Σκλαβούνος Ιωάννης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

ο Γιατρός σας

Πρόληψη. Διάγνωση. Θεραπεία

Εγκυμοσύνη

Πότε είμαι πιο γόνιμη;

  • η σεξουαλική επαφή πρέπει να λαμβάνει χώρα τη χρονική περίοδο που ένα ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη
  • τα συστήματα που παράγουν ωάρια και σπερματοζωάρια πρέπει να εργάζονται στον καλύτερο δυνατό βαθμό
  • οι σάλπιγγες να είναι διαβατές και υγιείς
  • Τα ωάρια ζουν (και μπορούν να γονιμοποιηθούν) για 12-24 ώρες μετά την απελευθέρωσή τους, ενώ το σπέρμα μπορεί να μείνει ζωντανό και ενεργό στο σώμα σας για 12-48 ώρες μετά την εκσπερμάτιση. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει σεξουαλική επαφή κατά την ακριβή στιγμή της ωορρηξίας, ώστε να επιτευχθεί κύηση.

    Χρειάζεται μόνο ένα σπερματοζωάριο το οποίο θα γονιμοποιήσει το ωάριο για να μπορείτε να μείνετε έγκυος. Παρά το γεγονός ότι εκατομμύρια σπερματοζωάρια ελευθερώνονται κατά την εκσπερμάτιση, λίγα σώζονται στο ταξίδι που κάνουν μέσω του τραχήλου, της μήτρας και των σαλπίγγων.

    Εάν η γονιμοποίηση δεν πραγματοποιηθεί ή αν το γονιμοποιημένο ωάριο δεν εμφυτευθεί στο ενδομήτριο, αυτό διασπάται και αποβάλλεται, οπότε έχετε περίοδο.

    Πόσο συνηθισμένο είναι να υπάρχουν προβλήματα σύλληψης;

    Ποσοστό 80% των ζευγαριών που έχουν τακτικές σεξουαλικές επαφές (δηλαδή κάθε δύο έως τρεις ημέρες) και τα οποία δεν χρησιμοποιούν αντισύλληψη θα επιτύχουν κύηση μέσα σε ένα χρόνο.
    Το μεγαλύτερο ποσοστό από το υπόλοιπο 20% θα επιτύχει εγκυμοσύνη μετά από προσπάθεια δύο ετών.
    Υπολογίζεται ότι ένα στα επτά ζευγάρια έχει δυσκολίες να συλλάβει. Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους αυτό δεν μπορεί να συμβεί με φυσικό τρόπο.

    Στους άνδρες, τα προβλήματα γονιμότητας, έχουν σχέση με το χαμηλό αριθμό ή την κακή κινητικότητα του σπέρματος.
    Οι γυναίκες είναι λιγότερο γόνιμες με την πάροδο του χρόνου. Γυναίκες ηλικίας 35, οι οποίες έχουν τακτικές σεξουαλικές επαφές χωρίς προφύλαξη, θα μείνουν έγκυες μετά από τρία χρόνια προσπάθειας σε ποσοστό 95%. Γυναίκες όμως, ηλικίας 38, θα επιτύχουν εγκυμοσύνη μόνο σε ποσοστό 75% κατά την ίδια χρονική περίοδο προσπάθειας. Η επίδραση της ηλικίας στη γονιμότητα των ανδρών είναι λιγότερο σαφής.

    Ο τρόπος ζωής σας μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές σας να επιτύχετε κύηση, ειδικά αν καπνίζετε αρκετά, ή είστε σημαντικά υπέρβαροι ή ελλειποβαρείς.
    Συνήθη προβλήματα που επηρεάζουν τις γυναίκες είναι η βλάβη στις σάλπιγγες, η ενδομητρίωση καθώς και η ακανόνιστη ή απούσα ωορρηξία.

    Πολλές φορές τα προβλήματα υπογονιμότητας μπορεί να οφείλονται σε ένα συνδυασμό παραγόντων. Στο ένα τρίτο των περιπτώσεων, δεν αποδεικνύεται ποτέ μια σαφής αιτία.

    Πώς μπορώ να βοηθηθώ;

    Αν δεν έχετε καταφέρει να μείνετε έγκυος μετά από δύο χρόνια τακτικής σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις, είναι πιθανόν να υπάρχει πρόβλημα γονιμότητας. είτε για τον ένα ή και τους δύο σας.

    Ωστόσο, δεν χρειάζεται να περιμένετε τόσο πολύ για να ζητήσετε βοήθεια.
    – Εάν ανησυχείτε για το ότι δεν έχετε μείνει έγκυος, δείτε τον γυναικολόγο σας, ο οποίος θα πάρει το ιατρικό ιστορικό, θα σας κάνει μια φυσική εξέταση και μπορεί να συστήσει κάποιες εξετάσεις ή αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

    – Εάν έχετε προσπαθήσει να μείνετε έγκυος για περισσότερο από ένα χρόνο, θα πρέπει επίσης να εξετασθείτε ώστε να διαπιστωθεί ότι έχετε ωορρηξία και ο σύντροφός σας θα πρέπει να εξετάσει το σπέρμα του.

    – Εάν αυτές οι εξετάσεις δεν δείξουν κάποιο πρόβλημα, θα πρέπει να κάνετε περαιτέρω εξετάσεις για να ελέγξετε τη διαβατότητα των σαλπίγγων σας.
    Εάν ο ένας ή και οι δύο αντιμετωπίζεται κάποιο πρόβλημα που επηρεάζει τη γονιμότητά σας, τότε αυτές οι εξετάσεις μπορεί να σας ζητηθούν νωρίτερα.

    Ποιές είναι οι εξετάσεις γονιμότητας που θα προτείνει ο γυναικολόγος σας;

    Ο γιατρός σας θα ακούσει τις ανησυχίες σας, θα σημειώσει το ιατρικό ιστορικό σας και θα σας εξετάσει. Αυτό συνήθως συνοδεύεται από κάποιες βασικές εξετάσεις, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

     

    Για τις γυναίκες
    Τραχηλικό επίχρισμα αν δεν έχετε κάνει πρόσφατα (Test PAP).
    Εξέταση τραχηλικού εκκρίμματος για χλαμύδια, τα οποία μπορούν να μπλοκάρουν τις σάλπιγγες σας και αυτό σας εμποδίζει από το να μείνετε έγκυος.
    Εξέταση ούρων, για να βεβαιωθείτε ότι έχετε ωορρηξία. Αυτό γίνεται με την ανίχνευση της ωχρινοτρόπου ορμόνης σε πρωινό δείγμα ούρου, που λαμβάνεται τις ημέρες κοντά στην πιθανή ημέρα ωορρηξίας. Όταν γίνει ανίχνευση αυτής της ορμόνης, θα πρέπει να υπάρξει σεξουαλική επαφή την ίδια ημέρα και την επόμενη.
    Εξέταση αίματος για να ελεγχθεί η ανοσία σας στην ερυθρά, η οποία, σε περίπτωση που σας προσβάλλει κατά τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, μπορεί να βλάψει σοβαρά το αγέννητο μωρό σας.
    Εξέταση αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου σας για να ελέγξετε για ορμονική αστάθεια, ή το απόθεμα ωοθηκικής λειτουργίας- μέτρηση της FSH (ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη), LH (ωχρινοτρόπος ορμόνη) και της οιστραδιόλης. Η εξέταση αυτή μπορεί επίσης να προσδιορίσει ενδεχόμενη πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, ως αίτιο της υπογονιμότητας.

    Για τους άνδρες
    Εξέταση σπέρματος για να βεβαιωθούν τυχόν ανωμαλίες.
    Καλλιέργεια σπέρματος για χλαμύδια και άλλα μικρόβια, τα οποία, πέραν του ότι είναι μια γνωστή αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες, μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη λειτουργία του σπέρματος και την ανδρική γονιμότητα.
    Αν διαπιστωθεί σοβαρό πρόβλημα με το σπέρμα, τότε θα πρέπει να προγραμματισθεί ένας υπέρηχος οσχέου, για να αποκλεισθούν σοβαρά αίτια υπογονιμότητας.

    Μετά από τις αρχικές εξετάσεις σας – ποιο είναι το επόμενο βήμα;
    Το επόμενο βήμα εξαρτάται από τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας:
    – Εάν είστε κάτω των τριάντα, τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας είναι φυσιολογικά και έχετε προσπαθήσει να συλλάβετε για διάστημα μικρότερο των 18 μηνών, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να κάνετε μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και να συνεχίσετε την προσπάθεια να συλλάβετε φυσιολογικά.

    – Εάν οι εξετάσεις αποκαλύψουν μια συγκεκριμένη αιτία υπογονιμότητας, ειδικά αν είστε στην ηλικία των τριάντα ή μεγαλύτερη, μπορείτε να συζητήσετε πιθανές λύσεις με έναν ειδικό υπογονιμότητας, ώστε να μην χάνεται χρόνος, αν είναι αναγκαία η χρήση κάποιας βοήθειας.

     

    Μάθετε περισσότερα για το σώμα και το μωρό σας, κατά την διάρκεια της κύησης στο: