Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

2o

Δέκατη πέμπτη Εβδομάδα

TΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕ ΜΩΡΟ

Αναρωτιέστε γιατί έχετε αρχίσει επιτέλους να φαίνεστε έγκυος; 
Επειδή κατά τη 15η εβδομάδα εγκυμοσύνης το μωρό σας μεγαλώνει με γοργούς ρυθμούς κάθε εβδομάδα-τώρα έχει μήκος περίπου δέκα εκατοστά. Χρειάζεστε ένα καλύτερο παράδειγμα (και ένα σνακ ίσως); Κρατήστε ένα μεγάλο πορτοκάλι μέρλιν στα χέρια σας-αυτό είναι το μέγεθος του μωρού σας. (Τώρα που το παρατηρήσατε αρκετά, ξεφλουδίστε το και φάτε το για να λάβετε δυο πεντανόστιμες δόσεις βιταμίνης C!).

Και με κάθε εβδομάδα που περνάει, το έμβρυο μοιάζει όλο και περισσότερο με το μωρό που φαντάζεστε στα όνειρά σας. Τώρα πλέον, τα αυτιά του θα έχουν βρει τη σωστή τους θέση στα πλάγια του κεφαλιού (πριν βρίσκονταν στην περιοχή του λαιμού) και τα μάτια του μετακινούνται από το πλάι του κεφαλιού στο μπροστινό μέρος του προσώπου-όπου σύντομα θα συναντηθούν με το στοργικό σας βλέμμα.

Και πώς περνάει την ώρα του το μωρό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας; Κατά κύριο λόγο, το μωρό σας κάνει πρόβες-πολλή εξάσκηση ώστε να είναι έτοιμο για το μεγάλο του ντεμπούτο. Τα μωρά εξασκούν την αναπνοή, το βύζαγμα και την κατάποση γιατί, όταν εγκαταλείψουν την άνετη μήτρα σας για να εγκατασταθούν στο άνετο σπίτι σας, πρέπει να διαθέτουν τα απαραίτητα εφόδια για να επιβιώσουν.
Επιπλέον, το έμβρυό σας κάνει καθημερινά ασκήσεις αεροβικής-κλωτσά, λυγίζει τα δαχτυλάκια του και κινεί τα μικρά του μπράτσα και πόδια-επειδή, όμως, έχει μικρό βάρος ακόμη (περίπου 75 γραμμάρια), δεν θα αισθανθείτε ακόμη τις εμβρυικές κινήσεις μέσα στο «γυμναστήριο» της κοιλιάς σας.

Το σώμα σας κατά την διάρκεια της δέκατης πέμπτης εβδομάδας

Σε τι καλύτερο θα μπορούσατε να ελπίζετε; 
Αυτή την εβδομάδα πολλά από τα ενοχλητικά συμπτώματα της πρώιμης εγκυμοσύνης έχουν εξαφανιστεί- και το ευχάριστο είναι ότι δεν έχετε παχύνει τόσο ώστε να δυσκολεύεστε στις μετακινήσεις (ή να μην μπορείτε να σηκωθείτε από την καρέκλα σας με τη βοήθεια γερανού) τη 15η εβδομάδα. Και τώρα που είστε σε θέση να ανοίγετε διάπλατα το στόμα χωρίς να κάνετε εμετό (ή να κοντεύετε να πνιγείτε από τα σάλια), είναι η κατάλληλη στιγμή να αφιερώσετε λίγο χρόνο σε αυτό που, είτε το πιστεύετε είτε όχι, διέρχεται επίσης μια φάση αλλαγών λόγω της εγκυμοσύνης.

Αιμορραγούντα Ούλα και Οδοντική Φροντίδα
Χαμογελάστε πλατιά και κοιταχτείτε καλά στον καθρέφτη. Ίσως παρατηρήσετε ότι τα ούλα σας είναι κόκκινα και πρησμένα, ενώ μπορεί να πονάνε, να είναι ευαίσθητα ή να έχουν τάση για αιμορραγία όταν βουρτσίζεστε ή τα καθαρίζετε με νήμα. Και πάλι οι ορμόνες της εγκυμοσύνης δρουν στο παρασκήνιο και αυτή τη φορά προκαλούν ουλίτιδα ή φλεγμονή των ούλων αναγκάζοντάς τα να αντιδρούν διαφορετικά στα βακτηρίδια της πλάκας (αυτές οι ορμόνες είναι επίσης η αιτία για μια διαρκώς βουλωμένη μύτη ή και αιμορραγία από τη μύτη). Κοιτάξτε ακόμη πιο προσεκτικά και ίσως να παρατηρήσετε ένα μικρό εξόγκωμα στα ούλα σας, το οποίο ονομάζεται όγκος της εγκυμοσύνης. Προτού σας πιάσει ανησυχία, να έχετε υπόψη σας ότι οι καλοήθεις αυτές νεοπλασίες ακούγονται τρομακτικές αλλά είναι εντελώς ακίνδυνες και ανώδυνες. Εάν εμφανιστεί κάποια, θα υποχωρήσει μόνη της μετά τον τοκετό.

Το πιο ανησυχητικό είναι αυτό που μπορεί να συμβεί εάν δε φροντίζετε τα δόντια σας όσο είστε έγκυος. Η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε μόλυνση των οστών και των ιστών που υποστηρίζουν τα δόντια σας, που ονομάζεται περιοδοντίτιδα-και οι έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεσμος ανάμεσα στα περιοδοντίτιδα, την πρόωρη εγκυμοσύνη και την προεκλαμψία. Η πρόληψη είναι το κλειδί: Η καλή στοματική υγιεινή, που περιλαμβάνει την οδοντική φροντίδα, το βούρτσισμα δυο φορές την ημέρα και ο απαλός καθαρισμός με νήμα μια φορά την ημέρα θα μειώσει πολύ το πρήξιμο των ούλων, τις αιμορραγίες και τον πόνο.

Τι να δοκιμάσετε!! ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ

Είτε μετά βίας έχετε πάρει μερικά γραμμάρια το πρώτο τρίμηνο (λόγω της στενής σας σχέσης με την τουαλέτα) είτε πήρατε περισσότερα γραμμάρια (και κιλά, εξαιτίας όλων εκείνων των ανακουφιστικών υδατανθράκων που καταβροχθίζατε για να διώξετε την αναγούλα), τώρα ήρθε η ώρα να πάρετε πραγματικό βάρος. Με αφετηρία το δεύτερο τρίμηνο, το μωρό σας αρχίζει να αυξάνεται σε μέγεθος και το ίδιο θα συμβεί και σε εσάς.

Ο κανόνας σας να είναι «αργή και σταθερή αύξηση» και να στοχεύσετε σε μια εβδομαδιαία αύξηση βάρους κατά μισό κιλό περίπου κιλό. Όμως, να έχετε υπόψη ότι αυτό είναι ένας καλός μέσος όρος.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε κάλλιστα να παίρνετε μισό κιλό τη μια εβδομάδα και 700 γραμμάρια την επόμενη, αρκεί να μην υπερβαίνετε τα 1,8 κιλά το μήνα. Εάν ζυγίζεστε στο σπίτι, μια φορά την εβδομάδα ή κάθε δυο εβδομάδες είναι υπεραρκετή. Φροντίστε απλώς να ζυγίζεστε τακτικά και υπό τις ίδιες συνθήκες (γδυμένη και αμέσως αφού ξυπνήσετε, για παράδειγμα). Έιδάλως, αφήστε να σας ζυγίσει ο γιατρός σας στη μηνιαία σας επίσκεψη.

Χρήσιμες Συμβουλές

– Ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για προεκλαμψία;
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τη χορήγηση χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνης. Η λήψη μιας μικρής δόσης μετά το πρώτο τρίμηνο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες προεκλαμψίας κάτα 24% σύμφωνα με μελέτες.

– Για να παρακολουθεί την ανάπτυξη και τη θέση του μωρού σας, ο γιατρός ή η μαία σας θα αρχίσει κατά πάσα πιθανότητα να μετράει την απόσταση ανάμεσα στην κορυφή του ηβικού οστού σας και της κορυφής της μήτρας σας.

Η αμνιοκέντηση μπορεί να προταθεί ως επιλογή μεταξύ της 16ης και 20ης εβδομάδας σε όσες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για γενετικές ή χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, το αμνιοτικό υγρό υποβάλλεται σε εξετάσεις για καταστάσεις όπως το σύνδρομο Down.

Συνήθη Συμπτώματα

Καούρες και Δυσπεψία
Τώρα που πεινάτε περισσότερο, μπορεί να διαπιστώσετε ότι εάν τρώτε μεγάλες ποσότητες κάθε φορά μπορεί να υποφέρετε από καούρες ή δυσπεψία. Προφυλαχτείτε από τη γαστρεντερική δυσφορία τρώγοντας πολλά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας (αντί για τρία μεγάλα), ώστε να μην παραφορτώσετε το πεπτικό σας σύστημα.

Τάση για Λιποθυμία ή Ζαλάδες
Εάν δεν μπορείτε να βρείτε ένα μέρος να ξαπλώσετε ή να καθίσετε όταν αισθανθείτε ζαλάδα, γονατίστε και λυγίστε μπροστά το κεφάλι σας, σαν να δένατε το παπούτσι σας. Αυτό θα σας εμποδίσει να λιποθυμήσετε και να πέσετε.

Πόνος των Στρογγυλών Συνδέσμων
Καθώς οι μυς και οι σύνδεσμοι που συγκρατούν την αναπτυσσόμενη μήτρα σας τεντώνονται, μπορεί να αισθανθείτε έναν πόνο στις κάτω πλευρές της κοιλιάς σας (ο τεχνικός όρος είναι «πόνος των στρογγυλών συνδέσμων»). Είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό-όμως, εάν ο πόνος γίνει πολύ οξύς, ειδοποιήστε το γιατρό σας.

Περιστασιακοί Πονοκέφαλοι
Οι πονεκέφαλοι μπορεί να προκληθούν από οτιδήποτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης-ορμόνες, κούραση, στρες. Για να ελαττωθεί ο πόνος, τοποθετήστε μια δροσερή κομπρέσα στο μέτωπο ή στο πίσω μέρος του λαιμού σας και καθίστε σε ένα σκοτεινό, ήσυχο δωμάτιο.

Κιρσώδεις Φλέβες
Τα καλά νέα σχετικά με τις κιρσώδεις φλέβες; Είναι αμφίβολο ότι θα σας προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα. Επιπλέον, η ύπαρξή τους είναι μια καλή δικαιολογία να καθίσετε και να γείρετε πίσω με τα πόδια σας ψηλά, καθώς το να σηκώσετε ψηλά τα πόδια σας θα βοηθήσει τη ροή του αίματος και θα μειώσει την πίεση στις φλέβες των ποδιών σας.

Αφηρημάδα Εγκυμοσύνης
Δε θυμάστε πού βάλατε το πορτοφόλι σας ή πότε είναι το επόμενο ραντεβού με το γιατρό σας; Είναι σήμα κατατεθέν της εγκυμοσύνης και είναι κάτι το πραγματικό-ο όγκος των εγκεφαλικών σας κυττάρων μειώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε το laptop, το smartphone ή το tablet σας. Θα σας βοηθήσουν να είστε πιο οργανωμένη και να ξεχνάτε λιγότερο.