Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

2o

Δέκατη έκτη Εβδομάδα

ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΤΗΣ ΕΚΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Τα μάτια του μωρού σας λειτουργούν
Το μωρό σας ζυγίζει τώρα 85-115 ολόκληρα γραμμάρια και έχει μήκος 10-13 εκατοστά. Η ραχοκοκαλιά και οι μικροί μυς στην πλάτη του ενισχύονται, ώστε να μπορεί να ευθυγραμμίσει το κεφάλι και το λαιμό του ακόμη περισσότερο. Και χάρη στους αναπτυσσόμενους μυς του προσώπου του, το μωρό σας μπορεί να συνοφρυωθεί και να μισοκλείσει τα μάτια του, ακόμη και σε αυτό το πρώιμο στάδιο. Επιτέλους, λειτουργούν και τα μάτια του, και κινούνται λίγο από τη μια άκρη στην άλλη ενώ αντιλαμβάνονται και το φως (παρόλο που τα βλέφαρα είναι ακόμη σφραγισμένα). Τσα!

Το δέρμα του μωρού είναι διάφανο
Το έμβρυό σας ομορφαίνει επίσης- αποκτά πρόσωπο με φρύδια και βλεφαρίδες- όμως είναι πολύ αδύνατο, καθώς δεν έχει ακόμη λίπος. Λεπτό είναι και το μωρουδίσιο δέρμα του: Είναι σχεδόν διάφανο τώρα, οπότε αν κοιτούσατε μέσα στη μήτρα σας, θα μπορούσατε να δείτε τα αιμοφόρα αγγεία του μωρού σας κάτω από το λεπτό του δέρμα.

Το μωρό ακούει τη φωνή σας
Ακούστε: Μικρά οστά στα αυτιά του εμβρύου είναι στη θέση τους, με πιθανό αποτέλεσμα να μπορεί να ακούσει τη φωνή σας όταν μιλάτε (ή τραγουδάτε στο ντους) τη 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, μωρά που ακούνε τραγούδια ενώ είναι στη μήτρα αναγνωρίζουν την ίδια μελωδία, όταν τους την τραγουδάνε ξανά μετά τη γέννηση (επιλέξτε τα νανουρίσματά σας έχοντας αυτό υπόψη).

Το σώμα σας κατά την διάρκεια της δέκατης έκτης εβδομάδας

Η Αύξηση Βάρους Σας Λόγω Εγκυμοσύνης
Τη 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, πλησιάζετε στο σημείο που το φούσκωμα στην κοιλιά σας μοιάζει με μωρό και όχι με λίπος. Είναι δύσκολο να βλέπετε τον εαυτό σας να παίρνει βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρόλο που γνωρίζετε ότι υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος. Η πρόκληση είναι να προσπαθήσετε να αγαπήσετε το νέο σχήμα του σώματός σας και να εκλάβετε κάθε κιλό που παίρνετε ως ένδειξη της καλής υγείας τόσο της δικής σας όσο και του μωρού σας. Όσο διατρέφεστε σωστά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (αποφεύγετε τα ανθυγιεινά φαγητά και τρώτε πολύ περισσότερο από φαγητά που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά) και ασκείστε τακτικά, θα τα πάτε μια χαρά μακροπρόθεσμα. Ένας τρόπος να δείξετε λίγη αγάπη στο αλλαγμένο σας σχήμα αυτή την εβδομάδα και να αισθανθείτε καλύτερα με τον εαυτό σας στην πορεία: Αγοράστε ένα ρούχο ή αξεσουάρ που σας κολακεύει στο νέο σας μέγεθος (και μην ξεχάσετε να αγοράσετε πρώτα εσώρουχα που σας χωράνε!).

Ρινική Συμφόρηση
Η μήτρα σας δεν είναι η μόνη που αρχίζει να πρήζεται. Οι βλεννώδεις μεμβράνες της μύτης σας μπορεί επίσης να πρήζονται λόγω των ορμονών εγκυμοσύνης που κυκλοφορούν στο σώμα σας, που αυξάνουν επίσης τη ροή του αίματος. Το αποτέλεσμα; Η μύτη σας μάλλον το γνωρίζει ήδη: Ρινική συμφόρηση εγκυμοσύνης, ίσως και αιμορραγίες.

Δυστυχώς, μπορεί να αισθάνεστε τη μύτη σας πιο βουλωμένη καθώς προχωρεί η εγκυμοσύνη, όμως ο γιατρός σας μάλλον δε θα σας συνταγογραφήσει φάρμακα ή αντιισταμινικά ρινικά σπρέι για να βοηθήσει να καθαρίσει η μύτη σας ( αλλά ρωτήστε τον αν σας συστήνει κάτι άλλο). Μπορείτε να δοκιμάσετε με ασφάλεια αλατούχα σπρέι ή ρινικές ταινίες, ιδίως αν η συμφόρηση γίνει πραγματικά ενοχλητική. Ένας υγραντήρας στο δωμάτιό σας και λίγη βαζελίνη κάτω από τη μύτη μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την ξηρότητα που συνδέεται με κάθε είδους συμφόρηση.

Τι να δοκιμάσετε!! ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΤΕ ΤΟ ΦΥΛΟ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΣΑΣ

Αλήθεια ή ψέμα: Όταν οι κτύποι της καρδιάς ενός εμβρύου είναι λιγότεροι από 140 το λεπτό, περιμένετε αγόρι, ενώ αν είναι περισσότεροι, περιμένετε κορίτσι. Είναι μια άποψη που κυκλοφορεί χρόνια στους μαιευτικούς κύκλους και είναι…ψευδής. Συγγνώμη, αλλά παρόλη που δε φαίνεται διόλου απίθανη (και στηρίζεται σε ιατρικά γεγονότα), είναι εξίσου αξιόπιστη όσο το να κρατάτε ένα δαχτυλίδι σε ένα σπάγκο πάνω από την κοιλιά σας και να προσπαθείτε να εξακριβώσετε το φύλο του μωρού αναλόγως με την πλευρά προς την οποία θα γυρίσει το δαχτυλίδι. Υπάρχουν πάμπολλοι μύθοι σχετικά με την εξακρίβωση του φύλου του μωρού σας. Σίγουρα, έχει γούστο να τους συζητά κανείς, όμως όλοι τους μοιράζονται μια κοινή αλήθεια: Μπορούν με επιτυχία να προβλέψουν το φύλο σε 50% των περιπτώσεων.

Εάν σας ενδιαφέρουν καλύτερες πιθανότητες (πιθανότητες που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το χρώμα του παιδικού δωματίου, δηλαδή), ρωτήστε κατά τη διάρκεια του υπερήχου σας.

Χρήσιμες Συμβουλές

– Η αυξανόμενη σε μέγεθος μήτρα σας μπορεί να συμπιέσει τα αιμοφόρα αγγεία, δημιουργώντας κιρσώδεις φλέβες που πονούν. Για να το αποφύγετε, μην κάθεστε πολλή ώρα στην ίδια θέση και να σηκώνετε τα πόδια σας όταν κάθεστε.

– Ενώ, το τετραπλό (Quad) τεστ λαμβάνει χώρα μεταξύ της 14ης και 22ης εβδομάδας, τα αποτελέσματα που προκύπτουν μεταξύ της 16ης -18ης εβδομάδας είναι τα πιο ακριβή.

Οι βουλωμένες ή ματωμένες μύτες είναι συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς περισσότερο αίμα ρέει προς τις βλεννώδεις μεμβράνες σας. Δοκιμάστε ένα σκεύος νέτι και έναν υγραντήρα για να υγράνετε την ξηρή σας μύτη.

Συνήθη Συμπτώματα

Συνεχιζόμενη Αύξηση του Μεγέθους του Στήθους
Αισθάνεστε καταβεβλημένες επειδή τα στήθη σας συνεχίζουν να μεγαλώνουν;

Μην ανησυχείτε- μετά τη γέννα και τον απογαλακτισμό( εάν αποφασίσετε να θηλάσετε) το πιθανότερο είναι ότι θα επιστρέψουν στο μέγεθος που είχαν πριν την εγκυμοσύνη.

Αυξανόμενες Κολπικές Εκκρίσεις
Μολονότι οι κολπικές εκκρίσεις ωφελούν στην πραγματικότητα το σώμα σας (προστατεύουν το κανάλι της γέννησης από τις μολύνσεις), μπορεί να μην αισθάνεστε άνετα. Μην δοκιμάσετε όμως να κάνετε ντους ή να καθαρίσετε την ευαίσθητη περιοχή με μαντιλάκια, διότι μπορεί να ερεθιστεί η γεννητική οδός και να προκληθεί μόλυνση.

Πόνος στην πλάτη
Καθώς μεγαλώνει η κοιλιά σας, το κάτω μέρος της πλάτης κυρτώνεται περισσότερο από το συνηθισμένο για να αντέξει το βάρος, με αποτέλεσμα να καταπονούνται οι μυς της πλάτης.

Προσπαθήστε να ανακουφίσετε τους πονεμένους σας μυς με ένα προγεννητικό μασάζ (ακόμη και από το σύντροφό σας) ή με ένα ζεστό μπάνιο ή ντους.

Δυσκοιλιότητα
Εκτός από τις ορμόνες της εγκυμοσύνης που καθιστούν οκνηρή τη γαστρεντερική σας οδό, η διαστελλόμενη μήτρα σας ασκεί τώρα πίεση και στα έντερά σας, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σημαντική συμφόρηση. Δοκιμάστε να αυξήσετε την ποσότητα υγρών που καταναλώνετε, για να δώσετε μια ώθηση στο σύστημα.

Κιρσώδεις Φλέβες
Ένας τρόπος να ελαχιστοποιήσετε τα αιμοφόρα αγγεία στα πόδια σας; Να στοχεύσετε σε μια υγιή και σταδιακή αύξηση βάρους ( και μην ξεφύγετε από τη συνιστώμενη κλίμακα) διότι τα πρόσθετα κιλά αυξάνουν το φορτίο του κυκλοφοριακού σας συστήματος.

Αιμορραγούντα Ούλα
Έχετε προσέξει ότι τα ούλα σας αιμορραγούν μετά το βούρτσισμα; Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες της εγκυμοσύνης προκαλούν φλεγμονή των ούλων, το οποίο τα καθιστά πιο ανίσχυρα απέναντι σε βακτηρίδια, ερεθισμούς και αιμορραγία. Ενώ αυτό είναι φυσιολογικό, είναι σημαντικό να συνεχίσετε τον καθαρισμό με νήμα και το τακτικό βούρτσισμα.

Επιπλέον, να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να αποφεύγετε λοιμώξεις των ούλων, που μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη εάν τις παραμελήσετε.