Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

1o

Δωδέκατη Εβδομάδα

TΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΤΗΝ ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Το μωρό σας έχει πλέον βάρος περίπου 15 γραμμάρια και μήκος από την κορυφή έως τους γλουτούς 5-5,7 εκατοστά-το μέγεθος περίπου ενός μικρού δαμάσκηνου. Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς (ιδίως εξωτερικά, αφού ακόμη θα φαίνεται μετά βίας ότι είστε έγκυος), αλλά το μωρό σας έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί σε μέγεθος τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Το πεπτικό σύστημα του μωρού τίθεται σε λειτουργία
Αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για την πορεία του μωρού σας. Κατά τη 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης ο άθλος της ανάπτυξη των σωματικών του δομών πλησιάζει το τέλος, καθώς τα περισσότερα συστήματα του βρέφους είναι πλήρως διαμορφωμένα-αν και υπάρχει μεγάλο περιθώριο για ωρίμανση. Τώρα ακολουθεί το στάδιο της συντήρησης, κατά το οποίο τα συστήματα του εμβρύου εξακολουθούν να αναπτύσσονται για τις επόμενες 28 εβδομάδες και τα όργανα πιάνουν δουλειά. Πρώτον, το πεπτικό σύστημα του κυήματος αρχίζει να κάνει επίδειξη δυνάμεων-στην κυριολεξία, καθώς αρχίζει να κάνει συσπάσεις, μια ικανότητα που θα χρειαστεί το μικρούλι σας μετά τη γέννα για σπρώχνει την τροφή στην πεπτική οδό. Το μεδούλι κατασκευάζει με φούρια λευκά αιμοσφαίρια-όπλα που κάποια μέρα θα βοηθήσουν το μωρό σας να καταπολεμήσει τις μολύνσεις (συμπεριλαμβανομένων όλων των μικροβίων που κυκλοφορούν στην παιδική χαρά), μόλις βρεθεί έξω από το καταφύγιό του. Και η υπόφυση στη βάση του εγκεφάλου έχει αρχίσει να παράγει τις ορμόνες που θα το βοηθήσουν να αποκτήσει τα δικά του μωράκια σε μερικές δεκαετίες.

Οι χτύποι της καρδιάς του εμβρύου
Εάν δεν είχατε ήδη τη χαρά αυτή, το πιθανότερο είναι ότι στο τσεκ-απ αυτού του μήνα θα ακούσετε επιτέλους τους χτύπους της καρδιάς του μωρού σας-ένας ήχος που θα κάνει τη δική σας καρδιά να πλημμυρίσει ευτυχία!

Το σώμα σας κατά την διάρκεια της δωδέκατης εβδομάδας

Ξαφνική Αίσθηση Ζαλάδας
Καθώς θα πλησιάζει το τέλος του πρώτου τριμήνου εγκυμοσύνης, η μήτρα σας, που έχει τώρα το μέγεθος μεγάλου γκρέιπφρουτ αρχίζει να «μεταναστεύει» από το κάτω μέρος της πυέλου σε μια κεντρική, πρόσθια θέση στην κοιλιακή σας χώρα. Εάν είστε τυχερή, αυτό θα δώσει τέλος σε ένα πρώιμο, ενοχλητικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης: τη διαρκή ανάγκη να ουρήσετε.

Εξίσου πιθανό, τώρα που βρίσκεστε στο χείλος του δεύτερου τριμήνου, είναι να μειωθούν κάποια από τα αρχικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης: η ναυτία, η υπερευαισθησία στο στήθος και τις ρώγες, η απέχθεια για τροφές και η κόπωση.
Αλλά μην ανοίγετε τα μάτια (αν και στην περίπτωση του συγκεκριμένου συμπτώματος, ίσως θα έπρεπε), γιατί προστέθηκε ένα καινούργιο: οι ζαλάδες.

Μαντέψτε ποιός ευθύνεται. Ακριβώς, ο παλιόφιλός σας, η προγεστερόνη, που κάνει τα αιμοφόρα σας αγγεία να χαλαρώνουν και να πλαταίνουν κατά τη 12η εβδομάδα εγκυμοσύνης, αυξάνοντας τη ροή του αίματος προς το μωρό σας (είναι καλό για το μωρό σας, λοιπόν), επιβραδύνοντας τη ροή του αίματος προς εσάς (όπως πάντα, όχι τόσο καλό για τη μαμά). Αυτό συνεπάγεται χαμηλή πίεση και μειωμένη ροή αίματος προς τον εγκέφαλό σας. Οι παράγοντες αυτοί μπορούν να εντείνουν το αίσθημα ζαλάδας-ιδίως όταν σηκώνεστε γρήγορα-γι’αυτό ακριβώς η καλύτερη λύση είναι να κινείστε αργά και σταθερά. Άλλη μια αιτία που προκαλεί ζαλάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου του αίματος, που μπορούν να επέλθουν αν δεν τρώτε τακτικά. Γι’ αυτό μην προσπαθήσετε να τρέξετε…ή ακόμη και να περπατήσετε …με άδειο το στομάχι. 

Μια σύντομη λύση
Εάν αισθανθείτε ζαλάδα ή τάση για λιποθυμία, ξαπλώστε ή καθίστε με το κεφάλι χαμηλωμένο ανάμεσα στα γόνατά σας, πάρτε βαθιές αναπνοές και ξεσφίξτε τα σφιχτά σας ρούχα (όπως αυτό το κουμπί στο παντελόνι σας που πασχίζατε εξαρχής να κουμπώσετε). Μόλις αισθανθείτε λίγο καλύτερα, φάτε ή πιείτε κάτι.

Τι να δοκιμάσετε!! ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΣΕΞ

– Όλες οι έγκυοι περνούν την περίοδο της γρίπης (από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάιο), γι’αυτό είναι ενδεδειγμένο όλες οι μέλλουσες μαμάδες να εμβολιάζονται. Μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η εγκυμοσύνη δεν αυξάνει τον κίνδυνο των παρενεργειών του εμβολίου.

– Ο γιατρός σας μπορεί να αισθανθεί την αυξανόμενη μήτρα σας, εάν αγγίξει την κοιλιακή σας χώρα, όμως μπορεί να μη φαίνεστε έγκυος. Δοκιμάστε τυλιχτά και Empire φορέματα μέχρι να είστε έτοιμη για ρούχα εγκυμοσύνης.

– Αρχίστε της ασκήσεις της ευαίσθητης περιοχής! 
Σφίξτε τους μυς του πυελικού εδάφους μέχρι 10 δευτερόλεπτα, βάζοντας στόχο 3 σετ των 20 ασκήσεων τη μέρα. Η ενδυνάμωση αυτών μυών που στηρίζουν την ουροδόχο κύστη και τη μήτρα μειώνουν τον κίνδυνο για προβλήματα με την ουροδόχο κύστη και καταπραύνουν πολλά άλλα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό.

Συνήθη Συμπτώματα

Λιγότερο συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα
Το αίσθημα ότι δεν μπορείτε να κρατηθείτε επιτέλους αρχίζει να σας εγκαταλείπει.

Πάντως φροντίστε να κάνετε τις ασκήσεις της ευαίσθητης περιοχής τους επόμενους μήνες για να αποφύγετε την ακράτεια λόγω εγκυμοσύνης μακροπρόθεσμα.

Αυξημένη Αίσθηση Όσφρησης
Εάν η μύτη σας «πιάνει πουλιά στον αέρα» τον τελευταίο καιρό (είστε σε θέση να μαντέψετε τι έφαγε για μεσημεριανό ο άντρας σας με το που μπαίνει στο σπίτι) δοκιμάστε να ανοίξετε τα παράθυρα.

 Ή να έχετε κοντά μια φέτα λεμονιού και να τη μυρίζετε όταν οσμίζεστε κάτι που σας προκαλεί ναυτία-το κίτρο ανακουφίζει την αίσθηση αναγούλας.

Υπερβολική Σιελόρροια
Αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης ενδέχεται να υποχωρήσει καθώς θα μπαίνετε στο δεύτερο τρίμηνο.
 Ελαχιστοποιήστε τη δυσφορία (και την αποστροφή σας) μασώντας τσίχλες χωρίς ζάχαρη ή κάνοντας γαργάρες με στοματικό διάλυμα.

Περιστασιακοί Πονοκέφαλοι
Φροντίστε να τρώτε τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας-εάν χάνετε γεύματα, θα υπάρξει μείωση του σακχάρου του αίματος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους.

Επιπλέον, να θυμάστε ότι συνήθως επιτρέπεται να λαμβάνετε ακεταμινοφαίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ( σιγουρευτείτε, όμως ότι ο γυναικολόγος σας το εγκρίνει).

Κόπωση
Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, το σώμα σας εργάζεται υπερωρίες για να σχηματίσει τον πλακούντα, το οποίο μάλλον απορροφά την ενέργειά σας.

Επομένως, επιτρέψτε στον εαυτό σας να ξεκουραστεί όταν αισθανθείτε την ανάγκη και εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία που σας δίνεται για να κοιμηθείτε-προτού καταφτάσει το μωρό και αρχίσει να ζητά να το ταίσετε στις τρεις το πρωί.

Πρήξιμο και Αέρια
Ένας τρόπος να καταπολεμήσετε αυτό το ντροπιαστικό σύμπτωμα είναι να τρώτε πιο αργά.

Εάν καταβροχθίζετε το φαγητό, μπορεί να καταπιείτε αέρα, το οποίο δημιουργεί κενά αέρος στην ήδη φουσκωμένη κοιλιά σας.