Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

2o

Δέκατη τέταρτη Εβδομάδα

TΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΤΗΝ ΔΕΚΑΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Το Μωρό στέκεται όρθιο
Μεγαλώνοντας με αλματώδεις ρυθμούς, το μωρό σας έχει αρχίσει να κάνει πήδους και άλματα. Με μέγεθος όσο η σφιγμένη σας γροθιά, κινείται διαρκώς σχεδόν-και οι κινήσεις του αυτές απέχουν πολύ από τις σπασμωδικές κινήσεις του προηγούμενου τριμήνου (αν και δε θα τις αισθάνεστε για πολλές ακόμη εβδομάδες).

 Τώρα θυμίζουν κινήσεις μπαλέτου, είναι απαλές και «ρευστές». Μιας και μιλάμε για μπαλέτο, έχετε ακόμη χρόνια ώσπου να αρχίσετε να γκρινιάζετε στο παιδί σας να στέκεται ίσια-όμως, όσο απίστευτο και αν φαίνεται, αυτό κάνει αυτήν ακριβώς τη στιγμή, χωρίς πίεση! Το μωρό σας δεν καμπουριάζει πια, καθώς ο λαιμός του γίνεται μακρύτερος και βοηθά το κεφάλι του να είναι όρθιο. Αυτό προσδίδει στο έμβρυό σας μια πιο ευθυτενή όψη.

Το μωρό βγάζει μαλλιά και χνούδι
Τη 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης το μωρό σας ίσως να βγάλει λίγα μαλλιά (αν και θα πάρουν το οριστικό τους χρώμα μετά τη γέννα), ενώ παράλληλα «γεμίζουν» και τα φρύδια του. Όμως η ανάπτυξη των μαλλιών δεν περιορίζεται στο κεφαλάκι του μωρού. Καλύπτεται επίσης από ένα μαλακό στρώμα από τριχούλες που ονομάζεται lanugo (χνούδι) και ρόλος του είναι η διατήρηση της θερμότητας. Μην ανησυχείτε- δεν πρόκειται να γεννήσετε μαιμουδάκι. Καθώς θα συσσωρεύεται λίπος σε μεταγενέστερο στάδιο της εγκυμοσύνης σας (το λίπος του μωρού, όχι το δικό σας, αν και θα συσσωρεύεται και αυτό) θα αναλάβει εκείνο την ευθύνη να κρατάει ζεστό το μωρό σας, επομένως το μεγαλύτερο μέρος του χνουδιού θα πέσει. Μερικά μωρά, όμως-ιδίως τα πρώιμα- διατηρούν το χνούδι κατά τη διάρκεια του τοκετού (αλλά λίγο αργότερα εξαφανίζεται).

Άλλες εξελίξεις αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνουν τη δημιουργία του ουρανίσκου και τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος: Τα έντερά του παράγουν το μηκώνιο, τα απόβλητα, δηλαδή, που θα προκαλέσουν την πρώτη κινητικότητα του εντέρου μετά τη γέννηση.

Το σώμα σας κατά την διάρκεια της δέκατης τέταρτης εβδομάδας

Το δεύτερο τρίμηνο είναι εδώ!
Καλώς ήρθατε στο δεύτερο τρίμηνο-το αγαπημένο (σχεδόν) κάθε γυναίκας, και για πολύ καλό λόγο! Καθώς θα απαλλάσσεστε από πολλά από τα βάσανα του πρώτου τριμήνου, θα αισθάνεστε λίγο πιο ζωηρή και περισσότερο σαν κανονικός άνθρωπος. Με λίγη τύχη, τα στήθη σας δε θα είναι τόσο απαλά όσο το προηγούμενο τρίμηνο και η ενέργεια σας θα έχει επανέλθει.

Και άλλα καλά νέα στον ορίζοντα: λιγότερη αναγούλα το πρωί και λιγότερες επισκέψεις στην τουαλέτα.
Ακόμη πιο ευχάριστο είναι το γεγονός ότι ίσως είναι η στιγμή να αρχίσετε να επισκέπτεστε εκείνες τις μπουτίκ για εγκύους, γιατί η κοιλιά σας έχει αρχίσει να φαίνεται-έτσι δε δίνετε πλέον την εντύπωση ότι παραφάγατε το μεσημέρι. Αυτό συμβαίνει επειδή η μήτρα σας αποχωρεί επιτέλους από την πυελική χώρα και εισέρχεται στην κάτω κοιλιακή χώρα. Ίσως να μπορέσετε ακόμη να αισθανθείτε την κορυφή της μήτρας σας, τον λεγόμενο πυθμένα, εάν πιέσετε προς τα κάτω, ακριβώς στο σημείο πάνω από το πυελικό οστό στην κάτω κοιλιακή χώρα.
Τρομερό, ε;

Πόνος στρογγυλών συνδέσμων
Στην περίπτωση ορισμένων γυναικών, μια πιθανή παρενέργεια της ανάπτυξης της μήτρας είναι αυτό που ο γυναικολόγος σας θα αποκαλούσε πόνο των στρογγυλών συνδέσμων. Βασικά, πρόκειται για ενοχλήσεις λόγω ανάπτυξης, που θα τους αισθανθείτε σαν αμβλείς ή οξείς πόνους στη μία ή και στις δυο πλευρές της κοιλιάς και που αρχίζουν να εμφανίζονται περίπου τη 14η εβδομάδα (αλλά μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου).

Ιδού ο λόγος: Η μήτρα υποστηρίζεται από παχιές λωρίδες συνδέσμων που ξεκινούν από τη βουβωνική χώρα και διατρέχουν την πλευρά της κοιλιάς. Καθώς η μήτρα αναπτύσσεται, οι υποστηρικτικοί σύνδεσμοι τεντώνονται και λεπταίνουν, για να προσαρμοστούν στο αυξανόμενο βάρος. Το βάρος αυτό «τραβάει» του συνδέσμους και προκαλεί έναν οξύ ή αμβλύ πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα. Είναι συχνά πιο αισθητός όταν αλλάζετε απότομα θέση, ή στέκεστε όρθια ξαφνικά ή όταν βήχετε.

Ο καλύτερος τρόπος για να ανακουφιστείτε;
Σηκώστε τα πόδια σας και αναπαυτείτε σε μια άνετη στάση, το οποίο μπορεί να ανακουφίσει την ένταση και τον πόνο σας.

Τι να δοκιμάσετε!! ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΥΓΙΗΣ

Λες και δεν είχατε να παλέψετε με αρκετά συμπτώματα εγκυμοσύνης, είστε επιπλέον πιο επιρρεπής σε κρυολογήματα, στη γρίπη και σε άλλα μικρόβια όταν περιμένετε παιδί.

Αυτό συμβαίνει επειδή η φύση προνοεί και καταστέλλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για να εμποδίσει το έμβρυό σας (ξένο προς το σώμα σας) να απορριφθεί. Το κλειδί για να παραμείνετε υγιής είναι να κηρύξετε πόλεμο στα μικρόβια. Περισσότερο από ποτέ, η καλύτερη άμυνα είναι η σφοδρή επίθεση, ιδίως όταν τα μικρόβια κυκλοφορούν στο σπίτι ή το γραφείο σας σαν καναπεδάκια. Να πλένετε συχνά τα χέρια σας (και να έχετε μαζί σας υγρό απολυμαντικό όταν δεν υπάρχει πρόχειρος νεροχύτης), να μη μοιράζεστε τα ποτά, το φαγητό ή τις οδοντόβουρτσές σας και να αποφεύγετε τους αρρώστους σαν την πανούκλα (μη διστάσετε να στείλετε τον άρρωστο σύζυγό σας στον καναπέ με μια στοίβα DVD).

Εάν πιστεύετε ότι έχετε κολλήσει κάτι, να συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας, που θα σας θεραπεύσει λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές σας ανάγκες.

Εάν σας έχει συνταγογραφήσει αντιβιωτικά για βακτηριδιακή λοίμωξη (είναι άχρηστα για ιούς όπως αυτοί που προκαλούν κρυολόγημα), μη διστάσετε να τα πάρετε επειδή έχετε ακούσει ότι η λήψη φαρμάκων κατά την εγκυμοσύνη εγκυμονεί κινδύνους. Πολλά φάρμακα είναι ασφαλή-και επιπλέον το να γίνετε γρήγορα καλά είναι το καλύτερο φάρμακο για το μωρό σας.

Χρήσιμες Συμβουλές

– Δεν είναι σπάνιο να εμφανίζονται ή να αλλοιώνονται οι κρεατοελιές σας αυτήν περίπου την περίοδο, εξαιτίας των ορμονών εγκυμοσύνης. Όμως παραμένει έξυπνη κίνηση να ζητήσετε να τις εξετάσει ένας γιατρός.

Το δεύτερο τρίμηνο συνοδεύεται από μια έκρηξη ενεργητικότητας. Εκμεταλλευτείτε το! 
Κάντε (ελαφριά προς μέτριας εντάσεως) γυμναστική για να μειώσετε τον κίνδυνο του διαβήτη κύησης.

Η αύξηση βάρους σας θα πάρει φόρα αυτό το τρίμηνο. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παίρνετε μέχρι δυο κιλά το μήνα για το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης σας.

Συνήθη Συμπτώματα

Μείωση της Κόπωσης
Είναι πιθανό να έχετε αναζωογονηθεί τώρα που το σώμα σας ολοκλήρωσε την αποστολή της κατασκευής του πλακούντα. Αδράξτε λοιπόν την ευκαιρία για να ξεκινήσετε νωρίς τις προετοιμασίες για το μωρό ( είστε έτοιμη να αρχίσετε να ετοιμάζετε τη λίστα με τα απαραίτητα;)

Τέλος η Ναυτία και οι Εμετοί
Εάν είστε σαν τις περισσότερες γυναίκες, ίσως απαλλαγείτε από την πρωινή αναγούλα τώρα που έχετε μπει στο δεύτερο τρίμηνο. Συγχαρείτε τον εαυτό σας που πέρασε τη δοκιμασία των πρώτων και πιο ενοχλητικών κρουσμάτων ναυτίας.

Κιρσώδεις Φλέβες
Αυτά τα μεγάλα, πρησμένα αιμοφόρα αγγεία που εμφανίζονται συχνά στα πόδια σας, προκαλούνται από τον πρόσθετο όγκο αίματος που παράγετε για να θρέψετε το μελλοντικό σας μωρό.

Αν και δε θα μπορέσετε ίσως να αποφύγετε εντελώς την εμφάνιση κιρσωδών φλεβών (είναι κληρονομικές), μπορείτε να βοηθήσετε να μειωθεί ο αριθμός τους βαδίζοντας κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να διατηρήσετε την κυκλοφορία του αίματος.

Συνεχιζόμενη Ανάπτυξη των Μαστών, Λιγότερη Ευαισθησία
Ενώ τα στήθη σας εξακολουθούν να αυξάνονται σε μέγεθος και να αλλάζουν (για παράδειγμα, η άλως μάλλον θα έχει σκουρύνει και οι ρώγες σας θα είναι πολύ ερεθισμένες), ίσως να μην πονούν όσο κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Αυξανόμενη Όρεξη
Τώρα που υποχωρεί η ναυτία, έχετε ξαναβρεί την όρεξή σας. Προσπαθήστε να τρώτε τακτικά, υγιεινά γεύματα και σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας (το οποίο θα διατηρήσει σταθερά το σάκχαρο του αίματος και την ενέργειά σας) και να αποφεύγετε τις κραιπάλες (που προκαλούν αύξηση του ζαχάρου και οδηγούν σε αντιδραστική υπογλυκαιμία).

Βουλωμένη Μύτη
Αυτές οι ενοχλητικές ορμόνες ευθύνονται και πάλι-τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνου και προγεστερόνης αυξάνουν τη ροή του αίματος στις βλεννώδεις μεμβράνες του σώματος (και της μύτης), το οποίο τους προκαλεί πρήξιμο και τις κάνει πιο μαλακές.

Δοκιμάστε να ανάψετε έναν υγραντήρα ζεστού ατμού ενώ κοιμάστε, για να διευκολύνετε την αναπνοή σας.