετε υπόψη σας το εξής: Η γεύση του αμνιακού υγρού διαφέρει από μέρα σε μέρα ανάλογα με το τι έχετε καταναλώσει ( καυτή εντσιλάδα τη μια μέρα, γλυκιά μπανάνα την επομένη). Αυτή η ποικιλία γεύσεων θα γίνει αισθητή από το μωρό σας καθώς το μικρό σας έχει πολύ ανεπτυγμένους γευστικούς κάλυκες ήδη. Μάλιστα, οι ερευνητές  αναφέρουν ότι τα μωρά που εκτίθενται σε ορισμένες γεύσεις μέσα στη μήτρα μέσω του αμνιακού υγρού είχαν μεγαλύτερη λαχτάρα να καταναλώνουν φαγητά με την ίδια γεύση μετά τη γέννα. Θέλετε το μικρό σας να τρώει αργότερα το μπρόκολό του; Να τρώτε τώρα το δικό σας!

Το Μωρό Αποκτά Συντονισμό
Ο μικρός σας υπερήρωας  μπορεί να χορογραφεί κινήσεις από το Matrix την 21η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Τα χέρια και τα πόδια του έχουν επιτέλους σωστές αναλογίες, οι νευρώνες ανάμεσα στον εγκέφαλο είναι πλέον συνδεδεμένοι και οι μυς και οι χόνδροι μέσα στο σώμα μετατρέπονται σε οστά.  Όλες αυτές οι «αναβαθμίσεις» συνδυάζονται για να επιτρέψουν στο μωρό σας μεγαλύτερο έλεγχο στις κινήσεις των άκρων, το  οποίο εξηγεί τις κλωτσιές, τα τεντώματα και την γενικότερη κινητικότητα που αισθάνεστε στο σώμα σας (ή μάλλον στην κοιλιά σας).

Το σώμα σας κατά την διάρκεια της εικοστής πρώτης εβδομάδας

Ραγάδες
Την 21η εβδομάδα εγκυμοσύνης, το μωρό σας ίσως έχει αρχίσει να αφήνει το στίγμα του-με τη μορφή ραγάδων, δηλαδή- σε όλο σας το στομάχι, τα οπίσθια, τους μηρούς, τους γοφούς και το στήθος. Αυτές οι ροζ, κόκκινες ή μωβ γραμμές εμφανίζονται καθώς το σώμα σας αναπτύσσεται και η κοιλιά και το στήθος σας συνεχίζουν να μεγαλώνουν: Ο υποστηρικτικός ιστός κάτω από το δέρμα σας σχίζεται καθώς τεντώνεται το δέρμα. Εμφανίζονται μόνο σε μια στις δυο γυναίκες, αν και είστε πιθανή υποψήφια εάν η μαμά σας είχε ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες με σκούρα επιδερμίδα τις εμφανίζουν πιο σπάνια (επιπλέον, δεν είναι τόσο εύκολα ορατές στη σκούρα επιδερμίδα), ενώ οι γυναίκες με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα είναι συνήθως λιγότερο τυχερές. Η απότομη αύξηση βάρους μπορεί επίσης να σας δημιουργήσει προδιάθεση για ραγάδες-ακόμη ένας καλός λόγος για να πάρετε βάρος αργά και σταθερά ( κατά μέσο όρο μισό κιλό την εβδομάδα αυτές τις μέρες).

Δυστυχώς, δεν υπάρχει αποδεδειγμένος τρόπος να εμποδίσετε τις ραγάδες να διατρέξουν το σώμα σας (αν και δε θα σας βλάψει να απλώσετε ενυδατική ουσία όπως το βούτυρο κακάο’ αν μη τι άλλο, θα εμποδίσει την ξηρότητα και τη φαγούρα που συνδέεται με το τεντωμένο από την εγκυμοσύνη δέρμα).  Υπάρχουν καλά νέα; Να κάτι: Δε θα παραμείνει τόσο έντονο πάντα το χρώμα τους. Μετά τον τοκετό, συνήθως ξεθωριάζουν και αποκτούν ένα λιγότερο χτυπητό γκρι-ασημί χρώμα.

Τι να δοκιμάσετε!! ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ

Τώρα που έχετε αρχίσει να φαίνεστε έγκυος ( και όχι σαν να το έχετε παρακάνει με το Ben & Jerry’s) και οι κλωτσιές δεν μπορούν να παρερμηνευτούν ως αέρια, ξεκινά η πλήρης συνειδητοποίηση της εγκυμοσύνης. Αυτή ίσως να συνοδεύεται, όπως θα δείτε, και από κάποια συναισθήματα αβεβαιότητας και άγχους που και εσείς η ίδια θα διστάζετε να παραδεχτείτε (Εγώ μαμά; Κάποιο λάθος θα έχει γίνει!). Μην ανησυχείτε-και κάνετε υπομονή. Σε κάποιο στάδιο της εγκυμοσύνης (συνήθως όταν η εγκυμοσύνη γίνει απτή πραγματικότητα) σχεδόν κάθε μελλοντική μητέρα (και πατέρας!) αρχίζει να αισθάνεται άγχος και φόβο λες και είναι φυγάς σε τρένο-με τεράστιες αλλαγές να τον περιμένουν στη γωνία. Και όχι μόνο είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε άγχος, αλλά είναι και απολύτως υγιές να το παραδέχεστε.

Συζητήστε τα αισθήματά σας με φίλους που έχουν αποκτήσει παιδί-θα σας διαβεβαιώσουν ότι είχαν τις ίδιες σκέψεις. Το σημαντικότερο, συζητήστε τους φόβους σας με το σύντροφό σας, που ίσως να έχει εξίσου μεγάλη ανάγκη μια εκ βαθέων συζήτηση.

Χρήσιμες Συμβουλές

Πρέπει να ασκείστε, αλλά η κολύμβηση, η γιόγκα ή το περπάτημα να γίνονται σε χαλαρούς ρυθμούς. Είστε πιο επιρρεπής σε τραυματισμούς τώρα χάρη στη ρελαξίνη, που χαλαρώνει τους συνδέσμους στο σώμα σας.

Η κοιλίτσα σας είναι πια κοινό μυστικό! Οι περισσότεροι άνθρωποι που συναντάτε θα καταλαβαίνουν ότι το αυξανόμενό της μέγεθος δεν οφείλεται στις υπερβολές με παχυντικά φαγητά.

Επειδή το σώμα σας περιέχει περίπου 50% περισσότερο αίμα και υγρά απ ’ότι πριν την εγκυμοσύνη, τα πέλματά σας ίσως να έχουν πρηστεί. Γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της ημέρας να κάθεστε και να σηκώνεστε αρκετές φορές.

Συνήθη Συμπτώματα

Εμβρυική Κίνηση
Πλέον ίσως να αισθάνεστε το μωρό σας να στριφογυρίζει και να κλωτσάει μέσα στη μήτρα (αν και πολλές μητέρες παρερμηνεύουν αυτή την αίσθηση ως αέρια). Απολαύστε αυτά τα πρώτα τρυφερά χτυπηματάκια-σύντομα οι κλωτσιές του αναπτυσσόμενου βρέφους θα γίνουν πιο επιθετικές.

Πρήξιμο και Αέρια
Η αυξανόμενη πίεση που ασκεί η μήτρα σας στο οσχέο σας ίσως να σημαίνει ότι δυσκολεύεστε να συγκρατηθείτε (να συγκρατήσετε τα αέριά σας, δηλαδή). Να πίνετε πολύ νερό και να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε ίνες για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα, που μπορεί να επιδεινώσει τα αέρια.

Αιμορραγούντα Ούλα
Αν τα φλεγμονώδη, αιμορραγούντα ούλα σας βάφουν ροζ την οδοντόβουρτσά σας, να αποφεύγετε τις καραμέλες που κολλούν στα δόντια, ιδίως αν δεν μπορείτε να βουρτσίσετε μετά τα δόντια σας. Η γλυκιά ουσία αυξάνει τα βακτηρίδια του στόματος και ερεθίζει ακόμη περισσότερο τα ούλα.

Αυξημένη Όρεξη
Έχετε διαρκώς όρεξη…για φαγητό; Να έχετε μαζί σας υγιεινά σνακ (όπως ξηρούς καρπούς, σταφίδες,  ποικιλίες από δημητριακά και φρούτα ή μπάρες δημητριακών), ώστε να έχετε θρεπτικά καύσιμα που θα κρατήσουν εσάς και το μωρό σας χορτάτους ακόμη και όταν είστε στο δρόμο.

Πόνοι στην Πλάτη
Όχι μόνο μετακινείται το κέντρο βάρους σας ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στην πλάτη σας, αλλά και η ορμόνη ρελαξίνη αναγκάζει τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις σας να τεντώνονται και να χαλαρώνουν, που συνεπάγεται μεγαλύτερο πόνο στην πλάτη. Εάν έχετε τη δυνατότητα, δώστε χρήματα για ένα προγεννητικό μασάζ από ειδικά εκπαιδευμένο επαγγελματία.

Τα Νύχια Σας Αναπτύσσονται Γρήγορα
Έχετε παρατηρήσει ότι τα μαλλιά και τα νύχια σας μεγαλώνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς; Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται εν μέρει στις ορμόνες εγκυμοσύνης-όπως και η αυξανόμενη κυκλοφορία στο σώμα σας, που τροφοδοτεί τα χέρια και τα νύχια σας με πρόσθετα θρεπτικά συστατικά (και το μωρό σας, βεβαίως).