Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

Κύστες Ωοθηκών

Oι ωοθήκες είναι δύο μικρά όργανα που βρίσκονται εκατέρωθεν της μήτρας.

Μια κύστη ωοθηκών είναι ένας σάκος γεμάτη με υγρό ή άλλους ιστούς που αποτελούν την ωοθήκη. Είναι φυσιολογικό για μια μικρή κύστη να αναπτύσσεται στις ωοθήκες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κύστες είναι αβλαβείς και φεύγουν από μόνες τους. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα και χρειάζονται θεραπεία.

Κύστες των ωοθηκών είναι αρκετά συνηθισμένη στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας τους. Μια γυναίκα μπορεί να αναπτύξει μία κύστη ή πολλές κύστες. Κύστες των ωοθηκών μπορούν να διαφέρουν σε μέγεθος. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ωοθηκικών κύστεων. Οι περισσότεροι είναι καλοήθεις κύστεις (μη καρκινικές). Σπανίως, μερικές κύστες μπορεί να αποδειχθούν κακοήθεις (καρκινικές). Για το λόγο αυτό, όλες οι κύστεις πρέπει να ελέγχονται.

Ο πιο κοινός τύπος κύστης ωοθηκών ονομάζεται λειτουργική κύστη, διότι είναι αποτέλεσμα της ωορρηξίας, δηλ της κανονικής λειτουργίας. Κάθε μήνα, ένα ωάριο, που περιβάλλεται από ένα σάκο που ονομάζεται θυλάκιο, μεγαλώνει μέσα στην ωοθήκη. Το ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη στο μέσο του έμμηνου κύκλου

Κυστικό θυλάκιο, όταν το θυλάκιο δεν ανοίγει για να απελευθερώσει το ωάριο.
Ωχρό σωμάτιο, όταν το ωοθυλάκιο που πραγματοποιήθηκε έχει απελευθερώσει το ωάριο.
Και τα δύο είδη κύστεις συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα ή μόνο ήπια. Θα φύγουν σε 6-8 εβδομάδες.

Οι ωοθήκες βρίσκονται εκατέρωθεν της μήτρας. Κάθε μήνα, ένα ωάριο απελευθερώνεται από μια από τις ωοθήκες σε μία από τις σάλπιγγες. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ωορρηξία.

Δερμοειδείς είναι μορφή κύστεων που ξεκινούν από ένα είδος κυττάρων και μπορούν να αναπτύξουν διάφορα είδη ιστών, όπως το δέρμα, μαλλιά, το λίπος, και τα δόντια. Μπορούν να είναι παρόντα από τη γέννηση, αλλά επίσης αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας μιας γυναίκας. Αυτές οι κύστεις μπορούν να βρεθούν σε μία ή δύο ωοθηκών. Συχνά είναι μικρές και δεν μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα. Εάν γίνουν μεγάλες, μπορούν να προκαλέσουν πόνο.

Κυσταδενώματα είναι οι κύστες που αναπτύσσονται από τα κύτταρα της εξωτερικής επιφάνειας της ωοθήκης. Μερικές φορές είναι γεμάτη με υγρό ή ένα παχύ, κολλώδες gel . Συνήθως είναι καλοήθεις, αλλά μπορούν να αναπτυχθούν σε πολύ μεγάλο μέγεθος και προκαλούν πόνο.

Είναι οι κύστες των ωοθηκών που αποτελούν, ως αποτέλεσμα της ενδομητρίωσης. Σε αυτή την κατάσταση, ενδομήτριο- ιστός που συνήθως υπάρχει στο εσωτερικό της μήτρας, αναπτύσσεται σε περιοχές εκτός της μήτρας, όπως οι ωοθήκες. Αυτό ο ιστός ανταποκρίνεται στις μηνιαίες αλλαγές των ορμονών. Τελικά, ένα ενδομητρίωμα εξακολουθεί να αιμορραγεί με κάθε έμμηνο κύκλο. Αυτές οι κύστες ονομάζονται μερικές φορές «σοκολατοειδείς κύστες», επειδή είναι γεμάτες με σκούρο, κόκκινο-καφέ αίμα.

Οι περισσότεροι κύστες των ωοθηκών είναι μικρές και δεν προκαλούν συμπτώματα. Ορισμένες κύστες μπορεί να προκαλέσει αμβλύ ή οξύ πόνο στην κοιλιά κατά τη διάρκεια ορισμένων δραστηριοτήτων. Μεγαλύτερες κύστες μπορεί να προκαλέσουν συστροφή των ωοθηκών που έχει ως αποτέλεσμα αφόρητο πόνο. Κύστες που αιμορραγούν ή παθαίνουν ρήξη, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια κύστη μπορεί να είναι καρκίνος. Στα πρώτα του στάδια, ο καρκίνος των ωοθηκών συχνά δεν έχει συμπτώματα, έτσι θα πρέπει να έχουν επίγνωση των προειδοποιητικών σημάτων του. Καρκίνος των ωοθηκών είναι πολύ σπάνιος σε νέες γυναίκες, αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται όσο η ηλικία αυξάνεται

Μια κύστη ωοθηκών μπορεί να βρεθεί κατά τη διάρκεια μιας γυναικολογικής εξέτασης ρουτίνας. Αν βρίσκετε μια κύστη ωοθηκών, οι εξετάσεις μπορούν να παράσχουν περισσότερες πληροφορίες:

Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσουν εικόνες των εσωτερικών οργάνων που μπορούν να προβληθούν σε μια οθόνη. Για την εξέταση αυτή, ένα λεπτό τμήμα του μηχανήματος υπερήχων, που ονομάζεται αισθητήριο τοποθετείται στον κόλπο. Οι εικόνες που δημιουργούνται από τα ηχητικά κύματα δείχνουν το σχήμα, το μέγεθος και την τοποθεσία της κύστης.

Σε αυτό το είδος της χειρουργικής επέμβασης, ένα λαπαροσκόπιο σε ένα λεπτό σωλήνα με μια φωτογραφική κάμερα-εισάγεται στην κοιλιακή χώρα για να δούμε τα όργανα της πυέλου. Λαπαροσκόπηση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των κύστεων.

Εάν μετά την εμμηνόπαυση, εκτός από την εξέταση με υπερήχους, μπορεί να σας δοθεί ένα τεστ που μετρά την ποσότητα μιας ουσίας που ονομάζεται CA 125 στο αίμα σας. Αυξημένο επίπεδο CA 125 μπορεί να είναι ένα σημάδι του καρκίνου των ωοθηκών σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Σε ένα προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αυξημένο CA 125 επίπεδο μπορεί να προκληθεί από πολλούς άλλους όρους εκτός από τον καρκίνο. Ως εκ τούτου, η δοκιμή αυτή δεν είναι ένας καλός δείκτης του καρκίνου των ωοθηκών σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Προειδοποιητικά σημεία του καρκίνου των ωοθηκών

Διάφορες θεραπευτικές επιλογές είναι διαθέσιμες. Η επιλογή μιας θεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του τύπου της κύστης, τα συμπτώματα, το οικογενειακό ιστορικό σας, το μέγεθος της κύστης, και η ηλικία σας.

  • Φούσκωμα πυέλου ή κοιλιακό άλγος

  • Οσφυαλγία

  • Διεύρυνση ή πρήξιμο στην κοιλιά

  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους

  • Αδυναμία να τρώτε κανονικά

  • Συχνοουρία ή ακράτεια

  • Δυσκοιλιότητα

  • Αίσθημα κόπωσης

  • Δυσπεψία

Προσεκτική παρακολούθηση
Αν κύστη σας δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα, ο γιατρός σας μπορεί να παρακολουθεί απλώς για 1-2 μήνες και να δείτε αν έχει αλλάξει σε μέγεθος. Οι περισσότερες λειτουργικές κύστες από μόνες τους μετά από ένα ή δύο περιόδους.
Ακόμα και αν είστε στην εμμηνόπαυση και ανησυχείτε για καρκίνο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τακτικές εξετάσεις υπερήχων για την παρακολούθηση της κατάστασής σας. Αν η εμφάνιση της κύστης αλλάζει ή αν μεγαλώνει, μπορεί να χρειαστεί θεραπεία.

Αντισυλληπτικά Χάπια
Αν έχετε συχνό πρόβλημα με λειτουργικές κύστες, αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να συνταγογραφηθούν για να σας εμποδίσουν να έχετε ωορρηξία. Είναι πολύ λιγότερο πιθανό να σχηματιστούν νέες κύστες αν δεν έχετε ωορρηξία.

Χειρουργική
Αν κύστη σας είναι μεγάλη ή προκαλεί συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση, είτε λαπαροσκοπικά είτε με ανοιχτή επέμβαση. Η έκταση και το είδος της επέμβασης που απαιτείται εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:

  • Μέγεθος και το είδος της κύστης
  • Ηλικία σας
  • Συμπτώματά σας
  • Η επιθυμία σας να αποκτήσετε παιδιά

Πολλές φορές, μια κύστη μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς να χρειάζεται να αφαιρέσετε την ωοθήκη. Αυτή η χειρουργική επέμβαση ονομάζεται κυστεκτομή. Σπάνια, μια ή και οι δύο ωοθήκες μπορεί να πρέπει να αφαιρεθούν. Ο γιατρός σας κάποιες φορές μπορεί να μην γνωρίζει ποια διαδικασία είναι απαραίτητη παρά μόνο αφού η επέμβαση αρχίσει.

Τέλος …

Κύστες των ωοθηκών είναι κοινές σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας.. Αν και οι περισσότερες κύστες είναι αβλαβείς και φεύγουν από μόνες τους, ο γιατρός σας θα θέλει να παρακολουθεί κάθε κύστη να είναι σίγουρος ότι δεν θα αναπτυχθεί και να δημιουργήσει προβλήματα. Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με τη διάγνωση ή τη θεραπεία σας, συζητείστε με τον γιατρό σας.

Γλωσσάρι

  • Καλοήθης
  • CA 125
  • Ωχρού σωματίου
  • Κυστεκτομή
  • Ενδομητρίωση
  • Θυλάκιο
  • Λειτουργική κύστη
  • Ορμόνες
Δεν έχει καρκίνο
Μια ουσία στο αίμα που μπορεί να αυξήσει την παρουσία ορισμένων καρκινικών όγκων
Τα ερείπια του θυλακίου αυγών μετά την ωορρηξία
Η χειρουργική αφαίρεση της κύστης
Μια κατάσταση κατά την οποία ιστού παρόμοιο με αυτό που κανονικά επένδυση της μήτρας βρίσκεται έξω από τη μήτρα, συνήθως στις ωοθήκες, σάλπιγγες, και άλλες δομές της πυέλου.
Μια κατάσταση κατά την οποία ιστού παρόμοιο με αυτό που κανονικά επένδυση της μήτρας βρίσκεται έξω από τη μήτρα, συνήθως στις ωοθήκες, σάλπιγγες, και άλλες δομές της πυέλου.
Μια κατάσταση κατά την οποία ιστού παρόμοιο με αυτό που κανονικά επένδυση της μήτρας βρίσκεται έξω από τη μήτρα, συνήθως στις ωοθήκες, σάλπιγγες, και άλλες δομές της πυέλου.
Oυσίες που παράγονται από τον οργανισμό για τον έλεγχο των λειτουργιών των διαφόρων οργάνων
  • Ακράτεια
  • Λαπαροσκόπηση
  • Κακόηθες
  • Εμμηνόπαυση
  • Ωοθήκες
  • Ωοθυλακιορρηξίας
  • Γυναικολογική εξέταση
  • Υπερήχους
Αδυναμία ελέγχου των σωματικών λειτουργιών όπως ούρηση
Η χειρουργική διαδικασία στην οποία ένα λεπτό, το οποίο εκπέμπει φως μέσο, το λαπαροσκόπιο, χρησιμοποιείται για την προβολή των οργάνων της πυέλου ή να εκτελέσει χειρουργική επέμβασ
Ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα κύτταρα ή όγκους που είναι σε θέση να εισβάλουν ιστών και εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.
Η διαδικασία στη ζωή μιας γυναίκας όταν ωοθήκες σταματούν τη λειτουργία και σταματά την έμμηνορύση
Δύο αδένες, που βρίσκονται εκατέρωθεν της μήτρας, που περιέχουν τα αυγά που απελευθερώνονται κατά την ωορρηξία και που παράγουν ορμόνες
Η απελευθέρωση του ωαρίου από μία από τις ωοθήκες
Ένα εγχειρίδιο εξέταση των αναπαραγωγικών οργάνων της γυναίκας
Μια δοκιμασία στην οποία τα ηχητικά κύματα που χρησιμοποιούνται για την εξέταση των εσωτερικών δομών. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξετάσει το έμβρυο.