Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

2o

Δέκατη ένατη Εβδομάδα

ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΤΗΣ ΕΝΑΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Αναπτύσσεται το βέρνιξ κασιόσα
Με μήκος 15 περίπου εκατοστά αυτή την εβδομάδα και βάρος λίγο μεγαλύτερο από 220 γραμμάρια, το μωρό σας έχει πραγματοποιήσει ένα αναπτυξιακό άλμα και έχει τώρα το μέγεθος ενός μεγάλου μάνγκο.

Επιπλέον, το μικρό σας καλύπτεται από μια τυρώδη στρώση. Σωστά διαβάσατε-μια προστατευτική ουσία που ονομάζεται βέρνιξ κασιόσα ( το «βέρνιξ» είναι το βερνίκι στα λατινικά, ενώ  «κασιόσα» σημαίνει τυρί) καλύπτει τώρα το δέρμα του εμβρύου. Είναι λιπαρή, λευκή και αποτελείται από lanugo ( το χνούδι που λέγαμε), σμήγμα από τους αδένες του μωρού και νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Αυτό το «τυρί» με κέρινη υφή μπορεί να ακούγεται κάπως αηδιαστικό , αλλά έχει σπουδαίο λόγο ύπαρξης: Το βέρνιξ προστατεύει το ευαίσθητο δέρμα του μωρού σας από το αμνιακό υγρό που το περιβάλλει. Χωρίς αυτό, θα ήταν  πολύ ρυτιδωμένο κατά τη γέννηση ( όπως θα ήσασταν εσείς αν μουλιάζατε εννέα μήνες σε μια μπανιέρα). Το βέρνιξ αποβάλλεται σιγά σιγά καθώς πλησιάζει η ώρα του τοκετού, αν και μερικά μωρά –ιδίως τα πρόωρα- παραμένουν καλυμμένα από αυτό στη γέννα, οπότε θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την πρώτη αντιγηραντική κρέμα του μωρού σας.

Το σώμα σας κατά την διάρκεια της δέκατης ένατης εβδομάδας

Κράμπες των Ποδιών
Δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση από το να πέφτετε στο κρεβάτι έπειτα από μια μεγάλη, εξαντλητική ημέρα-ιδίως αν είστε έγκυος.  Πεθαίνοντας για έναν καλό ύπνο-στην κυριολεξία , αν σας «πεθαίνει» πάλι  η πλάτη σας-σηκώνετε τα σκεπάσματα και ετοιμάζεστε να ταξιδέψετε  αμέριμνη στη χώρα των ονείρων. Όμως αν μοιάζετε με πολλές άλλες μελλοντικές μαμάδες, μπορεί κάτι να σας κρατά ξύπνια απόψε (εκτός από την έγνοια για το χρώμα του μωρουδιακού δωματίου): οι κράμπες στα πόδια. Αυτοί οι επώδυνοι σπασμοί που εκτείνονται σε όλο το μήκος των κνημών σας είναι πολύ συνήθεις κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου. Παρόλο που οι κράμπες αυτές μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα τις αντιληφθείτε (θέλοντας και μη!) περισσότερο τη νύχτα.

Κανείς δε γνωρίζει πού οφείλονται, παρόλο που υπάρχουν πολλές  αληθοφανείς θεωρίες. Ίσως απλώς οι μυς των ποδιών σας να έχουν κουραστεί από το πρόσθετο φορτίο της εγκυμοσύνης. Ή τα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα προς και από τα πόδια σας να συμπιέζονται από το αναπτυσσόμενο έμβρυο τη 19η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Έχει διατυπωθεί , επίσης, η υπόθεση ότι συνδέονται  με κάποιο τρόπο με τις διατροφικές συνήθειες, αν και η υποψία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις μελέτες. Όποια και αν είναι η αιτία, θα χρειαστείτε μια γρήγορη λύση όταν σας «επισκεφτεί»  η κράμπα-ιδίως αν στέκεται εμπόδιο ανάμεσα σε εσάς και έναν καλό ύπνο. Ιδού, λοιπόν, μια συμβουλή: Ισιώστε το πόδι και λυγίστε απαλά τους αστραγάλους και τα δάχτυλα των ποδιών προς τα καλάμια σας.

Τι να δοκιμάσετε!! ΑΙΣΘΑΝΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

Η αδελφή σας είπε ότι αισθανόταν το μωρό να κλωτσάει  σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης- το ίδιο και η φίλη σας- όμως μέχρι στιγμής, δεν έχετε αισθανθεί τίποτε. Εκτός από τα αέρια το πρωί…για αέρια δεν πρόκειται; Μπορεί, μπορεί και όχι.

Αυτές οι πρώτες, αδύναμες κλωτσιές μπορεί να γίνουν αισθητές με διάφορους τρόπους οποιαδήποτε στιγμή, κατά μέσο όρο, ανάμεσα στη 18η και 22η εβδομάδα-από το αμυδρότερο φτερούγισμα μέχρι την πιο δυνατή γροθιά. Ή ως φυσαλίδες αερίων που τελικά δεν προκαλούνται καθόλου από αέρια (μέρες ολόκληρες μπορεί να νομίζετε ότι φταίνε τα αποξηραμένα φρούτα που καταναλώνετε).

 

Μερικές φορές οφείλονται στο βάρος σας (όσο λεπτότερη είστε , τόσο πιθανότερο είναι να αισθανθείτε πιο νωρίς τις κλωτσιές), μερικές φορές στο μυικό σας τόνο (όσο πιο χαλαροί είναι οι μυς της μήτρας, τόσο πιο εύκολα θα αισθανθείτε τις κλωτσιές-είναι ο λόγος που οι γυναίκες που γεννούν δεύτερη φορά τις αισθάνονται νωρίτερα), άλλοτε οφείλονται στη θέση του μωρού σας (όταν το μωρό κλωτσάει με κατεύθυνση προς το εσωτερικό, είναι πιο δύσκολο να αντιληφθείτε τις κινήσεις).    

Επίσης, μια ανακριβής ημερομηνία τοκετού μπορεί να σας κάνει να αναρωτιέστε εάν αυτή ήταν η πρώτη, πανηγυρική κλωτσιά του μωρού σας. Μην ανησυχείτε, δεν υπάρχει περίπτωση να την προσπεράσετε, αρκεί το μωρό σας να τελειοποιήσει την τεχνική και να μεγαλώσει αρκετά ώστε να μπορεί να δώσει γερή γροθιά.

Χρήσιμες Συμβουλές

Είναι πιθανόν να υποφέρετε από κολπική μυκητίαση κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Όμως, είναι δυσκολότερο να την ελέγξετε όταν περιμένετε παιδί, επομένως συμβουλευτείτε το γιατρό σας για την πιο ενδεδειγμένη μέθοδο θεραπείας.

– Παρόλο που μάλλον δε θα παρακολουθήσετε μαθήματα τοκετού μέχρι το τρίτο τρίμηνο, να κάνετε τώρα έρευνα, καθώς υπάρχει πλήθος επιλογών. Και να έχετε υπόψη ότι σε μερικά μαθήματα υπάρχει λίστα αναμονής.

Σκεφτείτε το καλά πριν προχωρήσετε σε αναμνηστικό τρισδιάστατο υπέρηχο. Υπάρχει κίνδυνος ανειδίκευτοι τεχνικοί μπορεί να χρησιμοποιήσουν ρεύμα υψηλής ισχύος για μεγαλύτερο διάστημα από το ενδεδειγμένο.

Συνήθη Συμπτώματα

Αυξημένη Όρεξη
Δυσκολεύεστε να μείνετε μακριά από το ψυγείο (και από τα ντουλάπια και την αποθήκη με τα τρόφιμα); Να μη φέρνετε λαχταριστά ανθυγιεινά φαγητά στο σπίτι. Αντ’ αυτού να γεμίσετε την κουζίνα σας με θρεπτικές τροφές-όμως, ενίοτε επιτρέψτε στον εαυτό σας να υποκύψει σε αμαρτωλές λιχουδιές, για να μην πέσετε με τα μούτρα αργότερα.

Τάση για Λιποθυμία ή Ζαλάδα
Η αναπτυσσόμενη μήτρα σας μπορεί να ασκεί πίεση στα αιμοφόρα αγγεία σας ( εκτός από άλλα μέρη του σώματος), μειώνοντας τη ροή αίματος στον εγκέφαλο και προκαλώντας σας ζαλάδα. Παρόλο που η ζαλάδα είναι σύνηθες φαινόμενο, μην την αγνοήσετε-κάντε διάλειμμα και καθίστε ή ξαπλώστε αμέσως μόλις αισθανθείτε ελαφρύ το κεφάλι, ώστε να μη βλάψετε τον εαυτό σας ή το μωρό.

Πόνοι στην Πλάτη
Καθώς η μήτρα σας μεγαλώνει, μπορεί να αισθανθείτε το κέντρο βάρους σας να μετακινείται μπροστά, ασκώντας περισσότερη πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης σας. Μην κουράζετε και άλλο την πλάτη σας και επιτρέψτε σε άλλους να σηκώνουν μεγάλα βάρη για εσάς. Εάν είναι απολύτως απαραίτητο να σηκώσετε κάτι, ισορροπήστε ανοίγοντας διάπλατα τα πόδια, λυγίστε τα γόνατα (όχι τη μέση) και σηκώστε το βάρος σιγά σιγά με τα χέρια και τα πόδια, όχι την πλάτη.

Δυσκοιλιότητα
Εάν δεν μπορείτε με τίποτα να ενεργείστε τακτικά, ρίξτε μια ματιά στα συμπληρώματα και τα φάρμακά σας: Μερικά, όπως ο σίδηρος, μπορούν να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα. Ζητήστε το γιατρό σας να σας βοηθήσει να βρείτε εναλλακτικές λύσεις, ώσπου να βρει το ρυθμό του το πεπτικό σας σύστημα.

Βουλωμένη Μύτη
Το πρήξιμο στις ρινικές σας διόδους δυσχεραίνει την αναπνοή σας; Ιδού πώς να φυσήξετε τη μύτη σας χωρίς να βλάψετε τις ρινικές μεμβράνες και να προκαλέσετε αιμορραγία από τη μύτη: Χρησιμοποιήστε τον αντίχειρα για να κλείσετε το ένα ρουθούνι και φυσήξτε ελαφρά από το άλλο.

Ραγάδες
Σχεδόν το 90 τοις εκατό των γυναικών εμφανίζουν ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οπότε δεν είστε μόνη. Μολονότι δεν υπάρχει αποδεδειγμένη θεραπεία, ενυδατικές ουσίες όπως το βούτυρο κακάο μπορεί να απαλύνει το αίσθημα ξηρότητας και φαγούρας που συνδέεται με το «τσιτωμένο» δέρμα.