Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

2o

Εικοστή Εβδομάδα

ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΣΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Το μωρό σας έχει μέγεθος μικρού πεπονιού. Αγόρι ή Κορίτσι; Μπορείτε να το ανακαλύψετε αυτή την εβδομάδα μέσω ενός υπέρηχου ρουτίνας!

Κουβαλάτε έναν αθλητή βαρέων βαρών στην κοιλιά σας την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Ο μικρός σας πρωταθλητής ζυγίζει περίπου 285 γραμμάρια και έχει ύψος από την κεφαλή ως τους γλουτούς, σχεδόν 16 εκατοστά. Φανταστείτε ένα μικρό πεπόνι (και  εξίσου γλυκό). Ενώ  είναι σαφές ότι το μωρό σας αναπτύσσεται, μένει ακόμη πολύς ελεύθερος χώρος εκεί μέσα, το οποίο του επιτρέπει να ελίσσεται (και επιτρέπει σε εσάς να αντιλαμβάνεστε τα ακροβατικά κόλπα του!).

Αγόρι ή Κορίτσι;
Αναρωτιέστε αν η αυτή η κοιλίτσα με μέγεθος πεπονιού περιέχει ένα αγοράκι ή κοριτσάκι;
Να η ευκαιρία σας να ρίξετε μια ματιά!

Παρόλο που τα εξωτερικά γεννητικά όργανα τόσο σε αρσενικά όσο και σε θηλυκά έμβρυα έχουν ακόμη δρόμο ώσπου να αναπτυχθούν, θα μπορέσετε να ανακαλύψετε το φύλο του μωρού σας
μέσω του υπέρηχου του δεύτερου τριμήνου, που συνήθως προγραμματίζεται οποιαδήποτε στιγμή μεταξύτης 18ης και 20ης εβδομάδας. Αυτή η εξέταση ρουτίνας δίνει στο γιατρό σας τη δυνατότητα να δει πώς  προχωρούν εκεί μέσα τα πράγματα ( και προχωρούν  με ραγδαίους ρυθμούς!). Εάν φέρετε ένα θηλυκό έμβρυο, η μήτρα της είναι  είναι πλήρως διαμορφωμένη αυτή την εβδομάδα και το κολπικό της κανάλι έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται (το οποίο σημαίνει ότι σε μερικές δεκαετίες μπορεί να βρίσκεται στη δική σου θέση, γιαγιά!). Επιπλέον, έχει περίπου εφτά εκατομμύρια ωάρια σε πρωτόλεια μορφή στις μικροσκοπικές της ωοθήκες. Μέχρι να γεννηθεί, ο αριθμός τους θα έχει μειωθεί σε δυο εκατομμύρια (περισσότερα από όσα θα ήλπιζε ποτέ να χρησιμοποιήσει)-ο οριστικός  αριθμός των ωαρίων που θα έχει σε όλη της τη ζωή. Εάν το ωάριό σας είναι αγόρι, οι όρχεις του θα έχουν ξεκινήσει την κάθοδό τους αυτή την εβδομάδα, αν και είναι ακόμη στην κοιλία περιμένοντας το όσχεο να σταματήσει να αναπτύσσεται , ώστε να έχουν ένα μέρος για να εγκατασταθούν  τις επόμενες εβδομάδες.

Το σώμα σας κατά την διάρκεια της εικοστής εβδομάδας

Ανάπτυξη Μαλλιών και Νυχιών
Τώρα που είστε στα μέσα της εγκυμοσύνης σας (πέρασαν 20 εβδομάδες, απομένουν άλλες 20!), το μικρό πεπονάκι που κουβαλάτε αρχίζει να μετατρέπεται σε κάτι πιο απτό , καθώς αισθάνεστε τις κινήσεις του  και προκαλείτε χαμόγελα στους περαστικούς που βλέπουν την κοιλίτσα σας.

 Ίσως να έχετε παρατηρήσει, επίσης, ότι τα νύχια σας είναι πιο δυνατά και οι τρίχες (σε όλο σας το σώμα) μεγαλώνουν πιο γρήγορα από το συνηθισμένο, και έχετε την αίσθηση ότι είναι πιο χοντρές και πυκνές. Μπορείτε και πάλι να ευχαριστήσετε τις ορμόνες εγκυμοσύνης, που προκαλούν μια «έκρηξη» του κυκλοφοριακού που μεταφέρει πρόσθετα θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα των τριχών και των νυχιών. Όμως, παρόλο που τα νύχια σας  είναι μακριά, μπορεί να γίνουν ξηρά και εύθραυστα (φυσικά, ευθύνονται και πάλι εκείνες οι ορμόνες εγκυμοσύνης). Και παρόλο που μπορεί να λατρεύετε τις πλούσιες μπούκλες σας, μην κακομάθετε: Οι ένδοξες μέρες για τα μαλλιά σας  θα λήξουν με τον τοκετό, οπότε η φυσιολογική τριχόπτωση που είχε κατασταλεί λόγω εγκυμοσύνης (εξού και η πυκνή χαίτη) θα συνεχιστεί και με το παραπάνω.

Τι να δοκιμάσετε!! ΘΡΕΨΤΕ ΤΗΝ ΟΛΟΕΝΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΕΞΗ ΣΑΣ

Βρίσκεστε στη Ζώνη της Πείνας;

Έχοντας αφήσει πίσω σας εβδομάδες ναυτίας και απέχθειας για τις τροφές, ίσως να είστε έτοιμες να αναπληρώσετε το χαμένο έδαφος σε φαγητό ( αντίο κράκερ, καλως ήρθατε γεύματα τεσσάρων πιάτων!). Όμως, προτού ορμήσετε στον πλουσιοπάροχο μπουφέ το μεσημέρι, να κάτι που θα πρέπει ίσως να σκεφτείτε.

Η μετριοπαθής προσέγγιση που ακολουθούσατε σε ότι αφορά τα γεύματα την περίοδο της αναγούλας, εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος τρόπος να τρέφεστε εσείς και το μωρό σας τώρα που το φαγητό έχει ξαναμπεί για τα καλά στην καθημερινότητά σας. 

Όχι μόνο θα σας βοηθήσει να αποφύγετε ενοχλητικά στομαχικά προβλήματα ( όπως η καούρα και η δυσπεψία,  που σίγουρα θα έχουν εγκατασταθεί στη δεύτερη επίσκεψη στον μπουφέ), αλλά επιπλέον εξασφαλίζει ότι το μωρό σας λαμβάνει σταθερή ποσότητα θερμίδων όταν το χρειάζεται περισσότερο. Μάλιστα, οι μελέτες δείχνουν ότι οι μαμάδες που τρώνε τουλάχιστον πέντε-έξι μικρά γεύματα και σνακ τη μέρα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για μια επιτυχή εγκυμοσύνη. Φάτε όταν χτυπήσει η πείνα, και πολύ, μάλιστα-μόνο να τρώτε  λίγο λίγο κάθε φορά.

Χρήσιμες Συμβουλές

Πρώτη φορά μητέρα; Ίσως έχετε αρχίσει να αισθάνεστε τις πρώτες κινήσεις του μωρού σας κάποια στιγμή ανάμεσα στη 18η εβδομάδα και τώρα. Προσοχή: Ίσως να νομίζετε ότι οι αμυδρές αυτές κινήσεις είναι πεταλούδες, αέρια ή κοιλίτσα που γουργουρίζει.

Εάν δε θέλετε να περιμένετε μέχρι την ημέρα της γέννησης για να ανακαλύψετε εάν περιμένετε αγόρι ή κορίτσι, τώρα είναι η στιγμή που ο γιατρός σας ή ο τεχνικός υπέρηχου μπορεί να μοιραστεί τα νέα.

Προτιμήστε να μοιραστείτε την οδήγηση με άλλους: Η εγκυμοσύνη συνδέεται με αύξηση 42 τοις εκατό σοβαρών ατυχημάτων  κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. Συμπτώματα όπως η ναυτία, η κόπωση και η αφηρημάδα αυξάνουν τον κίνδυνο. 

Συνήθη Συμπτώματα

Καούρα και Δυσπεψία
Εάν αναζητάτε μια απλή λύση για τις καούρες, δοκιμάστε να μασήσετε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά από κάθε γεύμα. Η αυξημένη ποσότητα σάλιου που παράγει ουδετεροποιεί τα γαστρικά οξέα και αναγκάζει τα υγρά να επιστρέψουν στο στομάχι.

Τάση για Λιποθυμία ή Ζαλάδα
Οι αποπνικτικοί, ζεστοί χώροι μπορεί να προκαλέσουν ζαλάδα (όχι απλούς πονοκεφάλους), ιδίως όταν το σώμα σας ήδη παράγει μεγάλες ποσότητες θερμότητας χάρη σε αυτό το ψωμάκι που ζεσταίνετε στο φουρνάκι σας. Προσπαθήστε να δροσίζεστε κάνοντας διαλείμματα για να πάρετε αέρα και φορώντας ριχτά ρούχα.

Οίδημα (Πρήξιμο των Πελμάτων και των Αστραγάλων)
Εάν η κατακράτηση νερού στους αστραγάλους και τα πέλματά σας σας προκαλεί πόνο, φροντίστε να φοράτε άνετα  (όχι στενά!) παπούτσια όταν βγαίνετε έξω και να βάζετε παντόφλες όταν επιστρέφετε στο σπίτι. Επίσης, να αποφεύγετε τις στενές κάλτσες ή καλσόν, που μπορούν να διακόψουν τη ροή του αίματος-να αφήνετε τα υγρά να ρέουν ελεύθερα για να ελαχιστοποιήσετε το πρήξιμο στα κάτω άκρα σας.

Περιστασιακοί Πονοκέφαλοι
Παρατηρείτε ότι οι πονοκέφαλοι εμφανίζονται όταν ζεσταίνεστε υπερβολικά σε αποπνικτικούς χώρους χωρίς παράθυρα ή κάτω από λάμπες φθορίου;  Να φροντίζετε να κάνετε διάλειμμα για καθαρό αέρα κάμποσες φορές στη διάρκεια της ημέρας και να ντύνεστε σε στρώσεις για να μην παραζεσταίνεστε, καθώς αυτό μπορεί να σας προκαλέσει πονοκέφαλο.

Κράμπες στα Πόδια
Οι ειδικοί δεν έχουν διευκρινίσει τι προκαλεί κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όμως μια θεωρία είναι ότι προκαλούνται από συμπιεσμένα αιμοφόρα αγγεία στα πόδια (συνέπεια πρόσθετου βάρους και πρηξίματος). Βοηθήστε το αίμα να κυκλοφορήσει στο σώμα σας πιο εύκολα-και ελαχιστοποιήστε τις κράμπες-σηκώνοντας όταν μπορείτε τα πόδια σας και καταναλώνοντας πολλά υγρά.

Ο Αφαλός Σας Βγαίνει Προς Τα Έξω
Ο χαριτωμένος σας αφαλός που δεν προεξέχει μπορεί ξαφνικά να αρχίσει να ξεπροβάλλει, καθώς η μήτρα σας σπρώχνει προς τα εμπρός την κοιλιά. Εάν δε σας αρέσει η καινούργια του όψη, μην ανησυχείτε-ο αφαλός σας θα επιστρέψει στην αρχική του μορφή μετά τον τοκετό.