Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

2o

Δέκατη όγδοη Εβδομάδα

ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΤΗΣ ΟΓΔΟΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Το μωρό χασμουριέται
Με μήκος  14 εκατοστά ( από την κορυφή ως τους γλουτούς) και βάρος 140-185 γραμμάρια-σχεδόν ίσο με το βάρος ενός στήθους κοτόπουλου χωρίς κόκαλα- το μωρό σας θα είναι αρκετά ανεπτυγμένο τώρα ή οποιαδήποτε στιγμή μέσα στις επόμενες εβδομάδες ώστε  να το αισθανθείτε να στριφογυρίζει, να κυλιέται, να κλωτσάει και να δίνει μπουνιές μέσα στη μήτρα. Και η νέα  ικανότητα της εβδομάδας: Το  μωρό σας έχει τελειοποιήσει την τέχνη του χασμουρητού, όπως και του λόξυγγα (τον τελευταίο ίσως τον κολλήσετε και εσείς σύντομα!). Μάλιστα, μπορεί να διακρίνετε αυτό το αξιαγάπητο χασμουρητό και όλες τις υπόλοιπες εμβρυικές κινήσεις στον υπέρηχό σας αυτή την εβδομάδα.

Το νευρικό σύστημα του μωρού ωριμάζει γρήγορα
Κάτι που δε θα δείτε στον υπέρηχο-αλλά θα μάθετε ότι μπαίνει πλέον σε λειτουργία- είναι το νευρικό σύστημα του μωρού σας, το οποίο ωριμάζει με γοργούς ρυθμούς όταν είστε 18 μηνών έγκυος. Τα νεύρα που είναι τώρα καλυμμένα με μια ουσία που λέγεται μυελίνη,  η οποία  επιταχύνει την αποστολή μηνυμάτων από το ένα μυικό κύτταρο στο άλλο, σχηματίζουν πιο σύνθετους συνδέσμους. Τα νεύρα του εγκεφάλου εξελίσσονται σε εκείνα που θα  εξυπηρετούν τις αισθήσεις της αφής, της γεύσης, της οσμής, της όρασης και της ακοής. Μια και περί ακοής ο λόγος, η ακοή του μωρού σας οξύνεται και το μικρό σας αντιλαμβάνεται πλέον περισσότερο τους ήχους που προέρχονται από το εσωτερικό του σώματός σας (αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ακούτε ο ένας το λόξυγγα του άλλου!).

Το σώμα σας κατά την διάρκεια της δέκατης όγδοης εβδομάδας

Η Στάση του Σώματός Σας Αλλάζει
Είναι κορίτσι ή αγόρι; Μήπως είναι πεπόνι; Πράγματι, η μήτρα σας έχει το μέγεθος πεπονιού τη 18η εβδομάδα εγκυμοσύνης και πλέον την αισθάνεστε περίπου 4 εκατοστά κάτω από τον αφαλό σας-ψηλαφίστε την , λοιπόν.

Η Πλάτη Σας Πονάει
Μπορεί να αισθάνεστε κάτι ακόμη αυτή την περίοδο: πόνους στην πλάτη. Η αυξανόμενη σε μέγεθος μήτρα σας μετακινεί το κέντρο βάρους σας-που σημαίνει ότι το κάτω μέρος της πλάτης ωθείται προς τα εμπρός ενώ ή κοιλιά σας ωθείται  προς τα έξω ( ό,τι πρέπει για να σκουντήσετε τον τύπο που πρόλαβε την τελευταία ελεύθερη θέση στο λεωφορείο, αλλά κακό για τους μυς της πλάτης σας). Συνυπολογίστε και τις αλλαγές που επιφέρει η ορμόνη της εγκυμοσύνης ρελαξίνη- χαλαρώνει, δηλαδή, όλους σας τους συνδέσμους, συμπεριλαμβανομένων όσων συνδέουν τα πυελικά σας οστά στη σπονδυλική σας στήλη, και ότι «ξεσφίγγει» τις αρθρώσεις-και το αποτέλεσμα είναι ραχιαλγίες και πόνοι. Απαλύνετε τον πόνο χρησιμοποιώντας  ένα πατάκι , ώστε  να είναι τα πόδια σας ελαφρώς ανυψωμένα όταν κάθεστε. Όταν στέκεστε όρθια, τοποθετήστε το ένα πόδι σε ένα χαμηλό σκαμπό ει δυνατόν , για να αφαιρέσετε λίγη από την πίεση που ασκείται στο κάτω μέρος της πλάτης σας. Ένα μεγάλης διάρκειας, ζεστό μπάνιο μπορεί επίσης να κάνει θαύματα. Εάν ο πόνος στην πλάτη επιμένει, συμβουλευτείτε οπωσδήποτε το γιατρό σας.

Τι να δοκιμάσετε!! ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΙΣ ΚΑΟΥΡΕΣ

Ξεχάστε το τσίλι μπουρίτο με έξτρα πιπεριές χαλαπένιος-μερικές φορές ακόμη και μια μπουκιά από το τοστ σας αρκεί για να βάλει φωτιά στο στομάχι σας αυτές τις μέρες. Αυτό είναι το τραγικό με τις καούρες-ένα απόλυτα συνηθισμένο σύμπτωμα που μπορεί να επιμείνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Οποιαδήποτε προσπάθεια για πρόληψη αξίζει όσο ένα κιλό αντιόξινα χάπια Τums ( να τα έχετε, όμως, και αυτά εύκαιρα-ιδίως επειδή θα απαλύνουν την καούρα αυξάνοντας την πρόσληψη ασβεστίου). Καταρχήν, να τρώτε αργά και να μασάτε καλά (μην τρώτε μεσημεριανό στο πόδι και μην καταβροχθίζετε το βραδινό σας όρθια).

Να τρώτε μικρότερα γεύματα και σνακ  αντί για ανθυγιεινά, γεύματα που είναι ωρολογιακές βόμβες για το στομάχι. Να κάθεστε  ευθυτενής λίγες ώρες μετά τό φαγητό (ή όση ώρα μπορείτε προτού να σωριαστείτε στο κρεβάτι).

Τέλος, να κοιμάστε με το κεφάλι ανυψωμένο ( βοηθάει και με το χασμουρητό, άλλωστε). Επίσης, να αποφεύγετε οτιδήποτε βλέπετε στο μενού με τη φωτογραφία μιας φλόγας δίπλα!

Χρήσιμες Συμβουλές

Η εγκυμοσύνη συνοδεύεται συχνά και από χαμηλή πίεση. Για να αποφύγετε το αίσθημα ζαλάδας, πάντα να σηκώνεστε αργά-αργά από οριζόντια ή καθιστή στάση.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου το σώμα απελευθερώνει τη ρελαξίνη, μια ορμόνη που χαλαρώνει τους συνδέσμους που συγκρατούν τα οστά, με συνέπεια να έχετε πόνους στη λεκάνη και τους γοφούς, ενώ ενδέχεται  να μεγαλώσουν και τα πέλματά σας!

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να συναντηθείτε με υποψήφιους παιδιάτρους. Να κάνετε πολλές ερωτήσεις σχετικά με θέματα όπως η διαθεσιμότητά τους, οι διασυνδέσεις τους με νοσοκομεία, τα εμβόλια και η περιτομή.

Συνήθη Συμπτώματα

Κίνηση του Εμβρύου
Εάν αντιληφθείτε ένα παράξενο γουργουρητό στην κοιλιά σας αυτές τις ημέρες, ίσως να έχετε να αρχίσει να αισθάνεστε τις κινήσεις του μωρού σας μέσα στη μήτρα! Όμως μην ανησυχείτε εάν δεν έχετε ακόμη αυτή την πρωτόγνωρη αίσθηση-ίσως σας πάρει ακόμη μερικές εβδομάδες για να αντιληφθείτε τις πρώτες αυτές κλωτσιές.

Κράμπες των Ποδιών
Σαν να μην έφταναν οι επισκέψεις στην τουαλέτα που διακόπτουν τον πολύτιμο ύπνο σας, τώρα ίσως να σας ξυπνούν απότομα και σπασμοί στις γάμπες σας. Οι ειδικοί δεν είναι απολύτως βέβαιοι για την αιτία που τους προκαλεί, αλλά μπορείτε να τους αποφύγετε τεντώνοντας τις γάμπες σας πριν πέσετε για ύπνο.

Ραγάδες
Εάν σας ρίχνει ψυχολογικά  η εμφάνιση νέων ραγάδων, ιδού μια δραστηριότητα που ίσως σας φτιάξει το κέφι-να ζητήσετε από το σύντροφό σας να  τρίψει την κοιλιά σας με ενυδατική λοσιόν. Και με την ευκαιρία βάλτε τον να σας κάνει και μασάζ!

Πρήξιμο και Αέρια
Δυσκολεύεστε να συγκρατήσετε τις φυσαλίδες αερίων; Χαλαρώστε-η ένταση σας κάνει να καταπίνετε αέρα και εντείνει το πρόβλημα.

Αιμορραγούντα Ούλα
Οι ενοχλητικές ορμόνες εγκυμοσύνης προκαλούν πρήξιμο των βλεννωδών ορμονών του σώματος (και του στόματος), που συνεπάγεται  φλεγμονές, ερεθισμό και αιμορραγία των ούλων. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να τα καθαρίζετε με νήμα και να τα βουρτσίζετε τακτικά για να αποτρέψετε την περιοδοντίτιδα, αλλά αποφύγετε τις πολύ επιθετικές μεθόδους, γιατί  μπορεί να ερεθίσουν ακόμη  περισσότερο τα ευαίσθητα ούλα.

Οίδημα ( Πρήξιμο των Πελμάτων και Αστραγάλων)
Καθώς οι ιστοί του σώματός σας συσσωρεύουν υγρό ( το κυοφορούν σώμα σας χρειάζεται πρόσθετα αποθέματα υγρών για να συντηρήσει εσάς και το μωρό σας), ίσως παρατηρήσετε πρήξιμο στους αστραγάλους και τα πέλματά σας ( υγρό συνηθίζει να μαζεύεται εκεί χάρη στο νόμο της βαρύτητας). Για να μειώσετε την κατακράτηση υγρών στα πέλματα, αποφεύγετε να στέκεστε όρθια ή να κάθεστε πολλή ώρα-και προσπαθήστε να έχετε ανυψωμένα τα πόδια σας όταν μπορείτε.