Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

1o

Δέκατη τρίτη Εβδομάδα

TΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΤΗΝ ΔΕΚΑΤΗ ΤΡΙΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Ρυθμοί εμβρυικής ανάπτυξης
Τι τρέχει με το μωρό σας; 
Πέραν του ότι έχει πλέον μέγεθος ροδάκινου, το μεγάλο του κεφάλι έχει μέγεθος σχεδόν ίσο με το ήμισι του συνολικού του μήκους, από την κορυφή ως τους γλουτούς (αυτός είναι και ένας από τους λόγους που το ροδακινάκι σας θυμίζει περισσότερο εξωγήινο σε αυτή τη φάση). Μέχρι να γεννήσετε, το σώμα του θα έχει αρχίσει και αυτό να συμβαδίζει, αποτελώντας πλέον τα τρία τέταρτα του συνολικού του μεγέθους. Όμως να μη συγκρίνετε το έμβρυό σας με άλλα έμβρυα. Αρχίζοντας την επόμενη εβδομάδα, τα μωρά αρχίζουν να αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς, κάποια γρηγορότερα από κάποια άλλα και κάποια αργότερα, μολονότι όλα ακολουθούν την ίδια αναπτυξιακή πορεία.

Αναπτύσσονται τα έντερα και οι φωνητικές χορδές του μωρού
Τι άλλο συμβαίνει; 
Τη 13η εβδομάδα της εγκυμοσύνης μικροσκοπικά κόκαλα αρχίζουν να διαμορφώνονται στα χέρια και τα πόδια του. Επειδή μπορεί να τα κινεί με σπασμωδικό τρόπο, ίσως καταφέρει να βάλει τον αντίχειρα στο στόμα του (μια συνήθεια που μπορεί να του χρησιμεύσει για να ανακουφίζει τον εαυτό του όσο είναι νεογέννητο). 

Μεγάλες αλλαγές περιμένουν και το εντερικό σύστημα του μωρού σας.
 Μέχρι το σημείο αυτό, τα έντερά του αναπτύσσονταν μέσα σε μια κοιλότητα μέσα στον ομφάλιο λώρο, όμως τώρα «μετακομίζουν» στη μόνιμη (και πιο βολική) κατοικία τους, την κοιλιακή χώρα του μωρού σας. Και για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του αναπτυσσόμενου εμβρύου, αναπτύσσεται και ο πλακούντας, φτάνοντας τελικά τα 400-900 γραμμάρια (κάτι ακόμη στο οποίο θα μπορείτε να αποδώσετε την αύξηση βάρους σας!). Επίσης, την εβδομάδα αυτή αναπτύσσονται οι φωνητικές χορδές του μωρού σας (το πρώτο βήμα ώστε να σας πει κάποτε «Σ’αγαπώ, μανούλα!»). Επειδή ο ήχος δεν μπορεί να μεταφερθεί μέσα από τη μήτρα, δε θα μπορείτε να ακούτε ακόμη ήχους ή φωνές, όμως να είστε σίγουρη ότι οι φωνητικές του χορδές θα σας φάνε τ’ αυτιά μόλις γεννηθεί.

Το σώμα σας κατά την διάρκεια της δέκατης τρίτης εβδομάδας

Τώρα που είστε 13 εβδομάδων έγκυος και ένα μόλις μήνα πριν το δεύτερο τρίμηνο, θα πρέπει σύντομα να αρχίσετε να αισθάνεστε αρκετά καλά ( άλλωστε, το δεύτερο τρίμηνο δεν φημίζεται ως το πιο εύκολο και άνετο χωρίς λόγο). Όμως, εάν δεν αισθάνεστε ακόμα καλύτερα, μην ανησυχείτε.

Ενώ σύντομα θα αποχαιρετήσετε τα περισσότερα πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης, μερικές γυναίκες διαπιστώνουν ότι η ναυτία και η κόπωση παραμένουν τον τέταρτο και ακόμη και τον πέμπτο μήνα. Και δυστυχώς για κάποιες γυναίκες, αυτοί και ορισμένοι άλλοι συνήθεις ύποπτοι του πρώτου τριμήνου ( όπως το πρήξιμο, η δυσκοιλιότητα, οι πονοκέφαλοι και η ευαισθησία του στήθους) μπορεί να συνεχιστούν σε κάποια έκταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κολπικές εκκρίσεις
Φυσικά, παρ’όλο που το δεύτερο τρίμηνο είναι γνωστό ως το πιο χαλαρό τρίμηνο, δε σημαίνει ότι δε θα έχετε καθόλου συμπτώματα στο προσεχές μέλλον-κάθε άλλο. Κάτι άλλο που ίσως θα έχετε διαπιστώσει πρόσφατα είναι μια αύξηση των κολπικών σας εκκρίσεων. Γνωστή ως λευκόρροια, αυτή η καθ’όλα φυσιολογική έκκριση είναι λεπτή, γαλακτώδης και έχει αμυδρή οσμή (ή είναι άοσμη) και είναι αναμενόμενο να αυξηθεί παράλληλα με την εγκυμοσύνη σας. Η λευκόρροια οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή οιστρογόνου καθώς και την αυξημένη ροή αίματος στην πυελική χώρα.

 Έχει ευγενικό σκοπό: να προστατέψει το γεννητικό κανάλι από μολύνσεις και να διατηρεί μια υγιή βακτηριδιακή ισορροπία στον κόλπο. Δυστυχώς, για να εκπληρώσει τον ευγενή σκοπό της, η λευκόρροια μπορεί να κάνει χάλια όλα σας τα εσώρουχα. Εάν αισθάνεστε πιο άνετα, χρησιμοποιήστε σερβιετάκι (ποτέ ταμπόν) για να μείνετε στεγνή. Ποτέ, όμως, μην πλύνετε την ευαίσθητη περιοχή όσο είστε έγκυος, γιατί μπορεί να διαταραχτεί η φυσιολογική ισορροπία των μικροοργανισμών, να προκληθούν κολπικές μολύνσεις , ακόμη και να εισβάλει αέρας στον κόλπο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Με τις πρόσθετες εκκρίσεις και την ολοένα μεγαλύτερη κοιλιάς σας, ίσως αναρωτιέστε αν τα αισθήματά σας σχετικά με το σεξ είναι φυσιολογικά. Προσπαθήστε να πάτε με τα νερά τους. Όταν πρόκειται για το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα πάντα είναι δεκτά. Ο σύντροφός σας ίσως να μαγνητίζεται από τα ώριμα στήθη και την κοιλίτσα σας, αλλά τα αχόρταγα μάτια και χέρια του να είναι το τελευταίο που αποζητάτε αυτή την περίοδο. Ή μπορεί να αισθάνεστε περισσότερες ορμές από ποτέ, ενώ συμβαίνει το αντίθετο με το σύζυγό σας. Όλα είναι φυσιολογικά και μάλλον θα αλλάξουν, καθώς θα πλησιάζει η ώρα του τοκετού.

Τι να δοκιμάσετε!! ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΔΙΔΥΜΑ;

Η κοιλιά σας είναι ήδη έτοιμη να ξεχυθεί έξω από το φαρδύτερο τζιν σας και βρίσκεστε μόλις στο τέλος του τρίτου τριμήνου. 

Μήπως περιμένετε δίδυμα;
 Ίσως-ιδίως αν έχετε ιστορικό ετεροζυγωτικών διδύμων στην οικογένεια ή είστε άνω των 35 ετών (ή και τα δύο). Υπάρχουν, όμως, και άλλες πιο πιθανές ερμηνείες για τη φαινομενικά τεράστια κοιλιά σας. Για παράδειγμα, μπορεί να μην ισχύει η ημερομηνία τοκετού ( και η μεγάλη σας κοιλιά να προμηνύει τον ερχομό ενός μεγαλύτερου μωρού). Ή μπορεί απλώς να είστε γεμάτη-από αέρια. 

Το πρήξιμο μπορεί να κάνει μια έγκυο κοιλιά να διογκωθεί
 πέρα από το φυσιολογικό τις πρώτες εβδομάδες. Είναι επίσης πιθανό ότι ερμηνεύσατε πολύ κυριολεκτικά τη συμβουλή να τρώτε για δύο ( ό,τι τρώγατε πριν μείνετε έγκυος το έχετε διπλασιάσει, με αποτέλεσμα να φαρδύνει νωρίς η μέση σας). Για να εξακριβώσετε τα αληθινά αίτια, συμβουλευτείτε το γιατρό σας κατά την επόμενη επίσκεψη.

Ποιός ξέρει-μπορεί να ζεσταίνετε δυο ψωμάκια στο φουρνάκι σας! (Είναι δύσκολο να καταλάβετε με το μάτι, ό,τι κι αν έλεγε η γιαγιά σας!).

Χρήσιμες Συμβουλές

Το δεύτερο τρίμηνό σας πλησιάζει, και μαζί του η αύξηση της διάθεσής σας για σεξ. Απολαύστε το! Όμως αν έχετε στο ιστορικό σας μια πρόωρη εγκυμοσύνη ή αποβολή, ίσως χρειαστεί να απέχετε.

– Προγραμματίστε τον πρώτο σας υπέρηχο για να δείτε το μωρό, όταν το άλλο σας μισό μπορεί να σας συνοδεύσει. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η θέαση των υπερηχογραφικών εικόνων διευκολύνει τους άντρες στη συνειδητοποίηση του πατρικού ρόλου.

 Το μωρό σας, σας φούσκωσε; Μην ξεφλουδίζετε τα φρούτα σας. Ένα μήλο με φλούδα περιέχει 4.4 γραμμάρια φλούδας που μειώνει τη δυσκοιλιότητα. Το μισό φλιτζάνι σάλτσας μήλου μόλις 1,5 γραμμάρια, ενώ ο χυμός μύλου μόνο 0,5 γραμμάρια.

Συνήθη Συμπτώματα

Μείωση της Κόπωσης
Τώρα που το σώμα σας είχε ένα ολόκληρο τρίμηνο για να προσαρμοστεί στην εγκυμοσύνη, ίσως να έχετε αρχίσει να αισθάνεστε λιγότερο κουρασμένη αυτές τις ημέρες. Δοκιμάστε να διοχετεύσετε την καινούργια σας ενέργεια σε ένα πρόγραμμα ασκήσεων-αλλά μην το παρακάνετε!

Καούρα και Δυσπεψία
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο μυς στην κορυφή του στομαχιού σας χαλαρώνει, επιτρέποντας στα πεπτικά οξέα να ανέβουν στον οισοφάγο-αυτό προκαλεί ένα κάψιμο στο θώρακα. Μειώστε τον πόνο απέχοντας από κάθε δυνατό ερέθισμα: αλκοόλ, καφεινούχα ποτά, σοκολάτα, μέντα, κίτρα και πικάντικα ή φαγητά με λιπαρά.

Τάση για Λιποθυμία ή Ζαλάδα
Σας βασανίζουν ακόμη οι ζαλάδες; 
Μην σηκώνεστε πολύ απότομα από καθιστή ή πρηνή θέση γιατί αυτό μπορεί να σας προκαλέσει ζαλάδα. Εάν εμφανίσετε όντως τάση για λιποθυμία, ξαπλώστε αμέσως ή καθίστε με το κεφάλι ανάμεσα στα γόνατά σας.

Λιγούρες και Απέχθειες
Εάν ακόμη λαχταράτε περίεργα φαγητά, μην είστε και τόσο αυστηρή με τον εαυτό σας.

Βάλτε τα δυνατά σας για να βρείτε υγιεινά φαγητά που σας αρέσουν και επιτρέψτε στον εαυτό σας να απολαύσει μικρές μερίδες από τα ανθυγιεινά φαγητά που λαχταράτε.

Δυσκοιλιότητα
Χαλαρώνουν και οι μυς του εντέρου σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (λόγω των ορμονών), το οποίο σημαίνει ότι τα έντερά σας θα αποβάλλουν τα απόβλητα του οργανισμού σας με μειωμένη αποτελεσματικότητα. Εάν αισθανθείτε φουσκωμένη, αρχίστε σταδιακά να προσθέτετε στη διατροφή σας περισσότερες τροφές πλούσιες σε ίνες (φρούτα, λαχανικά και τροφές ολικής αλέσεως είναι μερικές καλές επιλογές).

Ορατές Φλέβες
Μολονότι οι φλέβες αυτές μπορεί να αποτελούν δυσάρεστο θέαμα, στην πραγματικότητα είναι κάτι θετικό-η αυξημένη ροή αίματος μεταφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στο μωρό σας. Και άλλα καλά νέα: Το δίκτυο των φλεβών «ξεθωριάζει» μετά τον τοκετό.