Ξαφνική Αίσθηση Ζαλάδας
Καθώς θα πλησιάζει το τέλος του πρώτου τριμήνου εγκυμοσύνης, η μήτρα σας, που έχει τώρα το μέγεθος μεγάλου γκρέιπφρουτ αρχίζει να «μεταναστεύει» από το κάτω μέρος της πυέλου σε μια κεντρική, πρόσθια θέση στην κοιλιακή σας χώρα. Εάν είστε τυχερή, αυτό θα δώσει τέλος σε ένα πρώιμο, ενοχλητικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης: τη διαρκή ανάγκη να ουρήσετε.
Εξίσου πιθανό, τώρα που βρίσκεστε στο χείλος του δεύτερου τριμήνου, είναι να μειωθούν κάποια από τα αρχικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης: η ναυτία, η υπερευαισθησία στο στήθος και τις ρώγες, η απέχθεια για τροφές και η κόπωση.
Αλλά μην ανοίγετε τα μάτια (αν και στην περίπτωση του συγκεκριμένου συμπτώματος, ίσως θα έπρεπε), γιατί προστέθηκε ένα καινούργιο: οι ζαλάδες.
Μαντέψτε ποιός ευθύνεται. Ακριβώς, ο παλιόφιλός σας, η προγεστερόνη, που κάνει τα αιμοφόρα σας αγγεία να χαλαρώνουν και να πλαταίνουν κατά τη 12η εβδομάδα εγκυμοσύνης, αυξάνοντας τη ροή του αίματος προς το μωρό σας (είναι καλό για το μωρό σας, λοιπόν), επιβραδύνοντας τη ροή του αίματος προς εσάς (όπως πάντα, όχι τόσο καλό για τη μαμά). Αυτό συνεπάγεται χαμηλή πίεση και μειωμένη ροή αίματος προς τον εγκέφαλό σας. Οι παράγοντες αυτοί μπορούν να εντείνουν το αίσθημα ζαλάδας-ιδίως όταν σηκώνεστε γρήγορα-γι’αυτό ακριβώς η καλύτερη λύση είναι να κινείστε αργά και σταθερά. Άλλη μια αιτία που προκαλεί ζαλάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου του αίματος, που μπορούν να επέλθουν αν δεν τρώτε τακτικά. Γι’ αυτό μην προσπαθήσετε να τρέξετε…ή ακόμη και να περπατήσετε …με άδειο το στομάχι.
Μια σύντομη λύση: Εάν αισθανθείτε ζαλάδα ή τάση για λιποθυμία, ξαπλώστε ή καθίστε με το κεφάλι χαμηλωμένο ανάμεσα στα γόνατά σας, πάρτε βαθιές αναπνοές και ξεσφίξτε τα σφιχτά σας ρούχα (όπως αυτό το κουμπί στο παντελόνι σας που πασχίζατε εξαρχής να κουμπώσετε). Μόλις αισθανθείτε λίγο καλύτερα, φάτε ή πιείτε κάτι.