Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

2o

Δέκατη έβδομη Εβδομάδα

ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΤΗΣ ΕΒΔΟΜΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Τα μάτια του μωρού σας λειτουργούν
Το μωρό σας ζυγίζει τώρα 85-115 ολόκληρα γραμμάρια και έχει μήκος 10-13 εκατοστά. Η ραχοκοκαλιά και οι μικροί μυς στην πλάτη του ενισχύονται, ώστε να μπορεί να ευθυγραμμίσει το κεφάλι και το λαιμό του ακόμη περισσότερο. Και χάρη στους αναπτυσσόμενους μυς του προσώπου του, το μωρό σας μπορεί να συνοφρυωθεί και να μισοκλείσει τα μάτια του, ακόμη και σε αυτό το πρώιμο στάδιο. Επιτέλους, λειτουργούν και τα μάτια του, και κινούνται λίγο από τη μια άκρη στην άλλη ενώ αντιλαμβάνονται και το φως (παρόλο που τα βλέφαρα είναι ακόμη σφραγισμένα). Τσα!

Το δέρμα του μωρού είναι διάφανο
Το έμβρυό σας ομορφαίνει επίσης- αποκτά πρόσωπο με φρύδια και βλεφαρίδες- όμως είναι πολύ αδύνατο, καθώς δεν έχει ακόμη λίπος. Λεπτό είναι και το μωρουδίσιο δέρμα του: Είναι σχεδόν διάφανο τώρα, οπότε αν κοιτούσατε μέσα στη μήτρα σας, θα μπορούσατε να δείτε τα αιμοφόρα αγγεία του μωρού σας κάτω από το λεπτό του δέρμα.

Το μωρό ακούει τη φωνή σας
Ακούστε: Μικρά οστά στα αυτιά του εμβρύου είναι στη θέση τους, με πιθανό αποτέλεσμα να μπορεί να ακούσει τη φωνή σας όταν μιλάτε (ή τραγουδάτε στο ντους) τη 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, μωρά που ακούνε τραγούδια ενώ είναι στη μήτρα αναγνωρίζουν την ίδια μελωδία, όταν τους την τραγουδάνε ξανά μετά τη γέννηση (επιλέξτε τα νανουρίσματά σας έχοντας αυτό υπόψη).

Το σώμα σας κατά την διάρκεια της δέκατης έβδομης εβδομάδας

Το Μωρό εξασκείται στο βύζαγμα και την κατάποση
Πώς έχει μεγαλώσει το μωρό σας! Ζυγίζει περίπου 142 γραμμάρια ή και περισσότερο, και έχει μήκος ίσο με την παλάμη σας ή περίπου 13 εκατοστά. Το σωματικό του λίπος αρχίζει να διαμορφώνεται και θα συνεχίσει να συσσωρεύεται μέχρι και το τέλος της εγκυμοσύνης σας. Η λειτουργία της καρδιάς ρυθμίζεται τώρα από τον εγκέφαλο (δεν είναι πια ακανόνιστος ο καρδιακός ρυθμός) και παράγει 140-150 χτύπους κάθε λεπτό-δηλαδή, σχεδόν διπλάσιους από τη δική σας.  Και καθώς η εξάσκηση οδηγεί στην τελειοποίηση, το μωρό σας «ακονίζει» τις ικανότητες του στο βύζαγμα και την κατάποση, προκειμένου να προετοιμαστεί για το πρώτο (και δεύτερο…και τρίτο) ρούφηγμα του στήθους ή του μπιμπερό. Μάλιστα, τα περισσότερα αντανακλαστικά επιβίωσης που θα έχει το μωρό σας κατά τη γέννησή του τελειοποιούνται αυτό το διάστημα εντός της μήτρας.

Διαμορφώνονται τα δακτυλικά δποτυπώματα
Ιδού η απόδειξη ότι το μωρό σας είναι πράγματι ξεχωριστό (λες και ήταν απαραίτητη!). Εντός της επόμενης εβδομάδας την επιφάνεια στις άκρες των δαχτύλων των χεριών και των ποδιών του θα στολίσουν εντελώς μοναδικά κυκλικά  σχήματα και πτυχώσεις, δηλαδή τα δακτυλικά του αποτυπώματα.

Τι να δοκιμάσετε!! ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ

Εάν ο σύντροφός σας βρίσκει το ροχαλητό σας εξίσου σέξι με έναν ιπποπόταμο με στρινγκάκι (η αλήθεια είναι ότι κάπως έτσι αισθάνεστε πλέον), αναθαρρήστε.
Η συμφόρηση που συνήθως πυροδοτεί το βαρύ ροχαλητό είναι σύνηθες και προσωρινό σύμπτωμα, μια ακόμη απρόσμενη-ή μάλλον ανεξήγητη παρενέργεια αυτών των πολυάσχολων ορμονών εγκυμοσύνης (πολύ σωστά, ακόμη και η μύτη σας έχει επηρεαστεί από τις ορμόνες εγκυμοσύνης!).

Δοκιμάστε να βάλετε έναν υγραντήρα στο υπνοδωμάτιό σας και χρησιμοποιήστε μια από αυτές τις ρινικές ταινίες στη μύτη, για να αποφράξετε τις ρινικές διόδους σας (φαίνονται άσχημα αλλά έχουν αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις) ή να κοιμάστε πάνω σε μερικά μαξιλάρια για να είναι ελαφρώς υπερυψωμένο το κεφάλι σας. Εάν ο σύντροφός σας εξακολουθεί να παραπονιέται, αγοράστε του ωτοασπίδες-ή εξορίστε τον στον καναπέ για ένα βράδυ. Άλλωστε, το σημαντικότερο είναι να κοιμάστε εσείς καλά αυτό το διάστημα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Ορμόνες και αδένες παραγωγής γάλακτος διαμορφώνονται για να σας προετοιμάσουν για το θηλασμό. Όλη αυτή η δραστηριότητα σε συνδυασμό με την αυξημένη ροή αίματος μπορεί να κάνει το στήθος σας να μεγαλώσει μέχρι και τρία μεγέθη!

Εάν αισθάνεστε περιστασιακά έναν πόνο στα πόδια, πιθανόν να οφείλεται στην πίεση που ασκεί το μωρό στο ισχιακό νεύρο που εκτείνεται κάτω από τη μήτρα μέχρι τα πόδια. Δοκιμάστε ένα θερματικό επίθεμα ή διατάσεις της πλάτης για να απαλύνετε τον πόνο.

Το δόντι σας είναι έτοιμο να πέσει; Οι ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν τους συνδέσμους και τα οστά του στόματός σας, χαλαρώνοντας τα δόντια ή κάνοντάς τα να πέσουν. Αυτό θα σταματήσει μετά τη γέννηση, αλλά εάν πάσχετε από περιοδοντίτιδα, επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας.

Συνήθη Συμπτώματα

Αυξημένη Όρεξη
Είστε αχόρταγη αυτό το διάστημα; Αυτό συμβαίνει επειδή το μωρό σας απαιτεί περισσότερη τροφή όσο μεγαλώνει. Να αφουγκράζεστε την πείνα σας και να τρώτε όταν το χρειάζεστε. Προσπαθήστε να επιλέγετε φαγητά που θα σας γεμίζουν και θα ικανοποιούν τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά (δημητριακά πλούσια σε ίνες, αγροτικά προϊόντα και καθαρές πρωτείνες).

Περιστασιακοί Πονοκέφαλοι
Είτε είναι οι ορμόνες, η κόπωση, η ένταση ή κάποια άλλη αιτία που προκαλεί τους πονοκεφάλους σας, συνήθως επιτρέπεται να λάβετε ακεταμινοφαίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για να απαλύνετε τον πόνο. Αλλά ζητήστε πρώτα τη συμβουλή του γιατρού σας.

Πόνοι στην Πλάτη
Απαλύνετε αυτό το σύνηθες σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, φροντίζοντας να έχετε μια υποστηρικτική καρέκλα στη δουλειά και ένα σκληρό στρώμα στο σπίτι. Αλλιώς προμηθευτείτε ένα μαξιλάρι και τοποθετήστε το πίσω από την πλάτη σας στην καρέκλα, ώστε να κάθεστε ευθυτενής , και τοποθετήστε μια τάβλα κάτω από το στρώμα για να το σταθεροποιήσετε.

Καούρες και Δυσπεψία
Εάν αισθάνεστε καούρα μετά από ένα μεγάλο γεύμα, αποφύγετε να ξαπλώσετε αμέσως μετά, ώστε να μείνουν τα γαστρικά υγρά στο στομάχι σας.

Τάση για Λιποθυμία ή Ζαλάδα
Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα, επομένως φροντίστε να παραμένετε ενυδατωμένη πίνοντας τουλάχιστον οχτώ ποτήρια νερό την ημέρα (να στοχεύετε σε περισσότερα εάν έχετε κάνει και γυμναστική).

Ραγάδες
Αυτό το «παράσημο» της εγκυμοσύνης είναι κληρονομικό-άρα  εάν παρατηρήσετε στο σώμα σας ραγάδες, ίσως σας τις έχει κληροδοτήσει η μητέρα σας

. Όμως, εάν παίρνετε βάρος με σταθερούς ρυθμούς (και όχι απότομα), αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να είναι πιο σταδιακή η εμφάνιση των ραγάδων, και επομένως ,να είναι και λιγότερο έντονες.